Rondreis Albanië

Omschrijving
Eigenlijk heeft Albanië alles wat een vakantieland nodig heeft: een rijke historie, een prachtige natuur, een prettig klimaat, mooie stranden en innemende bewoners. Daarbij heeft het land door zijn verleden een mysterieuze kant. Wij bieden u de mogelijkheid door middel van een 8-daagse rondreis de meest bijzondere delen van Albanië te laten zien, maar ook van de aangename Mediterrane klimaat te genieten.

Vertrekdata
16 mei t/m 23 mei
5 september t/m 12 september

Deelnemers
Minimum: 6 personen.

Prijzen

Aantal deelnemers min. 6
Prijs pp. € 665,-

 

Inbegrepen 
– Permanent gebruik van comfortabele bus incl. de buschauffeur.
– Nederlandssprekende / Engelssprekende begeleiding.
– Alle excursies met – indien nodig – lokale stadsgidsen.
– Diner in Tirana op dag 1.
– Sluitingsdiner in Durres.
– 2 overnachtingen in hotel Doro City in Tirana op basis van logies & ontbijt.
– 1 overnachting in hotel Pavaresia in Vlore op basis van halfpension.
– 2 overnachtingen in hotel Brilant in Saranda op basis van halfpension.
– 1 overnachting in hotel Vlore International in Vlore op basis van halfpension.
– 1 overnachting in hotel Ilirija Internacional in Durres op basis van logies & ontbijt.
– Administratiekosten en reserveringskosten.

Let op
Elke overnachting is op basis van halfpension. De overnachtingen op basis van logies & ontbijt, worden gecompenseerd door een plaatselijk lunch/diner.

Niet inbegrepen
Retourvlucht met Tuifly incl. luchthavenbelastingen, eventuele verzekeringen (op aanvraag) en entreegelden.

Toeslag eenpersoonskamer
€ 165,-

Rondreis Albanië

Reisschema

1

Dag 1.

Vertrek vanuit Amsterdam, aankomst op de luchthaven van Tirana, ontvangst van de groep en korte transfer naar hotel Villa Tafaj. Inchecken en korte pauze voor koffie. In de loop van de middag wordt u uitgebreid rondgeleid in Tirana de hoofdstad van Albanië, waar u een diner plaatsheeft in een restaurant in de stad. Overnachting in Tirana, hotel Doro City.

Tirana is de hoofdstad van Albanië. De stad zelf heeft iets meer dan 343.000 inwoners en is gelegen aan de Tiranë en de Lanë in het vlakste deel van het land, op 40 km van de havenstad Durrës. Tirana werd in 1920 de hoofdstad van het land. In dat jaar was het nog maar een klein plaatsje, dat bij wijze van compromis tussen het noorden en het zuiden van Albanië de hoofdstad mocht worden. In de loop van de 20e eeuw heeft Tirana ooit veel grotere plaatsen als Shkodër, Durrës en Korcë overvleugeld en is de stad in vrijwel alle opzichten de belangrijkste van het land geworden. Centraal in de stad ligt het Skanderbegplein, dat kolossale afmetingen heeft. Het is genoemd naar de Albanese nationale held Skanderbeg (George Kastrioti). Aan het plein staan onder meer het parlementsgebouw en verschillende regeringsgebouwen.

2

Dag 2.

Bezoek aan Kruja, deze kleine stad is hoog in de bergen gelegen en was ooit onder de leiding van de nationale held Scanderberg het centrum van het Albanese verzet tegen de Turken. Bezoek aan het fort van Kruja, Scenderbeg museum, Etnografische museum en de oude bazaar vol met souvenirs en handgemaakte spullen. Vervolgens wordt u naar de badplaats Dürres gebracht. Ook door deze oude havenstad wordt u rondgeleid langs onder andere het antieke amfitheater, later terug naar Tirana. Vandaag is jullie avondeten niet georganiseerd, in plaats daarvan bent u vrij om in één van de vele restaurantjes de specialiteiten van de lokale keuken te ontdekken. Overnachting in Tirana.

Durrës is de tweede stad van Albanië, gelegen aan de Adriatische Zee. Durrës stad heeft een lange geschiedenis: ze werd beheerst door Grieken als Epidamnus en de Romeinen als Dyrrhachium en later door de: Noormannen, Venetianen, Turken en Italianen. De laatste noemen de stad Durazzo en onder die naam is Durrës gedurende een groot deel van de 20e eeuw bekend gebleven. In 1912 werd het de eerste hoofdstad van het onafhankelijke Albanië. In 1915, tijdens de I WO annexeerden de Italianen de stad die ondertussen al de naam Durrës had gekregen. Een jaar later kwamen de Oostenrijkers aan de poorten en viel de stad al snel in handen van hen. Vanwege luchtaanvallen van de Geallieerden kwam de stad weer snel in handen van de Italianen. In 1918 werd de stad weer onderdeel van Albanië en tussen dat jaar en 1920 weer als tijdelijk hoofdstad van het land. Tijdens de II WO werd de stad door Mussolini gebruikt als springplank voor de Balkan. In 1940 werd de stad flink beschadigd toen de Italianen de Grieken weg wilden houden.

3

Dag 3.

Vandaag verplaatst de reis zich vanuit Tirana richting het zuiden van Albanië langs de kust van Ionische Zee met onderweg een bezoek aan Apollonia, een stad gesticht door Griekse kolonisten in de 6e eeuw voor Christus. Tijdens de Romeinse periode werd dit een zeer welvarende stad. De stad biedt meerdere bezichtigingen zoals de oude stadsmuur, antieke opgravingen, heilige Maria kerk en het plaatselijk museum. Na het bezoek aan Appolonia vervolgen we onze reis naar Vlora. In Vlora bezoeken het museum van de onafhankelijkheid. Diner en overnachten in hotel Pavaresia in Vlore.

Apollonia werd in 588 v. Chr. gesticht als kolonie van Kerkyra met kolonisten uit Korinthe en werd genoemd naar de Griekse god Apollon. Volgens de Romeinse schrijver Claudius Aelianus werd de stad door Anaximander uit Milete gesticht.
De nederzetting werd gesticht op een heuvel, ongeveer een kilometer ten noorden van de Vjosarivier, enkele kilometers landinwaarts van de plaats waar deze stroom destijds in de Adriatische Zee uitmondde. De rivier was in de oudheid zeker tot aan de stad bevaarbaar. De kolonie groeide al snel uit de tot de belangrijkste en grootste stad in de regio, die de uitgestrekte en zeer vruchtbare vlakten van Myzege beheerste.

Tijdens de Macedonische oorlogen werd de stad in 214 v. Chr. belegerd door de Macedonische koning Philippos V. Praetor peregrinus Marcus Valerius snelde de stad te hulp. Hij heroverde de havenstad Oricum op de Macedoniërs en stuurde zijn ervaren onderbevelhebber Quintus Naevius Crista met de vloot naar de monding van de Vjosarivier. Hier ontscheepten zij en trokken ze een eind van de rivier vandaan naar de belegerde stad. Ze wisten in de nacht ongezien de stad binnen te komen en de volgende dag liet hij de verdedigingswerken van de stad en het vijandelijke kamp inspecteren. Nadat hij had ontdekt dat het Macedonische kamp niet bewaakt werd wist hij de daaropvolgende nacht ongezien het kamp binnen te sluipen. Er waren al meer dan 1000 Romeinse soldaten in het kamp voordat ze ontdekt werden. De Macedoniërs raakten in paniek en sloegen op de vlucht, waaronder de half aangeklede Macedonische koning. Omdat Valerius de riviermonding blokkeerde waren de Macedoniërs genoodzaakt hun schepen te verbranden en te voet naar Macedonië terug te keren. In 48 v. Chr., tijdens de burgeroorlog tussen Pompeius en Ceasar achtervolgde Julius Ceasar Pompeius naar Illyrie. Hier nam hij Oricum en Apollonia in. In 43 v.Chr. studeerden Octavianus (de latere keizer Augustus) en Marcus Agrippa in Apollonia.

4

Dag 4.

Vertrek naar Saranda, uiterste zuiden van Albanië met bezoek aan Butrinti, een oude Griekse stad. De stad heeft resten die dateren van meer dan 2500 jaar geleden. De moerassige omgeving en de oude bossen maken het tot een waar vogelparadijs. Diner en overnachting in hotel Brilant in Saranda.

5

Dag 5.

Vrije dag in Saranda. Optioneel bestaat de mogelijkheid voor een bezoek aan Corfu (Griekenland).

Optioneel: Vroeg in de ochtend kunnen we de boot vanuit Saranda nemen. Er zal een Grieks Engels sprekende gids op ons wachten, die ons meeneemt naar Corfu strand en het palijs van Achillio. Het palijs van Achillio is het bezoeken waard. Gesitueerd, ongeveer 10 km van de stad Corfu is het dorp van Gastouri gelegen, deze luxe villa was gebouwd voor de prinses van Oostenrijk Elisabeth von Wiltelsbach (beter bekend als Prinses Sissy). De villa is gebouwd in 1892 door de Italiaanse architect Raffaele Carito. Ook zullen we vrije tijd hebben om Corfu Stad te ontdekken.

Corfu, ook wel Korfoe genoemd onder Nederlanders, is een Grieks eiland gelegen in de Ionische Zee langs de westkust van Griekenland. Vooral in de zomermaanden wordt het eiland druk bezocht voor vakanties. Corfu heeft een oppervlakte van 592 km2 met de berg Pantokrator (917 meter) als hoogste punt. Van noord naar zuid is Corfu +/- 60 kilometer lang en in de breedte varieert Corfu van 30 kilometer in het noorden tot 4 kilometer in het zuiden. Door de natuurlijke schoonheid, met meer dan een miljoen olijfbomen, wordt Corfu ook wel “Het groene eiland” van Griekenland genoemd. Het historisch centrum van de hoofdstad Kerkyra is in de zomer van 2007 erkend als een UNESCO Werelderfgoed en direct één van de meest trekpleisters van Corfu geworden.

Het Achilleion (paleis van Sissi) en het klooster Vlacherna/Pontikonissi zijn waarschijnlijk de bekendste en meest bezochte bezienswaardigheden op Corfu. Maar ook de mooie zandkliffen bij Peroulades, het idyllische haventje van Kouloura en de prachtige baaien van Paleokastritsa zijn echte publiekstrekkers van het eiland Corfu.

6

Dag 6.

Bezoek aan Gjirokaster en haar kenmerkende architectuur. Gjirokaster is een museumstad, beschermd door Unesco en de geboorte stad van de voormalige dictator van Albanië, Enver Hoxha. Bezoek aan de pre-Ottomaanse citadel met het wapenmuseum en de voormalig politieke gevangenis. Doorrijden en overnachting in hotel Vlore International in Vlore.

Gjirokaster is een van de oudste steden van het land. Het is tevens een cultureel centrum van de Griekse minderheid in Albanië. In 1420 werd de toen Griekse (Byzantijnse, Oost-Romeinse) stad Argyrion (Argyrocastron) bezet door de Turken, die er de scepter bleven zwaaien tot 1913 toen de staat Albanië het levenslicht zag. Eerdere Griekse pogingen de stad te heroveren liepen op niets uit; alleen tijdens de II WO waren de Grieken er weer enkele maanden de baas (van december 1940 tot april 1941), nadat ze de Italiaanse bezetters hadden weten te verdrijven. Gjirokastër is de geboortestad van dictator Enver Hoxha en de bekende Albanese schrijver Ismail Kadare. De stad speelt een belangrijke rol in veel van Kadares boeken, onder andere in “Kroniek van de stenen stad”. Het historische deel van de stad is in 2005 door UNESCO tot werelderfgoed verklaard. In 2008 werd dit werelderfgoed uitgebreid met het historisch centrum van Berat.

7

Dag 7.

Deze dag is gereserveerd voor Berat, stad bekend als de ‘Stad van de 1.000 vensters’. Bovendien wordt de stad ook beschermd door het werelderfgoed van Unesco. Het is een museumstad met een burcht, Byzantijnse kerken, kasteel Kala en vele moskeeën uit de 13e eeuw. Doorrijden naar Durres, de oudste havenstad van Albanië, sluitingsdiner in restaurant en overnachting in hotel Ilirija Internacional in Durres.

8

Dag 8.

Ontbijten en vertrek naar Tirana voor de terugvlucht naar huis.

Reserveringsaanvraag

Reis

E-mailadres

Telefoon nr. achterblijver


Suggesties / Opmerkingen

Belangrijk
– Alle prijzen voor de groepsreizen zijn exact zoals vermeld.
– Alle prijzen voor de individuele programma’s zijn vanaf prijzen.
– De exacte prijzen voor de individuele reizen zijn afhankelijk van de vluchtberekening en de vertrekdatum.
– Alle bevestigingen incl. de exacte prijsberekening ontvangt u per e-mail binnen 12 uur.
– Nadat u onze bevestiging heeft ontvangen kunt u definitief bepalen of u akkoord gaat met de boeking.
– Alle namen moeten gespeld zijn zoals vermeld staat in uw paspoort.
– Alle vluchtnummer incl. het vertrek en aankomsttijden ontvangt u samen met de bevestiging.

Reisverzekeringen en betalingen
Alle reizen dienen voor het vertrek gereserveerd te zijn, hierop is een aanbetaling van 30% van de
totale reissom van toepassing. De volledige reissom dient 30 dagen voor vertrek te zijn voldaan. Betalingen t.n.v. Karatanova Tours op rekening NL08 INGB 0007 3743 98 (ING bank) of NL95 ABNA 0535 0813 08 (ABN AMRO) onder vermelding van de vertrekdata. Bij betaling en correspondentie a.u.b. ook het factuurnummer vermelden. Het is belangrijk dat alle namen juist gespeld zijn (zoals in uw paspoort). Uw bank- of giroafschrift is tevens uw bewijs van betaling. De tickets voor uw vlucht met de vermelde vertrektijden ontvangt u 3 weken voor vertrek. Het is belangrijk dat alle namen juist gespeld zijn (zoals in uw paspoort). U ontvangt tijdig een e-mailbericht, indien zich wijzigingen in de prijs van de luchthavenbelastingen voordoen.

Reisverzekeringen
U kunt een reisverzekering of annuleringsverzekering via Karatanova Tours of uw eigen verzekeringsmaatschappij afsluiten. Wij werken samen met de grootste Nederlandse reisverzekeraar, Global Assistance. www.allianz-assistance.nl/reisverzekering/ShowHome
Voorbehoud
De uitvoering van het programma is afhankelijk van plaatselijke (weers) omstandigheden. Een eventuele programmawijziging gebeurt zoveel mogelijk in overleg met u, maar is uiteindelijk ten allen tijden ter beoordeling van de reisbegeleider. Aangezien wij onze programma’s en uitgebreide reisbeschrijvingen voortdurend controleren en omdat onvoorziene omstandigheden ons soms dwingen een programma tijdens het seizoen aan te passen, kan het voorkomen dat een uitgebreide reisbeschrijving tijdens het seizoen moet worden veranderd. Wanneer deze aanpassingen ingrijpende consequenties hebben voor het verloopt van de reis, wordt u daarvan tijdig op de hoogte gebracht.

Praktische informatie Rondreis Albanië
Paspoort
Voor Albanië is er geen visum nodig. Wel dient u een – MINIMAAL DRIE MAANDEN GELDIG – paspoort mee te nemen.

Extra advies
Maak een kopie van u pasport en gebruik die bij de recepties van de hotels.

Telefoneren
Als u vanuit Albanië naar Nederland wilt bellen, dan draait u 0031. Vanuit Nederland naar Albanië moet men eerst 00355 draaien. De exacte telefoonnummers van de accommodaties vind u in het overzicht boven. Er moet rekening gehouden worden met het feit, dat niet alle berggebieden telefonisch bereikbaar zijn, ook niet voor de mobiele telefoons.

Geld, pinnen en wisselkoers
In Albanië kunt u bijna overal pinnen. Voor het wisselen van geld kunt u het beste cash geld meenemen in kleine coupures. Neem geen cheques mee. Verder raden wij aan om uitsluitend geld te wisselen bij de aangegeven wisselkantoortjes, dat vaak in het Engels aangegeven staat als “Change Office”. Tot slot hanteert Albanië de Lek als munteenheid. De Lek kent munten van 1, 5, 10, 20, 50 en 100. De biljetten bestaan uit briefjes van 200, 500, 1000 en 5000 Lek, en 1 euro is circa 140 lek waard.

Gezondheid
Als u medicijnen gebruikt, dan is het aan te raden om voldoende voorraad mee te nemen. Verder is het van belang om ook een (kopie) recept in het Engels mee te nemen, zodat in het geval van verlies de desbetreffende medicijnen kunt bijbestellen.

Over Albanië
Albanië is een land in het westen van het Balkenschiereiland, grenzend aan de Adriatische en aan Ionische Zee. Behalve uit de vruchtbare Adriatische kust bestaat Albanië uit ruw en bergachtig gebied met als hoogste punt de Korab (2763 m) op de grens met Macedonië. Enkele eeuwen voor het begin van onze jaartelling bewoonden de Illyriërs Albanië. In de 2e eeuw v. Chr. veroverden de Romeinen het gebied en zij romaniseerden het land gedeeltelijk. Na 1204 ontstond in Zuid-Albanië en Noordwest-Griekenland het despotaat Epirus, dat vanuit Byzantium geregeerd werd. Dit gebied kwam aan het begin van de 14e eeuw onder het bewind te staan van de Italiaanse prinsen Orsini, terwijl Midden-Albanië als het Koninkrijk Albanië onder de koningen van Napels viel. In de eerste helft van de 15e eeuw vielen de Turken Albanië binnen. Ondanks het verzet van de Albanezen werd het vanaf 1478 officieel Turks gebied. Opmerkelijk was dat veel Albanezen overgingen tot de islam, maar toch gedurende de overheersing tegen de Turken in opstand kwamen, vooral sinds de 18e eeuw. In 1912 werd het land onafhankelijk van het Ottomaanse Rijk en na de Tweede Wereldoorlog kreeg het onder Enver Hoxha een dogmatisch communistisch regime dat zich steeds verder van de rest van de wereld isoleerde.

Karakteristieken van Albanië
Albanië is zonder twijfel één van de minst ontdekte landen van Europa. Voorheen, tijdens de communistische tijd, was het volledig afgesloten van de buitenwereld en daarna toneel van veel conflicten. De laatste jaren is daar een positieve verandering in gekomen en zetten de inwoners gezamenlijk de schouders onder de ontwikkeling van het land.

Eigenlijk heeft Albanië alles wat een vakantieland nodig heeft: een rijke historie, een prachtige natuur, een bijzonder prettig klimaat, mooie stranden en innemende bewoners. Daarbij heeft het land door zijn verleden een mysterieuze kant. Nadat het land in 1944 van het Duitse bezetters werden bevrijd, kwam het onder leiding te staan van de communistische dictator Enver Hoxha, die tot 1991 met harde hand regeerde. Sinds 1992 is het een parlementaire democratie, met een gekozen leider. Begin jaren negentig heeft het tevens de grenzen voor buitenlandse toeristen opengesteld, en dat geldt vooral voor het zuiden van het land.

Albanië is een vrij onherbergzaam land, bedekt met gebergten. De hoogste pieken liggen rond de 2800 meter. Langs de kusten van de Adriatische en Ionische Zee liggen nog maagdelijke stranden met een blauwe zee, nog onaangetast door het massatoerisme. 

Tirana is de hoofdstad van het land. Wat meteen opvalt, is het Skënderberg plein, een grote open ruimte in het hart van de stad. Wat je zeker moet bezoeken is het Nationale Museum van Historie, de Moskee van Ethem Mey en het Paleis van Cultuur.

Schkodra en Durrës
Shkodra en Durrës zijn oude, historische stadjes, waar je veel overblijfselen vindt uit vorige eeuwen. Shkodra is zelfs een van de oudste steden van Europa, waar al 500 voor Christus een fort werd gebouwd. In de buurt van Korfu ligt ook Butrint, omgeven door een landschap met olijf en sinaasappelbomen. Hier vind je vooral veel archeologische ruïnes, die dateren uit de Griekse en Romeinse tijd. Met onder meer het oude amfitheater, de tempel van Aesculapius, een abdij en de vestingmuren uit de klassieke oudheid. Door het bergachtig gebied is de gemiddelde temperatuur zeer verschillend, afhankelijk van de hoogte. De zomers zijn droog en kort. In het binnenland ligt een middeleeuws stadje, ‘Gjirokastra’. Je treft hier nog forten en kastelen aan, met onder meer het ‘Nationale Museum van de Wapens’