Rondreis Balkan Expres

Omschrijving
Deze rondreis begint in Servië en na aankomst wordt u naar Novi Sad gebracht, de tweede stad van Servië, waar u wordt rondgeleid. Een dag later bezoekt u enkele kloosters in Fruska Gora, ook Belgrado komt uitgebreid aan bod. U bezoekt o.a. het Kalemegdan fort en de domkerk Sveti Sava, de grootste orthodoxe kerk op de Balkan. Vervolgens vertrekt u per trein naar Montenegro. Tijdens de reis kunt u genieten van het schitterende landschap. Vanuit Mojkovac wordt u naar Zabljak gebracht, waarbij een korte stop wordt gemaakt bij de brug van Djurdjevic Tara, ooit de hoogste brug ter wereld. In Zabljak maakt u wandelingen door de prachtige natuur van het bergmassief Durmitor. Vanuit Zabljak reist u naar Cetinje, de oude hoofdstad van Montenegro. Onderweg staan bezoeken aan de kloosters van Piva en Ostrog op het programma. U bezoekt voorts het nationaal park Lovcen, het oude stadje Kotor, de kustplaats Budva en het Meer van Skadar. Het dorpje Rijeka Crnojevica met zijn typisch Montenegrijnse plattelandsarchitectuur is het mooiste plekje aan het meer.

Vertrekdata
19 mei t/m 27 mei

Deelnemers
Minimum: 10 personen.

Prijzen 

Aantal deelnemers 10 min.
Prijs pp. € 1.245,-

Inbegrepen 
– Rechtstreekse vlucht incl. luchthavenbelasting.
– Permanent gebruik van comfortabele bus incl. buschauffeur.
– Engelssprekende begeleiding.
– Alle excursies met – indien nodig – lokale gidsen.
– 1 overnachting in hotel Elite Centar in Novi Sad op basis van halfpension.
– 1 overnachting in hotel Elite Centar in Novi Sad op basis van logies & ontbijt.
– 1 overnachting in hotel Srbija in Belgrado op basis van halfpension.
– 2 overnachtingen in hotel Enigma in Zabljak op basis van halfpension.
– 2 overnachtingen in hotel Grand in Cetinje op basis van halfpension.
– 1 overnachting in hotel Grant in Cetinje op basis van logies & ontbijt.
– Treinkosten Belgrado – Mojkovac, dag 4.
– Entreegelden voor Nationale Parken in Montenegro.
– Diner in restaurant te Novi Sad met muziek, dag 2.
– Boottocht bij het Meer van Skadar, incl. lunch, dag 8.
– Sluitingsdiner op dag 8.
– Administratiekosten en reserveringskosten.
Let op
Elke overnachting is op basis van halfpension. De overnachtingen op basis van logies & ontbijt, worden gecompenseerd door een plaatselijk lunch/diner.

Niet inbegrepen
Eventuele verzekeringen (op aanvraag) en overige entreegelden.

Toeslag eenpersoonskamer
€ 175,-

Rondreis Balkan Expres

Reisschema


1

Dag 1.

Aankomst op het vliegveld Nikola Tesla en transfer naar onze hotel in Novi Sad. Na een korte pauze maken we met onze Engelssprekende gids een georganiseerde stadsbezichtiging van Novi Sad, (afhankelijk van onze vluchttijden). Diner en overnachting in hotel Elite Centar in Novi Sad.

2

Dag 2.

Dag gereserveerd voor bezoek aan Fruska Gora en haar kloosters. De kloosters van Fruska Gora maken samen een dichtgebouwde groep van 17 orthodoxe kloosters, gebouwd in de periode van15 t/m 18 eeuw, ooit waren in Fruska Gora meer dan 30 kloosters en daardoor wordt dit bergje door de plaatselijke bevolking ook het Athos van Srem genoemd. Vanwege de goedbewaarde fresco’s is klooster Krusedol uit de 16e eeuw de meest bezochte en zodanig ook meest bekende van alle kloosters. Deze dag is volledig gereserveerd voor bezichtiging van verschillende kloosters van Fruska Gora. In de loop van de middag vrije tijd voor Novi Sad. s´Avonds hebben we georganiseerde diner in een traditioneel restaurant opgeluisterd met het plaatselijke tamboerijnenorkest. Overnachting.

3

Dag 3.

Dag gereserveerd voor panorama bezichtiging van Belgrado met een bezoek aan enkele belangrijke culturele en historische bezienswaardigheden, o.a. Kalemegdan, een oude stadsvesting die ergens in de derde eeuw v. Chr. door Kelten als Singidunum gebouwd is en door de eeuwen heen laag voor laag bijgebouwd of gereconstrueerd is. Bezoek aan de Domkerk Sveti Sava, de grootste orthodoxe kerk op de Balkan, busrit langs de mooiste en belangrijkste gebouwen van Belgrado en bezoek aan de laatste rustplaats van de belangrijkste president van ex-Joegoslavië, Jospi Broz Tito. Diner en overnachting in hotel Srbija in Belgrado.

4

Dag 4.

Ontbijt en vertrek naar Montenegro. Vanuit Belgrado vertrekken we met de dagelijkse treinverbinding tussen Servië en Montenegro langs de imposante Ibar (rivier) – magistraal. Tijdens de rit kunt U genieten van de romantische en idyllische dorpjes en van de natuurlijke schoonheden van de Balkan. Aankomst in Mojkovac en georganiseerde transfer naar Zabljak. Onderweg maken we pauze bij de brug van Djurdjević Tara, ooit de hoogste brug ter wereld (gebouwd in 1940, 154m hoog) en uitgebreid beschreven in de boeken van A. Den Dolaard. Na aankomst in Zabljak inchecken in onze hotel Enigma. Diner en overnachting in hotel Enigma.

5

Dag 5.

Na het ontbijt worden we vanuit onze hotel Enigma naar Momcilov grad gebracht. Vanuit daar samen met onze plaatselijke gids wandelen we naar het meertje Jablan Jezero, dat verscholen ligt in een kom onder de steile rotswand van de Crvena greda. Vandaar wandelen we via het stille gletsjermeertje Barno jezero geleidelijk dalend terug naar het hotel, een rustige kennismaking met het Durmitorgebergte. Diner en overnachting in hotel Enigma. Lengte wandeling 8 km, 200 m stijgen en 300 m dalen, wandelduur ca. 3,5 uur.

6

Dag 6.

Een lange transfer vanuit Zabljak via de grootste bergpas van het bergmassief Durmitor naar het stadje Cetinje, ooit de hoofdstad van Montenegro. Onderweg bezoeken we het klooster van Piva en voorbij Niksic de in de bergwand ingelijfde klooster Ostrog. Het klooster Ostrog is eigenlijk een samenstel van twee kloosters waarvan het bovenste op 900m in de bergwand ingelijfd ligt. Aankomst en inchecken in onze hotel Grand gelegen op loopafstand van het centrum van Cetinje. Na een korte pauze vrije tijd om een bezoek aan het stadje te brengen. Diner en overnachting in hotel Grand.

7

Dag 7.

Dag gereserveerd voor de Montenegrijnse geschiedenis. Korte transfer vanuit Cetinje tot aan de Lovcen berg met een uitstapje in het Nationale Park Lovcen. Dit is makkelijk te bereiken vanuit Ivanova Korita, van hieruit loopt een bergweg naar een plek met veel natuurschoon en het indrukwekkende mausoleum (gelegen op 1750m) van Petar Njegos-Petrovic, dichter, prins, krijgsman en bisschop van Montenegro gedurende de 19e eeuw. Zijn poëzie die in verscheidene talen vertaald is, heeft een grote invloed gehad op het culturele denken in voormalige Joegoslavië. Na het bezoek van het mausoleum vertrek vanuit Lovcen en transfer tot aan de baai van Kotor met een pauze voor lunch. Na de lunch maken we een georganiseerde stadswandeling in Kotor. Daarna hebben we voldoende vrije tijd om Kotor op eigen gelegenheid te beleven. Laat in de middag terug naar Cetinje, diner en overnachting.

8

Dag 8.

Ochtendbezoek aan Budva. Korte pauze voor koffie en doorrijzen naar het meer van Skadar. Vir Pazar is een dorpje gelegen aan een uitloop van het meer van Skadar. Vanuit Vir Pazar varen we met de boot tot aan het privé strandje gelegen net onder het dorpje Godinje. Na de georganiseerde lunch varen we langs het schiereiland Sveti Nikola waar we een prachtig uitzicht op het Albanese deel van het meer hebben. Vervolgens varen we naar de mooiste plek van het meer, het dorpje Rijeka Crnojevica. Hier vinden we de typische Montenegrijnse plattelands architectuur. Rijeka Crnojevica is een leuk tussendoortje tijdens het bezoek aan het Skadar Meer, of als tussenstop tijdens een daguitstap van Cetinje naar Podgorica. Korte pauze om te genieten van de pracht der natuur van de streek. Vanuit Rijeka Crnojevica korte transfer naar Cetinje. s’ Avonds hebben we sluitingsdiner georganiseerd in een restaurant buiten de stad. Overnachting in onze hotel.

9

Dag 9.

Vroeg in de ochtend transfer naar het vliegveld van Podgorica en vertrek naar Nederland.

Reserveringsaanvraag

Reis

E-mailadres

Telefoon nr. achterblijver


Suggesties / Opmerkingen

Belangrijk
– Alle prijzen voor de groepsreizen zijn exact zoals vermeld.
– Alle prijzen voor de individuele programma’s zijn vanaf prijzen.
– De exacte prijzen voor de individuele reizen zijn afhankelijk van de vluchtberekening en de vertrekdatum.
– Alle bevestigingen incl. de exacte prijsberekening ontvangt u per e-mail binnen 12 uur.
– Nadat u onze bevestiging heeft ontvangen kunt u definitief bepalen of u akkoord gaat met de boeking.
– Alle namen moeten gespeld zijn zoals vermeld staat in uw paspoort.
– Alle vluchtnummer incl. het vertrek en aankomsttijden ontvangt u samen met de bevestiging.

Reisverzekeringen en betalingen
Alle reizen dienen voor het vertrek gereserveerd te zijn, hierop is een aanbetaling van 30% van de
totale reissom van toepassing. De volledige reissom dient 30 dagen voor vertrek te zijn voldaan. Betalingen t.n.v. Karatanova Tours op rekening NL08 INGB 0007 3743 98 (ING bank) of NL95 ABNA 0535 0813 08 (ABN AMRO) onder vermelding van de vertrekdata. Bij betaling en correspondentie a.u.b. ook het factuurnummer vermelden. Het is belangrijk dat alle namen juist gespeld zijn (zoals in uw paspoort). Uw bank- of giroafschrift is tevens uw bewijs van betaling. De tickets voor uw vlucht met de vermelde vertrektijden ontvangt u 3 weken voor vertrek. Het is belangrijk dat alle namen juist gespeld zijn (zoals in uw paspoort). U ontvangt tijdig een e-mailbericht, indien zich wijzigingen in de prijs van de luchthavenbelastingen voordoen.

Reisverzekeringen
U kunt een reisverzekering of annuleringsverzekering via Karatanova Tours of uw eigen verzekeringsmaatschappij afsluiten. Wij werken samen met de grootste Nederlandse reisverzekeraar, Global Assistance. www.allianz-assistance.nl/reisverzekering/ShowHome
Voorbehoud
De uitvoering van het programma is afhankelijk van plaatselijke (weers) omstandigheden. Een eventuele programmawijziging gebeurt zoveel mogelijk in overleg met u, maar is uiteindelijk ten allen tijden ter beoordeling van de reisbegeleider. Aangezien wij onze programma’s en uitgebreide reisbeschrijvingen voortdurend controleren en omdat onvoorziene omstandigheden ons soms dwingen een programma tijdens het seizoen aan te passen, kan het voorkomen dat een uitgebreide reisbeschrijving tijdens het seizoen moet worden veranderd. Wanneer deze aanpassingen ingrijpende consequenties hebben voor het verloopt van de reis, wordt u daarvan tijdig op de hoogte gebracht.

Praktische informatie Balkan Expres
Paspoort
Voor Servië en Montenegro is er geen visum nodig. Wel dient u een – MINIMAAL DRIE MAANDEN GELDIG – paspoort mee te nemen.

Extra advies
Maak een kopie van u pasport en gebruik die bij de recepties van de hotels.

Telefoneren
Als u vanuit Servië naar Nederland wilt bellen, dan draait u 0031. Vanuit Nederland naar Servië moet men eerst 00381 draaien. Als u vanuit Montenegro naar Nederland wilt bellen, dan draait u 0031. Vanuit Nederland naar Montenegro moet men eerst 00382 draaien. De exacte telefoonnummers van de accommodaties vind u in het overzicht boven. Er moet rekening gehouden worden met het feit, dat niet alle berggebieden telefonisch bereikbaar zijn, ook niet voor de mobiele telefoons.

Geld, pinnen en wisselkoers
In Servië kunt u bijna overal pinnen. Voor het wisselen van geld kunt u het beste cash geld meenemen in kleine coupures. Neem geen cheques mee. Verder raden wij aan om uitsluitend geld te wisselen bij de aangegeven wisselkantoortjes, dat vaak in het Engels aangegeven staat als “Change Office”. Montenegro hanteert euro’s. Tot slot hanteert Servië de Dinar als munteenheid. De Dinar kent munten van 1, 2, 5, 10 en 20. De biljetten bestaan uit briefjes van 10, 20, 50, 100, 200, 500, 1000 en 5000 Dinar, en 1 euro is circa 120 dinar waard.

Gezondheid
Als u medicijnen gebruikt, dan is het aan te raden om voldoende voorraad mee te nemen. Verder is het van belang om ook een (kopie) recept in het Engels mee te nemen, zodat in het geval van verlies de desbetreffende medicijnen kunt bijbestellen.

Servië en Montenegro

Over Servië
De wortels van de huidige Servische staat zijn terug te voeren naar de 7e eeuw en het Huis van Vlastimirovic. Het Servische koninkrijk werd gevestigd in het gebied dat bekend stond onder de naam Duklja (Latijn:
Doclea of Dioclea) in de 11e eeuw. De Servische staat groeide in de 12e eeuw in aanzien onder de leiding van Stefan Nemanja. Zijn zoon Stefan Nemanjic zou later bekend worden als Stefan de Eerst gekroonde. In 1346
verhief zijn nakomeling Stefan Dusan Servië van prinsdom tot koninkrijk. Na de dood van Stefan Dusan volgden een aantal regeerders dat steeds meer land kwijt raakte aan het Ottomaanse rijk. In 1389 vond er de cruciale slag plaats op het Merelveld (Kosovo Polje). De slag eindigde in een gelijkspel, waarbij Servië verzwakt achterbleef. In 1459 verloor Servië zijn onafhankelijkheid bij de slag om Smederevo. Servië viel daarna onder Ottomaans bestuur van 1459 tot 1804. Na 1804 verwierf het land zijn onafhankelijkheid gedeeltelijk terug.

Landschap
Servië ligt in 2 geografische delen van Europa. Het noordelijke deel van de republiek bestaat uit Centraal-Europese laaglanden terwijl de zuidelijke delen heuvelachtig en bergachtig zijn. Er zijn meer dan 15 bergtoppen die meer dan 2.000 meter boven de zeespiegel reiken. De bevaarbare rivieren zijn de Donau, de Sava en de Tisa. Er heerst hoofdzakelijk een gematigd continentaal klimaat met een eerder Middellandse Zeeklimaat in het zuiden.

Historie
Het land was in het verleden het kruispunt van verscheidene beschavingen met verschillende spirituele, artistieke en culturele invloeden. De Servische cultuur en haar historisch erfgoed zijn uiterst verscheiden door de samensmelting van verschillende invloeden. Talloze prehistorische en klassieke monumenten zijn enkele voorbeelden van veranderende tijden (Vincacultuur, Starcevocultuur, Lepenski Vir, enz.). Servië is een land van natuurlijke, historische, culturele en etnische contrasten.

Belgrado
Belgrado is de hoofdstad en de “ziel” van het moderne Servië. De stad ligt op de samenvloeiing van de Sava en de Donau. In de loop der tijden werd de stad verschillende malen vernietigd en herbouwd. Vandaag is het een moderne stad met ongeveer 2 miljoen inwoners. Belgrado biedt een rijk programma van culturele, artistieke en sportevenementen, een reeks musea, culturele en historische monumenten.

Over Montenegro
Montenegro is een klein land, ongeveer een derde van Nederland, en heeft ruim 660.000 inwoners. Montenegro grenst aan Kroatië, Bosnië-Herzegovina, Servië, (Kosovo) en Albanië. In het Servo-Kroatisch, de landstaal, is Montenegro Crna Gora, wat ‘zwarte berg’ betekent. Het grootste deel van Montenegro’s oppervlak is onderdeel van de Dinarische Alpen, met vooral aan de westkust soms bijna loodrecht oprijzend karstgesteente. Lange tijd was Montenegro een moeilijk toegankelijk, onherbergzaam en tamelijk geïsoleerd gebied. Karst is gevormd door het geleidelijk oplossen van kalksteen door regenwater. Het bestaat uit samengeperste schelpdieren, is vlijmscherp en poreus: water zakt er onmiddellijk in weg en vormt ondergronds kloven, spelonken en tunnels. Het oppervlaktewater zakt er pijlsnel in weg en vormt ondergrondse rivieren van de bergen vaak weer bovengronds verschijnen als bronnen, of – zoals in Montenegro uitmonden in zee. Tot op heden was vooral het noorden in trek bij Montenegro, populaire wandelgebergtes zijn Durmitor en Prokletije, met toppen tussen 2000 – 2500 meter. Een extra dimensie aan wandelen in het westen is de prachtige kust waarop je vanuit de bergen uitkijkt. De baai van Kotor behoort tot de mooiste van Europa. De westkust bestaat van noord naar zuid uit het Orjen-gebergte, Nationaal Park Lovcen en het Rumija- massief. De hoogste top van het kustgebergte is de Zubacki Kabao, 1894 meter hoog en daarmee zo’n 200 meter hoger dan de andere toppen van dit gebergte. Het Orjen- gebergte is kaal, met weinig begroeiing, maar meer naar het zuiden, richting Lovcen en Rumija wordt de omgeving beboster. Behalve nationaal park Lovcen doorkruist de route ook nationaal park Skadarsko Jezero (Skadar Meer).