Autorondreis Montenegro

Omschrijving
15-daagse Individuele Autorondreis door drie bijzondere Balkan –landen; Macedonië, Albanië en Montenegro. Deze unieke rondreis wordt speciaal voor jullie op maat gemaakt zodat U de hoogtepunten van de minst ontdekte delen van Europa kunt zien; kleine dorpjes, oude kastelen, orthodoxe kloosters en imponerende natuur zijn de kenmerken van deze reis.

Vertrekdata
12 mei t/m 22 september

Deelnemers
Minimum: 2 personen.
Maximum: 8 personen.

Prijzen

Aantal deelnemers 2 3 t/m 4 5 t/m 8
Prijs pp. € 1.145,- € 1.095,- € 1.045,-

Inbegrepen
– Autoverhuur inclusief groene kaart.
– Rechtstreekse vlucht met TUIfly incl. bagagekosten.
– Routebeschrijving en administratiekosten.
– 2 overnachtingen in hotel Biser in Struga op basis van logies & ontbijt.
– 2 overnachtingen in hotel Villa Tafaj in Tirana op basis van logies & ontbijt.
– 3 overnachtingen in hotel Podostrog in Budva op basis van logies & ontbijt.
– 1 overnachting in hotel Brile in Kolasin op basis van logies & ontbijt.
– 1 overnachting in hotel Belvi – best western in Skopje op basis van logies & ontbijt.
– 2 overnachtingen in hotel Alpina in Mavrovo op basis van logies & ontbijt.
– 3 overnachtingen in villa Pestani in Pestani op basis van logies & ontbijt.
– Reserveringskosten.

Niet inbegrepen
Eventuele verzekeringen (op aanvraag).

Toeslag eenpersoonskamer
€ 195,-

Meerprijs hoogseizoen
(juli en augustus)
€ 95,- (heeft uitsluitend met de vlucht te maken)

Type auto
(onbeperkt aantal km.)
– Skoda Fabia of gelijkwaardige auto voor minimaal 2 deelnemers.
– Skoda Rapid of gelijkwaardige auto voor minimaal 3 deelnemers.
– Renault Trafic voor minimaal 5 deelnemers (op aanvraag).

Toeslag navigatiesysteem (Engelssprekend)
€ 8,- p. dag.

Let op
U bent verplicht in bezit te zijn van een geldig rijbewijs (B).

Autorondreis Montenegro

Reisschema

1

Dag 1.

Aankomst op de luchthaven van Ohrid, ontvangst van jullie auto en doorrijden naar hotel Biser, gelegen aan het Meer van Ohrid, net buiten de stad Struga. Vrije tijd en overnachting in Biser.

2

Dag 2.

In de loop van de ochtend optioneel bezoek aan Kalista en Radozda, twee grotkerkjes waar ooit lang geleden de monniken teruggetrokken en afgesloten leefden om zich volledig over te kunnen geven aan hun geloof. De rest van de dag kunt u gebruiken voor bezoek aan stadje Struga. Kennismaking met het werk van de meest bekende Macedonische schrijvers, de gebroeders Miladinovi en de wereldbekende “Avonden van de poëzie van Struga”. Tijdens deze wereldmanifestatie wordt Struga bezocht door dichters uit hele wereld. De dichters kunnen op één van de vele bruggen van de stad hun gedicht in eigen taal voorlezen. Vrije tijd in Struga. Overnachting in hotel Biser.

3

Dag 3.

De reis gaat verder naar Albanië. Over de grens zie je een apart landschap: honderden als molshopen over de heuvels verspreide betonnen gevechtkoepeltjes, waarmee de Albanese ex-president Enver Hoxha meende zijn land in de 20e eeuw te kunnen beschermen. Onderweg naar Tirana korte bezoek aan Elbasan, alwaar u het fort en het Turkse badhuis bezoekt. In de middag voldoende tijd voor uitgebreid bezoek aan Tirana, de hoofdstad van Albanië. Overnachting in hotel Villa Tafaj in Tirana.

Tirana is de hoofdstad van Albanië. De stad zelf heeft iets meer dan 343.000 inwoners en is gelegen aan de Tiranë en de Lanë in het vlakste deel van het land, op 40 km van de havenstad Durrës. Tirana werd in 1920 de hoofdstad van het land. In dat jaar was het nog maar een klein plaatsje, dat bij wijze van compromis tussen het noorden en het zuiden van Albanië de hoofdstad mocht worden. In de loop van de 20e eeuw heeft Tirana ooit veel grotere plaatsen als Shkodër, Durrës en Korcë overvleugeld en is de stad in vrijwel alle opzichten de belangrijkste van het land geworden. Centraal in de stad ligt het Skanderbegplein, dat kolossale afmetingen heeft. Het is genoemd naar de Albanese nationale held Skanderbeg (George Kastrioti). Aan het plein staan onder meer het parlementsgebouw en verschillende regeringsgebouwen.

4

Dag 4.

Bezoek aan Kruja, deze kleine stad is hoog in de bergen gelegen en was ooit onder leiding van de nationale held Scanderberg het centrum van het Albanese verzet tegen de Turken. Bezoek aan het fort van Kruja, Scenderbeg museum, Etnografische museum en de oude bazaar vol met souvenirs en handgemaakte spullen. Bij voldoende tijd kunt u ook de oude havenstad Dürres bezoeken. Overnachting in Tirana.

5

Dag 5.

Na het ontbijt maakt u een lange rit naar Montenegro, rijden richting Shkoder en langs het Meer van Skadar. Laat op de dag aankomst in Budva en inchecken in hotel Podostrog, vrije tijd en overnachting.

Shkodër ligt aan het Meer van Skadar, dat deels in Albanië en deels in Montenegro ligt. Nabij de stad bevindt zich de samenloop van de rivieren de Bune en de Drim. Shkodër is een van de oudste en belangrijkste steden van Albanië en telt 92.257 inwoners, waarmee het de vijfde stad van het land is na Tirana, Durres, Vlore en Elbasan. Van oorsprong was Shkodër een Illyrische hoofdstad, waarschijnlijk gesticht in de 4e eeuw v.Chr. Het werd het centrum van de Illyrische Labeatstam. In de 2e eeuw v.Chr. werd het een Romeinse kolonie, en later ging het deel uitmaken van het Byzantijnse Rijk. De Serviers veroverden het in de 7e eeuw n.Chr.; in de 14e eeuw werd het verkocht aan Venetië, maar de Turken veroverden het in 1479. Onder Turkse heerschappij kreeg het de naam Iskenderiye. In de 19de eeuw werd Shkodër het bestuurscentrum van een vilajet dat een groot deel van de westelijke Balkan besloeg. Tijdens de Balkanoorlogen werd het door Montenegro veroverd, maar later werd het onderdeel van Albanië. In deze periode (voorjaar 1914) waren er vanuit Shkodër Nederlandse militairen actief, die als de eerste Nederlandse vredesmissie kunnen worden beschouwd.

6

Dag 6.

Bezoek aan Kotor en Perast, een kuststadje met goed bewaart Barok stijl. In Perst bestaat de mogelijkheid voor korte boottocht naar het eiland met haar kerkje Gospa od Skrpelja. Laat in de middag terug naar Budva en overnachting.

Kotor – Het stadje Kotor bij de baai is zeer gezellig. Het is een historische stad, het oude gedeelte van de stad is verkeersvrij en omringd door wallen. Eveneens als Dubrovnik, staat Kotor geplaatst op de UNESCO-lijst van werelderfgoed. De oude stad met zijn nauwe schaduwrijke straatjes is aan drie zijden omgeven door stadsmuren van tien meter dikte en vijftien tot twintig meter hoogte. Aan de vierde zijde verrijst de kale bergwand van de Lovćenberg, waartegen op 260m hoogte de vesting Sveti Ivan ligt, die door een driedubbele muur van bijna vier kilometer lengte met de stadsmuur verbonden is.

Gospa od Škrpjela (Onze Vrouwe van de Rotsen of Madonna dello Scarpello) is een kunstmatig eiland in de Baai van Kotor, in Montenegro. Het is een van de twee eilanden (de andere is Sveti Djorje bij de kust van Perast). Het eiland is ontstaan door het zinken van oude en soms ingevorderde schepen geladen met rotsen. Zelfs nu nog, tijdens het feest fašinada op 22 juli, worden er rotsen in zee gegooid. Op het eiland Gospa od Škrpjela staat ook de Crkva Gospa od Škrpjela (kerk van Onze Vrouwe van de Rotsen) (Italiaans: Chiesa della Madonna dello Scarpello). De eerste bekende kerk van dit eiland werd gebouwd in 1452, en de huidige in 1632, en nog eens verbeterd in 1722.

7

Dag 7.

Dag gereserveerd voor de Montenegrijnse geschiedenis. In de ochtend bezoek aan Cetinje de oude hoofdstad van Montenegro, terwijl in de middag bezoek aan het mausoleum van Njegos.
Cetinje was in de 19e eeuw, de hoofdstad van het onafhankelijke Montenegro. Vandaag de dag vinden we hier nog het paleis waar eens koning Nikola in verbleef. Dit paleis is omgebouwd tot het nationale museum en hierin bevinden zich de fraaie traditionele Montenegrijnse klederdrachten en wapens. Na een korte pauze voor lunch in de loop van de middag maakt u een uitstapje naar het Nationale Park Lovcen. Dit is makkelijk te bereiken vanuit Cetinje. Van hieruit loopt een prachtige bergweg naar een plek met veel natuurschoon en het indrukwekkende mausoleum (gelegen op 1750 m) van Petar Njegos-Petrovic, dichter, prins, krijgsman en bisschop van Montenegro gedurende de 19-de eeuw. Zijn poëzie die in verscheidene talen vertaald is, heeft een grote invloed gehad op het culturele denken in ex – Joegoslavië. Het mausoleum is ontworpen door Ivan Mestrovic, de veelzijdige Kroatische beeldhouwer. Twee van zijn opvallende kariatiden, reusachtige Montenegrijnse vrouwenfiguren, bewaken de ingang. Binnen is een door Mestrovic gemaakt standbeeld van Prins Peter, in groen graniet en bijna vier meter hoog. De gebaarde figuur is uitgebeeld met een boek op zijn schoot terwijl de adelaar achter hem de vrijheid symboliseert.

Klooster van Cetinje Aan de voet van het rotsachtige Orlov Krš (de adelaarsrots), op de plek waar zich ooit het hof van Ivan Crnojevic bevond, liet de heerser Danilo in 1701 het klooster van Cetinje (het Crnojevic-klooster) bouwen. Sommige delen van de ruïne van het oude klooster, dat in 1484 door Ivan Crnojevic was gesticht, werden in dit nieuwe klooster weer opgebouwd. Dit blok van kloosters werd het centrum van het spirituele, culturele en politieke leven van Montenegro. Het werd meerdere malen door de Turken verwoest en ook meerdere malen consequent weer opgebouwd. De laatste restauratie vond plaats tussen 1925 en 1927. In het centrum van het complex bevindt zich een kleine kerk die gewijd is aan de Geboorte van de Maagd. In deze kerk staat een iconostase, het werk van Griekse kunstenaars, die dateert uit het midden van de 19e eeuw. In het zuidelijke koor bevindt zich een kist met daarin de relikwieën van Petar I Petrovic van Cetinje (Sv. Petar Cetinjski), en dichterbij de ingang bevinden zich de graven van koning Danilo en groothertog Mirko, de vader van Nikola I Petrovic. Aan de noordzijde van de kerk ligt, bij de rots, de kloostercel van Petar I en aan de zuidzijde de twee verdiepingen hoge kloostergang. In de zogenaamde Njegoš-verblijfplaats huist het museum van het klooster, dat het belangrijkste museum van Montenegro is. Het klooster van Cetinje, dat ook wel bekend staat als het klooster van St. Peter, staat symbool voor de Montenegrijnse spiritualiteit, de liefde voor vrijheid en verlichting.

8

Dag 8.

Na het ontbijt nemen we afscheid van Budva en rijden we door langs de hoofdstad Podgorica naar het noorden van Montenegro. Onderweg naar Kolasin bezoek aan het klooster van Moraca. Aankomst in Kolasin en inchecken in hotel Brile. De rest van de dag is om uit te rusten of voor een korte wandeling in de Bjelasica gebergte. Overnachting in hotel Brile.

Het klooster, Manastir Morača, is één van de mooiste en interessante kloosters in Montenegro. Op weg naar dit prachtige klooster doorkruisen we de Morača Canyon, die één van de prachtigste canyon’s in Europa.

9

Dag 9.

Ontbijt en rijdend via Kosovo terug naar Macedonië. Aankomst in Skopje. Vertrek ’s morgens zodat u tegen het einde van de middag in de hoofdstad aankomt. Neem een kijkje bij het monument voor Moeder Theresa. Ook het museum voor hedendaagse kunst is een aanrader. Maar slenter zeker door de oude stad. Het sfeervolle hotel waar u overnacht, ligt in het centrum van Skopje, hotel Turist – Best Western.

10

Dag 10.

Onderweg naar de Nationaal Park Mavrovo is het aanbevolen de stad Tetovo te bezoeken. Het culturele centrum van de Albanese bevolking in Macedonië. Albanezen hebben veelal de Islam als religie en de mooiste moskee van de Balkan is dan ook hier gebouwd, de Kleurrijke Moskee. Vervolg de reis naar Mavrovo, waar u vandaag en morgen in hotel Alpina overnacht.

11

Dag 11.

Bezoek de herders die hun leven lang op de berg doorbrengen met hun kudde schapen. Ga ook naar Galicnik, op de Balkan befaamd om de traditionele bruiloftsfeesten. Overnachting in hotel Alpina.

12

Dag 12.

De reis zet zich voort naar het St. Bogorski klooster. Bezoek de prachtige kerk en bewonder de iconengalerij. Net voor de stad Debar ligt het nonnenklooster St. Greorgius, waar alle hoeden van de Macedonische priesters gedecoreerd worden. Doorrijden naar Ohrid en inchecken in de privé accommodatie Villa Pestani, gelegen in het dorpje van Pestani, ca. 14 km van de stad Ohrid.

13

Dag 13.

Ontbijt en bezoek aan het klooster van St. Naum. Het klooster is vooral bekend door de activiteiten van St. Naum en St. Kliment. De laatste was een vooraanstaande leerling van de verspreiders van de (Slavische) verlichting, Cyrillus en Methodius en bedenker van het cyrillische geschrift welke door verschillende orthodoxe landen nog steeds wordt gebruikt. In het kleine vissersdorpje Trpejca bestaat de mogelijkheid voor lunch met visgerechten. Overnachting in Villa Pestani.

14

Dag 14.

Dag gereserveerd voor bezoek aan het oude centrum van Ohrid. Het beroemde, door Unesco als Werelderfgoed erkende centrum is gelegen aan het 287 m diepe Meer van Ohrid. De stad heeft een karakteristieke architectuur, Byzantijnse 11e tot 14e eeuwse kerken en fresco’s. Bezoek aan de belangrijkste kerken en bezichtiging van de wereldberoemde Byzantijnse iconen in de iconengalerij. Overnachting in Villa Pestani.

Stad Ohrid, ook wel de Parel van de Balkan genoemd, met een verleden tot ver voor de Romeinen heeft een gezellig historisch centrum om doorheen te wandelen, een leuke haven, een amfitheater, een burcht op de heuveltop en vele mooie orthodoxe kerkjes. Het mooiste daarvan is het op een bebost heuveltje gelegen kerkje van Kaneo, te bereiken met een bootje, met een bijna mystiek uitzicht over het verstilde meer; de plek waar volgens A. Den Doolaard hemel en aarde elkaar ontmoeten.

15

Dag 15.

Ontbijt, transfer naar het vliegveld van Ohrid. Vertrek naar Nederland met de rechtstreekse vlucht van Arke Fly.

Reserveringsaanvraag

Reis

E-mailadres

Telefoon nr. achterblijver


Suggesties / Opmerkingen

Belangrijk
– Alle prijzen voor de groepsreizen zijn exact zoals vermeld.
– Alle prijzen voor de individuele programma’s zijn vanaf prijzen.
– De exacte prijzen voor de individuele reizen zijn afhankelijk van de vluchtberekening en de vertrekdatum.
– Alle bevestigingen incl. de exacte prijsberekening ontvangt u per e-mail binnen 12 uur.
– Nadat u onze bevestiging heeft ontvangen kunt u definitief bepalen of u akkoord gaat met de boeking.
– Alle namen moeten gespeld zijn zoals vermeld staat in uw paspoort.
– Alle vluchtnummer incl. het vertrek en aankomsttijden ontvangt u samen met de bevestiging.

De vliegreis
U vliegt op basis van à la carte service van Rotterdam naar de internationale luchthaven van Split. De vlucht duurt ongeveer 2 uur en 15 minuten, geen tijdverschil met Nederland.
Reisverzekeringen en betalingen
Alle reizen dienen voor het vertrek gereserveerd te zijn, hierop is een aanbetaling van 30% van de
totale reissom van toepassing. De volledige reissom dient 30 dagen voor vertrek te zijn voldaan. Betalingen t.n.v. Karatanova Tours op rekening NL08 INGB 0007 3743 98 (ING bank) of NL95 ABNA 0535 0813 08 (ABN AMRO) onder vermelding van de vertrekdata. Bij betaling en correspondentie a.u.b. ook het factuurnummer vermelden. Het is belangrijk dat alle namen juist gespeld zijn (zoals in uw paspoort). Uw bank- of giroafschrift is tevens uw bewijs van betaling. De tickets voor uw vlucht met de vermelde vertrektijden ontvangt u 3 weken voor vertrek. Het is belangrijk dat alle namen juist gespeld zijn (zoals in uw paspoort). U ontvangt tijdig een e-mailbericht, indien zich wijzigingen in de prijs van de luchthavenbelastingen voordoen.

Reisverzekeringen
U kunt een reisverzekering of annuleringsverzekering via Karatanova Tours of uw eigen verzekeringsmaatschappij afsluiten. Wij werken samen met de grootste Nederlandse reisverzekeraar, Global Assistance. www.allianz-assistance.nl/reisverzekering/ShowHome
Voorbehoud
De uitvoering van het programma is afhankelijk van plaatselijke (weers) omstandigheden. Een eventuele programmawijziging gebeurt zoveel mogelijk in overleg met u, maar is uiteindelijk ten allen tijden ter beoordeling van de reisbegeleider. Aangezien wij onze programma’s en uitgebreide reisbeschrijvingen voortdurend controleren en omdat onvoorziene omstandigheden ons soms dwingen een programma tijdens het seizoen aan te passen, kan het voorkomen dat een uitgebreide reisbeschrijving tijdens het seizoen moet worden veranderd. Wanneer deze aanpassingen ingrijpende consequenties hebben voor het verloopt van de reis, wordt u daarvan tijdig op de hoogte gebracht.

Praktische informatie autorondreis Montenegro
Paspoort
Voor Montenegro, Albanië en Macedonië is er geen visum nodig. Wel dient u een – MINIMAAL DRIE MAANDEN GELDIG – paspoort mee te nemen.

Extra advies
Maak een kopie van u pasport en gebruik die bij de recepties van de hotels.

Telefoneren
Als u vanuit Montenegro naar Nederland wilt bellen, dan draait u 0031. Vanuit Nederland naar Montenegro moet men eerst 00382 draaien. Vanuit Albanië naar Nederland, dan draait u 0031. Vanuit Nederland naar Albanië moet men eerst 00355 draaien. Als u vanuit Macedonië naar Nederland wilt bellen, dan draait u 0031. Tot slot vanuit Nederland naar Macedonië moet men eerst 00389 draaien. De exacte telefoonnummers van de accommodaties vind u in het overzicht boven. Er moet rekening gehouden worden met het feit, dat niet alle berggebieden telefonisch bereikbaar zijn, ook niet voor de mobiele telefoons.

Geld, pinnen en wisselkoers
In Macedonië, Montenegro en Albanië kunt u bijna overal pinnen. Voor het wisselen van geld kunt u het beste cash geld meenemen in kleine coupures. Neem geen cheques mee. Verder raden wij aan om uitsluitend geld te wisselen bij de aangegeven wisselkantoortjes, dat vaak in het Engels aangegeven staat als “Change Office”. Montenegro hanteert als munteenheid euro’s. Macedonië daarentegen hanteert de denar als munteenheid. De denar kent munten van 1, 2, 5, 10 en 50. De biljetten bestaan uit briefjes van 10, 50, 100,  500 en 1000 denar, en 1 euro is circa 60 denar waard. Tot slot hanteert Albanië de Lek als munteenheid. De Lek kent munten van 1, 5, 10, 20, 50 en 100. De biljetten bestaan uit briefjes van 200, 500, 1000 en 5000 Lek, en 1 euro is circa 140 lek waard.

Gezondheid
Als u medicijnen gebruikt, dan is het aan te raden om voldoende voorraad mee te nemen. Verder is het van belang om ook een (kopie) recept in het Engels mee te nemen, zodat in het geval van verlies de desbetreffende medicijnen kunt bijbestellen.

Over Montenegro, Macedonië en Albanië

Over Montenegro
Montenegro is een klein land, ongeveer een derde van Nederland, en heeft ruim 660.000 inwoners. Montenegro grenst aan Kroatië, Bosnië-Herzegovina, Servië, (Kosovo) en Albanië. In het Servo-Kroatisch, de landstaal, is Montenegro Crna Gora, wat ‘zwarte berg’ betekent. Het grootste deel van Montenegro’s oppervlak is onderdeel van de Dinarische Alpen, met vooral aan de westkust soms bijna loodrecht oprijzend karstgesteente. Lange tijd was Montenegro een moeilijk toegankelijk, onherbergzaam en tamelijk geïsoleerd gebied. Karst is gevormd door het geleidelijk oplossen van kalksteen door regenwater. Het bestaat uit samengeperste schelpdieren, is vlijmscherp en poreus: water zakt er onmiddellijk in weg en vormt ondergronds kloven, spelonken en tunnels. Het oppervlaktewater zakt er pijlsnel in weg en vormt ondergrondse rivieren van de bergen vaak weer bovengronds verschijnen als bronnen, of – zoals in Montenegro uitmonden in zee. Tot op heden was vooral het noorden in trek bij Montenegro, populaire wandelgebergtes zijn Durmitor en Prokletije, met toppen tussen 2000 – 2500 meter. Een extra dimensie aan wandelen in het westen is de prachtige kust waarop je vanuit de bergen uitkijkt. De baai van Kotor behoort tot de mooiste van Europa. De westkust bestaat van noord naar zuid uit het Orjen-gebergte, Nationaal Park Lovcen en het Rumija- massief. De hoogste top van het kustgebergte is de Zubacki Kabao, 1894 meter hoog en daarmee zo’n 200 meter hoger dan de andere toppen van dit gebergte. Het Orjen- gebergte is kaal, met weinig begroeiing, maar meer naar het zuiden, richting Lovcen en Rumija wordt de omgeving beboster. Behalve nationaal park Lovcen doorkruist de route ook nationaal park Skadarsko Jezero (Skadar Meer).

Over Macedonië
De oppervlakte van Macedonië is 25.333 km2 en daarmee is het ongeveer 3/4 zo groot als Nederland. Het land is bijzonder vanwege haar natuurschoon en haar culturele hoogtepunten. Macedonië wordt vaak het “Hart van de Balkan” genoemd. Door haar schoonheid, het reliëf en de klimatologische omstandigheden wordt zij wel eens vergeleken met Zwitserland. Het grootste deel van het land is bergachtig; het hoogste punt is 2784 meter en de gemiddelde hoogte bedraagt 830 meter. Er zijn ook talrijke meren; het totale wateroppervlak bedraagt 477 km2.
Republiek Macedonië is bijzonder door haar natuurschoon en haar zeldzaamheden. Zij wordt vaak de parel van de Balkan genoemd. Met haar schoonheid, het reliëf, de klimatologische en andere omstandigheden wordt zij vergeleken met Zwitserland. De reliëfeigenschappen van Macedonië plaatsen haar bij de berglanden. De gemiddelde hoogte van het land is 830 meter. Ook zijn er in heel Macedonië bronnen, veel rivieren en meer dan 50 grote en kleine meren. Daarom wordt zij ook wel een merenland genoemd. Het is een land van wonderbaarlijke oude tektonische meren, maar ook bergmeren en kunstmatige meren. De belangrijkste zijn de drie tektonische of basinmeren: Ohrid, Prespa en Dojran.
Er bestaan meerdere legendes over het ontstaan van de naam Macedonië. Volgens enkelen komt het van de naam van de eerste Macedonische koning Makedon. Geleerden geloven dat de naam uit het oud Macedonische “makos”, hetgeen groot of hoog betekend, en “don”, wat land betekend, voortkomt. Vrij vertaald betekent het dus groot, hoog en bergrijk land. Door haar indrukwekkende geschiedenis is Macedonië een openluchtmuseum van meer dan 8000 jaar oud: land van Herakle, Philip II, Alexander de Grote, St. Paulus en St. Luka, Justinijan, Tsaar Samuël en Moeder Teresa.

Ohrid Meer is 358 km2 groot en liefst 289 meter diep. Het meer vult een tektonische daling en heeft een geschatte ouderdom van ca 2.500.000 jaar. Hiermee is het samen met het Bajkal-meer en het Titicacameer een van de oudste meren ter wereld. Dit en het bijzondere microklimaat rond het meer verklaren waarom liefst 200 endemische vissen in het meer leven, waarvan enkele welhaast levende fossielen genoemd kunnen worden, omdat ze als gevolg van 2,5 miljoen jaar isolement niet geëvolueerd zijn.
Stad Ohrid bij het Meer van Ohrid met haar natuurschoon en een rijke historische en culturele erfenis is het een ware parel van Macedonië en staat onder bescherming van UNESCO. Een grote rijkdom maar ook een bijzondere curiositeit is het feit dat door haar flora en fauna het meer Ohrid één van de grootste reservaten van Europa is. Het Meer van Ohrid wordt door onderzoekers de “Macedonische Zoetwater Zee” genoemd. Het oppervlak is 358 vierkante kilometer en op het diepste punt is zij 288,70 meter diep. Met haar kristalhelder water is het Ohrid-meer één van de meest doorzichtige meren, haar doorzichtigheid bedraagt tot 21,5 meter. De geschiedenis van Ohrid staat vol van bekende schrijvers zoals A den Doolaard, dichters, zangers, schilders en bekende wereld staatshoofden. Door de eeuwen heen is Ohrid en haar meer gemarkeerd met een perfecte schoonheid en kwaliteit. Een krachtige mystiek die doet denken dat de tijd perfect heeft stilgestaan, dit door de vele historische monumenten en letterlijk honderden kerken dit gebalanceerd met een schoonheid van architectuur. Dit maakt Ohrid als een van het belangrijkste historisch erfgoed van de wereld.
Galicica gebergte (22.750 ha) werd in 1958 tot nationaal park uitgeroepen en ligt in het uiterste zuidwesten van Macedonië tussen het meer van Ohrid en het Prespameer. In het nationale park groeien 12 hogere plantensoorten die alleen op de berg Galicica en de kusten van de twee meren voorkomen. Verder vindt men hier een enorme concentratie van vlindersoorten, meer dan 1600 soorten! Verder zeer veel reptielen en amfibieën, net zoveel als in geheel Centraal-Europa samen. Galicica telt ook nog 266 vogelsoorten (84% van het totale aantal in Macedonië) en 51 zoogdiersoorten (62% van het totale aantal in Macedonië).
De hoofdstad en het administratieve centrum van Macedonië is tegenwoordige Skopje met haar 750000 inwoners. Skopje is een stad met een traditie van 2.000 jaar. Zowel de westelijke als de oostelijke culturen worden daar op een bijzondere manier gemengd, de wereldwegen, en de talen, doorkruisen elkaar. De naam van het antieke Skupi wordt voor het eerst genoemd bij de vernietiging van de Dardaanse en de komst van de Romeinse macht.

Over Albanië
Albanië is zonder twijfel een van de minst ontdekte landen van Europa. Voorheen tijdens de communistische tijd was het volledig afgesloten van de buitenwereld en daarna toneel van veel conflicten. De laatste jaren is daar een positieve verandering in gekomen en zetten de inwoners gezamenlijk de schouders onder de ontwikkeling van het land. Eigenlijk heeft Albanië alles wat een vakantieland nodig heeft: een rijke historie, een prachtige natuur, een bijzonder prettig klimaat, mooie stranden en innemende bewoners. Daarbij heeft het land door zijn verleden een mysterieuze kant. Nadat het land in 1944 van het Duitse bezetters werden bevrijd, kwam het onder leiding te staan van de communistische dictator Enver Hoxha, die tot 1991 met harde hand regeerde. Sinds 1992 is het een parlementaire democratie, met een gekozen leider. Begin jaren negentig heeft het tevens de grenzen voor buitenlandse toeristen opengesteld, en dat geldt met name voor het zuiden van het land. Albanië is een vrij onherbergzaam land, bedekt met gebergten. De hoogste pieken liggen rond de 2800 meter. Langs de kusten van de Adriatische en Ionische Zee liggen nog maagdelijke stranden met een blauwe zee, nog onaangetast door het massatoerisme. Tirana is de hoofdstad van het land. Wat meteen opvalt is het Skënderberg plein, een grote open ruimte in het hart van de stad. Wat je zeker moet bezoeken is het Nationale Museum van Historie, de Moskee van Ethem Mey en het Paleis van Cultuur. De meeste reizigers komen per boot van Italië naar Albanië, voor een kort bezoek van een paar dagen. Ook is er een bootverbinding via Corfu, het Griekse eiland dat vlakbij Albanië ligt. Vanaf Corfu maken verschillende reisorganisatoren tochten naar Saranda, de toegangspoort van Zuid-Albanië. Het is een kleine stad, ingeklemd tussen bergen en de Ionische Zee, met aangename stranden. Naast buitenlandse toeristen komen hier ook veel Albanezen om te trouwen.
Shkodra en Durrës zijn oude, historische stadjes, waar je veel overblijfselen vindt uit vorige eeuwen. Shkodra is zelfs een van de oudste steden van Europa, waar al 500 voor Chistus een fort werd gebouwd. In de buurt van Corfu ligt ook Butrint, omgeven door een landschap met olijf- en sinaasappelbomen. Hier vind je vooral veel archeologische ruïnes, die dateren uit de Griekse en Romeinse tijd. Met onder meer het oude amfitheater, de tempel van Aesculapius, een abdij en de vestingmuren uit de klassieke oudheid. Door het bergachtig gebied is de gemiddelde temperatuur zeer verschillend, afhankelijk van de hoogte. De zomers zijn droog en kort. In het binnenland ligt een middeleeuws stadje, Gjirokastra. Je treft hier nog forten kastelen aan, met onder meer het nationale museum van de Wapens.