Autorondreis Servië

Omschrijving
8-daagse bijzondere autorondreis door Servië. Tijdens deze reis kunt u genieten van werkelijk vele natuurlijke schoonheden van de Balkan. Uw vakantie in deze ambiance zal verrijkt worden met interessante uitstapjes en belevenissen.

Vertrekdata
01 april t/m 30 september

Deelnemers
Minimum: 2 personen.
Maximum: 4 personen.

Prijzen 

Aantal deelnemers 2 3 t/m 4
Prijs pp. € 745,- € 695,-

Inbegrepen in de rondreis:
– Autoverhuur en routebeschrijving
– 2 overnachtingen in Novi Sad op basis van logies & ontbijt.
– 1 overnachting in Valjevo op basis van logies & ontbijt
– 2 overnachtingen in Vrnjacka Banja op basis van logies & ontbijt
– 2 overnachtingen in Belgrado op basis van logies & ontbijt
– Reserveringskosten en administratiekosten.
Vliegreis: U vliegt met de lijnvlucht van JAT van Schiphol naar de internationale luchthaven van Belgrado rechtstreeks (geen tijdverschil met Nederland).

Niet inbegrepen
Eventuele verzekeringen (op aanvraag) en toegangsgelden.

Toeslag eenpersoonskamer
€ 145,-

Meerprijs hoogseizoen
(juli en augustus)
€ 50,- p.p. (heeft uitsluitend met de vlucht te maken)

Type auto
(onbeperkt aantal km.)
– Fiat Punto of gelijkwaardige auto voor min. 2 deelnemers.
– Citroen C4 of gelijkwaardige auto voor min. 3 deelnemers.

Toeslag Groene Kaart (voor buiten Servië)
30 euro,-

Toeslag navigatiesysteem (Engelssprekend)
€ 8,- p. dag.

Let op
U bent verplicht in bezit te zijn van een geldig rijbewijs (B).

Autorondreis Servië

Reisschema

1

Dag 1.

Aankomst op het vliegveld van Belgrado, ontvangst van jullie auto en doorrijden naar Novi Sad. Aankomst en inchecken in jullie hotel. Vrije tijd voor Novi Sad.

Novi Sad is de tweede stad van Servië gelegen aan de Donau, circa honderd kilometer ten noordwesten van Belgrado en is de hoofdstad van de regio Vojvodina. De stad is niet oud: pas in de 18e eeuw werd Novi Sad een stad. De plaats lag strategisch, tegenover het fort Petrovaradin, een belangrijk bruggenhoofd aan de overzijde van de rivier. In 1748 kreeg het van de Oostenrijkse keizerin Maria-Theresia de status van Vrije Koningsstad. Novi Sad ontwikkelde zich in de 19e eeuw tot een belangrijk Servisch cultureel centrum. De stad behoorde in die periode tot Hongarije, terwijl Servië verder grotendeels Turks was. De voornaamste bezienswaardigheid van Novi Sad is het fort Petrovaradin, waar Oostenrijk en Venetië de Turken in 1716 een nederlaag toebrachten. Aan het Vrijheidsplein staan het stadhuis, de rooms-katholieke kathedraal, en aan de westkant enkele prominente gebouwen uit het fin de siècle. Interessant is ook de grote synagoge (1909), die tegenwoordig als concertzaal in gebruik is. Aan de overzijde van de Donau ligt het heuvelland van de Fruska Gora met zijn talrijke orthodoxe kloosters.

2

Dag 2.

Dag gereserveerd voor bezoek aan Fruska Gora en haar kloosters. De kloosters van Fruska Gora maken samen een dichtgebouwde groep van 17 orthodoxe kloosters, gebouwd in de periode van15de t/m 18de eeuw, ooit waren in Fruska Gora meer dan 30 kloosters en daardoor wordt dit bergje door de plaatselijke bevolking ook het Athos van Srem genoemd. Vanwege de goedbewaarde fresco’s is het klooster Krusedol uit de 16e eeuw de meest bezochte en zodanig ook de meest bekende van alle kloosters. In de loop van de middag korte bezoek aan Sremski Karlovci. Overnachting in jullie hotel in Novi Sad.

Fruska Gora is een gebergte, meer heuvel, in het noorden van Servië. Dit gebied wordt ook wel de Juweel van de Vojvodina genoemd door zijn prachtige landschap en natuur. De naam Fruska Gora betekent vrij vertaald Franken Hoogte. De Fruska Gora staat ook bekend om zijn uiterst vruchtbare grond. Hierdoor wordt er ook veel wijn geproduceerd, o.a. Traminer en Riesling. Een groot gedeelte van het gebied is een nationaal park.

3

Dag 3.

De reis zet zich voort richting Valjevo, aankomst en inchecken in jullie accommodatie. Valjevo is geen toeristentrekker en daar verblijven jullie slechts één nacht, maar het is een prima leuke plek om zelfs een paar weken te ‘wonen’. Deze dag kunt u besteden voor bezoek aan het dorpje Guca waar al drieënveertig jaar een door 300.000 mensen bezocht driedaags festival plaats vindt, getiteld ‘Dragacevski Sao’. Daarop is alleen blaasmuziek te horen. Het culmineert in een competitie tussen de beste zigeunerbrassbands. Ander alternatief is een bezoek te brengen aan de twee nabijgelegen kloosters Tronosa en Pustinja. Overnachting in Valjevo.

Persbericht
Sittard-Geleen, 15 juni 2007 – maandag 18 juni start een driedaags bezoek van een delegatie van de gemeente Valjevo (Servië) aan de gemeente Sittard-Geleen. Het bezoek moet bijdragen aan de verbetering van de werkwijze van het lokale bestuur van Valjevo. De delegatie neemt een kijkje in de keuken van onze gemeentelijke organisatie. Ze bekijken hoe Human Resource Management, Communicatie, Planning en Control, Dienstverlening aan de burgers, afval en reiniging in Sittard-Geleen zijn georganiseerd. Ook de verhoudingen tussen gemeenteraad, college en ambtelijke organisatie komen aan bod. Een samenwerking tussen Valjevo en Sittard-Geleen bestaat al sinds de jaren tachtig van de vorige eeuw. Deze oude contacten zijn met dit project weer verstevigd. Een delegatie vanuit Sittard-Geleen heeft dit jaar Valjevo al een aantal keer bezocht. Tijdens deze bezoeken is vooral gekeken naar hoe de gemeente Valjevo als organisatie in elkaar zit en aangestuurd wordt. Zo zijn twee HRM instrumenten ontwikkeld voor een functiebeschrijving en beoordeling die door de gemeente Valjevo als piloot nu worden ingezet op de afdeling ICT&Development. Het is de bedoeling dat deze afdeling, onder begeleiding van het Nederlandse projectteam, ook andere afdelingen helpt met het implementeren van deze HRM instrumenten. Op deze manier wordt de continuïteit gewaarborgd ook nadat het project in september 2007 afgesloten wordt.

4

Dag 4.

Ontbijt en vertrek naar Kragujevac, stad die bij de meeste bewoners van de Balkan bekend staat door de grote tragedie uit de II WO. Deze tragedie is op een zeer poëtische manier verwoord in het werk van Desanka Maksimovic. Een verhaal over de gezamenlijke dood van de scholieren uit de stad, geëxecuteerd door de Duitse soldaten. Bezoek aan het plaatselijke monument, gebouwd na de II WO ter nagedachtenis van de scholieren. Doorrijzen naar Vrnjacka Banja en inchecken in jullie hotel. Overnachten in Vrnjacka Banja.

5

Dag 5.

Vrije dag in Vrnjacka Banja om te genieten van de mogelijkheden van deze koeroord. Uiteraard bestaat ook de mogelijkheid om bezoek te brengen aan het dichtbij gelegen klooster uit de 14e eeuw Ljubostinja. In dit klooster licht zelfs gravin Milica begraven, welke na de val van Kosovo in dit klooster als non tot haar dood bleef wonen. Overnachting in Vrnjacka Banja.

6

Dag 6.

Vertrek richting Belgrado, onderweg bezoek aan Topola en Oplenac en het dorpje Orasac. Orasac is een klein dorpje in de regio Sumadija in de beurt van Arangelovac. Dit dorpje staat bekend als de plek waar in het begin van de 19e eeuw de eerste Servische opstand tegen de Turken begonnen is. Ter nagedachtenis van deze opstand heeft dit dorpje van de Servische koning een bijzonder schoolgebouw gekregen. Later in de middag aankomst in Belgrado.

Oplenac is een historische plaats in centraal Servië waar het mausoleum van Servische Koninklijke familie Karadzordzevi gelegen is. Het kerkje heet eigenlijk St. Joris kerk maar vanwege het graf van Koning Peter I wordt dit kerkje door het volk St. Petar Kerk genoemd.

7

Dag 7.

Dag gereserveerd voor bezichtiging van Belgrado en bezoek aan enkele belangrijke cultuurhistorische bezienswaardigheden. Wandeling door Kalemegdan, een oude stadsvesting die ergens in de derde eeuw v. Chr. door Kelten als Singidunum gebouwd is en door de eeuwen heen, laag voor laag bijgebouwd of gereconstrueerd is. Autorit langs de mooiste en belangrijkste gebouwen van Belgrado en bezoek aan de laatste rustplaats van Tito, president van ex-Joegoslavië. Overnachting in Belgrado.

8

Dag 8.

Ontbijt en vertrek naar het vliegveld van Belgrado, inleveren van de auto en terug naar Nederland. (Tot ziens Servië).

Reserveringsaanvraag

Reis

E-mailadres

Telefoon nr. achterblijver


Suggesties / Opmerkingen

Belangrijk
– Alle prijzen voor de groepsreizen zijn exact zoals vermeld.
– Alle prijzen voor de individuele programma’s zijn vanaf prijzen.
– De exacte prijzen voor de individuele reizen zijn afhankelijk van de vluchtberekening en de vertrekdatum.
– Alle bevestigingen incl. de exacte prijsberekening ontvangt u per e-mail binnen 12 uur.
– Nadat u onze bevestiging heeft ontvangen kunt u definitief bepalen of u akkoord gaat met de boeking.
– Alle namen moeten gespeld zijn zoals vermeld staat in uw paspoort.
– Alle vluchtnummer incl. het vertrek en aankomsttijden ontvangt u samen met de bevestiging.

Reisverzekeringen en betalingen
Alle reizen dienen voor het vertrek gereserveerd te zijn, hierop is een aanbetaling van 30% van de
totale reissom van toepassing. De volledige reissom dient 30 dagen voor vertrek te zijn voldaan. Betalingen t.n.v. Karatanova Tours op rekening NL08 INGB 0007 3743 98 (ING bank) of NL95 ABNA 0535 0813 08 (ABN AMRO) onder vermelding van de vertrekdata. Bij betaling en correspondentie a.u.b. ook het factuurnummer vermelden. Het is belangrijk dat alle namen juist gespeld zijn (zoals in uw paspoort). Uw bank- of giroafschrift is tevens uw bewijs van betaling. De tickets voor uw vlucht met de vermelde vertrektijden ontvangt u 3 weken voor vertrek. Het is belangrijk dat alle namen juist gespeld zijn (zoals in uw paspoort). U ontvangt tijdig een e-mailbericht, indien zich wijzigingen in de prijs van de luchthavenbelastingen voordoen.

Reisverzekeringen
U kunt een reisverzekering of annuleringsverzekering via Karatanova Tours of uw eigen verzekeringsmaatschappij afsluiten. Wij werken samen met de grootste Nederlandse reisverzekeraar, Global Assistance. www.allianz-assistance.nl/reisverzekering/ShowHome
Voorbehoud
De uitvoering van het programma is afhankelijk van plaatselijke (weers) omstandigheden. Een eventuele programmawijziging gebeurt zoveel mogelijk in overleg met u, maar is uiteindelijk ten allen tijden ter beoordeling van de reisbegeleider. Aangezien wij onze programma’s en uitgebreide reisbeschrijvingen voortdurend controleren en omdat onvoorziene omstandigheden ons soms dwingen een programma tijdens het seizoen aan te passen, kan het voorkomen dat een uitgebreide reisbeschrijving tijdens het seizoen moet worden veranderd. Wanneer deze aanpassingen ingrijpende consequenties hebben voor het verloopt van de reis, wordt u daarvan tijdig op de hoogte gebracht.

Praktische informatie autorondreis Servië
Paspoort
Voor Servië is er geen visum nodig. Wel dient u een – MINIMAAL DRIE MAANDEN GELDIG – paspoort mee te nemen.

Extra advies
Maak een kopie van u pasport en gebruik die bij de recepties van de hotels.

Telefoneren
Als u vanuit Servië naar Nederland wilt bellen, dan draait u 0031. Vanuit Nederland naar Servië moet men eerst 00381 draaien. De exacte telefoonnummers van de accommodaties vind u in het overzicht boven. Er moet rekening gehouden worden met het feit, dat niet alle berggebieden telefonisch bereikbaar zijn, ook niet voor de mobiele telefoons.

Geld, pinnen en wisselkoers
In Servië kunt u bijna overal pinnen. Voor het wisselen van geld kunt u het beste cash geld meenemen in kleine coupures. Neem geen cheques mee. Verder raden wij aan om uitsluitend geld te wisselen bij de aangegeven wisselkantoortjes, dat vaak in het Engels aangegeven staat als “Change Office”. Tot slot hanteert Servië de Dinar als munteenheid. De Dinar kent munten van 1, 2, 5, 10 en 20. De biljetten bestaan uit briefjes van 10, 20, 50, 100, 200, 500, 1000 en 5000 Dinar, en 1 euro is circa 120 dinar waard.

Gezondheid
Als u medicijnen gebruikt, dan is het aan te raden om voldoende voorraad mee te nemen. Verder is het van belang om ook een (kopie) recept in het Engels mee te nemen, zodat in het geval van verlies de desbetreffende medicijnen kunt bijbestellen.

Over Servië
De wortels van de huidige Servische staat zijn terug te voeren naar de 7e eeuw en het Huis van Vlastimirovic. Het Servische koninkrijk werd gevestigd in het gebied dat bekend stond onder de naam Duklja (Latijn:
Doclea of Dioclea) in de 11e eeuw. De Servische staat groeide in de 12e eeuw in aanzien onder de leiding van Stefan Nemanja. Zijn zoon Stefan Nemanjic zou later bekend worden als Stefan de Eerst gekroonde. In 1346
verhief zijn nakomeling Stefan Dusan Servië van prinsdom tot koninkrijk. Na de dood van Stefan Dusan volgden een aantal regeerders dat steeds meer land kwijt raakte aan het Ottomaanse rijk. In 1389 vond er de cruciale slag plaats op het Merelveld (Kosovo Polje). De slag eindigde in een gelijkspel, waarbij Servië verzwakt achterbleef. In 1459 verloor Servië zijn onafhankelijkheid bij de slag om Smederevo. Servië viel daarna onder Ottomaans bestuur van 1459 tot 1804. Na 1804 verwierf het land zijn onafhankelijkheid gedeeltelijk terug.

Landschap
Servië ligt in 2 geografische delen van Europa. Het noordelijke deel van de republiek bestaat uit Centraal-Europese laaglanden terwijl de zuidelijke delen heuvelachtig en bergachtig zijn. Er zijn meer dan 15 bergtoppen die meer dan 2.000 meter boven de zeespiegel reiken. De bevaarbare rivieren zijn de Donau, de Sava en de Tisa. Er heerst hoofdzakelijk een gematigd continentaal klimaat met een eerder Middellandse Zeeklimaat in het zuiden.

Historie
Het land was in het verleden het kruispunt van verscheidene beschavingen met verschillende spirituele, artistieke en culturele invloeden. De Servische cultuur en haar historisch erfgoed zijn uiterst verscheiden door de samensmelting van verschillende invloeden. Talloze prehistorische en klassieke monumenten zijn enkele voorbeelden van veranderende tijden (Vincacultuur, Starcevocultuur, Lepenski Vir, enz.). Servië is een land van natuurlijke, historische, culturele en etnische contrasten.

Belgrado
Belgrado is de hoofdstad en de “ziel” van het moderne Servië. De stad ligt op de samenvloeiing van de Sava en de Donau. In de loop der tijden werd de stad verschillende malen vernietigd en herbouwd. Vandaag is het een moderne stad met ongeveer 2 miljoen inwoners. Belgrado biedt een rijk programma van culturele, artistieke en sportevenementen, een reeks musea, culturele en historische monumenten.