Rondreis Montenegro

Omschrijving
Tijdens deze 8-daagse rondreis langs de kust van Montenegro hebben we regelmatig schitterende uitzichten op de Adriatische zee en haar kustplaatsen. Naast dit prachtige decor is er ook voldoende tijd om te proeven aan culturele en historische “krenten uit de pap” van Kotor, Perast, Budva, Cetinje en Dubrovnik.

Vertrekdata
05 juni t/m 12 juni
18 september t/m 25 september

Deelnemers
Minimum: 6 personen.

Prijzen

Aantal deelnemers Min. 6
Prijs pp. € 1.095,-

Inbegrepen
– Rechtstreekse retourvlucht incl. luchthavenbelasting.
– Permanent gebruik van comfortabele bus incl. buschauffeur.
– Engelssprekende begeleiding.
– Alle excursies met – indien nodig – lokale gidsen.
– 1 overnachting in hotel Palmo Bay te Igalo op basis van halfpension.
– 2 overnachtingen in hotel Podostrog te Budva op basis van logies & ontbijt en halfpension.
– 2 overnachtingen in hotel Pension 22 te Cetinje op basis van logies & ontbijt.
– 1 overnachting in hotel Platani te Cetinje op basis van halfpension.
– 1 overnachting in hotel Palmo Bay te Igalo op basis van halfpension.
– Boottocht in Perast op dag 2.
– Boottocht in Skadar op dag 5.
– Diner in een restaurant op dag 2.
– Diner in een plaatselijk eethuisje in Cetinje op dag 4 en 5.
– Administratie- en reserveringskosten.

Let op
Elke overnachting is op basis van halfpension. De overnachtingen op basis van logies & ontbijt, worden gecompenseerd door een plaatselijk lunch/diner.
Niet inbegrepen
Eventuele verzekeringen (op aanvraag) en overige entreegelden.

Toeslag eenpersoonskamer
€ 165,-

Reisschema


1

Dag 1.

Vertrek vanuit Amsterdam met de rechtstreekse vluchten van TUIfly, aankomst in Tivat en georganiseerde transfer naar onze hotel. Aankomst in Igalo en inchecken in hotel Palmon Bay. Vrije tijd om eventueel te wandelen langs de langste promenade van Montenegro. Deze promenade reikt tot wel 5 km achter het oude stadscentrum van Herceg Novi (in totaal 7 km) en is daarmee de langste van Montenegro. Gedurende de dag is het een ideale plaats om souvenirs te kopen, de lokale visspecialiteiten te proberen of een drankje te nemen op een terras met een prachtig uitzicht op de Baai van Kotor. ‘s Nachts verandert deze promenade in een levendige uitgaansbuurt. Diner en overnachting in hotel Palmon Bay.

2

Dag 2.

In de ochtend bezoeken we stadje Perast, vandaar met een korte boottocht naar het eiland met haar kerkje Gospa od Skrpelja. Na het bezoek van het kerkje, doorrijden naar Kotor, centraal gelegen aan de gelijknamige baai, geplaatst op de werelderfgoedlijst van UNESCO. De oude stad met zijn nauwe schaduwrijke straatjes is aan drie zijden omgeven door stadsmuren van tien meter dikte en vijftien tot twintig meter hoogte. Aan de vierde zijde verrijst de kale bergwand van de berg “de heilige (Sveti) Ivan”  tegen deze wand  ligt tot op 260 meter hoogte een vesting die na dezelfde heilige is genoemd. Deze vesting is door een driedubbele muur van bijna vier kilometer lengte met de stadsmuur verbonden is. In Kotor krijgen we uitgebreid uitleg over de meest belangrijke cultuurmonumenten. Later op de dag rijden we door naar Budva. Diner in plaatselijke restaurant, overnachting in hotel Podostrog in Budva.

Gospa od Škrpjela (Onze Vrouwe van de Rotsen of Madonna dello Scarpello) is een kunstmatig eiland in de Baai van Kotor, in Montenegro. Het is een van de twee eilanden voor de kust van Perast (de andere heet Sveti Djorje). Het eiland is ontstaan door het zinken van oude en soms ingevorderde schepen geladen met rotsen. Zelfs nu nog, tijdens het feest fašinada op 22 juli, worden er rotsen in zee gegooid. Op het eiland Gospa od Škrpjela staat ook de Crkva Gospa od Škrpjela (kerk van Onze Vrouwe van de Rotsen) (Italiaans: Chiesa della Madonna dello Scarpello). De eerste bekende kerk van dit eiland werd gebouwd in 1452, en de huidige in 1632, welke is gerenoveerd in 1722.

3

Dag 3.

Deze dag is gereserveerd voor Budva en het nabijgelegen schiereiland Sveti Stefan. Budva is de populairste badplaats van Montenegro, gebouwd op een landtong en één van de oudste nederzettingen aan de Adriatische Zee. De oude stadskern die nog altijd wordt omringd door een middeleeuwse stadsmuur, verraad haar Byzantijnse maar vooral Venetiaanse invloeden. De beide toegangspoorten van deze stadswal laten geen modern verkeer door, zodat voetgangers hier ongestoord kunnen dwalen door de schilderachtige straatjes. Stil is het daar overigens niet: langs de vele terrasjes en winkeltjes beweegt zich een geanimeerde stroom van vakantievierders van allerlei nationaliteiten. Het is een Dubrovnik-in-het-klein, In Budva zullen we twee belangrijkste kerken bezoeken, orthodoxe Sv. Trojca kerk en katholieke Sv. Ivana kerk. Daarnaast staat een bezoek aan het klooster van Praskavica gepland. De oudste geschreven teksten over dit klooster dateren vanuit 1413, uit de tijd van toenmalige heerser Balsa de III. Tot slot bezoeken we  het schiereiland Sveti Stevan en leggen we de link met het klooster. Na dit bezoek gaan we terug naar het hotel. Vandaag is jullie avondeten niet georganiseerd. In plaats daarvan bent u vrij om in één van de vele restaurantjes de specialiteiten van de lokale keuken te ontdekken. Overnachten in Budva.

Sveti Stefan is een eiland voor de kust van Montenegro. Zo rond de 15e eeuw ontstond op het eiland een vissersdorp met dezelfde naam. In de vijftiger en zestiger jaren werd dit echter omgebouwd tot een hotelresort. Het ligt ongeveer 5 km van de stad Budva en het eiland is 1,46 hectare groot en vormt in zijn geheel een vakantieresort compleet met casino. Hierdoor wordt het ook wel het Adriatische Monaco genoemd. Het wordt d.m.v. een dam verbonden met het vaste land. Het hotel heeft een aantal beroemde gasten gehad zoals, Claudia Schiffer, Sylvester Stallone, en Sophia Loren. De legendarische schaakpartij tussen Boris Spasski en Bobby Fischer in 1992 vond hier plaats.

4

Dag 4.

Deze dag is gereserveerd voor de Montenegrijnse geschiedenis met een bezoek aan Cetinje en het Lovcen gebergte. Cetinje was in de 19e eeuw, de hoofdstad van het onafhankelijke Montenegro. Vandaag de dag vinden we hier nog het paleis waar eens koning Nikola verbleef. Dit paleis is omgebouwd tot het nationale museum en hierin bevinden zich de fraaie traditionele Montenegrijnse klederdrachten en wapens. Na een korte pauze maken we een uitstapje naar het nationale park Lovcen. Dit is vanuit Cetinje makkelijk te bereiken. Van hieruit loopt een prachtige bergweg naar een plek met veel natuurschoon en het indrukwekkende mausoleum (gelegen op 1750m) van Petar II  Njegos-Petrovic, dichter, prins, krijgsman en bisschop van Montenegro van 1832 tot 1851. Zijn poëzie die in verscheidene talen vertaald is, heeft een grote invloed gehad op het culturele denken in ex-Joegoslavië. Het mausoleum is ontworpen door Ivan Mestrovic, de veelzijdige ex-Joegoslavische beeldhouwer. Twee van zijn opvallende kariatiden, reusachtige Montenegrijnse vrouwenfiguren, bewaken de ingang. Binnen is een door Mestrovic gemaakt standbeeld van Prins Petar II, in groen graniet en bijna vier meter hoog. Njegos is afgebeeld met een boek op zijn schoot, als symbool voor wijsheid terwijl de adelaar achter hem de vrijheid symboliseert. Onze dag sluiten we met een diner in Cetinje. Diner in nabij gelegen eethuisje, overnachting in Pension 22.

5

Dag 5.

Dag 5 is gereserveerd voor het Meer van Skadar. Transfer tot aan het plaatsje Vir Pazar. Dit is een dorp gelegen aan een uitloper van het meer van Skadar. We varen met de boot vanuit Vir Pazar tot aan het dorpje Karuc waar we de tijd nemen voor lunch en voor de liefhebbers  een frisse duik in het meer. Vervolgens varen we naar de mooiste plek van het meer, het dorpje Rijeka Crnojevica. Hier vinden we de typisch Montenegrijnse plattelands architectuur. Rijeka Crnojevica heeft een belangrijke rol gespeeld voor de ontwikkeling van Montenegro als handelsdorp tussen de vruchtbare grond van Zeta en het onherbergzame Cetinje de hoofdstad tegen wil en dank. De bus haalt ons weer op en brengt ons naar het hotel, nadat u heeft kunnen genieten van deze prachtige plek. Diner in nabij gelegen eethuisje, overnachting in Pension 22.

Het meer van Skadar (Skadarsko Jezero), een voormalige zee-inham, is vandaag het grootste meer op de Balkan. Met zijn lengte van 48km en breedte van 14km, is het één van Europa’s belangrijkste vogelreservaten. Het kent 42 soorten vis en 264 vogelsoorten. Beroemd zijn haar pelikanen en is een soort sardine, die zich heeft aangepast aan het zoete water, toen de voormalige zee-inham in een ver verleden door de spelingen van de natuur geleidelijk aan werd afgesloten van de Adriatische Zee. Het meer ligt thans zes meter boven zeeniveau. Meer en oever zijn het grootste nationale park van Ex-Joegoslavië. Het meer van Skadar heeft IBA status en staat geregistreerd op de lijst van Ramsar als swamp (1996). Het meer staat via de Bojana rivier, die enkel 41 km lang is, in contact met de Adriatische zee. Deze rivier behoort tot het nationale park.

6

Dag 6.

Vandaag vertrekken we richting Trebinje (Bosnië en Herzegovina). Onderweg bezoeken we de meest bekende maar ook het belangrijkste orthodoxe klooster van Montenegro, Vasilije Ostroski. Dit klooster is eigenlijk een samenstel van twee kloosters waarvan het bovenste op 900m in de bergwand ligt. Het klooster van Ostrog werd gebouwd in de 17e eeuw door vladika St. Vasilije van Zahumlje en Herzegovina, die een van de vier Montenegrijnse heiligen is. In het klooster worden al zijn relikwieën bewaard en men gelooft dat deze helende krachten bezitten. Het klooster van Ostrog is een groot heiligdom en een favoriete plek voor orthodox -christenen. Het klooster is opgetrokken uit twee kerken. De zogenaamde bovenkerk, gebouwd in 1665 en in dezelfde periode door de kunstenaar Radul gedecoreerd met muurschilderingen. In deze bovenkerk bevind zich de graftombe van St. Vasilije. De benedenkerk dateert uit eind 18e eeuw, begin 19e eeuw en bezit waardevolle voorwerpen, zoals haar eigen gebedenboek (Mineon) uit 1732 en gedecoreerde kaarsen uit 1779. Geniet van het prachtige uitzicht en ontdek de mystiek van het orthodoxe kerkklooster. Later in de middag rijden we door naar Trebinje, een stadje gelegen in het uiterste zuidenoosten van Herzegovina, gevestigd aan de rivier de Trebišnjica, de grootste onderaardse rivier van ex-Joegoslavië. Diner en overnachting in hotel Platani.

Trebinje is een stadje in het uiterste zuiden van Herzegovina, gelegen aan de rivier Trebišnjica, de grootste onderaardse rivier van Ex-Joegoslavië. Bezienswaardig zijn 2 moskeeën, het Orthodoxe klooster en het Beg-huis, een Turks patriciërshuis waarin de Pasja leefde met zijn harem. In Trebinje kunnen jullie de sfeer van de Nabije Oriënt opsnuiven en kennis maken met de tradities van de plaatselijke bevolking.

7

Dag 7.

Dag gereserveerd voor bezoek aan Dubrovnik. Omwille van haar prachtige oude stad welke omgeven is met een 5 kilometer lange stadsmuur is Dubrovnik de grootste toeristische magneet van de Zuid-Dalmatische kust. Door haar cultuurhistorische waarde staat de oude stad geplaatst op de werelderfgoed lijst van de UNESCO. Vrije tijd voor bezoek aan de oude stad. Later in de middag doorrijden naar Igalo (Montenegro). Inchecken in ons al bekende hotel Palmon Bay, diner en overnachting.

Dubrovnik –  Volgens de beschrijving van de UNESCO is de oude kern van Dubrovnik  ‘de parel van de Adriatische zee en de Dalmatische kust’. Gelegen in uiterste zuiden van het zonnige Kroatië net boven Montenegro vinden we deze plaats die deze titel verdient. Wanneer u van de kant van het vliegveld in de richting van Dubrovnik rijdt, strekt zich een van de mooiste en bekendste panorama’s uit, niet alleen van Kroatië, maar van de hele Middellandse Zeeregio. De slagader van het middeleeuwse Dubrovnik met zijn stadsmuren is de Stradun, waar zich aan de kant van de westelijke stadspoort de fontein van Onofrio bevindt en aan de oostkant het Lužplein met het beeld van Orlando – het symbool van de vrijheid van Dubrovnik. Het Lužplein is voor toeristen de populairste plek voor ontmoetingen en de belangrijkste plaats voor het houden van verschillende culturele manifestaties, met name tijdens het Zomerfestival van Dubrovnik. De oude stadskern is rijk aan paleizen, kerken, kloosters en musea; tot de sacrale gebouwen behoort ook een synagoge uit de 15e eeuw. Jaarlijks wordt Dubrovnik bezocht door meer dan een miljoen toeristen.

8

Dag 8.

In der loop van de dag georganiseerde transfer vanuit Igalo naar het vliegveld van Tivat en retour naar Amsterdam.

Reserveringsaanvraag

Reis

E-mailadres

Telefoon nr. achterblijver


Suggesties / Opmerkingen

Belangrijk
– Alle prijzen voor de groepsreizen zijn exact zoals vermeld.
– Alle prijzen voor de individuele programma’s zijn vanaf prijzen.
– De exacte prijzen voor de individuele reizen zijn afhankelijk van de vluchtberekening en de vertrekdatum.
– Alle bevestigingen incl. de exacte prijsberekening ontvangt u per e-mail binnen 12 uur.
– Nadat u onze bevestiging heeft ontvangen kunt u definitief bepalen of u akkoord gaat met de boeking.
– Alle namen moeten gespeld zijn zoals vermeld staat in uw paspoort.
– Alle vluchtnummer incl. het vertrek en aankomsttijden ontvangt u samen met de bevestiging.

Reisverzekeringen en betalingen
Alle reizen dienen voor het vertrek gereserveerd te zijn, hierop is een aanbetaling van 30% van de
totale reissom van toepassing. De volledige reissom dient 30 dagen voor vertrek te zijn voldaan. Betalingen t.n.v. Karatanova Tours op rekening NL08 INGB 0007 3743 98 (ING bank) of NL95 ABNA 0535 0813 08 (ABN AMRO) onder vermelding van de vertrekdata. Bij betaling en correspondentie a.u.b. ook het factuurnummer vermelden. Het is belangrijk dat alle namen juist gespeld zijn (zoals in uw paspoort). Uw bank- of giroafschrift is tevens uw bewijs van betaling. De tickets voor uw vlucht met de vermelde vertrektijden ontvangt u 3 weken voor vertrek. Het is belangrijk dat alle namen juist gespeld zijn (zoals in uw paspoort). U ontvangt tijdig een e-mailbericht, indien zich wijzigingen in de prijs van de luchthavenbelastingen voordoen.

Reisverzekeringen
U kunt een reisverzekering of annuleringsverzekering via Karatanova Tours of uw eigen verzekeringsmaatschappij afsluiten. Wij werken samen met de grootste Nederlandse reisverzekeraar, Global Assistance. www.allianz-assistance.nl/reisverzekering/ShowHome

Voorbehoud
De uitvoering van het programma is afhankelijk van plaatselijke (weers) omstandigheden. Een eventuele programmawijziging gebeurt zoveel mogelijk in overleg met u, maar is uiteindelijk ten allen tijden ter beoordeling van de reisbegeleider. Aangezien wij onze programma’s en uitgebreide reisbeschrijvingen voortdurend controleren en omdat onvoorziene omstandigheden ons soms dwingen een programma tijdens het seizoen aan te passen, kan het voorkomen dat een uitgebreide reisbeschrijving tijdens het seizoen moet worden veranderd. Wanneer deze aanpassingen ingrijpende consequenties hebben voor het verloopt van de reis, wordt u daarvan tijdig op de hoogte gebracht.

Praktische informatie Rondreis Montenegro
Paspoort
Voor Montenegro is er geen visum nodig. Wel dient u een – MINIMAAL DRIE MAANDEN GELDIG – paspoort mee te nemen.

Extra advies
Maak een kopie van u pasport en gebruik die bij de recepties van de hotels.

Telefoneren
Als u vanuit Montenegro naar Nederland wilt bellen, dan draait u 0031. Vanuit Nederland naar Montenegro moet men eerst 00382 draaien. De exacte telefoonnummers van de accommodaties vind u in het overzicht boven. Er moet rekening gehouden worden met het feit, dat niet alle berggebieden telefonisch bereikbaar zijn, ook niet voor de mobiele telefoons.

Geld, pinnen en wisselkoers
In Montenegro kunt u bijna overal pinnen. Montenegro hanteert als munteenheid euro’s, waardoor geld wisselen niet nodig is.

Gezondheid
Als u medicijnen gebruikt, dan is het aan te raden om voldoende voorraad mee te nemen. Verder is het van belang om ook een (kopie) recept in het Engels mee te nemen, zodat in het geval van verlies de desbetreffende medicijnen kunt bijbestellen.

Over Montenegro
Montenegro is een klein land, ongeveer een derde van Nederland, en heeft ruim 660.000 inwoners. Montenegro grenst aan Kroatië, Bosnië-Herzegovina, Servië, (Kosovo) en Albanië. In het Servo-Kroatisch, de landstaal, is Montenegro Crna Gora, wat ‘zwarte berg’ betekent. Het grootste deel van Montenegro’s oppervlak is onderdeel van de Dinarische Alpen, met vooral aan de westkust soms bijna loodrecht oprijzend karstgesteente. Lange tijd was Montenegro een moeilijk toegankelijk, onherbergzaam en tamelijk geïsoleerd gebied. Karst is gevormd door het geleidelijk oplossen van kalksteen door regenwater. Het bestaat uit samengeperste schelpdieren, is vlijmscherp en poreus: water zakt er onmiddellijk in weg en vormt ondergronds kloven, spelonken en tunnels. Het oppervlaktewater zakt er pijlsnel in weg en vormt ondergrondse rivieren van de bergen vaak weer bovengronds verschijnen als bronnen, of – zoals in Montenegro uitmonden in zee. Tot op heden was vooral het noorden in trek bij Montenegro, populaire wandelgebergtes zijn Durmitor en Prokletije, met toppen tussen 2000 – 2500 meter. Een extra dimensie aan wandelen in het westen is de prachtige kust waarop je vanuit de bergen uitkijkt. De baai van Kotor behoort tot de mooiste van Europa. De westkust bestaat van noord naar zuid uit het Orjen-gebergte, Nationaal Park Lovcen en het Rumija- massief. De hoogste top van het kustgebergte is de Zubacki Kabao, 1894 meter hoog en daarmee zo’n 200 meter hoger dan de andere toppen van dit gebergte. Het Orjen- gebergte is kaal, met weinig begroeiing, maar meer naar het zuiden, richting Lovcen en Rumija wordt de omgeving beboster. Behalve nationaal park Lovcen doorkruist de route ook nationaal park Skadarsko Jezero (Skadar Meer).