Het Flora en Fauna van Macedonië

Omschrijving
Vogels, vlinders, bloemen en planten van de Macedonische Nationale Parken Mavrovo, Galicica en Pelister verrijkt met een tintje cultuur.

Republiek Macedonië is bijzonder door haar natuurschoon en haar zeldzaamheden. Zij wordt vaak de parel van de Balkan genoemd. Met haar schoonheid, het reliëf, de klimatologische en andere omstandigheden wordt zij vergeleken met Zwitserland. De reliëfeigenschappen van Macedonië plaatsen haar bij de berglanden. De gemiddelde hoogte van het land is 830 meter. Ook zijn er in heel Macedonië bronnen, veel rivieren en meer dan 50 grote en kleine meren. Daarom wordt zij ook wel een merenland genoemd. Het is een land van wonderbaarlijke oude tektonische meren, maar ook bergmeren en kunstmatige meren. De belangrijkste zijn de drie tektonische of basinmeren: Ohrid, Prespa en Dojran.

Vertrekdata
01 juli t/m 08 juli
05 augustus t/m 12 augustus

Deelnemers
Minimum: 12 personen.

Prijzen

Aantal deelnemers 12 of meer
Prijs pp. € 936,-

Inbegrepen
Rechtstreekse retourvlucht met Tuifly incl. luchthavenbelastingen.
– Permanent gebruik van comfortabele bus incl. buschauffeur.
– Engelssprekende begeleiding.
– Alle excursies met – indien nodig – lokale gidsen.
– 2 overnachtingen in hotel Kalin in Lazaropole op basis van halfpension.
– 3 overnachtingen in het huis van Robinson op basis van halfpension.
– 2 overnachting in hotel Sator in Pelister op basis van halfpension.
– Roeiboottocht Zwarte Drim.
– Administratie- en reserveringskosten.

Niet inbegrepen
Eventuele verzekeringen (op aanvraag) en overige entreegelden.

Toeslag eenpersoonskamer
€ 105,-

Mogelijke uitrusting
– Ingelopen bergwandelschoenen
– Regenkleding.
– Zonnebril, zonnebrandolie en zonnehoedje.
– Handschoenen, sjaal en muts.
– Dagrugzak (ca. 40 liter).
– Zaklamp.
– Fototoestel, verrekijker, planten- en dierengids.
– Veldfles (ca. 1,5 liter).
– Handdoek(en).

Het Flora en Fauna van Macedonië

Reisschema


1

Dag 1.

Aankomst op het vliegveld van Ohrid, transfer naar Mavrovo en inchecken in Hotel Kalin in Lazaropole. De eerste twee nachten verblijven we in dit unieke hotel. www.kalinhotel.com.mk

2

Dag 2.

Na het ontbijt, samen met onze begeleider maken we een 6-uur durend programma met wandeling vanuit Lazaropole naar Tresonce en terug over de stille bergweiden van het nationale park Mavrovo. In Tresonce hebben we in de tuin van de plaatselijke kerk pauze voor lunch. Laat in de middag terug naar Lazaropole. Voor onze diner bezoeken we ook het kerkje van Lazaropole waar we een korte uitleg krijgen over de geschiedenis van het dorpje. Diner en overnachting.

Lengte van de wandeling: 14 km, 6 uur wandelen, 250m stijgen en 250 m dalen.

Mavrovo is met een oppervlakte 73.088 ha het grootste nationale park van Macedonië. Het park bevat de bergtoppen Korab, Desat, de zuidwestelijke delen van Sar Planina, grote delen van Bistra en de noordelijke delen van Krcin.
Het park is voor het grootste gedeelte bedekt met beukenbossen. Door de grote hoogteverschillen heeft Mavroro een rijke flora met meer dan 1000 soorten, waaronder 38 boomsoorten en 35 struiken en heesters. Verder komen er nog 60 endemische en zeldzame plantensoorten voor. De dierenwereld is ook behoorlijk divers met 40 vogelsoorten (waaronder roofvogels als grijze buizerd, keizerarend, steenarend, bosuil, oehoe, bruine kiekendief en blauwe kiekendief). Verder nog 11 amfibieën, 12 reptielen en 38 zoogdieren, waaronder bruine beer, lynx, gems en wilde kat.

3

Dag 3.

Ontbijt en verplaatsing naar Selce. Stevige wandeling van Selce naar Galicnik, het afgelegen bergdorp dat beroemd is vanwege het traditionele huwelijksfeest in juli, vervolgens afdaling met prachtige uitzichten naar het dorpje Jance. Via een prachtige route langs het meer van Debar en tussen de ongenaakbare bergen, die de grens met Albanië vormen, rijden we naar Ohrid. Het is dan nog een klein ritje naar het dorpje Konjsko, waar we de komende dagen overnachten in het huis van Robinson: http://ohridhotel.org/food-and-wine/ Het dorpje is gelegen aan de voet van de Nationale park Galicica gebergte, boven het Meer van Ohrid.

Lengte wandeling: 15 km incl. Galicnik – Jance, 6 uur, 400m stijgen en 500 m dalen.

4

Dag 4.

Dag vol met natuurverassingen uit de Nationale Park – Galicica. Gebied met meer dan 1600 vlindersoorten. Vanuit Elšani maken we een wandeling tegen de beboste flanken van het Galicica gebergte, dat uitgeroepen is tot Nationaal Park. Via het stille bergdorpje van Elšani en hoger gelegen “Pole” (weiland) wandelen we naar het dorpje Trpejca. In Trpejca nemen we de tijd voor lunch of om te ontspanen. Daarna vertrekken we naar vele malen gefotografeerde klooster van Sv. Naum. Onze bezoek aan het klooster wordt vervolgd door een roeiboottocht langs de bronnen van Zwarte Drim. Terug naar onze dorpje.

Lengte van de wandeling: 12 km, 4½ uur wandelen, 250 m stijgen en 350 m dalen.

Ohrid meer is 358 km2 groot en liefst 289 meter diep. Het meer vult een tektonische depressie en heeft een geschatte ouderdom van ca 2.500.000 jaar. Hiermee is het samen met het Bajkalmeer en het Titicacameer een van de oudste meren ter wereld. Dit en het bijzondere microklimaat rond het meer verklaren waarom liefst 200 endemische vissen in het meer leven, waarvaan enkele welhaast levende fossielen genoemd kunnen worden, omdat ze als gevolg van 2,5 miljoen jaar isolement niet geëvolueerd zijn.

5

Dag 5.

Dag gereserveerd voor bezoek aan de oude stad van Ohrid en voor vrije middag. In Ohrid brengt u een bezoek aan het beroemde centrum, door Unesco uitgeroepen tot Werelderfgoed, met zijn kenmerkende architectuur en vele orthodoxe kerken en fresco’s. Diner en overnachting in het huis van Robinson.

6

Dag 6.

Per bus rijden we via een slingerende weg omhoog naar de bergpas Livada (1568 m), de waterscheiding tussen het Meer van Ohrid en Prespa Meer. Vanaf de kam van het Galicica gebergte hebben we een prachtig panorama over het Meer va Ohrid. Een aantal minuten later zien we aan de andere kant van de berg op +/- 850 m boven de zeespiegel gelegen Meer van Prespa. Na een korte pauze zullen we de tijd nemen om van de flora en fauna van Presma Meer te genieten. Dit is de enige plaats in Europa waar de Dalmatische en de Witte pelikaan vreedzaam samen broeden. Hier worden ook verschillende soorten reigers en aalscholvers aangetroffen. Met zijn overvloed aan zeldzame fauna en flora is het gebied in 2000 tot een Transnationaal Park verklaard. Later rijden we naar de oostzijde van het meer, tot aan het dorpje Kurbinovo waaruit we een wandeling maken naar het klooster van St. Joris en vervolgens het nabijgelegen dorpje Slivnica. Laat in de middag doorrijden naar onze hotel Sator, gelegen in de Nationale Park van Pelister, diner en overnachting. Hotel Molika ligt aan de voet van de Nationale Park van Pelister: http://hotelsator.com.mk/en/ Een ideale uitvalsbasis voor wandelingen in dit gebergte.

Lengte van de wandeling: 12 km, 5½  uur wandelen, 350 m stijgen en 350 m dalen.

7

Dag 7.

Vandaag kunnen we volledig genieten van de flora en fauna van de Nationale Park van Pelister. We maken een wandeldag vanuit hotel Molika langs diverse goed onderhouden wandeletappes van de Nationale Park. Onze wandeling in Pelister onderbreken we met een pauze voor lunch. Doorwandelen naar onze hotel. Sluitingsdiner en overnachting.

Lengte van de wandeling: 12 km, 5 uur wandelen.

Het nationale park Pelister (sinds 1948) ligt in het zuidwesten van Macedonië en heeft een oppervlakte van 12.500 ha. Bijzonder zijn de twee gletsjermeren, bekend onder de naam ‘Gorski Oci’. Pelister telt tien soorten amfibieën, vijftien soorten reptielen, 91 soorten vogels en 35 zoogdiersoorten. Bijzonder zijn de Pelister rivierzalm (Salmo trutta peristericus) en de Pelagonia rivierzalm (Salmo trutta pelagonicus).

8

Dag 8.

Transfer naar het vliegveld van Ohrid en retour naar Amsterdam.

Reserveringsaanvraag

Reis

E-mailadres

Telefoon nr. achterblijver


Suggesties / Opmerkingen

Belangrijk
– Alle prijzen voor de groepsreizen zijn exact zoals vermeld.
– Alle prijzen voor de individuele programma’s zijn vanaf prijzen.
– De exacte prijzen voor de individuele reizen zijn afhankelijk van de vluchtberekening en de vertrekdatum.
– Alle bevestigingen incl. de exacte prijsberekening ontvangt u per e-mail binnen 12 uur.
– Nadat u onze bevestiging heeft ontvangen kunt u definitief bepalen of u akkoord gaat met de boeking.
– Alle namen moeten gespeld zijn zoals vermeld staat in uw paspoort.
– Alle vluchtnummer incl. het vertrek en aankomsttijden ontvangt u samen met de bevestiging.

Reisverzekeringen en betalingen
Alle reizen dienen voor het vertrek gereserveerd te zijn, hierop is een aanbetaling van 30% van de
totale reissom van toepassing. De volledige reissom dient 30 dagen voor vertrek te zijn voldaan. Betalingen t.n.v. Karatanova Tours op rekening NL08 INGB 0007 3743 98 (ING bank) of NL95 ABNA 0535 0813 08 (ABN AMRO) onder vermelding van de vertrekdata. Bij betaling en correspondentie a.u.b. ook het factuurnummer vermelden. Het is belangrijk dat alle namen juist gespeld zijn (zoals in uw paspoort). Uw bank- of giroafschrift is tevens uw bewijs van betaling. De tickets voor uw vlucht met de vermelde vertrektijden ontvangt u 3 weken voor vertrek. Het is belangrijk dat alle namen juist gespeld zijn (zoals in uw paspoort). U ontvangt tijdig een e-mailbericht, indien zich wijzigingen in de prijs van de luchthavenbelastingen voordoen.

Reisverzekeringen
U kunt een reisverzekering of annuleringsverzekering via Karatanova Tours of uw eigen verzekeringsmaatschappij afsluiten. Wij werken samen met de grootste Nederlandse reisverzekeraar, Global Assistance. www.allianz-assistance.nl/reisverzekering/ShowHome

Voorbehoud
De uitvoering van het programma is afhankelijk van plaatselijke (weers) omstandigheden. Een eventuele programmawijziging gebeurt zoveel mogelijk in overleg met u, maar is uiteindelijk ten allen tijden ter beoordeling van de reisbegeleider. Aangezien wij onze programma’s en uitgebreide reisbeschrijvingen voortdurend controleren en omdat onvoorziene omstandigheden ons soms dwingen een programma tijdens het seizoen aan te passen, kan het voorkomen dat een uitgebreide reisbeschrijving tijdens het seizoen moet worden veranderd. Wanneer deze aanpassingen ingrijpende consequenties hebben voor het verloopt van de reis, wordt u daarvan tijdig op de hoogte gebracht.

Praktische informatie Het flora en fauna van Macedonië
Paspoort
Voor Macedonië is er geen visum nodig. Wel dient u een – MINIMAAL DRIE MAANDEN GELDIG – paspoort mee te nemen.

Extra advies
Maak een kopie van u pasport en gebruik die bij de recepties van de hotels.

Telefoneren
Als u vanuit Macedonië naar Nederland wilt bellen, dan draait u 0031. Vanuit Nederland naar Macedonië moet men eerst 00389 draaien. De exacte telefoonnummers van de accommodaties vind u in het overzicht boven. Er moet rekening gehouden worden met het feit, dat niet alle berggebieden telefonisch bereikbaar zijn, ook niet voor de mobiele telefoons.

Geld, pinnen en wisselkoers
In Macedonië kunt u bijna overal pinnen. Voor het wisselen van geld kunt u het beste cash geld meenemen in kleine coupures. Neem geen cheques mee. Verder raden wij aan om uitsluitend geld te wisselen bij de aangegeven wisselkantoortjes, dat vaak in het Engels aangegeven staat als “Change Office”. Tot slot hanteert Macedonië de denar als munteenheid. De denar kent munten van 1, 2, 5, 10 en 50. De biljetten bestaan uit briefjes van 10, 50, 100,  500 en 1000 denar, en 1 euro is circa 60 denar waard.

Gezondheid
Als u medicijnen gebruikt, dan is het aan te raden om voldoende voorraad mee te nemen. Verder is het van belang om ook een (kopie) recept in het Engels mee te nemen, zodat in het geval van verlies de desbetreffende medicijnen kunt bijbestellen.

Over Macedonië

De oppervlakte van Macedonië is 25.333 km2 en daarmee is het ongeveer 3/4 zo groot als Nederland. Het land is bijzonder vanwege haar natuurschoon en haar culturele hoogtepunten. Macedonië wordt vaak het “Hart van de Balkan” genoemd. Door haar schoonheid, het reliëf en de klimatologische omstandigheden wordt zij wel eens vergeleken met Zwitserland. Het grootste deel van het land is bergachtig; het hoogste punt is 2784 meter en de gemiddelde hoogte bedraagt 830 meter. Er zijn ook talrijke meren; het totale wateroppervlak bedraagt 477 km2 

Republiek Macedonië is bijzonder door haar natuurschoon en haar zeldzaamheden. Zij wordt vaak de parel van de Balkan genoemd. Met haar schoonheid, het reliëf, de klimatologische en andere omstandigheden wordt zij vergeleken met Zwitserland. De reliëfeigenschappen van Macedonië plaatsen haar bij de berglanden. De gemiddelde hoogte van het land is 830 meter. Ook zijn er in heel Macedonië bronnen, veel rivieren en meer dan 50 grote en kleine meren. Daarom wordt zij ook wel een merenland genoemd. Het is een land van wonderbaarlijke oude tektonische meren, maar ook bergmeren en kunstmatige meren. De belangrijkste zijn de drie tektonische meren: Ohrid, Prespa en Dojran.

Er bestaan meerdere legendes over het ontstaan van de naam Macedonië. Volgens enkelen komt het van de naam van de eerste Macedonische koning Makedon. Geleerden geloven dat de naam uit het oud Macedonische “makos”, hetgeen groot of hoog betekend, en “don”, wat land betekend, voortkomt. Vrij vertaald betekent het dus groot, hoog en bergrijk land. Door haar indrukwekkende geschiedenis is Macedonië een openluchtmuseum van meer dan 8000 jaar oud: land van Herakle, Philip II, Alexander de Grote, St. Paulus en St. Luka, Justinijan, Tsaar Samuël en Moeder Teresa.

De hoofdstad en het administratieve centrum van Macedonië is tegenwoordige Skopje met haar 750000 inwoners. Skopje is een stad met een traditie van 2.000 jaar. Zowel de westelijke als de oostelijke culturen worden daar op een bijzondere manier gemengd, de wereldwegen, en de talen, doorkruisen elkaar. De naam van het antieke Skupi wordt voor het eerst genoemd bij de vernietiging van de Dardaanse en de komst van de Romeinse macht.

Ohrid meeris 358 km2 groot en liefst 289 meter diep. Het meer vult een tektonische depressie en heeft een geschatte ouderdom van ca 2.500.000 jaar. Hiermee is het samen met het Bajkalmeer en het Titicacameer een van de oudste meren ter wereld. Dit en het bijzondere microklimaat rond het meer verklaren waarom liefst 200 endemische vissen in het meer leven, waarvaan enkele welhaast levende fossielen genoemd kunnen worden, omdat ze als gevolg van 2,5 miljoen jaar isolement niet geëvolueerd zijn

Stad Ohrid bij het Meer van Ohrid met haar natuurschoon en een rijke historische en culturele erfenis is een ware parel van Macedonië en staat onder bescherming van UNESCO. Een grote rijkdom maar ook een bijzondere curiositeit is het feit dat door haar flora en fauna het meer Ohrid één van de grootste reservaten van Europa is. Het Meer van Ohrid wordt door onderzoekers de “Macedonische Zoetwater Zee” genoemd. Het oppervlak is 358 vierkante kilometer en op het diepste punt is zij 288,70 meter diep. Met haar kristalhelder water is het Ohrid-meer één van de meest doorzichtige meren, haar doorzichtigheid bedraagt tot 21,5 meter. De geschiedenis van Ohrid staat vol van bekende schrijvers zoals A den Doolaard, dichters, zangers, schilders en bekende wereld staatshoofden. Door de eeuwen heen is Ohrid en haar meer gemarkeerd met een perfecte schoonheid en kwaliteit. Een krachtige mystiek die doet denken dat de tijd perfect heeft stilgestaan dit door de vele historische monumenten en letterlijk honderden kerken dit gebalanceerd met een schoonheid van architectuur. Dit maakt Ohrid als een van het belangrijkste historisch erfgoed van de wereld.