Magisch Macedonië

Omschrijving
8-daagse speciale rondreis door Macedonië verrijkt met de muziek uit de streek. Tijdens deze reis bezoeken wij authentieke dorpjes, afgelegen kloosters, luisteren we naar de oorspronkelijke muziek en proeven we de traditionele wijnen en gerechten.

Vertrekdata
12 mei t/m 22 september

Deelnemers
Minimum: 20 personen.

Prijzen

Aantal deelnemers Min. 20
Prijs pp. € 739,-

Extra kosten NL sprekende begeleider
 € 175,- per groep

Inbegrepen
Rechtstreekse retourvlucht met Tuifly incl. luchthavenbelastingen.
– Permanent gebruik van comfortabele bus incl. buschauffeur.
– Engelssprekende begeleiding.
– Alle excursies met – indien nodig – lokale gidsen.
– 2 overnachtingen in hotel Mizo te Ohrid op basis van logies & ontbijt.
– 2 overnachtingen in wijnmakerij Popova Kula te Demir Kapija op basis van logies & ontbijt.
– 1 overnachting in hotel Manastir te Berovo op basis van logies & ontbijt.
– 1 overnachting in hotel Continental te Skopje op basis van logies & ontbijt.
– 1 overnachting in hotel Mizo te Ohrid op basis van logies & ontbijt.
– Roeiboottocht in de bronnen van de Zwarte Drim op dag 2.
– Traditionele plaatselijke diner in Gabrovo op dag 5.
– Sluitingsdiner in Ohrid.
– Administratie- en reserveringskosten.
Niet inbegrepen
Eventuele verzekeringen (op aanvraag) en overige entreegelden.

Toeslag eenpersoonskamer
€ 125,-

Magisch Macedonië

Reisschema


1

Dag 1.

Aankomst op de luchthaven van Ohrid, ontvangst van de groep, korte transfer naar hotel Mizo gelegen op loopafstand van de oude centrum van de stad. Het beroemde, door Unesco als Werelderfgoed erkende centrum is gelegen aan het 287 m diepe Meer van Ohrid. De stad heeft een karakteristieke architectuur, Byzantijnse 11e tot 14e eeuwse kerken en fresco’s. Bezoek aan de belangrijkste kerken en bezichtiging van de wereldberoemde Byzantijnse iconen in de iconengalerij. ‘Museumstad’ Ohrid is een culturele schatkist en wordt vaak ‘het Jeruzalem van de Balkan’ genoemd. Overnachting in hotel Mizo.

2

Dag 2.

Dag gereserveerd voor bezoek aan het klooster van St. Naum, een van de aantrekkelijkste locaties in deze regio. Het klooster is vooral bekend vanwege de activiteiten van de monniken St. Naum en St. Kliment. St. Kliment was een vooraanstaande leerling van Cyrillus en Methodius, de verspreiders van de (Slavische) verlichting, en uitvinder van het cyrillische schrift dat door vele orthodoxe landen nog steeds wordt gebruikt. Later in de middag terug naar onze hotel, overnachting.

3

Dag 3.

Na een rustige ontbijt vertrekken we naar de wijnstreek van Macedonië. Onderweg maken we stop in Bitola waar we de opgravingen van Heraklea bezoeken als de monumentale kamer van Kemal Ataturk. In Bitola maken we ook vrije tijd voor lunch. In der loop van de middag doorrijden naar de wijnproducent Popova Kula gelegen net boven het dorpje van Demir Kapija. Overnachting.

4

Dag 4.

Dag gereserveerd voor de Nieuwe Wijnen uit de Oude Wereld. Vandaag zullen we kennismaken met twee wijnproducenten (Popova Kula en Stobi) maar we zullen ook de tijd nemen voor een bezoeken aan de vroegchristelijke opgravingen van Stobi. Later op de middag terug naar onze accommodatie Popova Kula. Deze dag kunnen we afronden met een mogelijkheid voor een wijnproeverij bij Popova Kula (extra kosten = 8 euro p.p.).

5

Dag 5.

Ochtendbezichtiging van de historische bezienswaardigheden van Strumica en haar omgeving, o.a. de twee beroemde kloosters Vadioca en Veleusa. Het klooster Vadioca heeft naast een kerkelijke betekenis ook een historische waarde voor het land. Op deze plek zijn in de 11 eeuw, 14.000 soldaten van de Macedonische leger door de Byzantijnen blind gemaakt en naar hun koning teruggestuurd. In de loop van de middag brengen we een bezoek aan in de bergen gelegen dorpen van Belasica –gebergte, o.a. het dorpje Gabrovo waar we in een dorpshuis bij de plaatselijke bewoners traditionele diner nuttigen. Doorrijden naar het uiterste oosten, overnachting in hotel Manastir in Berovo.

Het oosten van Macedonië is weinig bekende, bescheiden regio tegen de grens met Bulgarije en Griekenland. Hier niet de ruige bergen of de spectaculaire kusten die andere delen van het voormalige Joegoslavië eerder West-Europese toeristen zo aantrekkelijk maakten. Hier is de natuur rustgevend, je kunt eindeloos zwerven over de vlaktes, langs wijngaarden en tabaksvelden. Een klim de bergen in eindigt op een hoogvlakte met een wijds uitzicht, soms over een verstild meer, bij Berovo bijvoorbeeld.

6

Dag 6.

In de loop van de ochtend rijden we naar Skopje, aankomst en inchecken in hotel Continentaal. De rest van de dag zal gereserveerd worden voor bezichtiging van stad Skopje met bezoek aan enkele belangrijke culturele en historische bezienswaardigheden. In Skopje zijn o.a. interessant; het prachtig gelegen museum voor hedendaagse kunst bij de burcht; de oude stad met de bazaar en vele moskeeën als de Sv. Spas kerk met de bijzondere iconen; het oude treinstation getroffen in 1963 door de aardbeving van Skopje dat nu dienst doet als museum; het monument ter nagedachtenis aan moeder Theresa (geboren in Skopje) en veel meer.

7

Dag 7.

Ontbijt en vertrek naar het Meer van Ohrid. In het noordwesten van het land bezoeken we het orthodoxe en in de bergen gelegen St. Jovan Bigorski klooster. Uit de dorpen in de omgeving is een plejade van kunstenaars afkomstig die vooral in de 18e en de 19e eeuw die door geheel Macedonië actief is geweest. Kerken en kloosters met iconen, fresco’s en iconostasen van houtsnijwerk heeft gedecoreerd. In het klooster zijn hier prachtige voorbeelden van te zien. Laat op de dag aankomst in Ohrid en inchecken in hotel Mizo. Georganiseerde sluitingsdiner in restaurant aan het Meer van Ohrid.

8

Dag 8.

Ontbijt, transfer naar het vliegveld (Tot ziens Macedonië).

Reserveringsaanvraag

Reis

E-mailadres

Telefoon nr. achterblijver


Suggesties / Opmerkingen

Belangrijk
– Alle prijzen voor de groepsreizen zijn exact zoals vermeld.
– Alle prijzen voor de individuele programma’s zijn vanaf prijzen.
– De exacte prijzen voor de individuele reizen zijn afhankelijk van de vluchtberekening en de vertrekdatum.
– Alle bevestigingen incl. de exacte prijsberekening ontvangt u per e-mail binnen 12 uur.
– Nadat u onze bevestiging heeft ontvangen kunt u definitief bepalen of u akkoord gaat met de boeking.
– Alle namen moeten gespeld zijn zoals vermeld staat in uw paspoort.
– Alle vluchtnummer incl. het vertrek en aankomsttijden ontvangt u samen met de bevestiging.

Reisverzekeringen en betalingen
Alle reizen dienen voor het vertrek gereserveerd te zijn, hierop is een aanbetaling van 30% van de
totale reissom van toepassing. De volledige reissom dient 30 dagen voor vertrek te zijn voldaan. Betalingen t.n.v. Karatanova Tours op rekening NL08 INGB 0007 3743 98 (ING bank) of NL95 ABNA 0535 0813 08 (ABN AMRO) onder vermelding van de vertrekdata. Bij betaling en correspondentie a.u.b. ook het factuurnummer vermelden. Het is belangrijk dat alle namen juist gespeld zijn (zoals in uw paspoort). Uw bank- of giroafschrift is tevens uw bewijs van betaling. De tickets voor uw vlucht met de vermelde vertrektijden ontvangt u 3 weken voor vertrek. Het is belangrijk dat alle namen juist gespeld zijn (zoals in uw paspoort). U ontvangt tijdig een e-mailbericht, indien zich wijzigingen in de prijs van de luchthavenbelastingen voordoen.

Reisverzekeringen
U kunt een reisverzekering of annuleringsverzekering via Karatanova Tours of uw eigen verzekeringsmaatschappij afsluiten. Wij werken samen met de grootste Nederlandse reisverzekeraar, Global Assistance. www.allianz-assistance.nl/reisverzekering/ShowHome

Voorbehoud
De uitvoering van het programma is afhankelijk van plaatselijke (weers) omstandigheden. Een eventuele programmawijziging gebeurt zoveel mogelijk in overleg met u, maar is uiteindelijk ten allen tijden ter beoordeling van de reisbegeleider. Aangezien wij onze programma’s en uitgebreide reisbeschrijvingen voortdurend controleren en omdat onvoorziene omstandigheden ons soms dwingen een programma tijdens het seizoen aan te passen, kan het voorkomen dat een uitgebreide reisbeschrijving tijdens het seizoen moet worden veranderd. Wanneer deze aanpassingen ingrijpende consequenties hebben voor het verloopt van de reis, wordt u daarvan tijdig op de hoogte gebracht.

Praktische informatie Magisch Macedonië
Paspoort
Voor Macedonië is er geen visum nodig. Wel dient u een – MINIMAAL DRIE MAANDEN GELDIG – paspoort mee te nemen.

Extra advies
Maak een kopie van u pasport en gebruik die bij de recepties van de hotels.

Telefoneren
Als u vanuit Macedonië naar Nederland wilt bellen, dan draait u 0031. Vanuit Nederland naar Macedonië moet men eerst 00389 draaien. De exacte telefoonnummers van de accommodaties vind u in het overzicht boven. Er moet rekening gehouden worden met het feit, dat niet alle berggebieden telefonisch bereikbaar zijn, ook niet voor de mobiele telefoons.

Geld, pinnen en wisselkoers
In Macedonië kunt u bijna overal pinnen. Voor het wisselen van geld kunt u het beste cash geld meenemen in kleine coupures. Neem geen cheques mee. Verder raden wij aan om uitsluitend geld te wisselen bij de aangegeven wisselkantoortjes, dat vaak in het Engels aangegeven staat als “Change Office”. Tot slot hanteert Macedonië de denar als munteenheid. De denar kent munten van 1, 2, 5, 10 en 50. De biljetten bestaan uit briefjes van 10, 50, 100,  500 en 1000 denar, en 1 euro is circa 60 denar waard.

Gezondheid
Als u medicijnen gebruikt, dan is het aan te raden om voldoende voorraad mee te nemen. Verder is het van belang om ook een (kopie) recept in het Engels mee te nemen, zodat in het geval van verlies de desbetreffende medicijnen kunt bijbestellen.

Over Macedonië
De oppervlakte van Macedonië is 25.333 km2 en daarmee is het ongeveer 3/4 zo groot als Nederland. Het land is bijzonder vanwege haar natuurschoon en haar culturele hoogtepunten. Macedonië wordt vaak het “Hart van de Balkan” genoemd. Door haar schoonheid, het reliëf en de klimatologische omstandigheden wordt zij wel eens vergeleken met Zwitserland. Het grootste deel van het land is bergachtig; het hoogste punt is 2784 meter en de gemiddelde hoogte bedraagt 830 meter. Er zijn ook talrijke meren; het totale wateroppervlak bedraagt 477 km2  

Republiek Macedonië is bijzonder door haar natuurschoon en haar zeldzaamheden. Zij wordt vaak de parel van de Balkan genoemd. Met haar schoonheid, het reliëf, de klimatologische en andere omstandigheden wordt zij vergeleken met Zwitserland. De reliëfeigenschappen van Macedonië plaatsen haar bij de berglanden. De gemiddelde hoogte van het land is 830 meter. Ook zijn er in heel Macedonië bronnen, veel rivieren en meer dan 50 grote en kleine meren. Daarom wordt zij ook wel een merenland genoemd. Het is een land van wonderbaarlijke oude tektonische meren, maar ook bergmeren en kunstmatige meren. De belangrijkste zijn de drie tektonische meren: Ohrid, Prespa en Dojran.

Er bestaan meerdere legendes over het ontstaan van de naam Macedonië. Volgens enkelen komt het van de naam van de eerste Macedonische koning Makedon. Geleerden geloven dat de naam uit het oud Macedonische “makos”, hetgeen groot of hoog betekend, en “don”, wat land betekend, voortkomt. Vrij vertaald betekent het dus groot, hoog en bergrijk land. Door haar indrukwekkende geschiedenis is Macedonië een openluchtmuseum van meer dan 8000 jaar oud: land van Herakle, Philip II, Alexander de Grote, St. Paulus en St. Luka, Justinijan, Tsaar Samuël en Moeder Teresa.

De hoofdstad en het administratieve centrum van Macedonië is tegenwoordige Skopje met haar 750000 inwoners. Skopje is een stad met een traditie van 2.000 jaar. Zowel de westelijke als de oostelijke culturen worden daar op een bijzondere manier gemengd, de wereldwegen, en de talen, doorkruisen elkaar. De naam van het antieke Skupi wordt voor het eerst genoemd bij de vernietiging van de Dardaanse en de komst van de Romeinse macht.

Ohrid meeris 358 km2 groot en liefst 289 meter diep. Het meer vult een tektonische depressie en heeft een geschatte ouderdom van ca 2.500.000 jaar. Hiermee is het samen met het Bajkalmeer en het Titicacameer een van de oudste meren ter wereld. Dit en het bijzondere microklimaat rond het meer verklaren waarom liefst 200 endemische vissen in het meer leven, waarvaan enkele welhaast levende fossielen genoemd kunnen worden, omdat ze als gevolg van 2,5 miljoen jaar isolement niet geëvolueerd zijn

Stad Ohrid bij het Meer van Ohrid met haar natuurschoon en een rijke historische en culturele erfenis is een ware parel van Macedonië en staat onder bescherming van UNESCO. Een grote rijkdom maar ook een bijzondere curiositeit is het feit dat door haar flora en fauna het meer Ohrid één van de grootste reservaten van Europa is. Het Meer van Ohrid wordt door onderzoekers de “Macedonische Zoetwater Zee” genoemd. Het oppervlak is 358 vierkante kilometer en op het diepste punt is zij 288,70 meter diep. Met haar kristalhelder water is het Ohrid-meer één van de meest doorzichtige meren, haar doorzichtigheid bedraagt tot 21,5 meter. De geschiedenis van Ohrid staat vol van bekende schrijvers zoals A den Doolaard, dichters, zangers, schilders en bekende wereld staatshoofden. Door de eeuwen heen is Ohrid en haar meer gemarkeerd met een perfecte schoonheid en kwaliteit. Een krachtige mystiek die doet denken dat de tijd perfect heeft stilgestaan dit door de vele historische monumenten en letterlijk honderden kerken dit gebalanceerd met een schoonheid van architectuur. Dit maakt Ohrid als een van het belangrijkste historisch erfgoed van de wereld.