Klassiek Bosnië en Hercegovina

Omschrijving
Deze 8-daagse bijzondere rondreis door Bosnië en Herzegovina begint in Banja Luka, de hoofdstad van Republika Srpska en eindigt in de omgeving van de middeleeuwse stad van Dubrovnik. Tijdens de rit door Bosnië brengen we een bezoek aan Međugorje, het grootste rooms-katholieke bedevaartsoord in Zuidoost-Europa, we genieten ook van de romantische en idyllische dorpjes van de streek als van de verschillende culturen dat dit gedeelte van de Balkan doorkruisen.

Vertrekdata
10 juni t/m 17 juni

Deelnemers
Minimum: 16 personen

Prijzen

Aantal deelnemers min. 16
Prijs pp. € 695,-

 

Inbegrepen 
– Permanent gebruik van comfortabele bus incl. de buschauffeur.
– Nederlandssprekende of Engelssprekende begeleiding.
– Alle excursies met – indien nodig – lokale stadsgidsen.
– 2 overnachtingen in hotel Fortuna  in Banja Luka op basis van halfpension.
– 2 overnachtingen in hotel Terme in Sarajevo op basis van halfpension.
– 2 overnachtingen in hotel Bristol in Mostar op basis van halfpension.
– 1 overnachting in hotel Astare in Mlini op basis van halfpension.
– Entreekosten piramides van Visoko.
– Administratiekosten en reserveringskosten.

Niet inbegrepen
Retourvlucht  incl. luchthavenbelastingen, eventuele verzekeringen (op aanvraag) en entreegelden.

Toeslag eenpersoonskamer
€ 195,-

Klassiek Bosnië en Hercegovina

Reisschema

1

Dag 1.

Na aankomst in Zagreb ontvangst van de groep, korte pauze en doorrijden naar Bosnië. Aankomst in Banja Luka, de hoofdstad van Republika Srpska, inchecken in hotel Fortuna 4, diner en overnachting.

2

Dag 2.

Dag gereserveerd voor bezichtiging van Banja Luka, bekend door haar parken en brede straten met de kenmerkende oude gebouwen, maar ook door het fort Kastel gebouwd in de tijd van de Romeinen. In Banja Luka zullen we de tijd nemen voor bezoek aan de belangrijkste katholieke kathedraal van de streek, welke in 1997 door Paus Johannes Paulus II bezocht is. Vrije tijd in de stad. Diner en overnachting in hotel Fortuna 4 in Banja Luka.

Banja Luka ligt aan de rivier de Vrbas. De stad is gebouwd in de Banja Luka-vallei, die tussen verschillende bergen van de Dinarische Alpen ligt. De stad is dankzij de groene bergachtige omgeving populair bij natuurliefhebbers. Raften op de rivier Vrbas is een andere toeristische trekpleister. De Servisch-orthodoxe Christus de Verlosserkathedraal die midden in de stad staat is tijdens de Kroatisch-Duitse overheersing gedurende ’41 – ’45 verwoest. Pas recentelijk is deze weer opgebouwd terwijl de katholieke kathedraal van Banja Luka is van zeer bijzondere architectuur. In 1997 is zelfs Paus Johannes Paulus II op bezoek geweest.

3

Dag 3.

Ontbijt en vertrek naar Sarajevo, onderweg korte stop in Jajce, kleine plaatsje waar Tito in 1943 Ex-Joegoslavië heeft gesticht. Daarna bezoek aan Travnik, stadje gelegen in centraal Bosnië, bekend als oorspronkelijke hoofdstad maar ook door de resten van de Bogomielen. In de tiende eeuw ontstond in Oost-Europa de Kerk der bogomielen, genaamd naar hun stichter, de priester Bogomiel (hij die door God bemind wordt). In twee eeuwen tijd verspreidde zich zijn beweging over Bulgarije, Servië, Bosnië, Macedonië en Klein-Azië. In Travnik bezoeken we het geboortehuis van de Nobelprijswinnaar Ivo Andric, dat onder meer De kroniek van Travnik schreef. Laat op de dag aankomst bezoek aan de Bosnische Ondergrondse Piramides. De Bosnische piramides halen wetenschappelijke theorieën en de verhalen vanuit het christendom bikkelhard onderuit. Deze piramides in Bosnië blijken 12.000 jaar oud en gebouwd te zijn door bouwers, die beschikten over zeer geavanceerde technologieën. Men gebruikte bijvoorbeeld beter beton dan men nu kent, er is een energiebundel ontdekt bij de piramide van de zon en er is bewijs gevonden van heuse genezingskamers in het ondergrondse labyrint van maar liefst 16 km lang. http://plazilla.com/bosnische-piramides-zetten-gevestigde-wetenschap-voor-raadsels Laat op de dag aankomst in Sarajevo en inchecken in onze hotel Terme, gelegen in de wijk Ilidza, diner en overnachting.

4

Dag 4.

Uitgebreide kennismaking met de belangrijkste bezienswaardigheden van Sarajevo. Wandelen door Sarajevo betekend eigenlijk wandelen door de geschiedenis en de verschillende culturen. Denk aan Gavrilo Princip en het attentaat van de Oostenrijkse kroonprins in Sarajevo, waarmee de Eerste Wereld Oorlog begonnen is, of de vele moskeeën en kerken die deze stad interessant maken. Uiteraard moeten we de oude Turkse marktstraat (Bascarsija) niet vergeten waar de oude ambachttraditie nog steeds terug te vinden is. Vrije tijd in Sarajevo, laat in de middag terug naar onze hotel. Diner en overnachting.

Sarajevo is de hoofdstad en grootste stad van Bosnië en Herzegovina. Het is tevens een van de belangrijkste steden van de Balkan. De stad ligt voor het grootste deel in de Moslim – Kroatische Federatie, Kanton Sarajevo en voor een klein deel in de Servische Republiek, Oost Sarajevo. De stad werd in 1461 gesticht door de Ottomanen. In 1914 speelde de stad een belangrijke rol in de wereldgeschiedenis, door de moord op aartshertog Frans Ferdinand die hier gepleegd werd en die de Eerste Wereldoorlog inluidde. Zeventig jaar later was de aandacht van de wereld wederom gericht op Sarajevo, maar nu vanwege een meer eervolle reden: in 1984 werden de Olympische Winterspelen hier gehouden. Tussen 1992 en 1995, tijdens de Bosnische oorlog, werd Sarajevo zwaar gebombardeerd en weer de wereldaandacht gekregen.

5

Dag 5.

Na het ontbijt vertrek naar Mostar langs de rivier Neretva, Aankomst en inchecken in onze hotel Bristol. De rest van de dag is gereserveerd voor Mostar, bekend door haar wereldberoemde Oude Brug, gebouwd in 1566 en beschermd bij UNESCO. Daar zullen we kennismaken met de brug maar ook met de vele kleine stenen straatjes die in deze stad te vinden zijn. Diner en overnachting in onze hotel.

6

Dag 6.

Onze ochtend begint met een bezoek aan de plaatselijke islamitische Buna waar we de tijd nemen om te genieten van de omgeving en ons te verdiepen in het leven van deze mensen die zich aan hun geloof overgelaten hebben. Na een pauze voor lunch rijden we naar Međugorje, een bergdorp welke bekend werd door een reeks verschijningen van Maria die er sinds 1981 zouden plaatsvinden. Het is sindsdien een bedevaartsoord geworden. Sinds het begin van de verschijningen hebben meer dan 25 miljoen bedevaarders Međugorje bezocht. Met meer dan 1 miljoen bezoekers per jaar is Međugorje het grootste rooms-katholieke bedevaartsoord in Zuidoost-Europa. Laat op de dag terug naar Mostar, diner en overnachting in hotel Bristol.

7

Dag 7.

Ontbijt en vertrek naar Dubrovnik, deze oude stad is de grootste toeristische magneet van de zuid-Dalmatische kust (Kroatië). Door haar cultuurhistorische waarde is de oude stad geplaatst op de Unesco-lijst van wereld cultuurerfgoed. Bezichtiging van de meest belangrijke cultuurhistorische bezienswaardigheden met voldoende vrije tijd in de oude stad. Laat in de middag doorrijden naar Mlini (Kroatie) en inchecken in onze hotel Astarea, diner en overnachting.

Dubrovnik – Volgens de beschrijving van de UNESCO ‘de parel van de Adriatische Zee en de Dalmatische kust’, is de oude kern van de stad Dubrovnik, gelegen in het uiterste zuiden van de zonnige Kroatische toeristische regio, inderdaad het fraaiste juweel van het Kroatische culturele erfgoed. Wanneer u van de kant van het vliegveld in de richting van Dubrovnik rijdt, strekt zich één van de mooiste en bekendste panorama’s uit, niet alleen van Kroatië, maar van de hele Middellandse Zeeregio. De slagader van het middeleeuwse Dubrovnik met zijn stadsmuren is de Stradun, waar zich aan de kant van de westelijke stadspoort de fontein van Onofrio bevindt en aan de oostkant het Lužplein met het beeld van Orlando – het symbool van de vrijheid van Dubrovnik. Het Lužplein is voor toeristen de populairste plek voor ontmoetingen en de belangrijkste plaats voor het houden van verschillende culturele manifestaties, in het bijzonder het Zomerfestival van Dubrovnik. De oude stadskern is rijk aan paleizen, kerken, kloosters en musea; tot de sacrale gebouwen behoort ook een synagoge uit de 15e eeuw. Jaarlijks wordt Dubrovnik bezocht door meer dan een miljoen toeristen.

8

Dag 8.

Transfer naar het vliegveld van Dubrovnik en vertrek naar Nederland met een tussenlanding in Zagreb.

Reserveringsaanvraag

Reis

E-mailadres

Telefoon nr. achterblijver


Suggesties / Opmerkingen

Belangrijk
– Alle prijzen voor de groepsreizen zijn exact zoals vermeld.
– Alle prijzen voor de individuele programma’s zijn vanaf prijzen.
– De exacte prijzen voor de individuele reizen zijn afhankelijk van de vluchtberekening en de vertrekdatum.
– Alle bevestigingen incl. de exacte prijsberekening ontvangt u per e-mail binnen 12 uur.
– Nadat u onze bevestiging heeft ontvangen kunt u definitief bepalen of u akkoord gaat met de boeking.
– Alle namen moeten gespeld zijn zoals vermeld staat in uw paspoort.
– Alle vluchtnummer incl. het vertrek en aankomsttijden ontvangt u samen met de bevestiging.

Reisverzekeringen en betalingen
Alle reizen dienen voor het vertrek gereserveerd te zijn, hierop is een aanbetaling van 30% van de
totale reissom van toepassing. De volledige reissom dient 30 dagen voor vertrek te zijn voldaan. Betalingen t.n.v. Karatanova Tours op rekening NL08 INGB 0007 3743 98 (ING bank) of NL95 ABNA 0535 0813 08 (ABN AMRO) onder vermelding van de vertrekdata. Bij betaling en correspondentie a.u.b. ook het factuurnummer vermelden. Het is belangrijk dat alle namen juist gespeld zijn (zoals in uw paspoort). Uw bank- of giroafschrift is tevens uw bewijs van betaling. De tickets voor uw vlucht met de vermelde vertrektijden ontvangt u 3 weken voor vertrek. Het is belangrijk dat alle namen juist gespeld zijn (zoals in uw paspoort). U ontvangt tijdig een e-mailbericht, indien zich wijzigingen in de prijs van de luchthavenbelastingen voordoen.

Reisverzekeringen
U kunt een reisverzekering of annuleringsverzekering via Karatanova Tours of uw eigen verzekeringsmaatschappij afsluiten. Wij werken samen met de grootste Nederlandse reisverzekeraar, Global Assistance. www.allianz-assistance.nl/reisverzekering/ShowHome
Voorbehoud
De uitvoering van het programma is afhankelijk van plaatselijke (weers) omstandigheden. Een eventuele programmawijziging gebeurt zoveel mogelijk in overleg met u, maar is uiteindelijk ten allen tijden ter beoordeling van de reisbegeleider. Aangezien wij onze programma’s en uitgebreide reisbeschrijvingen voortdurend controleren en omdat onvoorziene omstandigheden ons soms dwingen een programma tijdens het seizoen aan te passen, kan het voorkomen dat een uitgebreide reisbeschrijving tijdens het seizoen moet worden veranderd. Wanneer deze aanpassingen ingrijpende consequenties hebben voor het verloopt van de reis, wordt u daarvan tijdig op de hoogte gebracht.

Praktische informatie Klassiek Bosnië
Paspoort
Voor Bosnië & Kroatië is er geen visum nodig. Wel dient u een – MINIMAAL DRIE MAANDEN GELDIG – paspoort mee te nemen.

Extra advies
Maak een kopie van u pasport en gebruik die bij de recepties van de hotels.

Telefoneren
Als u vanuit Bosnië naar Nederland wilt bellen, dan draait u 0031. Vanuit Nederland naar Bosnië moet men eerst 00387 draaien. De exacte telefoonnummers van de accommodaties vind u in het overzicht boven. Er moet rekening gehouden worden met het feit, dat niet alle berggebieden telefonisch bereikbaar zijn, ook niet voor de mobiele telefoons.

Geld, pinnen en wisselkoers
In Bosnië kunt u bijna overal pinnen. Voor het wisselen van geld kunt u het beste cash geld meenemen in kleine coupures. Neem geen cheques mee. Verder raden wij aan om uitsluitend geld te wisselen bij de aangegeven wisselkantoortjes, dat vaak in het Engels aangegeven staat als “Change Office”. Tot slot hanteert Bosnië de Bosnische Mark als munteenheid. Deze mark kent munten van 1, 2 en 5. De biljetten bestaan uit briefjes van 10, 20, 50, 100 en 200 mark en 1 euro is circa 2 mark waard.

Gezondheid
Als u medicijnen gebruikt, dan is het aan te raden om voldoende voorraad mee te nemen. Verder is het van belang om ook een (kopie) recept in het Engels mee te nemen, zodat in het geval van verlies de desbetreffende medicijnen kunt bijbestellen.

Over Bosnië
Bosnië en Herzegovina zijn een lappendeken van volkeren en religies. Sinds de laatste oorlog  zijn de etnische samenstellingen van sommige gebieden drastisch gewijzigd.
Ongeveer 41% is Moslim (“Bosnijak”), 32% Serviërs, 19% Kroaat en 8% overig (waaronder Albanezen en Turken).

Tussen de 3 grootste bevolkingsgroepen bestaan, op de religieuze verschillen na, in feite weinig verschillen. Het Slavische volk dat rond de 9e eeuw de Balkan optrok, kwam deels onder de invloeden van het voormalige West Romeinse Rijk (die werden onder die invloeden
Katholiek), en deels van het Byzantijnse Rijk (Christelijk, Orthodox). Na de 15e eeuw kwamen door de invloed van de Turken ook moslims erbij. Het waren Serviërs en Kroaten die zich tot de islam bekeerden. Hoewel “Bosnijak” de officiële naam is, wordt wereldwijd de term “Moslim” overwegend gebruikt. Door de eeuwenlange verschillende culturele invloeden, de religies en gebruiken is in beperkte mate ook het taaldialect uit elkaar gegroeid. De taal in Bosnië-Herzegovina heeft verschillende namen: Servisch, Bosnisch en Kroatisch. In praktijk schelen deze 3 talen zeer weinig van elkaar en is er absoluut geen taalbarrière. In het oude Joegoslavië was de officiële taal “Servo-Kroatisch”. Sinds 1991 is er sprake van een officiële Kroatische, Servische en Bosnische taal. Zeker in Bosnië-Herzegovina worden de talen door elkaar gesproken. Tussen de talen zit een gering onderscheid in woorden, en nog minder vaak voorkomend zinsbouw en grammatica. Alle talen zijn in feite dialecten van elkaar.