Nights of the Balkan Music

Omschrijving
Tijdens deze 10-daagse rondreis door Servië bezoekt u niet alleen de historische plaatsen maar hoort u ook het geluid van de Balkan. Strijkinstrumenten, accordeons, houten fluiten en trompetten. Dit alles gecombineerd met de traditionele gastvrijheid, aangename sfeer en traditionele keuken met lokale wijnen maken uw verblijf in Servië een verblijf om nooit te vergeten.
Vertrekdata
14 juni t/m 23 juni

Deelnemers
Minimum: 16 personen.

Prijzen

Aantal deelnemers 16 min.
Prijs pp. € 1.295,-

Inbegrepen
Rechtstreekse retourvlucht incl. luchthavenbelasting.
– Permanent gebruik van comfortabele bus incl. buschauffeur.
– Engelssprekende begeleiding.
– Alle excursies met – indien nodig – lokale gidsen.
– 2 overnachtingen in Belgrado op basis van halfpension.
– 1 overnachting in Belgrado op basis van logies & ontbijt.
– 1 overnachting in Kragujevac op basis van logies & ontbijt.
– 1 overnachting in Kragujevac op basis van halfpension.
– 1 overnachting in Nis op basis van logies & ontbijt.
– 1 overnachting in Nis op basis van halfpension.
– 1 overnachting in Negotin op basis van halfpension.
– 1 overnachting in Belgrado op basis van logies & ontbijt.
– Boottocht Donau en Sava, dag 3.
– Georganiseerde lunch Donau en Sava, dag 3.
– Diner in traditioneel eethuisje in Kragujevac met muziek, dag 4.
– Zigeunermuziek, dag 5.
– Diner in restaurant in Nis met locale muziek, dag 6.
– Sluitingsdiner met muziek in Belgrado, dag 9.

– Administratiekosten en reserveringskosten.

Let op
Elke overnachting is op basis van halfpension. De overnachtingen op basis van logies & ontbijt, worden gecompenseerd door een plaatselijk lunch/diner.

Niet inbegrepen
Eventuele verzekeringen (op aanvraag) en entreegelden.

Toeslag eenpersoonskamer
€ 185,-

Nights of the Balkan Music

Reisschema


1

Dag 1

Aankomst en transfer naar het hotel in Belgrado. Inchecken en vrije tijd. Traditioneel avonddiner verrijkt met de Servische specialiteiten. Overnachting.

2

Dag 2

Dag gereserveerd voor bezichtiging van Belgrado en bezoek aan enkele belangrijke cultuurhistorische bezienswaardigheden. Wandeling door Kalemegdan, een oude stadsvesting die ergens in de derde eeuw v. Chr. door Kelten als Singidunum gebouwd is en door de eeuwen heen, laag voor laag bijgebouwd of gereconstrueerd is. Busrit langs de mooiste en belangrijkste gebouwen van Belgrado. Bezoek aan de laatste rustplaats van Tito, president van ex-Joegoslavië. Diner en overnachting.

3

Dag 3

Na het ontbijt maken we een boottocht over de rivieren Donau en Sava, met georganiseerde lunch. Vrije middag in Belgrado. Belgrado is de hoofdstad van Servië en in 2000 telde Belgrado inclusief buitenwijken 1.717.800 inwoners. Belgrado ligt aan de monding van de rivieren Donau en de Sava en is een moderne stad, net als alle andere wereldsteden, met een zeer eigen en aparte sfeer. De Servische keuken in de stad zal u ongetwijfeld smaken en gaat vaak gepaard met een glaasje slivovic (pruimenjenever) vóór, maar ook na het eten. Vandaag is het avondeten niet georganiseerd. In plaats daarvan bent u vrij om in één van de vele restaurantjes de specialiteiten van de lokale keuken te ontdekken.

4

Dag 4

Na drie dagen Belgrado vertrekken we naar Kragujevac. Aankomst en korte pauze voor de ochtendkoffie. In deze streek wordt de ochtendkoffie geserveerd met een glaasje water om de sterke smaak van de koffie weg te spoelen. Kragujevac is een stad die bij de meeste bewoners van de Balkan bekend is geworden door de grote tragedie uit de II WO. Deze tragedie is op een zeer poëtische manier verwoord in het werk van Desanka Maksimovic. Een verhaal over de gezamenlijke dood van de scholieren uit de stad, geëxecuteerd door de Duitse soldaten. Trouwens, Kragujevac was tussen 1818 en 1838 hoofdplaats van de Hertogdom Servië. Bezoek aan een plaatselijk kerkje, waar we een kaarsje kunnen aansteken ter nagedachtenis aan de scholieren. Georganiseerd diner in een traditioneel eethuisje verijkt met plaatselijke muziek.

5

Dag 5

Bezoek aan Guca, – klein dorpje gelegen in centraal Servië. Al vijfenveertig jaar vindt in Guca, een door 100.000 mensen bezocht driedaags festival plaats, getiteld Dragacevski Sao. Daarop is alleen blaasmuziek te horen. Het culmineert in een competitie tussen de beste zigeunerbrassbands. De laatste jaren blazen deze fanfares de oorspronkelijk en authentieke muziek nieuw leven in door allerlei Oriëntaalse motieven toe te voegen. Resultaat is de muziek die we kennen van de films van Emir Kusturica, zoals ‘Black Cat, White Cat’ en ‘Underground’. Later op de dag via de kloof van Ovcara en Kablara rijden we richting Vrnjacka Banja, een locale badplaats met haar ziektegenezende waterbronnen. Vrije tijd voor de liefhebbers van het gezonde bad of de massage. Terugreis naar Kragujevac. Avondeten verrijkt met de geluiden van de zigeunermuziek uit Guca. In welk land of welk streek dan ook: het zigeunermirakel speelt zich over de hele wereld op dezelfde manier af. Deze profetische stam met hun gloeiende ogen reisde door vele landen en culturen. En altijd blijven ze vol van hun oorspronkelijke kracht. Dit uit zich in hun prachtige muziek.

6

Dag 6

Vertrek naar Nis, de tweede grootste stad van Servië. Onderweg bezoeken we stad Krusevac, 14e eeuwse hoofdstad van Servië. Bezichtiging van de kerk Crkva Lazarica en het monument Lazarev Grad. Aankomst in Nis en inchecken in onze hotel. Avondwandeling en diner in het oude stadsfort van Nis. De omgeving is vol met kleine wandelpaadjes en restaurantjes met locale muziek.

7

Dag 7

Bezoek aan Cele Kula, kloostermuseum gebouwd door de Turken met de schedels van de omgekomen Servische opstandelingen. Dit kloostermuseum, is gebouwd in 1809 op initiatief van de lokale Turkse heerser Hursid Pascha als bewijs van de harde aanpak tegen elke vorm van opstand. Onderweg naar Niska Banja bezoeken we Romaanse – archeologische opgraving Medijana uit de 4e eeuw n/Chr. Diner en overnachting in Nis.

8

Dag 8

De rondreis brengt ons in het oosten van Servië. Korte pauze in Knjazevac, het Servische Venetië, stadje met vele bruggen en authentiek museum. Doorreizen naar Zajecar en bezoek aan het volksmuseum. Aankomst in Negotin stad gelegen in het verre oosten van Servië, vlakbij de grens met Roemenië. Diner en overnachting in hotel in Negotin.

9

Dag 9

In de ochtend bezoeken we het huis van de meest beroemde Servische componist Stevan Mokranjac en het museum van Hajduk Veljo. Onze reis zet zich voort langs de rivier Donau, met vanuit de bus een inspirerend uitzicht over de Roemeense dorpjes. Doorreizen naar Lepenski Vir en Golubci, waar Donau 5 km breed is. Korte pauze voor lunch in een klein restaurantje vlakbij het Zilverenmeer, een fantastische ambiance. Bezoek aan het grote middeleeuwse fort in Smederevo en doorijzen naar Belgrado, ’s Avonds is er een sluitingsdiner in een restaurant met groot terras, met muziek.

10

Dag 10

Transfer naar het vliegveld van Belgrado en vertrek naar Nederland.

Reserveringsaanvraag

Reis

E-mailadres

Telefoon nr. achterblijver


Suggesties / Opmerkingen

Belangrijk
– Alle prijzen voor de groepsreizen zijn exact zoals vermeld.
– Alle prijzen voor de individuele programma’s zijn vanaf prijzen.
– De exacte prijzen voor de individuele reizen zijn afhankelijk van de vluchtberekening en de vertrekdatum.
– Alle bevestigingen incl. de exacte prijsberekening ontvangt u per e-mail binnen 12 uur.
– Nadat u onze bevestiging heeft ontvangen kunt u definitief bepalen of u akkoord gaat met de boeking.
– Alle namen moeten gespeld zijn zoals vermeld staat in uw paspoort.
– Alle vluchtnummer incl. het vertrek en aankomsttijden ontvangt u samen met de bevestiging.

Reisverzekeringen en betalingen
Alle reizen dienen voor het vertrek gereserveerd te zijn, hierop is een aanbetaling van 30% van de
totale reissom van toepassing. De volledige reissom dient 30 dagen voor vertrek te zijn voldaan. Betalingen t.n.v. Karatanova Tours op rekening NL08 INGB 0007 3743 98 (ING bank) of NL95 ABNA 0535 0813 08 (ABN AMRO) onder vermelding van de vertrekdata. Bij betaling en correspondentie a.u.b. ook het factuurnummer vermelden. Het is belangrijk dat alle namen juist gespeld zijn (zoals in uw paspoort). Uw bank- of giroafschrift is tevens uw bewijs van betaling. De tickets voor uw vlucht met de vermelde vertrektijden ontvangt u 3 weken voor vertrek. Het is belangrijk dat alle namen juist gespeld zijn (zoals in uw paspoort). U ontvangt tijdig een e-mailbericht, indien zich wijzigingen in de prijs van de luchthavenbelastingen voordoen.

Reisverzekeringen
U kunt een reisverzekering of annuleringsverzekering via Karatanova Tours of uw eigen verzekeringsmaatschappij afsluiten. Wij werken samen met de grootste Nederlandse reisverzekeraar, Global Assistance. www.allianz-assistance.nl/reisverzekering/ShowHome
Voorbehoud
De uitvoering van het programma is afhankelijk van plaatselijke (weers) omstandigheden. Een eventuele programmawijziging gebeurt zoveel mogelijk in overleg met u, maar is uiteindelijk ten allen tijden ter beoordeling van de reisbegeleider. Aangezien wij onze programma’s en uitgebreide reisbeschrijvingen voortdurend controleren en omdat onvoorziene omstandigheden ons soms dwingen een programma tijdens het seizoen aan te passen, kan het voorkomen dat een uitgebreide reisbeschrijving tijdens het seizoen moet worden veranderd. Wanneer deze aanpassingen ingrijpende consequenties hebben voor het verloopt van de reis, wordt u daarvan tijdig op de hoogte gebracht.

Praktische informatie Nights of the Balkan music
Paspoort
Voor Servië is er geen visum nodig. Wel dient u een – MINIMAAL DRIE MAANDEN GELDIG – paspoort mee te nemen.

Extra advies
Maak een kopie van u pasport en gebruik die bij de recepties van de hotels.

Telefoneren
Als u vanuit Servië naar Nederland wilt bellen, dan draait u 0031. Vanuit Nederland naar Servië moet men eerst 00381 draaien. De exacte telefoonnummers van de accommodaties vind u in het overzicht boven. Er moet rekening gehouden worden met het feit, dat niet alle berggebieden telefonisch bereikbaar zijn, ook niet voor de mobiele telefoons.

Geld, pinnen en wisselkoers
In Servië kunt u bijna overal pinnen. Voor het wisselen van geld kunt u het beste cash geld meenemen in kleine coupures. Neem geen cheques mee. Verder raden wij aan om uitsluitend geld te wisselen bij de aangegeven wisselkantoortjes, dat vaak in het Engels aangegeven staat als “Change Office”. Tot slot hanteert Servië de Dinar als munteenheid. De Dinar kent munten van 1, 2, 5, 10 en 20. De biljetten bestaan uit briefjes van 10, 20, 50, 100, 200, 500, 1000 en 5000 Dinar, en 1 euro is circa 120 dinar waard.

Gezondheid
Als u medicijnen gebruikt, dan is het aan te raden om voldoende voorraad mee te nemen. Verder is het van belang om ook een (kopie) recept in het Engels mee te nemen, zodat in het geval van verlies de desbetreffende medicijnen kunt bijbestellen.

Over Servië
De wortels van de huidige Servische staat zijn terug te voeren naar de 7e eeuw en het Huis van Vlastimirovic. Het Servische koninkrijk werd gevestigd in het gebied dat bekend stond onder de naam Duklja (Latijn:
Doclea of Dioclea) in de 11e eeuw. De Servische staat groeide in de 12e eeuw in aanzien onder de leiding van Stefan Nemanja. Zijn zoon Stefan Nemanjic zou later bekend worden als Stefan de Eerst gekroonde. In 1346
verhief zijn nakomeling Stefan Dusan Servië van prinsdom tot koninkrijk. Na de dood van Stefan Dusan volgden een aantal regeerders dat steeds meer land kwijt raakte aan het Ottomaanse rijk. In 1389 vond er de cruciale slag plaats op het Merelveld (Kosovo Polje). De slag eindigde in een gelijkspel, waarbij Servië verzwakt achterbleef. In 1459 verloor Servië zijn onafhankelijkheid bij de slag om Smederevo. Servië viel daarna onder Ottomaans bestuur van 1459 tot 1804. Na 1804 verwierf het land zijn onafhankelijkheid gedeeltelijk terug.

Landschap
Servië ligt in 2 geografische delen van Europa. Het noordelijke deel van de republiek bestaat uit Centraal-Europese laaglanden terwijl de zuidelijke delen heuvelachtig en bergachtig zijn. Er zijn meer dan 15 bergtoppen die meer dan 2.000 meter boven de zeespiegel reiken. De bevaarbare rivieren zijn de Donau, de Sava en de Tisa. Er heerst hoofdzakelijk een gematigd continentaal klimaat met een eerder Middellandse Zeeklimaat in het zuiden.

Historie
Het land was in het verleden het kruispunt van verscheidene beschavingen met verschillende spirituele, artistieke en culturele invloeden. De Servische cultuur en haar historisch erfgoed zijn uiterst verscheiden door de samensmelting van verschillende invloeden. Talloze prehistorische en klassieke monumenten zijn enkele voorbeelden van veranderende tijden (Vincacultuur, Starcevocultuur, Lepenski Vir, enz.). Servië is een land van natuurlijke, historische, culturele en etnische contrasten.

Belgrado
Belgrado is de hoofdstad en de “ziel” van het moderne Servië. De stad ligt op de samenvloeiing van de Sava en de Donau. In de loop der tijden werd de stad verschillende malen vernietigd en herbouwd. Vandaag is het een moderne stad met ongeveer 2 miljoen inwoners. Belgrado biedt een rijk programma van culturele, artistieke en sportevenementen, een reeks musea, culturele en historische monumenten.