Rondreis Kroatië

Omschrijving
Maak op een ander manier kennis met het culturele en natuurlijke erfgoed van het zuiden van Kroatië, een land met talloze parken, historische monumenten en middeleeuwse steden.

Vertrekdata
07 juni t/m 15 juni

Deelnemers
Minimum: 6 personen.

Prijzen

Aantal deelnemers 6 min.
Prijs pp. € 945,-

Inbegrepen 
– Permanent gebruik van comfortabele bus incl. buschauffeur.
– Engelssprekende begeleiding.
– Alle excursies met – indien nodig – lokale gidsen.
– 3 overnachtingen in hotel te Zadar op basis van halfpension.
– 2 overnachtingen in hotel te Split op basis van halfpension.
– 3 overnachtingen in hotel te Dubrovnik op basis van halfpension en op basis van logies & ontbijt.
– Entreegelden voor de nationale parken.
– Bootexcursie naar de Kornati eilanden met twee maaltijden.
– Veerboottocht van Split tot Dubrovnik.
– Vaartocht met catamaran in Mljet.
– Sluitingsdiner in Mljet.
– Administratie- en reserveringskosten.
Let op
Elke overnachting is op basis van halfpension. De overnachtingen op basis van logies & ontbijt, worden gecompenseerd door een plaatselijk lunch/diner.

 

Niet inbegrepen
Vlucht naar Trogir (op aanvraag), eventuele verzekeringen (op aanvraag) en overige entreegelden.

Toeslag eenpersoonskamer
€ 185,-

Rondreis Kroatië

Reisschema


1

Dag 1.

Aankomst op het vliegveld van Trogir en transfer naar Zadar. Inchecken in onze hotel. In de middaguren stadsbezichtiging van Zadar onder begeleiding van een deskundige gids. Terug naar onze hotel, diner en overnachting in Zadar.

Zadar beroemt zich op zijn meer dan drieduizend jaar lange verleden, waarin de stad een van de historische centra van Dalmatië was. Zadar, nu de op een na grootste stad van Dalmatië, bezit het grootste aantal bewoonde eilanden van alle toeristische regio’s van Kroatië. Ondanks het feit dat de kuststrook bij Zadar sinds de 15e eeuw door Venetië en het landinwaartse deel door de Turken onderworpen was, heeft het deel van Dalmatië waartoe Zadar behoorde een stabiel nationale geest bewaard. Ondanks de sterke economische ontwikkeling is het natuurlijke erfgoed van de regio Zadar bewaard gebleven, terwijl talrijke culturele en historische monumenten zijn versmolten met het natuurlijke landschap. De oude kern van de stad, gelegen op een schiereiland, getuigt het meest overtuigend van haar historische waarde. De burgers van Zadar geloven dat u juist vanaf hun kade kunt genieten van de mooiste zonsondergang, gezeten bij hun zee-orgels en luisterend naar de verschillende geluiden die deze voortbrengen, afhankelijk van de beweging en de kracht van de golven.

2

Dag 2.

Na het ontbijt een tocht met een toeristische boot voor een dagexcursie naar de Kornati eilanden; bezoek aan het natuurpark Telašćica (het zoute meer en de bekende rotswanden), lunch aan boord, vrije tijd om te wandelen of eventueel te zwemmen. In de middag terug naar Biograd. Diner en overnachting in Zadar.

Nationaal Park Kornati – Van de 150 eilanden die de regio Kornati vormen maken er nu 96 deel uit van het Nationale Park. Sinds de Kornati-eilanden in 1980 werden uitgeroepen tot Nationaal Park zijn het Natuurpark Telašćica met haar 13 eilanden tot beschermd gebied gemaakt. Telašćica is een gebied rijk aan tegenstellingen: stille, rustige stranden en een glooiende kust aan de ene kant, maar aan de andere kant ook woeste, steile kliffen; aan de ene kant rijk aan bossen en aan de andere kant kale grond. Het is ook een gebied met landbouwgronden, overdekt met wijn- en olijfgaarden. Een bezoek aan het geneeskrachtige zoute meer ‘Mir’, waarin gezwommen mag worden, mag u beslist niet missen. Een schitterend uitzicht strekt zich uit van de herkenbare, buitengewoon steile rotsen die op enkele plaatsen een hoogte van 200 meter bereiken.

3

Dag 3.

Vrije dag in Zadar. Diner en overnachting in onze hotel.

4

Dag 4.

Na het ontbijt vertrekken we naar het nationale park van de rivier Krka. Bezichtiging van het park. Vertrek naar Skradin en korte pauze voor lunch. Vertrek naar Bribirska Glavica (het Kopje van Bribir), een archeologische vindplaats die honderden jaren van beslissend strategisch belang was. Na de bezichtiging voortzetting van de rit naar Split, inchecken in het hotel, diner en overnachting in Split.

Skradin, dat nog uit de tijd van de Illyriërs dateert, zal u veroveren met de romantiek waarvan de hele stadskern doortrokken is, met gezang van ‘klapa’s (meerstemmige kleine mannenkoren) in de straten (vooral gedurende het festival), met resten van antieke sarcofagen, sacrale objecten en antieke stadsmuren met een dikte van wel twee meter.

Bribirska glavica – Vanwege zijn strategische ligging was Bribirska glavica 6000 jaar lang de centrale nederzetting van de hele streek. Alle beschavingen die in de geschiedenis in dit gebied hebben verbleven herkenden het belang van deze op het eerste gezicht onbeduidende heuvel. Vanaf Bribirska glavica strekt zich een schitterend panoramisch uitzicht uit over Ravni kotari en Bukovica naar de hoge ketens van de Dinarische Alpen, terwijl de blik naar de andere kant bij mooi weer helemaal reikt tot het eiland Vis, in het verre zuiden van Midden-Dalmatië.

Split is een stad waarvan de bewoners u zullen zeggen dat het ‘najlipši grad na svijetu’ (de mooiste stad van de wereld) is. Met haar duizendjarige traditie, opgewekte geest en mensen met een warm mediterraan temperament leeft ze al 1700 jaar volgens haar stedelijke ritme, met haar hart in het paleis van Diocletianus. De duizendjarige stad, onder bescherming van de UNESCO en ingeschreven als cultureel werelderfgoed, schrijft van toen tot nu geschiedenis en heden als de unieke metropool van het zuiden van Kroatië.

5

Dag 5.

Na het ontbijt brengen we een bezoek aan de bezienswaardigheden van Split met een deskundige gids. De rest van de dag zijn we vrij voor individuele bezichtiging van de stad, inkopen, museumbezoek of zwemmen op Bačvice, het bekendste strand van Split. Diner en overnachting in Split.

6

Dag 6.

Na een vroeg ontbijt vertrek met de veerboot vanuit Split naar Dubrovnik. Deze tocht met twee aanlegplaatsen (Stari Grad op het eiland Hvar en Korčula) gebruiken we om te genieten van de schoonheid van de zee, de vuurtorens, de kleine en grote eilanden van de centrale en zuidelijke Adriatische Zee: Brač, Šolta, Hvar, Pakleni otoci (Helse eilanden), Korčula, Pelješac, Mljet en de Elafieten. In de middaguren aankomst in Dubrovnik en inchecken in onze accommodatie. Diner en overnachting in Dubrovnik.

7

Dag 7.

Na het ontbijt georganiseerde stadsbezichtiging met een deskundige gids. De rest van de dag vrij. Diner en overnachting in Dubrovnik.

Dubrovnik – Volgens de beschrijving van de UNESCO ‘de parel van de Adriatische Zee en de Dalmatische kust’, is de oude kern van de stad Dubrovnik, gelegen in het uiterste zuiden van de zonnige Kroatische toeristische regio, inderdaad het fraaiste juweel van het Kroatische culturele erfgoed. Wanneer u van de kant van het vliegveld in de richting van Dubrovnik rijdt, strekt zich een van de mooiste en bekendste panorama’s uit, niet alleen van Kroatië, maar van de hele Middellandse Zeeregio. De slagader van het middeleeuwse Dubrovnik met zijn stadsmuren is de Stradun, waar zich aan de kant van de westelijke stadspoort de fontein van Onofrio bevindt en aan de oostkant het Lužplein met het beeld van Orlando – het symbool van de vrijheid van Dubrovnik. Het Lužplein is voor toeristen de populairste plek voor ontmoetingen en de belangrijkste plaats voor het houden van verschillende culturele manifestaties, met name het Zomerfestival van Dubrovnik. De oude stadskern is rijk aan paleizen, kerken, kloosters en musea; tot de sacrale gebouwen behoort ook een synagoge uit de 15e eeuw. Jaarlijks wordt Dubrovnik bezocht door meer dan een miljoen toeristen.

8

Dag 8.

Na het ontbijt vertrek met de catamaran -lijn voor een dagexcursie naar het eiland Mljet. Dag gereserveerd voor Mljet. Laat in de middag terug naar Dubrovnik. Sluitingsdiner in restaurant en overnachting in Dubrovnik.

9

Dag 9.

Ontbijt en transfer naar het vliegveld van Dubrovnik.

Mljet – Al lang geleden, in 1960, uitgeroepen tot Nationaal Park, vertegenwoordigt Mljet de eerste geïnstitutionaliseerde poging tot bescherming van het oorspronkelijke ecosysteem in de Adriatische Zee. Dit volgens velen mooiste en bosrijkste eiland van de Adriatische Zee, een van de attractiefste en cultureel-historisch interessantste parels van het Middellandse Zeegebied, wordt van jaar tot jaar door steeds meer toeristen bezocht. Nog steeds is het ‘een verloren eiland in open zee’, dat werkelijk moeilijk te bereiken is. Het wordt genoemd in de verhalen over Odysseus, de benedictijnen, een mediterrane monnikszeehond… Dankzij de uitbundige vegetatie, vooral in het gebied van het Nationale Park, heeft Mljet de naam ‘het groene eiland’ gekregen. Een specificiteit van de rijke faunawereld is het ontbreken van gifslangen vanwege de aanwezigheid van de Indische mangoest. De bevolking houdt zich bezig met landbouw, met name wijnbouw en olijventeelt, maar het toerisme en de horeca worden steeds belangrijker in het dagelijks leven van de eilandbewoners, wat vooral is te zien aan de ontwikkeling van nieuwe nederzettingen aan zee.

Reserveringsaanvraag

Reis

E-mailadres

Telefoon nr. achterblijver


Suggesties / Opmerkingen

Belangrijk
– Alle prijzen voor de groepsreizen zijn exact zoals vermeld.
– Alle prijzen voor de individuele programma’s zijn vanaf prijzen.
– De exacte prijzen voor de individuele reizen zijn afhankelijk van de vluchtberekening en de vertrekdatum.
– Alle bevestigingen incl. de exacte prijsberekening ontvangt u per e-mail binnen 12 uur.
– Nadat u onze bevestiging heeft ontvangen kunt u definitief bepalen of u akkoord gaat met de boeking.
– Alle namen moeten gespeld zijn zoals vermeld staat in uw paspoort.
– Alle vluchtnummer incl. het vertrek en aankomsttijden ontvangt u samen met de bevestiging.

Reisverzekeringen en betalingen
Alle reizen dienen voor het vertrek gereserveerd te zijn, hierop is een aanbetaling van 30% van de
totale reissom van toepassing. De volledige reissom dient 30 dagen voor vertrek te zijn voldaan. Betalingen t.n.v. Karatanova Tours op rekening NL08 INGB 0007 3743 98 (ING bank) of NL95 ABNA 0535 0813 08 (ABN AMRO) onder vermelding van de vertrekdata. Bij betaling en correspondentie a.u.b. ook het factuurnummer vermelden. Het is belangrijk dat alle namen juist gespeld zijn (zoals in uw paspoort). Uw bank- of giroafschrift is tevens uw bewijs van betaling. De tickets voor uw vlucht met de vermelde vertrektijden ontvangt u 3 weken voor vertrek. Het is belangrijk dat alle namen juist gespeld zijn (zoals in uw paspoort). U ontvangt tijdig een e-mailbericht, indien zich wijzigingen in de prijs van de luchthavenbelastingen voordoen.

Reisverzekeringen
U kunt een reisverzekering of annuleringsverzekering via Karatanova Tours of uw eigen verzekeringsmaatschappij afsluiten. Wij werken samen met de grootste Nederlandse reisverzekeraar, Global Assistance. www.allianz-assistance.nl/reisverzekering/ShowHome

Voorbehoud
De uitvoering van het programma is afhankelijk van plaatselijke (weers) omstandigheden. Een eventuele programmawijziging gebeurt zoveel mogelijk in overleg met u, maar is uiteindelijk ten allen tijden ter beoordeling van de reisbegeleider. Aangezien wij onze programma’s en uitgebreide reisbeschrijvingen voortdurend controleren en omdat onvoorziene omstandigheden ons soms dwingen een programma tijdens het seizoen aan te passen, kan het voorkomen dat een uitgebreide reisbeschrijving tijdens het seizoen moet worden veranderd. Wanneer deze aanpassingen ingrijpende consequenties hebben voor het verloopt van de reis, wordt u daarvan tijdig op de hoogte gebracht.

Praktische informatie rondreis Kroatië
Paspoort
Voor Kroatië is er geen visum nodig. Wel dient u een – MINIMAAL DRIE MAANDEN GELDIG – paspoort mee te nemen.

Extra advies
Maak een kopie van u pasport en gebruik die bij de recepties van de hotels.

Telefoneren
Als u vanuit Kroatië naar Nederland wilt bellen, dan draait u 0031. Vanuit Nederland naar Kroatië moet men eerst 00385 draaien. De exacte telefoonnummers van de accommodaties vind u in het overzicht boven. Er moet rekening gehouden worden met het feit, dat niet alle berggebieden telefonisch bereikbaar zijn, ook niet voor de mobiele telefoons.

Geld, pinnen en wisselkoers
In Kroatië kunt u bijna overal pinnen. Voor het wisselen van geld kunt u het beste cash geld meenemen in kleine coupures. Neem geen cheques mee. Verder raden wij aan om uitsluitend geld te wisselen bij de aangegeven wisselkantoortjes, dat vaak in het Engels aangegeven staat als “Change Office”. Tot slot hanteert Kroatië de Kuna als munteenheid. De Kuna kent munten van 1, 2, 5. De biljetten bestaan uit briefjes van 5, 10, 20, 50, 100, 200, 500 en 1000 Kuna, en 1 euro is circa 7.5 kuni waard.

Gezondheid
Als u medicijnen gebruikt, dan is het aan te raden om voldoende voorraad mee te nemen. Verder is het van belang om ook een (kopie) recept in het Engels mee te nemen, zodat in het geval van verlies de desbetreffende medicijnen kunt bijbestellen.

Over Kroatië
Kroatië, vaak de kleurrijke roos genoemd, is op een bijzonder manier gelegen in het zuidoosten van Centraal-Europa. Door haar ligging kenmerkt Kroatië zich door verschillende klimaten en reliëfs, maar ook door diverse cultuurhistorische elementen. Westerse toeristen herkennen Kroatië aan haar mediterrane klimaat en de lange stranden aan de Adriatische kust. Veel mensen vergeten echter dat de kust maar een derde van het totale landoppervlak beslaat. Het binnenland dat wij in het centrale en het noordelijke deel splitsen, is totaal verschillend van de zuidelijke Adriatische kust. In deze gebieden is het continentale klimaat duidelijk aanwezig, met een perfecte verdeling in de vier jaargetijden. De verscheidenheid van Kroatië is ook te zien in de culturele en traditionele elementen in het dagelijkse leven van de bevolking. Wij mogen daarbij de historische achtergronden niet vergeten; het kustgebied kent meer invloeden van de Romeinse cultuur, terwijl het binnenland juist naast de Romeinse cultuur ook beïnvloed is door de Oostenrijks-Hongaarse monarchie, Napoleontisch Frankrijk en de Balkancultuur. Net als alle andere culturen heeft de Kroatische cultuur zich ook buiten haar grenzen verspreid. In sommige delen van Bosnië en Herzegovina, maar ook in Vojvodina is de invloed van deze cultuur terug te vinden, vermengd met de cultuur van haar buurlanden.

Landschap & klimaat
Kroatië grenst met de noordoostelijke kust van de Adriatische Zee aan Slovenië in het noorden aan Hongarije, in het oosten aan Servië en aan Bosnië-Herzegovina. De republiek is ruim anderhalf keer zo groot als Nederland en strekt zich uit over vlaktes van Pannonian en Slavonia, over heuvelachtige centraal Kroatië en over de ruwe Adriatische kust. Het zuidelijkste gedeelte van de Adriatische kust, met inbegrip van de stad Dubrovnik, wordt gescheiden van de rest van het land door eengedeelte van Bosnië en Herzegovina.

De kustlijn
De toeristentrekker van Kroatië is sinds jaar en dag zijn enorme kustlijn omgeven door kliffen. Het land heeft een 1778 km kustlijn; 5790 km als u de eilanden meetelt. Op de meeste stranden echter treft u geen zand, maar hellende kliffen die hun voetstap in de Adriatische Zee achterlaten. De eilanden van het land zijn te vergelijken met de parels van Griekenland. Er zijn in totaal 1185 eilanden, waarvan 66 worden bewoond.

Grillige vorm
Kroatië is een land met een grillige vorm. Dat betekent in de regel veel afwisseling. Midden-Kroatië, ten oosten en ten zuiden van Zagreb en doorstroomd door Sava, Kupa en Drava is laag en vlak. Dit geldt ook voor het vruchtbare Slavonië in het oosten. Noordwest-Kroatië omvat het grootste deel van Istrië. Zuidwest-Kroatië omvat de gehele Dalmatische kuststreek tot bij de Baai van Kotor met de ketens van de Dinarische Alpen (tot 1831 m) en het ruige hoogland Lika, dit zijn grotendeels arme karstgebieden.
Nationale Parken Kroatië heeft acht mooie nationale parken. Brijuni, dicht bij Pula gelegen, is het meest gecultiveerd, met goed bewaarde Mediterrane eiken bossen. Het bergachtige Nationale Park Risnjak is het huis van de lynx, terwijl de dichte bossen van het Nationale Park Paklenica insecten, reptielen en vogels, met inbegrip van de bedreigde ‘griffon’ gier herbergen. Het Nationale Park van Meren (Plitvice) huisvest beren, wolven en herten.