Byzantijnse tour

Omschrijving
10-daagse culturele rondreis langs de meest belangrijke orthodoxe kloosters van Servië verrijkt met aantal culturele uitstapjes, muziekmomenten en vrije dag in Vrnjacka Banja, de meest bekende koeroord van Servië.
Vertrekdata
08 augustus t/m 17 augustus

Deelnemers
Minimum: 10 personen.

Prijzen

Aantal deelnemers 10 min.
Prijs pp. € 1.245,-

 

Inbegrepen
Rechtstreekse retourvlucht incl. luchthavenbelasting.
– Permanent gebruik van comfortabele bus incl. buschauffeur.
– Engelssprekende begeleiding.
– Alle excursies met – indien nodig – lokale gidsen.
– 1 overnachting in Novi Sad op basis van logies & ontbijt
– 1 overnachting in Novi Sad op basis van halfpension
– 1 overnachting in Valjevo op basis van halfpension
– 1 overnachting in Cacak op basis van halfpension
– 2 overnachtingen in Sopocani op basis van halfpension
– 2 overnachtingen in Vrnjacka Banja op basis van halfpension
– 1 overnachting in Belgrado op basis van logies & ontbijt
– Sluitingsdiner met muziek in Belgrado, dag 9
– Administratiekosten en reserveringskosten.

Let op
Elke overnachting is op basis van halfpension. De overnachtingen op basis van logies & ontbijt, worden gecompenseerd door een plaatselijk lunch/diner.

Niet inbegrepen
Eventuele verzekeringen (op aanvraag) en entreegelden.

Toeslag eenpersoonskamer
€ 185,-

Byzantijnse tour

Reisschema


1

Dag 1.

Aankomst op het vliegveld Nikola Tesla en transfer naar onze hotel in Novi Sad. Na een korte pauze samen met onze Engelssprekende gids maken we een georganiseerde stadsbezichtiging van Novi Sad. s´Avonds hebben we georganiseerde diner in een traditioneel restaurant opgeluisterd met het plaatselijke tamboerijnenorkest. Overnachting.

Novi Sad is de tweede stad van Servië gelegen aan de Donau, circa honderd kilometer ten noordwesten van Belgrado en is de hoofdstad van de regio Vojvodina. De stad is niet oud: pas in de 18e eeuw werd Novi Sad een stad. De plaats lag strategisch, tegenover het fort Petrovaradin, een belangrijk bruggenhoofd aan de overzijde van de rivier. In 1748 kreeg het van de Oostenrijkse keizerin Maria-Theresia de status van Vrije Koningsstad. Novi Sad ontwikkelde zich in de 19e eeuw tot een belangrijk Servisch cultureel centrum. De stad behoorde in die periode tot Hongarije, terwijl Servië verder grotendeels Turks was. De voornaamste bezienswaardigheid van Novi Sad is het fort Petrovaradin, waar Oostenrijk en Venetië de Turken in 1716 een nederlaag toebrachten. Aan het Vrijheidsplein staan het stadhuis, de rooms-katholieke kathedraal, en aan de westkant enkele prominente gebouwen uit het fin de siècle. Interessant is ook de grote synagoge (1909), die tegenwoordig als concertzaal in gebruik is. Aan de overzijde van de Donau ligt het heuvelland van de Fruska Gora met zijn talrijke orthodoxe kloosters.

2

Dag 2.

Dag gereserveerd voor bezichtiging van Belgrado en bezoek aan enkele belangrijke cultuurhistorische bezienswaardigheden. Wandeling door Kalemegdan, een oude stadsvesting die ergens in de derde eeuw v. Chr. door Kelten als Singidunum gebouwd is en door de eeuwen heen, laag voor laag bijgebouwd of gereconstrueerd is. Busrit langs de mooiste en belangrijkste gebouwen van Belgrado. Bezoek aan de laatste rustplaats van Tito, president van ex-Joegoslavië. Diner en overnachting.

Fruska Gora is een gebergte, meer heuvel, in het noorden van Servië. Dit gebied wordt ook wel de Juweel van de Vojvodina genoemd door zijn prachtige landschap en natuur. De naam Fruska Gora betekent vrij vertaald Franken Hoogte. De Fruska Gora staat ook bekend om zijn uiterst vruchtbare grond. Hierdoor wordt er ook veel wijn geproduceerd, o.a. Traminer en Riesling. Een groot gedeelte van het gebied is een nationaal park.

3

Dag 3.

Na onze rustige ontbijt verlaten we Novi Sad en Vojvodina en vertrekken we richting Valjevo, stadje gelegen in het westen van Servië. In de loop van de dag bezoeken we twee klooster, Tronosa en Pustinja. Valjevo is geen toeristentrekker en daar verblijven we slechts één nacht, maar het is een prima leuke plek om zelfs een paar weken te ‘wonen’. Diner en overnachting in onze hotel in Valjevo.

Persbericht
Sittard-Geleen, 15 juni 2007 – maandag 18 juni start een driedaags bezoek van een delegatie van de gemeente Valjevo (Servië) aan de gemeente Sittard-Geleen. Het bezoek moet bijdragen aan de verbetering van de werkwijze van het lokale bestuur van Valjevo. De delegatie neemt een kijkje in de keuken van onze gemeentelijke organisatie. Ze bekijken hoe Human Resource Management, Communicatie, Planning en Control, Dienstverlening aan de burgers, afval en reiniging in Sittard-Geleen zijn georganiseerd. Ook de verhoudingen tussen gemeenteraad, college en ambtelijke organisatie komen aan bod. Een samenwerking tussen Valjevo en Sittard-Geleen bestaat al sinds de jaren tachtig van de vorige eeuw. Deze oude contacten zijn met dit project weer verstevigd. Een delegatie vanuit Sittard-Geleen heeft dit jaar Valjevo al een aantal keer bezocht. Tijdens deze bezoeken is vooral gekeken naar hoe de gemeente Valjevo als organisatie in elkaar zit en aangestuurd wordt. Zo zijn twee HRM instrumenten ontwikkeld voor een functiebeschrijving en beoordeling die door de gemeente Valjevo als piloot nu worden ingezet op de afdeling ICT&Development. Het is de bedoeling dat deze afdeling, onder begeleiding van het Nederlandse projectteam, ook andere afdelingen helpt met het implementeren van deze HRM instrumenten. Op deze manier wordt de continuïteit gewaarborgd ook nadat het project in september 2007 afgesloten wordt

4

Dag 4.

Vandaag verlaten we Valjevo en in de loop van de ochtend brengen we een bezoek aan het kerkje Bela Crkva in het dorpje Karan bij Uzice (zie tekst onder). Bij voldoende tijd eventueel bezoek aan het klooster Raca bij Bajina Basta. Na de pauze voor lunch in Pozega bezoeken we in het dorpje Arilje het klooster Sv. Ahilije uit de 13e eeuw gebouwd door de Servische koning Dragutin en gewijd aan de heilige bisschop Ahilije uit Larisa, stad in Grieks Macedonië of in het Macedoniesch – Lerin. In sommige boeken staat vermeld als stadje in Tessalië. Ahilije heeft geleefd in de 4e eeuw en was aanwezig bij het eerste kerkelijke byzantijnse congres in Konstantionopolis. In de loop van de middag rijden we via de, uit de tijd van de partizanen, bekende kloof van Ovcar en Kablar naar stad Cacak. In deze kloof kunnen we meerdere kloosters bezoeken, o.a. Blagovestenja, Nikolje, Jonvanje, Sv. Trojca, Vaznesenje en Vavedenje. Diner en overnachting in Cacak.

Bela Crkva
Men voorondersteld dat in de 10e eeuw op de plek waar het huidige kerkje zich bevindt, onder de naam Bela Crkva ook een christelijk gebouw heeft gestaan, vrij vertaald betekend Bela Crkva het Witte Kerk. Het bestaan van zo een christelijke tempel wordt ondersteund in de teksten van de Byzantijnse koning Vasilije II uitgegeven in de parochie van Ohrid van 1020. Meer betrouwbare bewijzen over de 10e eeuwse bestaan van dit kerkje zijn ook de historische teksten, Karansko Jevandjelje, van 1608. Het Witte Kerk in Karan valt onder het type van de school van Raska en zodanig is gebouwd en beschildert in de periode tussen 1340 en 1342.

5

Dag 5.

Na een rustig ontbijt nemen we afscheid van Cacak en rijden we richting de oudste Servische provincie Raska. Deze provincie bevindt zich in het zuidoosten van het land geklemd tussen Kosovo, Montenegro en Bosnië. Raska was ook de naam van de eerste Servische koningrijk. Voor de orthodoxe Servies is Raska samen met Kosovo de bakermat van de Servische identiteit. In de tijd van de Turkse occupatie kreeg deze provincie naam Sandzak en zodanig is deze naam altijd een twistpunt geweest tussen de geïslamiseerde en de orthodoxe Serviërs. Tegenwoordig in Raska wonen meer moslims die zich identificeren met de moslims uit Bosnië. Aangezien de Servische koningrijk uit de middeleeuwen stamt, zijn juist in deze provincie veel kloosters uit die tijd te bewonderen, de meest bekenden zijn o.a. Mileseva, Sopocani en Djurdjevi Stupovi.
Onderweg vanuit Cacak naar de grootste stad van Raska, Novi Pazar, bezoeken we kloosters Gradac, Nova Pavlica en Petrova Crkva. Diner en overnachting in hotel Sopocani in de buurt van het klooster.

6

Dag 6.

Dag gereserveerd voor de belangrijkste kloosters van Raska. In de ochtend bezoeken aan het klooster Sopocani, terwijl in de middag aan historisch gezien het belangrijk klooster voor de Servische middeleeuwse koningrijk, Djurdjevi Stupovi. Diner en overnachting in hotel Sopocani.

7

Dag 7.

Na het ontbijt verlaten we Raska en vertrekken we richting Sumadija, het centrale gebied van Servië. Volgende twee nachten verblijven we in Vrnjacka Banja, de meest bekende koeroord van Servië. Onderweg vanuit Novi Pazar naar Vrnjacka Banja bezoeken we klooster Studenica de 12e eeuw, waarschijnlijk het belangrijkste klooster van Servië en niet minder belangrijke klooster Zica uit de 13e eeuw. Diner en overnachting in hotel in Vrnjacka Banja.

8

Dag 8.

Vrije dag in Vrnjacka Banja om te genieten van de mogelijkheden van deze koeroord. s´ Avonds diner in onze hotel. Uiteraard bestaat de mogelijkheid om in de ochtend bezoek te brengen aan het dichtbij gelegen klooster uit de 14e eeuw Ljubostinja. In dit klooster licht zelfs gravin Milica begraven, welke na de val van Kosovo in dit klooster als non tot haar dood bleef wonen.

9

Dag 9.

Na het ontbijt vertrek naar Belgrado, onderweg bezoeken we de kloosters van Manasije en Ravanica. Aankomst in Belgrado en inchecken in onze hotel. Onze middag is gereserveerd voor panorama bezichtiging van Belgrado met bezoek aan de Domkerk Sveti Sava, de grootste orthodoxe kerk op de Balkan en de laatste rustplaats van de belangrijkste president van ex-Joegoslavië, Jospi Broz Tito. Georganiseerd sluitingsdiner in restaurant met muziek en overnachting.

10

Dag 10.

Transfer naar het vliegveld van Belgrado en vertrek naar Nederland.

Reserveringsaanvraag

Reis

E-mailadres

Telefoon nr. achterblijver


Suggesties / Opmerkingen

Belangrijk
– Alle prijzen voor de groepsreizen zijn exact zoals vermeld.
– Alle prijzen voor de individuele programma’s zijn vanaf prijzen.
– De exacte prijzen voor de individuele reizen zijn afhankelijk van de vluchtberekening en de vertrekdatum.
– Alle bevestigingen incl. de exacte prijsberekening ontvangt u per e-mail binnen 12 uur.
– Nadat u onze bevestiging heeft ontvangen kunt u definitief bepalen of u akkoord gaat met de boeking.
– Alle namen moeten gespeld zijn zoals vermeld staat in uw paspoort.
– Alle vluchtnummer incl. het vertrek en aankomsttijden ontvangt u samen met de bevestiging.

Reisverzekeringen en betalingen
Alle reizen dienen voor het vertrek gereserveerd te zijn, hierop is een aanbetaling van 30% van de
totale reissom van toepassing. De volledige reissom dient 30 dagen voor vertrek te zijn voldaan. Betalingen t.n.v. Karatanova Tours op rekening NL08 INGB 0007 3743 98 (ING bank) of NL95 ABNA 0535 0813 08 (ABN AMRO) onder vermelding van de vertrekdata. Bij betaling en correspondentie a.u.b. ook het factuurnummer vermelden. Het is belangrijk dat alle namen juist gespeld zijn (zoals in uw paspoort). Uw bank- of giroafschrift is tevens uw bewijs van betaling. De tickets voor uw vlucht met de vermelde vertrektijden ontvangt u 3 weken voor vertrek. Het is belangrijk dat alle namen juist gespeld zijn (zoals in uw paspoort). U ontvangt tijdig een e-mailbericht, indien zich wijzigingen in de prijs van de luchthavenbelastingen voordoen.

Reisverzekeringen
U kunt een reisverzekering of annuleringsverzekering via Karatanova Tours of uw eigen verzekeringsmaatschappij afsluiten. Wij werken samen met de grootste Nederlandse reisverzekeraar, Global Assistance. www.allianz-assistance.nl/reisverzekering/ShowHome
Voorbehoud
De uitvoering van het programma is afhankelijk van plaatselijke (weers) omstandigheden. Een eventuele programmawijziging gebeurt zoveel mogelijk in overleg met u, maar is uiteindelijk ten allen tijden ter beoordeling van de reisbegeleider. Aangezien wij onze programma’s en uitgebreide reisbeschrijvingen voortdurend controleren en omdat onvoorziene omstandigheden ons soms dwingen een programma tijdens het seizoen aan te passen, kan het voorkomen dat een uitgebreide reisbeschrijving tijdens het seizoen moet worden veranderd. Wanneer deze aanpassingen ingrijpende consequenties hebben voor het verloopt van de reis, wordt u daarvan tijdig op de hoogte gebracht.

Praktische informatie Byzantijnse tour
Paspoort
Voor Servië is er geen visum nodig. Wel dient u een – MINIMAAL DRIE MAANDEN GELDIG – paspoort mee te nemen.

Extra advies
Maak een kopie van u pasport en gebruik die bij de recepties van de hotels.

Telefoneren
Als u vanuit Servië naar Nederland wilt bellen, dan draait u 0031. Vanuit Nederland naar Servië moet men eerst 00381 draaien. De exacte telefoonnummers van de accommodaties vind u in het overzicht boven. Er moet rekening gehouden worden met het feit, dat niet alle berggebieden telefonisch bereikbaar zijn, ook niet voor de mobiele telefoons.

Geld, pinnen en wisselkoers
In Servië kunt u bijna overal pinnen. Voor het wisselen van geld kunt u het beste cash geld meenemen in kleine coupures. Neem geen cheques mee. Verder raden wij aan om uitsluitend geld te wisselen bij de aangegeven wisselkantoortjes, dat vaak in het Engels aangegeven staat als “Change Office”. Tot slot hanteert Servië de Dinar als munteenheid. De Dinar kent munten van 1, 2, 5, 10 en 20. De biljetten bestaan uit briefjes van 10, 20, 50, 100, 200, 500, 1000 en 5000 Dinar, en 1 euro is circa 120 dinar waard.

Gezondheid
Als u medicijnen gebruikt, dan is het aan te raden om voldoende voorraad mee te nemen. Verder is het van belang om ook een (kopie) recept in het Engels mee te nemen, zodat in het geval van verlies de desbetreffende medicijnen kunt bijbestellen.

Over Servië
De wortels van de huidige Servische staat zijn terug te voeren naar de 7e eeuw en het Huis van Vlastimirovic. Het Servische koninkrijk werd gevestigd in het gebied dat bekend stond onder de naam Duklja (Latijn:
Doclea of Dioclea) in de 11e eeuw. De Servische staat groeide in de 12e eeuw in aanzien onder de leiding van Stefan Nemanja. Zijn zoon Stefan Nemanjic zou later bekend worden als Stefan de Eerst gekroonde. In 1346
verhief zijn nakomeling Stefan Dusan Servië van prinsdom tot koninkrijk. Na de dood van Stefan Dusan volgden een aantal regeerders dat steeds meer land kwijt raakte aan het Ottomaanse rijk. In 1389 vond er de cruciale slag plaats op het Merelveld (Kosovo Polje). De slag eindigde in een gelijkspel, waarbij Servië verzwakt achterbleef. In 1459 verloor Servië zijn onafhankelijkheid bij de slag om Smederevo. Servië viel daarna onder Ottomaans bestuur van 1459 tot 1804. Na 1804 verwierf het land zijn onafhankelijkheid gedeeltelijk terug.

Landschap
Servië ligt in 2 geografische delen van Europa. Het noordelijke deel van de republiek bestaat uit Centraal-Europese laaglanden terwijl de zuidelijke delen heuvelachtig en bergachtig zijn. Er zijn meer dan 15 bergtoppen die meer dan 2.000 meter boven de zeespiegel reiken. De bevaarbare rivieren zijn de Donau, de Sava en de Tisa. Er heerst hoofdzakelijk een gematigd continentaal klimaat met een eerder Middellandse Zeeklimaat in het zuiden.

Historie
Het land was in het verleden het kruispunt van verscheidene beschavingen met verschillende spirituele, artistieke en culturele invloeden. De Servische cultuur en haar historisch erfgoed zijn uiterst verscheiden door de samensmelting van verschillende invloeden. Talloze prehistorische en klassieke monumenten zijn enkele voorbeelden van veranderende tijden (Vincacultuur, Starcevocultuur, Lepenski Vir, enz.). Servië is een land van natuurlijke, historische, culturele en etnische contrasten.

Belgrado
Belgrado is de hoofdstad en de “ziel” van het moderne Servië. De stad ligt op de samenvloeiing van de Sava en de Donau. In de loop der tijden werd de stad verschillende malen vernietigd en herbouwd. Vandaag is het een moderne stad met ongeveer 2 miljoen inwoners. Belgrado biedt een rijk programma van culturele, artistieke en sportevenementen, een reeks musea, culturele en historische monumenten.