Rondreis Griekenland

Omschrijving
15-daagse rondreis door het onbekende delen van Griekenland en Macedonië. Programma vol met cultuur, geschiedenis, natuur, religie en plaatselijke muziek. Onze rondreis begint in Ionanina waar we de opgravingen van Nikopolis bezoeken. Via Thessaloniki, het zuidoosten van Macedonie en Bitola eindigt in Preveza.


Vertrekdata

05 augustus t/m 19 augustus

Deelnemers
Minimum: 6 personen.

Prijzen

Aantal deelnemers 6 min.
Prijs pp. € 1.595,-


Inbegrepen
Rechtstreekse retourvlucht naar Preveza incl. luchthavenbelasting.
– Permanent gebruik van comfortabele bus incl. buschauffeur.
– Engelssprekende begeleiding.
– Alle excursies met – indien nodig – lokale gidsen.
– 1 overnachting in hotel te Ionanina op basis van halfpension.
– 1 overnachting in hotel te Zagorja op basis van halfpension.
– 1 overnachting in hotel te Metsevo op basis van logies & ontbijt.
– 2 overnachtingen in hotel te Thessaloniki op basis van logies & ontbijt.
– 3 overnachtingen in hotel te Strumica op basis van logies & ontbijt.
– 1 overnachting in hotel te Bitola op basis van halfpension.
– 1 overnachting in hotel te Kastoria op basis van halfpension.
– 2 overnachtingen in hotel te Konitsa op basis van halfpension en op basis van logies & ontbijt.
– 2 overnachtingen in hotel te Sivotta op basis van logies & ontbijt.
– Boottocht naar het eiland van Ioanina op dag 2.
– Georganiseerde lunch aan het meer van Pamvotida op dag 2.
– Lunch in Metsovo op dag 3.
– Diner in restaurant te Thessaloniki op dag 4.
– Diner in traditioneel eethuisje in Strumica op dag 6.
– Diner in restaurant in Strumica op dag 7.
– Zigeunermuziek in Strumica op dag 7.
– Paard en wagen in Mokrino op dag 8.
– Georganiseerd diner bij de plaatselijke mensen in het dorpje Gabrovo op dag 8.
– Georganiseerde lunch in natuur met lokale dans en muziek in Konitsa op dag 12.
– Diner in restaurant in Sivotta op dag 13.
– Sluitingsdiner in restaurant met muziek in Sivotta op dag 14.

Let op
Elke overnachting is op basis van halfpension. De overnachtingen op basis van logies & ontbijt, worden gecompenseerd door een plaatselijk lunch/diner.

Niet inbegrepen
Eventuele verzekeringen (op aanvraag) en entreegelden.

Toeslag eenpersoonskamer
€ 195,-

Rondreis Griekenland

Reisschema


1

Dag 1.

09.30 aankomst in Preveza. Vrije tijd voor lunch op de boulevard van Preveza. Vertrek naar Nikopolis en bezoek aan de archeologisch bezienswaardigheden van de Romeinse stad, ooit één van de belangrijkste handelscentra van het Romeinse Rijk. Doorreizen naar Ionanina en inchecken in het hotel. Overnachten.

2

Dag 2.

Na het ontbijt brengen we een bezoek aan Dodoni, oud theater met 18.000 plaatsen, en het heilige orakel. Op de terugweg rijden we langs Vrellis en bezoeken we het wassenbeeldenmuseum met historische figuren van het gebied, gelegen in het dorpje Bizani. Georganiseerd lunch aan het Meer van Pamvotida, varen naar het eiland van Ioanina en genieten van het schitterende uitzicht. Doorreizen naar het plaatselijke dorpje Zagorja, waar we vandaag overnachten. Het dorpje Zagorja kenmerkt zich door een landelijke sfeer en een mooie omgeving.

3

Dag 3.

Ochtendkennismaking met het kleine dorpje Zagorja. We hebben voldoende tijd om de omgeving van dit pittoreske dorpje te verkennen welke zich kenmerkt door veel natuur en vele bruggen en kloosters. Doorreizen naar Metsovo, inchecken in onze accommodatie. Georganiseerd lunch in een lokaal restaurantje. Overnachting in Metsovo. In dit dorp waan je in Zwitserland. Metsovo ligt dicht bij de grens van Albanië en is bekend om de bergen en herders. Met de lokaal geproduceerde kaas, de houtwerkindustrie, veelbelovende wijnen, ambachtelijk handwerk, een ultramodern conferentiecentrum, een art-galerie, skiliften en twaalf comfortabele familiehotels is Metsovo een opvallend dorp. De inwoners van Metsovo maken goed gebruik van hun historische privileges, lokale tradities en natuurlijke bronnen, waardoor het dorp “gebouwd van hout en steen” een aantrekkelijke locatie is geworden, voor zowel de bevolking als bezoekers.

4

Dag 4.

Na het ontbijt reizen we richting Vergina en bezoeken adembenemende graftombes van Filipus II. Na het bezoek aan de graftombes vrije tijd voor lunch. Doorreizen naar Thessaloniki en inchecken in het hotel. Avondmaaltijd zullen we nuttigen in het oude centrum Ladadika. Overnachting.

5

Dag 5.

Vrije dag gereserveerd om te genieten van zowel de dagelijkse schoonheden van de stad Thessaloniki als van de zee. Thessaloniki is niet alleen een mooie culturele, maar ook een toeristische stad waar u zich overdag en ’s avonds goed kunt vermaken. Al genietend van een drankje op één van de vele terrasjes is het goed toeven. Het is ook mogelijk een bezoek te brengen aan het vele souvenir winkeltjes of de drukke dagelijkse markt. Overnachting in Thessaloniki.

6

Dag 6.

Na het ontbijt vertrek naar Kilkis, een stad gelegen in het uiterste noorden van Griekenland. De stad Kilkis is de hoofdstad van het gelijknamige departement. Nabij Kilkis zal de tweeverdiepingen grot op de heuvel Aj. Yorgis bezocht worden. Vanaf de heuvel kijkt men uit over de stad Kilkis die aan zijn voet is gebouwd. De gangen in de grot zijn meer dan 1000 meter lang en over de gehele lengte is een overvloed aan stalactieten en stalagmieten. Behalve deze heuvel zullen wij verder een toeristenpaviljoen, het amfitheater, een oorlogsmonument en het oorlogsmuseum van de vrijheidsstrijd van 1913 bezoeken. De reis zet zich langs kleine idyllische dorpjes voort naar het noordelijke gedeelte van het departement tot aan het Doiranimeer. In het dorpje Dojran (Macedonië) krijgt u de tijd om de rijke visvangst uit het meer in één van de vistaveernes uit te proberen. Van Dojran uit rijden we naar Strumica, een stad in het uiterste zuidoosten van Macedonië, en checken we in bij onze accommodatie. Traditionele avondmaaltijd in de stad en overnachting. De volgende drie nachten verblijven we in Strumica.

7

Dag 7.

Ochtendliturgie in één van de drie christelijke kerkjes die in dit multiconfessionele stadje te vinden zijn (orthodoxe, katholieke of protestantse) met een bezoek aan de andere twee. Verder zullen andere historische en culturele bezienswaardigheden van de stad en haar omgeving vandaag bezocht worden. Bezoek aan het klooster Vadioca en het vrouwenklooster Veljusa. Naast een kerkelijke betekenis heeft het klooster Vadioca ook een historische waarde voor het land. Op deze plek zijn in de 11 eeuw namelijk 14.000 soldaten van het Macedonische leger door de Byzantijnen blind gemaakt en naar hun koning teruggestuurd. Vrije middag. Na het georganiseerde avondeten brengen we een bezoek aan de plaatselijke zigeunerbevolking. Een zigeunerorkest zal middenin de zigeunerwijk van de stad op het erf van één van de huizen muziek voor ons spelen.

8

Dag 8.

Bezoek aan de dorpjes van de Belasica streek. Bezichtiging van de Romeinse badplaats Bansko en haar opgravingen. Na het bezoek aan Bansko brengt een korte rit ons in de buurt van het dorpje Smolari. Op een kleine loopafstand bereiken we de grootste Macedonische waterval, Smolari-waterval, waaruit we aan de voet van de dicht beboste heuvels van Belasica een rustige wandeling maken tot het dorpje Mokrino. Een georganiseerde tocht per paard en wagen door een aantal dorpjes met een traditionele avondmaaltijd in het dorpshuis in het dorpje Gabrovo. Zo maken we kennis met de traditionele levenswijze en landbouwmethodes die de mensen hier nog toepassen. Onze gastheer in Gabrovo bereidt voor ons een Macedonische diner uit verse producten uit het dorp. Later in de avond rijden we terug naar Strumica. Overnachting in Strumica.

9

Dag 9.

De reis zet zich voort via Demir Kapija, richting Tikves, de grootste wijnstreek van de Balkan. Bezoek aan de archeologische opgravingen van de antieke stad Stobi. Georganiseerde lunch met een wijnproeverij en uitleg over de lange wijntraditie van de regio onder leiding van een vinoloog. Bezoek aan de resten van het grotkerkje St. Lazar uit de 14 eeuw en vervolg van de reis naar Bitola. Aankomst en inchecken in het hotel Molika.

10

Dag 10.

Na een korte kennismaking met de stad Bitola rijden we door naar Griekenland. Aankomst in Kastoria en vrije tijd voor lunch in de stad van de byzantijnse kunst. Vrije middag in de stad Kastoria. De stad is gebouwd aan de oevers van een schitterend meer en de bezoeker zal betoverd worden door de oude stadswijken, de nauwe steegjes, de voorname herenhuizen en de Byzantijnse kerken. De stad zelf is in het rijke bezit van meer dan 70 Byzantijnse en postbyzantijnse kerken die dateren vanaf de 9-de tot de 19-de eeuw. De meeste ervan zijn over hun hele oppervlak gedecoreerd met muurschilderingen van uitstekende kwaliteit. Het meer van Kastoria is vooral in de herfst en in de lente heel mooi. Rondom het meer kunt u restaurants, taveernes en eethuizen vinden, waar u gezellig kunt uitkijken en tot rust kunt komen. Diner en overnachting in Kastoria.

11

Dag 11.

Ochtendbezoek aan het stadje Argos Orestiko, gelegen op 10 km afstand van Kastoria. Een stadje dat een grote opbloei beleeft dankzij het bouwen van werkplaatsen voor bontbewerking en de productie van stoffen. Na een lange maar adembenemende bergrit door een geweldig mooi landschap komen we in Konitsa vlakbij de grens met Albanië. Inchecken, diner en overnachting in hotel Bourazi.

12

Dag 12.

Verkenning van de bijzondere mooie omgeving. Georganiseerde lunch in de natuur met lokale dans en muziek. In de middag brengen we een bezoek aan de expositie van de watermolens en het gebruik van water door de geschiedenis uit de regio. Vrije avond. Overnachting in Konitsa.

13

Dag 13.

Na het ontbijt rijden we door tot aan de kust van de Ionische Zee. Aankomst en inchecken in het hotel in Sivotta, een klein vissersdorpje aan de kust. Vrije middag voor de liefhebbers van het strand. Avondeten in plaatselijk restaurant met een uitstekende ambiance. Overnachting in Sivotta.

14

Dag 14.

Vrije dag in Sivotta, rusten op het strand of kopen van de nodige souvenirs. ’s Avonds is er een afsluitend diner in een restaurant van de stad met uitstekende muziek.

15

Dag 15.

Transfer naar het vliegveld van Preveza. Terugreis naar Nederland.

Reserveringsaanvraag

Reis

E-mailadres

Telefoon nr. achterblijver


Suggesties / Opmerkingen

Belangrijk
– Alle prijzen voor de groepsreizen zijn exact zoals vermeld.
– Alle prijzen voor de individuele programma’s zijn vanaf prijzen.
– De exacte prijzen voor de individuele reizen zijn afhankelijk van de vluchtberekening en de vertrekdatum.
– Alle bevestigingen incl. de exacte prijsberekening ontvangt u per e-mail binnen 12 uur.
– Nadat u onze bevestiging heeft ontvangen kunt u definitief bepalen of u akkoord gaat met de boeking.
– Alle namen moeten gespeld zijn zoals vermeld staat in uw paspoort.
– Alle vluchtnummer incl. het vertrek en aankomsttijden ontvangt u samen met de bevestiging.

Reisverzekeringen en betalingen
Alle reizen dienen voor het vertrek gereserveerd te zijn, hierop is een aanbetaling van 30% van de
totale reissom van toepassing. De volledige reissom dient 30 dagen voor vertrek te zijn voldaan. Betalingen t.n.v. Karatanova Tours op rekening NL08 INGB 0007 3743 98 (ING bank) of NL95 ABNA 0535 0813 08 (ABN AMRO) onder vermelding van de vertrekdata. Bij betaling en correspondentie a.u.b. ook het factuurnummer vermelden. Het is belangrijk dat alle namen juist gespeld zijn (zoals in uw paspoort). Uw bank- of giroafschrift is tevens uw bewijs van betaling. De tickets voor uw vlucht met de vermelde vertrektijden ontvangt u 3 weken voor vertrek. Het is belangrijk dat alle namen juist gespeld zijn (zoals in uw paspoort). U ontvangt tijdig een e-mailbericht, indien zich wijzigingen in de prijs van de luchthavenbelastingen voordoen.

Reisverzekeringen
U kunt een reisverzekering of annuleringsverzekering via Karatanova Tours of uw eigen verzekeringsmaatschappij afsluiten. Wij werken samen met de grootste Nederlandse reisverzekeraar, Global Assistance. www.allianz-assistance.nl/reisverzekering/ShowHome
Voorbehoud
De uitvoering van het programma is afhankelijk van plaatselijke (weers) omstandigheden. Een eventuele programmawijziging gebeurt zoveel mogelijk in overleg met u, maar is uiteindelijk ten allen tijden ter beoordeling van de reisbegeleider. Aangezien wij onze programma’s en uitgebreide reisbeschrijvingen voortdurend controleren en omdat onvoorziene omstandigheden ons soms dwingen een programma tijdens het seizoen aan te passen, kan het voorkomen dat een uitgebreide reisbeschrijving tijdens het seizoen moet worden veranderd. Wanneer deze aanpassingen ingrijpende consequenties hebben voor het verloopt van de reis, wordt u daarvan tijdig op de hoogte gebracht.

Praktische informatie rondreis Griekenland en Macedonië
Paspoort
Voor Griekenland en Macedonië is er geen visum nodig. Wel dient u een – MINIMAAL DRIE MAANDEN GELDIG – paspoort mee te nemen.

Extra advies
Maak een kopie van u pasport en gebruik die bij de recepties van de hotels.

Telefoneren
Als u vanuit Griekenland naar Nederland wilt bellen, dan draait u 0031. Vanuit Nederland naar Griekenland moet men eerst 0030 draaien. Als u vanuit Macedonië naar Nederland wilt bellen, dan draait u 0031. Tot slot vanuit Nederland naar Macedonië moet men eerst 00389 draaien. De exacte telefoonnummers van de accommodaties vind u in het overzicht boven. Er moet rekening gehouden worden met het feit, dat niet alle berggebieden telefonisch bereikbaar zijn, ook niet voor de mobiele telefoons.

Geld, pinnen en wisselkoers
In Bulgarije kunt u bijna overal pinnen. Voor het wisselen van geld kunt u het beste cash geld meenemen in kleine coupures. Neem geen cheques mee. Verder raden wij aan om uitsluitend geld te wisselen bij de aangegeven wisselkantoortjes, dat vaak in het Engels aangegeven staat als “Change Office”. Griekenland hanteert als munteenheid euro’s. Macedonië daarentegen hanteert de denar als munteenheid. De denar kent munten van 1, 2, 5, 10 en 50. De biljetten bestaan uit briefjes van 10, 50, 100,  500 en 1000 denar, en 1 euro is circa 60 denar waard.

Gezondheid
Als u medicijnen gebruikt, dan is het aan te raden om voldoende voorraad mee te nemen. Verder is het van belang om ook een (kopie) recept in het Engels mee te nemen, zodat in het geval van verlies de desbetreffende medicijnen kunt bijbestellen.

Over Griekenland en Macedonië

Over Griekenland
De totale landoppervlakte van Griekenland inclusief alle eilanden bedraagt 131.957 km2, en daarmee is Griekenland ruim drie maal zo groot als Nederland. De kust van het vasteland is bijna 4000 kilometer lang. Op veel plaatsen dringt de zee diep het land binnen, zodat er weinig
streken zijn die meer dan ongeveer 100 kilometer van de kust zijn verwijderd.

De Griekse eilanden liggen verspreid over de Ionische en Egeïsche Zee. Bekende Ionische eilanden zijn Korfoe, Levkás, Kefallinía en Zákinthos. De Egeïsche eilanden zijn in de meerderheid en enkele bekende eilanden zijn Samothráki, Límnos, Lésvos, de Cycladen, Rhodos en Sámos. Griekenland grenst in het noorden aan Albanië, Macedonië en Bulgarije en in het oosten aan Turkije. Ten westen van het vasteland ligt de Ionische Zee en ten zuiden ligt de Middellandse Zee. In het oosten scheiden de Egeïsche Zee en de Zee van Marmara Griekenland en Turkije van elkaar. Griekenland is dus omgeven door zeeën. Het vasteland van Griekenland bestaat voor 80% uit bergen en heuvels. De hoogste berg is de heilige mythologische berg Olympus in midden-Griekenland met 2917 meter. Het klimaat van Griekenland wordt beïnvloed door de geleding van het land, het verloop van de gebergten tussen de oost- en westkant, het reliëf en de nabijheid van de zee.


Over Macedonië
De oppervlakte van Macedonië is 25.333 km2 en daarmee is het ongeveer 3/4 zo groot als Nederland. Het land is bijzonder vanwege haar natuurschoon en haar culturele hoogtepunten. Macedonië wordt vaak het “Hart van de Balkan” genoemd. Door haar schoonheid, het reliëf en de klimatologische omstandigheden wordt zij wel eens vergeleken met Zwitserland. Het grootste deel van het land is bergachtig; het hoogste punt is 2784 meter en de gemiddelde hoogte bedraagt 830 meter. Er zijn ook talrijke meren; het totale wateroppervlak bedraagt 477 km2.
Republiek Macedonië is bijzonder door haar natuurschoon en haar zeldzaamheden. Zij wordt vaak de parel van de Balkan genoemd. Met haar schoonheid, het reliëf, de klimatologische en andere omstandigheden wordt zij vergeleken met Zwitserland. De reliëfeigenschappen van Macedonië plaatsen haar bij de berglanden. De gemiddelde hoogte van het land is 830 meter. Ook zijn er in heel Macedonië bronnen, veel rivieren en meer dan 50 grote en kleine meren. Daarom wordt zij ook wel een merenland genoemd. Het is een land van wonderbaarlijke oude tektonische meren, maar ook bergmeren en kunstmatige meren. De belangrijkste zijn de drie tektonische of basinmeren: Ohrid, Prespa en Dojran.
Er bestaan meerdere legendes over het ontstaan van de naam Macedonië. Volgens enkelen komt het van de naam van de eerste Macedonische koning Makedon. Geleerden geloven dat de naam uit het oud Macedonische “makos”, hetgeen groot of hoog betekend, en “don”, wat land betekend, voortkomt. Vrij vertaald betekent het dus groot, hoog en bergrijk land. Door haar indrukwekkende geschiedenis is Macedonië een openluchtmuseum van meer dan 8000 jaar oud: land van Herakle, Philip II, Alexander de Grote, St. Paulus en St. Luka, Justinijan, Tsaar Samuël en Moeder Teresa.

Ohrid Meer is 358 km2 groot en liefst 289 meter diep. Het meer vult een tektonische daling en heeft een geschatte ouderdom van ca 2.500.000 jaar. Hiermee is het samen met het Bajkal-meer en het Titicacameer een van de oudste meren ter wereld. Dit en het bijzondere microklimaat rond het meer verklaren waarom liefst 200 endemische vissen in het meer leven, waarvan enkele welhaast levende fossielen genoemd kunnen worden, omdat ze als gevolg van 2,5 miljoen jaar isolement niet geëvolueerd zijn.
Stad Ohrid bij het Meer van Ohrid met haar natuurschoon en een rijke historische en culturele erfenis is het een ware parel van Macedonië en staat onder bescherming van UNESCO. Een grote rijkdom maar ook een bijzondere curiositeit is het feit dat door haar flora en fauna het meer Ohrid één van de grootste reservaten van Europa is. Het Meer van Ohrid wordt door onderzoekers de “Macedonische Zoetwater Zee” genoemd. Het oppervlak is 358 vierkante kilometer en op het diepste punt is zij 288,70 meter diep. Met haar kristalhelder water is het Ohrid-meer één van de meest doorzichtige meren, haar doorzichtigheid bedraagt tot 21,5 meter. De geschiedenis van Ohrid staat vol van bekende schrijvers zoals A den Doolaard, dichters, zangers, schilders en bekende wereld staatshoofden. Door de eeuwen heen is Ohrid en haar meer gemarkeerd met een perfecte schoonheid en kwaliteit. Een krachtige mystiek die doet denken dat de tijd perfect heeft stilgestaan, dit door de vele historische monumenten en letterlijk honderden kerken dit gebalanceerd met een schoonheid van architectuur. Dit maakt Ohrid als een van het belangrijkste historisch erfgoed van de wereld.
Galicica gebergte (22.750 ha) werd in 1958 tot nationaal park uitgeroepen en ligt in het uiterste zuidwesten van Macedonië tussen het meer van Ohrid en het Prespameer. In het nationale park groeien 12 hogere plantensoorten die alleen op de berg Galicica en de kusten van de twee meren voorkomen. Verder vindt men hier een enorme concentratie van vlindersoorten, meer dan 1600 soorten! Verder zeer veel reptielen en amfibieën, net zoveel als in geheel Centraal-Europa samen. Galicica telt ook nog 266 vogelsoorten (84% van het totale aantal in Macedonië) en 51 zoogdiersoorten (62% van het totale aantal in Macedonië).
De hoofdstad en het administratieve centrum van Macedonië is tegenwoordige Skopje met haar 750000 inwoners. Skopje is een stad met een traditie van 2.000 jaar. Zowel de westelijke als de oostelijke culturen worden daar op een bijzondere manier gemengd, de wereldwegen, en de talen, doorkruisen elkaar. De naam van het antieke Skupi wordt voor het eerst genoemd bij de vernietiging van de Dardaanse en de komst van de Romeinse macht.