Balkanreis

Omschrijving
10-daagse groepsreis door drie bijzondere Balkan –landen. Met deze unieke rondreis ontdekt u de hoogtepunten van de antieke en het byzantijnse verleden van de regio, verijkt met tradities van de streek. Oude steden, kastelen, kloosters, imponerende natuur en rust zijn de handelsmerken van dit bijzondere programma. Een ontdekking van Macedonië, Albanië en Griekenland.

Vertrekdata
Vanaf 23 mei tot 26 september

Deelnemers
Minimum: 16 personen.

Prijzen

Aantal deelnemers min. 16
Prijs pp. € 925,-

 

Inbegrepen 
– Retourvlucht met Tuifly incl. luchthavenbelastingen.
– Permanent gebruik van comfortabele bus incl. de buschauffeur.
– Nederlandssprekende begeleiding.
– Alle excursies met – indien nodig – lokale stadsgidsen.
– 1 overnachting in hotel Mizo in Ohrid  op basis van logies & ontbijt.
– 1 overnachting in hotel Grand Palace in Korce op basis van logies & ontbijt.
– 1 overnachting in hotel Kastoria in Kastoria op basis van logies & ontbijt.
– 1 overnachting in hotel Sea side in Saranda op basis van logies & ontbijt.
– 1 overnachting in hotel Cajupi in Gjurokaster op basis van logies & ontbijt.
– 1 overnachting in hotel Grand White City in Berat op basis van logies & ontbijt.
– 2 overnachtingen in hotel Doro City in Tirana op basis van logies & ontbijt.
– 1 overnachting in hotel Biser in Struga op basis van logies & ontbijt.
– Administratiekosten en reserveringskosten.

Niet inbegrepen
Eventuele verzekeringen (op aanvraag), toegangsgelden en overige diners.

Toeslag eenpersoonskamer
€ 155,-

Balkanreis

Reisschema

1

Dag 1.


Aankomst in Ohrid, stad gelegen vlakbij de grens met Albanië. Op de luchthaven wordt u opgewacht door onze Engelstalige gids. Korte transfer naar onze hotel. Inchecken in hotel Mizo. De rest van de dag is gereserveerd voor bezoek aan de oude stad van Ohrid.
2

Dag 2.

Onze ochtend staat gereserveerd voor bezoek aan het klooster van St. Naum. Vervolgens passeren we de grens met Albanië en rijden we door naar Korce, de grootste stad van zuidoost Albanië. Korce is een gezellige stad met een grote, levendige markt en nog wijken met mooie, oude huizen. Het heeft een enigszins gemengde, Albanees en Griekse sfeer. De stad bezit een groot aantal musea, waarvan het Nationaal Museum van Middeleeuwse Kunst, met een grote iconenverzameling, het belangrijkste is. In de omgeving liggen hier en daar nog verscheidene dorpen met prachtige oude kerkjes. Inchecken in hotel Grand in Korce, overnachting.

3

Dag 3.

Onze reis gaat verder naar Egeïsch Macedonië en Epirus, twee provincies in Griekenland. Doorrijden naar Kastoria en inchecken in gelijknamige hotel Kastoria. De rest van de dag is gereserveerd voor Kastoria, in de loop van de dag maken we een wandeling door de nauwe straatjes van misschien wel de schilderachtigste stad van Grieks Macedonië, Kastoria (= ‘Burcht’), dé stad van de Byzantijnse kunst. Kastoria ligt aan de oever van het schitterende meer van Kastoria of het Orestiadameer en telt nog altijd een zestigtal Byzantijnse en postbyzantijnse kerken en kerkjes die gebouwd zijn tussen de 9e en de 19e eeuw. Het merendeel daarvan is geheel beschilderd met de prachtigste fresco’s. Een aantal van deze kerken zullen we bezoeken, evenals het Museum voor Byzantijnse Geschiedenis, waarin zich een aantal fraaie en zeer vroege iconen bevindt. Overnachting in hotel Kastoria.

4

Dag 4.

Vandaar rijden we terug naar Albanië, onderweg maken we korte stop in Metsovo. In dit stadje, meer een dorp, waan je in Zwitserland. Metsovo ligt dicht bij de grens van Albanië en is bekend door de bergen en de herders, maar ook door de; lokaal geproduceerde kaas, de houtwerkindustrie, veelbelovende wijnen, ambachtelijk handwerk, een ultramodern conferentiecentrum, een art-galerie, skiliften en de twaalf comfortabele familiehotels. De inwoners van Metsovo maken goed gebruik van hun historische privileges, lokale tradities en natuurlijke bronnen, waardoor het dorp “gebouwd van hout en steen” een aantrekkelijke locatie is geworden, voor zowel de bevolking als bezoekers. Net voordat we Sarande bereikt hebben, zullen we de tijd nemen om de ruïne van Butrinti te bezoeken, een oude Griekse stad. De stad heeft resten die dateren van meer dan 2500 jaar geleden. De moerassige omgeving en de oude bossen maken het tot een waar vogelparadijs. Vervolgens doorrijden naar Saranda en inchecken in hotel Sea Side.

5

Dag 5.

Bezoek aan Gjirokaster en haar kenmerkende architectuur. Gjirokaster is een museumstad, beschermd door Unesco en de geboorte stad van de voormalige dictator van Albanië, Enver Hoxha. Bezoek aan de pre-Ottomaanse citadel met het wapenmuseum en de voormalig politieke gevangenis. Inchecken en overnachten in hotel Cajupi.

Gjirokaster is een van de oudste steden van het land. Het is tevens een cultureel centrum van de Griekse minderheid in Albanië. In 1420 werd de toen Griekse (Byzantijnse, Oost-Romeinse) stad Argyrion (Argyrocastron) bezet door de Turken, die er de scepter bleven zwaaien tot 1913 toen de staat Albanië het levenslicht zag. Eerdere Griekse pogingen de stad te heroveren liepen op niets uit; alleen tijdens de II WO waren de Grieken er weer enkele maanden de baas (van december 1940 tot april 1941), nadat ze de Italiaanse bezetters hadden weten te verdrijven. Gjirokastër is de geboortestad van dictator Enver Hoxha en de bekende Albanese schrijver Ismail Kadare. De stad speelt een belangrijke rol in veel van Kadares boeken, onder andere in “Kroniek van de stenen stad”. Het historische deel van de stad is in 2005 door UNESCO tot werelderfgoed verklaard.

6

Dag 6.

Na een rustige ontbijt rijden we door naar Berat, in de middag wordt u rondgeleid in Berat, deze stad staat bekend als de ‘Stad van de 1.000 vensters’. Het is een museumstad met een burcht, Byzantijnse kerken en een moskee. Inchecken in hotel Grand White City, overnachting in Berat.

7

Dag 7.

Vandaag rijden we naar Tirana. Voordat we helemaal de hoofdstad bereikt hebben, zullen we de tijd nemen voor de opgravingen van Apollonia. In de loop van de middag aankomst in Tirana, inchecken en overnachting in hotel Doro City.
Belangrijk: In Apollonia uitgebreid bezoek aan de oude stadsmuur, de nabijgelegen Byzantijnse Marija -klooster en het plaatselijk museum.

Apollonia werd in 588 v. Chr. gesticht als kolonie van Kerkyra met kolonisten uit Korinthe en werd genoemd naar de Griekse god Apollon. Volgens de Romeinse schrijver Claudius Aelianus werd de stad door Anaximander uit Milete gesticht.

De nederzetting werd gesticht op een heuvel, ongeveer een kilometer ten noorden van de Vjosarivier, enkele kilometers landinwaarts van de plaats waar deze stroom destijds in de Adriatische Zee uitmondde. De rivier was in de oudheid zeker tot aan de stad bevaarbaar. De kolonie groeide al snel uit tot de belangrijkste en grootste stad in de regio, die de uitgestrekte en zeer vruchtbare vlakten van Myzege beheerste.

Tijdens de Macedonische oorlogen werd de stad in 214 v. Chr. belegerd door de Macedonische koning Philippos V. Praetor peregrinus Marcus Valerius snelde de stad te hulp. Hij heroverde de havenstad Oricum op de Macedoniërs en stuurde zijn ervaren onderbevelhebber Quintus Naevius Crista met de vloot naar de monding van de Vjosarivier. Hier ontscheepten zij en trokken ze een eind van de rivier vandaan naar de belegerde stad. Ze wisten in de nacht ongezien de stad binnen te komen en de volgende dag liet hij de verdedigingswerken van de stad en het vijandelijke kamp inspecteren. Nadat hij had ontdekt dat het Macedonische kamp niet bewaakt werd wist hij de daaropvolgende nacht ongezien het kamp binnen te sluipen. Er waren al meer dan 1000 Romeinse soldaten in het kamp voordat ze ontdekt werden. De Macedoniërs raakten in paniek en sloegen op de vlucht, waaronder de half aangeklede Macedonische koning. Omdat Valerius de riviermonding blokkeerde waren de Macedoniërs genoodzaakt hun schepen te verbranden en te voet naar Macedonië terug te keren.

In 48 v. Chr., tijdens de burgeroorlog tussen Pompeius en Ceasar achtervolgde Julius Ceasar Pompeius naar Illyrie. Hier nam hij Oricum en Apollonia in. In 43 v.Chr. studeerden Octavianus (de latere keizer Augustus) en Marcus Agrippa in Apollonia.

8

Dag 8.

Bezoek aan Kruja, deze kleine stad is hoog in de bergen gelegen en was ooit onder de leiding van de nationale held Scanderberg het centrum van het Albanese verzet tegen de Turken. Bezoek aan het fort van Kruja, Scenderbeg museum, Etnografische museum en de oude bazaar vol met souvenirs en handgemaakte spullen. Laat op de dag terug naar Tirana. Vandaag is jullie avondeten niet georganiseerd, in plaats daarvan bent u vrij om in één van de vele restaurantjes de specialiteiten van de lokale keuken te ontdekken. Overnachting in hotel Doro City in Tirana.

Tirana is de hoofdstad van Albanië. De stad zelf heeft iets meer dan 343.000 inwoners en is gelegen aan de Tiranë en de Lanë in het vlakste deel van het land, op 40 km van de havenstad Durrës. Tirana werd in 1920 de hoofdstad van het land. In dat jaar was het nog maar een klein plaatsje, dat bij wijze van compromis tussen het noorden en het zuiden van Albanië de hoofdstad mocht worden. In de loop van de 20e eeuw heeft Tirana ooit veel grotere plaatsen als Shkodër, Durrës en Korcë overvleugeld en is de stad in vrijwel alle opzichten de belangrijkste van het land geworden. Centraal in de stad ligt het Skanderbegplein, dat kolossale afmetingen heeft. Het is genoemd naar de Albanese nationale held Skanderbeg (George Kastrioti). Aan het plein staan onder meer het parlementsgebouw en verschillende regeringsgebouwen.

9

Dag 9.

De reis gaat verder naar Elbasan, alwaar u het fort en het Turkse badhuis bezoekt. In de middag doorrijden naar Ohrid, onderweg kort bezoek aan Radozda en Struga. Radozda is een grotkerkje waar ooit lang geleden de monniken teruggetrokken en afgesloten leefden om zich volledig over te kunnen geven aan hun geloof. Bezoek aan Struga en kennismaking met het werk van de meest bekende Macedonische schrijvers, de gebroeders Miladinovi en de wereldbekende “Avonden van de poëzie van Struga”. Tijdens deze wereldmanifestatie wordt Struga bezocht door dichters uit hele wereld. De dichters kunnen op één van de vele bruggen van de stad hun gedicht in eigen taal voorlezen. Inchecken en overnachting in hotel Biser, gelegen aan de kust van het Meer van Ohrid.

10

Dag 10.

Ontbijt en georganiseerde transfer naar de luchthaven van Ohrid.

Reserveringsaanvraag

Reis

E-mailadres

Telefoon nr. achterblijver


Suggesties / Opmerkingen

Belangrijk
– Alle prijzen voor de groepsreizen zijn exact zoals vermeld.
– Alle prijzen voor de individuele programma’s zijn vanaf prijzen.
– De exacte prijzen voor de individuele reizen zijn afhankelijk van de vluchtberekening en de vertrekdatum.
– Alle bevestigingen incl. de exacte prijsberekening ontvangt u per e-mail binnen 12 uur.
– Nadat u onze bevestiging heeft ontvangen kunt u definitief bepalen of u akkoord gaat met de boeking.
– Alle namen moeten gespeld zijn zoals vermeld staat in uw paspoort.
– Alle vluchtnummer incl. het vertrek en aankomsttijden ontvangt u samen met de bevestiging.

Reisverzekeringen en betalingen
Alle reizen dienen voor het vertrek gereserveerd te zijn, hierop is een aanbetaling van 30% van de
totale reissom van toepassing. De volledige reissom dient 30 dagen voor vertrek te zijn voldaan. Betalingen t.n.v. Karatanova Tours op rekening NL08 INGB 0007 3743 98 (ING bank) of NL95 ABNA 0535 0813 08 (ABN AMRO) onder vermelding van de vertrekdata. Bij betaling en correspondentie a.u.b. ook het factuurnummer vermelden. Het is belangrijk dat alle namen juist gespeld zijn (zoals in uw paspoort). Uw bank- of giroafschrift is tevens uw bewijs van betaling. De tickets voor uw vlucht met de vermelde vertrektijden ontvangt u 3 weken voor vertrek. Het is belangrijk dat alle namen juist gespeld zijn (zoals in uw paspoort). U ontvangt tijdig een e-mailbericht, indien zich wijzigingen in de prijs van de luchthavenbelastingen voordoen.

Reisverzekeringen
U kunt een reisverzekering of annuleringsverzekering via Karatanova Tours of uw eigen verzekeringsmaatschappij afsluiten. Wij werken samen met de grootste Nederlandse reisverzekeraar, Global Assistance. www.allianz-assistance.nl/reisverzekering/ShowHome
Voorbehoud
De uitvoering van het programma is afhankelijk van plaatselijke (weers) omstandigheden. Een eventuele programmawijziging gebeurt zoveel mogelijk in overleg met u, maar is uiteindelijk ten allen tijden ter beoordeling van de reisbegeleider. Aangezien wij onze programma’s en uitgebreide reisbeschrijvingen voortdurend controleren en omdat onvoorziene omstandigheden ons soms dwingen een programma tijdens het seizoen aan te passen, kan het voorkomen dat een uitgebreide reisbeschrijving tijdens het seizoen moet worden veranderd. Wanneer deze aanpassingen ingrijpende consequenties hebben voor het verloopt van de reis, wordt u daarvan tijdig op de hoogte gebracht.

Praktische informatie Balkanreis
Paspoort
Voor Griekenland, Albanië en Macedonië is er geen visum nodig. Wel dient u een – MINIMAAL DRIE MAANDEN GELDIG – paspoort mee te nemen.

Extra advies
Maak een kopie van u pasport en gebruik die bij de recepties van de hotels.

Telefoneren
Als u vanuit Griekenland naar Nederland wilt bellen, dan draait u 0031. Vanuit Nederland naar Griekenland moet men eerst 0030 draaien. Vanuit Albanië naar Nederland, dan draait u 0031. Vanuit Nederland naar Albanië moet men eerst 00355 draaien. Als u vanuit Macedonië naar Nederland wilt bellen, dan draait u 0031. Tot slot vanuit Nederland naar Macedonië moet men eerst 00389 draaien. De exacte telefoonnummers van de accommodaties vind u in het overzicht boven. Er moet rekening gehouden worden met het feit, dat niet alle berggebieden telefonisch bereikbaar zijn, ook niet voor de mobiele telefoons.

Geld, pinnen en wisselkoers
In Macedonië, Griekenland en Albanië kunt u bijna overal pinnen. Voor het wisselen van geld kunt u het beste cash geld meenemen in kleine coupures. Neem geen cheques mee. Verder raden wij aan om uitsluitend geld te wisselen bij de aangegeven wisselkantoortjes, dat vaak in het Engels aangegeven staat als “Change Office”. Griekenland hanteert als munteenheid euro’s. Macedonië daarentegen hanteert de denar als munteenheid. De denar kent munten van 1, 2, 5, 10 en 50. De biljetten bestaan uit briefjes van 10, 50, 100,  500 en 1000 denar, en 1 euro is circa 60 denar waard. Tot slot hanteert Albanië de Lek als munteenheid. De Lek kent munten van 1, 5, 10, 20, 50 en 100. De biljetten bestaan uit briefjes van 200, 500, 1000 en 5000 Lek, en 1 euro is circa 140 lek waard.

Gezondheid
Als u medicijnen gebruikt, dan is het aan te raden om voldoende voorraad mee te nemen. Verder is het van belang om ook een (kopie) recept in het Engels mee te nemen, zodat in het geval van verlies de desbetreffende medicijnen kunt bijbestellen.

Over Griekenland, Macedonië en Albanië

Over Griekenland
De totale landoppervlakte van Griekenland inclusief alle eilanden bedraagt 131.957 km2, en daarmee is Griekenland ruim drie maal zo groot als Nederland. De kust van het vasteland is bijna 4000 kilometer lang. Op veel plaatsen dringt de zee diep het land binnen, zodat er weinig
streken zijn die meer dan ongeveer 100 kilometer van de kust zijn verwijderd.

De Griekse eilanden liggen verspreid over de Ionische en Egeïsche Zee. Bekende Ionische eilanden zijn Korfoe, Levkás, Kefallinía en Zákinthos. De Egeïsche eilanden zijn in de meerderheid en enkele bekende eilanden zijn Samothráki, Límnos, Lésvos, de Cycladen, Rhodos en Sámos. Griekenland grenst in het noorden aan Albanië, Macedonië en Bulgarije en in het oosten aan Turkije. Ten westen van het vasteland ligt de Ionische Zee en ten zuiden ligt de Middellandse Zee. In het oosten scheiden de Egeïsche Zee en de Zee van Marmara Griekenland en Turkije van elkaar. Griekenland is dus omgeven door zeeën. Het vasteland van Griekenland bestaat voor 80% uit bergen en heuvels. De hoogste berg is de heilige mythologische berg Olympus in midden-Griekenland met 2917 meter. Het klimaat van Griekenland wordt beïnvloed door de geleding van het land, het verloop van de gebergten tussen de oost- en westkant, het reliëf en de nabijheid van de zee.


Over Macedonië
De oppervlakte van Macedonië is 25.333 km2 en daarmee is het ongeveer 3/4 zo groot als Nederland. Het land is bijzonder vanwege haar natuurschoon en haar culturele hoogtepunten. Macedonië wordt vaak het “Hart van de Balkan” genoemd. Door haar schoonheid, het reliëf en de klimatologische omstandigheden wordt zij wel eens vergeleken met Zwitserland. Het grootste deel van het land is bergachtig; het hoogste punt is 2784 meter en de gemiddelde hoogte bedraagt 830 meter. Er zijn ook talrijke meren; het totale wateroppervlak bedraagt 477 km2.
Republiek Macedonië is bijzonder door haar natuurschoon en haar zeldzaamheden. Zij wordt vaak de parel van de Balkan genoemd. Met haar schoonheid, het reliëf, de klimatologische en andere omstandigheden wordt zij vergeleken met Zwitserland. De reliëfeigenschappen van Macedonië plaatsen haar bij de berglanden. De gemiddelde hoogte van het land is 830 meter. Ook zijn er in heel Macedonië bronnen, veel rivieren en meer dan 50 grote en kleine meren. Daarom wordt zij ook wel een merenland genoemd. Het is een land van wonderbaarlijke oude tektonische meren, maar ook bergmeren en kunstmatige meren. De belangrijkste zijn de drie tektonische of basinmeren: Ohrid, Prespa en Dojran.
Er bestaan meerdere legendes over het ontstaan van de naam Macedonië. Volgens enkelen komt het van de naam van de eerste Macedonische koning Makedon. Geleerden geloven dat de naam uit het oud Macedonische “makos”, hetgeen groot of hoog betekend, en “don”, wat land betekend, voortkomt. Vrij vertaald betekent het dus groot, hoog en bergrijk land. Door haar indrukwekkende geschiedenis is Macedonië een openluchtmuseum van meer dan 8000 jaar oud: land van Herakle, Philip II, Alexander de Grote, St. Paulus en St. Luka, Justinijan, Tsaar Samuël en Moeder Teresa.

Ohrid Meer is 358 km2 groot en liefst 289 meter diep. Het meer vult een tektonische daling en heeft een geschatte ouderdom van ca 2.500.000 jaar. Hiermee is het samen met het Bajkal-meer en het Titicacameer een van de oudste meren ter wereld. Dit en het bijzondere microklimaat rond het meer verklaren waarom liefst 200 endemische vissen in het meer leven, waarvan enkele welhaast levende fossielen genoemd kunnen worden, omdat ze als gevolg van 2,5 miljoen jaar isolement niet geëvolueerd zijn.
Stad Ohrid bij het Meer van Ohrid met haar natuurschoon en een rijke historische en culturele erfenis is het een ware parel van Macedonië en staat onder bescherming van UNESCO. Een grote rijkdom maar ook een bijzondere curiositeit is het feit dat door haar flora en fauna het meer Ohrid één van de grootste reservaten van Europa is. Het Meer van Ohrid wordt door onderzoekers de “Macedonische Zoetwater Zee” genoemd. Het oppervlak is 358 vierkante kilometer en op het diepste punt is zij 288,70 meter diep. Met haar kristalhelder water is het Ohrid-meer één van de meest doorzichtige meren, haar doorzichtigheid bedraagt tot 21,5 meter. De geschiedenis van Ohrid staat vol van bekende schrijvers zoals A den Doolaard, dichters, zangers, schilders en bekende wereld staatshoofden. Door de eeuwen heen is Ohrid en haar meer gemarkeerd met een perfecte schoonheid en kwaliteit. Een krachtige mystiek die doet denken dat de tijd perfect heeft stilgestaan, dit door de vele historische monumenten en letterlijk honderden kerken dit gebalanceerd met een schoonheid van architectuur. Dit maakt Ohrid als een van het belangrijkste historisch erfgoed van de wereld.
Galicica gebergte (22.750 ha) werd in 1958 tot nationaal park uitgeroepen en ligt in het uiterste zuidwesten van Macedonië tussen het meer van Ohrid en het Prespameer. In het nationale park groeien 12 hogere plantensoorten die alleen op de berg Galicica en de kusten van de twee meren voorkomen. Verder vindt men hier een enorme concentratie van vlindersoorten, meer dan 1600 soorten! Verder zeer veel reptielen en amfibieën, net zoveel als in geheel Centraal-Europa samen. Galicica telt ook nog 266 vogelsoorten (84% van het totale aantal in Macedonië) en 51 zoogdiersoorten (62% van het totale aantal in Macedonië).
De hoofdstad en het administratieve centrum van Macedonië is tegenwoordige Skopje met haar 750000 inwoners. Skopje is een stad met een traditie van 2.000 jaar. Zowel de westelijke als de oostelijke culturen worden daar op een bijzondere manier gemengd, de wereldwegen, en de talen, doorkruisen elkaar. De naam van het antieke Skupi wordt voor het eerst genoemd bij de vernietiging van de Dardaanse en de komst van de Romeinse macht.

Over Albanië
Albanië is zonder twijfel een van de minst ontdekte landen van Europa. Voorheen tijdens de communistische tijd was het volledig afgesloten van de buitenwereld en daarna toneel van veel conflicten. De laatste jaren is daar een positieve verandering in gekomen en zetten de inwoners gezamenlijk de schouders onder de ontwikkeling van het land. Eigenlijk heeft Albanië alles wat een vakantieland nodig heeft: een rijke historie, een prachtige natuur, een bijzonder prettig klimaat, mooie stranden en innemende bewoners. Daarbij heeft het land door zijn verleden een mysterieuze kant. Nadat het land in 1944 van het Duitse bezetters werden bevrijd, kwam het onder leiding te staan van de communistische dictator Enver Hoxha, die tot 1991 met harde hand regeerde. Sinds 1992 is het een parlementaire democratie, met een gekozen leider. Begin jaren negentig heeft het tevens de grenzen voor buitenlandse toeristen opengesteld, en dat geldt met name voor het zuiden van het land. Albanië is een vrij onherbergzaam land, bedekt met gebergten. De hoogste pieken liggen rond de 2800 meter. Langs de kusten van de Adriatische en Ionische Zee liggen nog maagdelijke stranden met een blauwe zee, nog onaangetast door het massatoerisme. Tirana is de hoofdstad van het land. Wat meteen opvalt is het Skënderberg plein, een grote open ruimte in het hart van de stad. Wat je zeker moet bezoeken is het Nationale Museum van Historie, de Moskee van Ethem Mey en het Paleis van Cultuur. De meeste reizigers komen per boot van Italië naar Albanië, voor een kort bezoek van een paar dagen. Ook is er een bootverbinding via Corfu, het Griekse eiland dat vlakbij Albanië ligt. Vanaf Corfu maken verschillende reisorganisatoren tochten naar Saranda, de toegangspoort van Zuid-Albanië. Het is een kleine stad, ingeklemd tussen bergen en de Ionische Zee, met aangename stranden. Naast buitenlandse toeristen komen hier ook veel Albanezen om te trouwen.
Shkodra en Durrës zijn oude, historische stadjes, waar je veel overblijfselen vindt uit vorige eeuwen. Shkodra is zelfs een van de oudste steden van Europa, waar al 500 voor Chistus een fort werd gebouwd. In de buurt van Corfu ligt ook Butrint, omgeven door een landschap met olijf- en sinaasappelbomen. Hier vind je vooral veel archeologische ruïnes, die dateren uit de Griekse en Romeinse tijd. Met onder meer het oude amfitheater, de tempel van Aesculapius, een abdij en de vestingmuren uit de klassieke oudheid. Door het bergachtig gebied is de gemiddelde temperatuur zeer verschillend, afhankelijk van de hoogte. De zomers zijn droog en kort. In het binnenland ligt een middeleeuws stadje, Gjirokastra. Je treft hier nog forten kastelen aan, met onder meer het nationale museum van de Wapens.