Omschrijving
12-daagse culturele rondreis door Bulgarije om de sfeer en de vele gezichten van dit land te ontdekken. Een reis die alle kenmerken van het land belicht, waaronder architectuur, kloosters, natuur, folklore en de gastvrije leefstijl van de diverse bevolkingsgroepen.

Vertrekdata
06 mei t/m 17 mei

Deelnemers
Minimum: 10 personen.

Prijzen

Aantal deelnemers 10 min.
Prijs pp. € 1.195,-

Inbegrepen
Rechtstreekse retourvlucht naar Sofia incl. luchthavenbelasting.
– Permanent gebruik van comfortabele bus incl. buschauffeur.
– Engelssprekende begeleiding.
– Alle excursies met – indien nodig – lokale gidsen.
– 1 overnachting in hotel te Sofia op basis van halfpension.
– 1 overnachting in familiehotel te Melnik op basis van halfpension.
– 1 overnachting in hotel te Sandanski op basis van halfpension.
– 2 overnachtingen in hotel te Bansko op basis van halfpension en op basis van logies & ontbijt.
– 2 overnachtingen in hotel te Plovdiv op basis van halfpension en op basis van logies & ontbijt.
– 2 overnachtingen in hotel te Gabrovo op basis van halfpension.
– 1 overnachting in hotel te Veliko Turnovo op basis van halfpension.
– 1 overnachting in hotel te Sofia op basis van logies & ontbijt.
– Diner in het lokale eethuisje te Bansko op dag 4.
– Lunch in de omgeving van het Batchkovo klooster op dag 7.
– Sluitingsdiner inclusief muziek in een restaurant te Sofia op dag 11.
– Administratiekosten en reserveringskosten.

Let op
Elke overnachting is op basis van halfpension. De overnachtingen op basis van logies & ontbijt, worden gecompenseerd door een plaatselijk lunch/diner.

Niet inbegrepen
Eventuele verzekeringen (op aanvraag) en entreegelden.

Toeslag eenpersoonskamer
€ 175,-

Reisschema


1

Dag 1.

Na aankomst in Sofia een korte kennismaking met de binnenstad. U heeft hier de gelegenheid om geld te wisselen of te pinnen bij één van de vele “bankautomaten”. Tijdens het diner in uw hotel zal onze reisleiding u informeren over gebruiken in Bulgarije en het verloop van de reis.

2

Dag 2.

We laten Sofia even voor wat het is en rijden zuidwaarts de provincie Macedonië in. Maak het uzelf comfortabel en geniet van de vergezichten onderweg naar het Rilaklooster. Let bij bezoek aan dit grootste klooster van het Balkan schiereiland op de bergtoppen achter het klooster en loop ook eens de achteruitgang uit. Vervolgens rijden we door naar het kleinste museumstadje (meer dorp dan stad) van het land, Melnik – verscholen tussen de zandpiramides. Tot 1912 telde het meer dan 12.000 inwoners en 70 kerken, nu telt Melnik ca. 270 inwoners. De rode Melnik wijnen zijn goed bekend in Europa. Diner en overnachting in Melnik.

3

Dag 3.

We bezoeken het koopmanshuis van Kordopulov en haar catacomben. Uiteraard voor de liefhebbers staat een wijnproeverij (facultatief) op het programma. Daarna een korte rit naar het dorpje Rozhjen en het gelijknamige klooster. De typische zandsteenpiramides bepalen het hele Noordelijke gezichtveld. Diner en overnachting in hotel Sandanski in Sandanski.

4

Dag 4.

De ochtenduren zijn vrij. Dwaal gerust door de parken met de vele mineraalbronnen of neem een duik in het warme water van uw hotelzwembad. Ook winkelen in dit stadje is voor velen een uitdaging. De reis gaat naar het historische stadje Bansko, gelegen aan de voet van het imposante Piringebergte. Dit gebergte is een onderdeel van het natuurgebied van het prachtige Vihren Nationale Park en opgenomen in het werelderfgoed van de Unesco. Het diner vindt plaats in een typische Macedonische mehana (eethuisje) met een warme sfeer. Overnachting in Bansko.

5

Dag 5.

In de ochtend brengen we een bezoek aan het dorpje Dobarsko en het kleine maar interessante kerkje daar. Op de terugweg naar ons hotel verlaten we de bus aan het begin van de oude binnenstad voor een stadswandeling en bezoek aan het etnografische museum. De middag is voor uzelf. Overnachting en diner in uw hotel in Bansko.

6

Dag 6.

Vandaag reizen we naar Plovdiv, deze historische stad is gegrondvest in de 3e eeuw voor Chr. Wandeling door de karakteristieke bovenstad met zijn vele historische huizen, musea en ateliers. Diner en overnachting in Plovdiv.

7

Dag 7.

We beginnen de dag met een bezoek aan het Batchkovo klooster, gebouwd in 1083 door Grigor Bakuriani, een Georgische officier van het Byzantijnse rijk. Dit is na Rila, het grootste klooster van Bulgarije. Ook de omgeving van het klooster kent vele kapelletjes die met een wandeling in 30 minuten te bereiken zijn. De gezamenlijke lunch is in de omgeving van het Batchkovo klooster. De middag en avond zijn vrij om van deze mooie stad en zijn prachtige winkelstraten en parken te genieten. Overnachting in Plovdiv, lunch inbegrepen.

8

Dag 8.

Bezoek aan het historische stadje Koprivstitsa. Hier wordt elk jaar een folklorefestival gehouden en elke vijf jaar een groot festival; prachtig die foto´s. Ook heeft een postbode er hier voor gezorgd dat de bevrijdingsoorlog in 1878 een aanvang nam. De man was van adel en had een groot handelshuis. Waarschijnlijk ook de enige in het stadje dat kon lezen en schrijven. Prachtig die vele huizen, de straatjes en pleinen. Op naar het Shipka kloosterkerkje dat een museum was, veel gouden koepels, niet echt oud en een eerbetoon aan alle gevallen soldaten in de bevrijdingsoorlog. Over de Shipkapas, een pas met prachtig uizicht over de Rozenvallei. Wel allemaal links gaan zitten, zijn we in de buurt van Gabrovo neergestreken in misschien wel het leukste hotel van deze reis.

9

Dag 9.

Ochtendbezoek aan het museumdorpje Bozjency, ook nemen wij u vandaag mee naar Etara, een bijzondere plaats die men het best kan vergelijken met het Arnhemse openluchtmuseum, maar dan in een andere cultuur. Overnachting wederom in hotelcomplex Fenerite gelegen op ca. 5 km afstand van Gabrovo. Hotelcomplex Fenerite is gebouwd in de oud-Bulgaarse kloosterstijl met een grote, zonnige, terrasvormige binnenplaats. Ook heeft het een goede mehana en een gescheiden ontbijtruimte en een theehuis.

10

Dag 10.

Kennismaking met Serverniasko zoals deze provincie wordt genoemd, deze kennismaking begint bij Arbanassi. Achter de muren van zwerfkeien staan de mooiste historische koopmanshuizen uit de tijd dat Arbanassi een belangrijke pleisterplaats aan de “zijderoute” was. Na de lunch brengen wij een bezoek aan de historische “Tsarenheuvel” in de voormalige koningsstad Veliko Turnovo. We overnachten in het historische stadsgedeelte.

11

Dag 11.

Bezoek aan Lovetch en Troyan. Na het ontbijt rijden we richting het centrale Balkangebergte. Langs glooiende velden met de bergen op de achtergrond en de Donau-vallei komen we in het stadje Lovetch met zijn overdekte houten brug vol winkeltjes. Na de lunch rijden we via een slingerende weg richting Troyan, een stadje bekend om haar pottenbakkers en pruimenjenever. Hier vindt u ook het Troyanklooster en een bijzonder natuurhistorisch museum in Cherni Ossam. Transfer naar Sofia en inchecken in onze hotel, ’s Avonds is er een diner in een restaurant met lokale muziek.

12

Dag 12.

Einde van een bijzondere reis vol verrassingen, emoties en energie, volle fotorolletjes. Met deze combinatie van ervaringen vertrekt u’s morgens naar Amsterdam.

Reserveringsaanvraag

Reis

E-mailadres

Telefoon nr. achterblijver


Suggesties / Opmerkingen

Belangrijk
– Alle prijzen voor de groepsreizen zijn exact zoals vermeld.
– Alle prijzen voor de individuele programma’s zijn vanaf prijzen.
– De exacte prijzen voor de individuele reizen zijn afhankelijk van de vluchtberekening en de vertrekdatum.
– Alle bevestigingen incl. de exacte prijsberekening ontvangt u per e-mail binnen 12 uur.
– Nadat u onze bevestiging heeft ontvangen kunt u definitief bepalen of u akkoord gaat met de boeking.
– Alle namen moeten gespeld zijn zoals vermeld staat in uw paspoort.
– Alle vluchtnummer incl. het vertrek en aankomsttijden ontvangt u samen met de bevestiging.

Reisverzekeringen en betalingen
Alle reizen dienen voor het vertrek gereserveerd te zijn, hierop is een aanbetaling van 30% van de
totale reissom van toepassing. De volledige reissom dient 30 dagen voor vertrek te zijn voldaan. Betalingen t.n.v. Karatanova Tours op rekening NL08 INGB 0007 3743 98 (ING bank) of NL95 ABNA 0535 0813 08 (ABN AMRO) onder vermelding van de vertrekdata. Bij betaling en correspondentie a.u.b. ook het factuurnummer vermelden. Het is belangrijk dat alle namen juist gespeld zijn (zoals in uw paspoort). Uw bank- of giroafschrift is tevens uw bewijs van betaling. De tickets voor uw vlucht met de vermelde vertrektijden ontvangt u 3 weken voor vertrek. Het is belangrijk dat alle namen juist gespeld zijn (zoals in uw paspoort). U ontvangt tijdig een e-mailbericht, indien zich wijzigingen in de prijs van de luchthavenbelastingen voordoen.

Reisverzekeringen
U kunt een reisverzekering of annuleringsverzekering via Karatanova Tours of uw eigen verzekeringsmaatschappij afsluiten. Wij werken samen met de grootste Nederlandse reisverzekeraar, Global Assistance. www.allianz-assistance.nl/reisverzekering/ShowHome

Voorbehoud
De uitvoering van het programma is afhankelijk van plaatselijke (weers) omstandigheden. Een eventuele programmawijziging gebeurt zoveel mogelijk in overleg met u, maar is uiteindelijk ten allen tijden ter beoordeling van de reisbegeleider. Aangezien wij onze programma’s en uitgebreide reisbeschrijvingen voortdurend controleren en omdat onvoorziene omstandigheden ons soms dwingen een programma tijdens het seizoen aan te passen, kan het voorkomen dat een uitgebreide reisbeschrijving tijdens het seizoen moet worden veranderd. Wanneer deze aanpassingen ingrijpende consequenties hebben voor het verloopt van de reis, wordt u daarvan tijdig op de hoogte gebracht.

Praktische informatie rondreis Bulgarije
Paspoort
Voor Bulgarije is er geen visum nodig. Wel dient u een – MINIMAAL DRIE MAANDEN GELDIG – paspoort mee te nemen.

Extra advies
Maak een kopie van u pasport en gebruik die bij de recepties van de hotels.

Telefoneren
Als u vanuit Bulgarije naar Nederland wilt bellen, dan draait u 0031. Vanuit Nederland naar Bulgarije moet men eerst 00359 draaien. De exacte telefoonnummers van de accommodaties vind u in het overzicht boven. Er moet rekening gehouden worden met het feit, dat niet alle berggebieden telefonisch bereikbaar zijn, ook niet voor de mobiele telefoons.

Geld, pinnen en wisselkoers
In Bulgarije kunt u bijna overal pinnen. Voor het wisselen van geld kunt u het beste cash geld meenemen in kleine coupures. Neem geen cheques mee. Verder raden wij aan om uitsluitend geld te wisselen bij de aangegeven wisselkantoortjes, dat vaak in het Engels aangegeven staat als “Change Office”. Tot slot hanteert Bulgarije de Lev als munteenheid. De Lev kent munten van 1, 2, 5, 10, 20, 50 zogenoemde stotinki en van 1 lev. De biljetten bestaan uit briefjes van 1, 2, 5, 10, 20, 50, en 100 Lev, en 1 euro is circa 2 lev waard.

Gezondheid
Als u medicijnen gebruikt, dan is het aan te raden om voldoende voorraad mee te nemen. Verder is het van belang om ook een (kopie) recept in het Engels mee te nemen, zodat in het geval van verlies de desbetreffende medicijnen kunt bijbestellen.

Over Bulgarije
Bulgarije is een land gelegen in zuidoost Europa op het Balkanschiereiland. In het noorden grenst Bulgarije aan Roemenië en de grens wordt daar over een afstand van ca. 425 kilometer gevormd door de Donau rivier. In het westen grenst Bulgarije aan Servië en Macedonië, terwijl de grens met Griekenland in het zuiden wordt gevormd door de dalen van het Rodopi-gebergte. In het uiterste zuidoosten grenst Bulgarije aan Turkije en in het oosten aan de Zwarte Zee (Cerno More). Het Balkan-gebergte (Stara Planina) deelt het land van het westen naar het oosten. Het typische Midden-Europese landklimaat met warme zomers en koude winters wordt in Bulgarije sterk beïnvloed door de Zwarte Zee en het Balkan-gebergte. Noord-Bulgarije heeft een uitgesproken landklimaat, met hete zomers en strenge winters. Ten zuiden van het Balkan-gebergte, dat een klimaatscheiding vormt, heerst een zachter klimaat en vertoond dichter bij Griekenland steeds meer mediterrane trekjes.