Rondreis Ex Joegoslavië

Omschrijving
Speciale Rondreis langs het heden en het verleden van ex-Joegoslavië, een land dat niet meer bestaat.

Tijdens de reis zullen we, het met name, over het Tweede Joegoslavië hebben en haar bestaan onder de leiding van Tito, maar ook over de verschillen tussen de deelrepublieken; volkeren, religies, dialecten, tradities en de opvattingen. Om de verschillen maar ook de overeenkomsten te ontdekken, bezoeken we op Slovenië na alle ex –Republieken (Bosnië en Herzegovina, Kroatië, Macedonië, Montenegro en Servië, als de twee provincies Kosovo en Vojvodina).

Joegoslavië was tussen 1918 en 2003 de naam van meerdere opeenvolgende staten in het zuidoosten van Europa, gelegen in een groot gebied van het Balkan schiereiland.
Het eerste Joegoslavië (1917-1942) was een monarchie, dat pas vanaf 1930 zo zou heten, en uiteindelijk als een Koninklijke dictatuur functioneerde.
Het tweede Joegoslavië (1943-1992) was het meest bekend: de communistische staat onder leiding van Josip Broz (beter bekend onder zijn schuilnaam en later bijnaam Tito).
Het derde Joegoslavië (1992-2003) ontstond uit de Joegoslavische Oorlog. Het omvatte Servië en Montenegro en duurde slechts aantal jaren.

Vertrekdata
07 juni t/m 21 juni
20 september t/m 04 oktober

Deelnemers
Minimum: 10 personen.

Prijzen

Aantal deelnemers 10 min.
Prijs pp. € 1.495,-

Inbegrepen
Rechtstreekse retourvlucht met Tuifly incl. luchthavenbelasting.
– Permanent gebruik van comfortabele bus incl. buschauffeur.
– Engelssprekende begeleiding.
– Alle excursies met – indien nodig – lokale gidsen.
– 1 overnachting in hotel Millennium Palace in Ohrid op basis van halfpension.
– 1 overnachting in hotel Continentaal in Skopje op basis van halfpension.
– 1 overnachting in hotel Tami Residence in Nis op basis van halfpension.
– 1 overnachting in hotel Nevski in Belgrado op basis van halfpension.
– 1 overnachting in hotel Centar in Novi Sad op basis van halfpension.
– 1 overnachting in hotel Terme in Sarajevo op basis van halfpension.
– 1 overnachting in hotel Terme in Sarajevo op basis van logies & ontbijt.
– 1 overnachting in hotel Bosna in Banja Luka op basis van halfpension.
– 1 overnachting in hotel Mirni Kutak in Otocac op basis van halfpension.
– 1 overnachting in hotel Rotondo in Trogir op basis van halfpension.
– 1 overnachting in hotel Leotar in Trebinje op basis van halfpension.
– 1 overnachting in hotel Bianca in Kolasin op basis van halfpension.
– 1 overnachting in hotel Continentaal in Skopje op basis van halfpension.
– 1 overnachting in hotel Millennium Palace in Ohrid op basis van logies & ontbijt.
– Sluitingsdiner in restaurant op dag 14.
– Administratiekosten en reserveringskosten.

Let op
Elke overnachting is op basis van halfpension. De overnachtingen op basis van logies & ontbijt, worden gecompenseerd door een plaatselijk lunch/diner.

Niet inbegrepen
Eventuele verzekeringen (op aanvraag) en entreegelden.

Toeslag eenpersoonskamer
€ 275,-

Rondreis Ex Joegoslavië

Reisschema

1

Dag 1.

Vertrek vanuit Amsterdam met de rechtstreekse chartervlucht van Arke Fly naar, aankomst op het vliegveld van Ohrid, georganiseerde transfer naar hotel Millennium Palace gelegen op loop afstand van de stad. Na het inchecken in het hotel korte pauze voor verfrissing. In de loop van de middag maken we samen met onze gids een georganiseerde stadsbezichtiging van de historische bezienswaardigheden en natuurlijke schoonheden van Ohrid (het Jeruzalem van de Balkan, stad met 365 kerken en kloosters). Diner en overnachting in hotel Millennium Palace. Bij late aankomst zal de stadswandeling Ohrid op dag 15 plaats vinden.

2

Dag 2.

Vertrek naar Skopje, inchecken in hotel Continentaal. De rest van de dag is gereserveerd voor bezichtiging van de hoofdstad. In Skopje zijn interessant o.a. de oude stad met de bazaar en vele moskeeën, het kerk Sv. Spas met de bijzondere iconostase; het oude treinstation getroffen in 1963 door de aardbeving van Skopje dat nu dienst doet als museum, het monument ter nagedachtenis aan moeder Theresa (geboren in Skopje) en het Nationale museum Makedonija waar we kunnen genieten van de diverse collecties van het land. Diner en overnachting in hotel Continentaal.

3

Dag 3.

Na een rustig ontbijt verlaten we Macedonië en rijden we richting Servië, naar de stad Nis, gelegen in het zuiden van het land. In Nis, de geboorte stad van waarschijnlijk de meest bekende Romeinse keizer Constantijn de Grote, bezoeken we beroemde / beruchte Cele Kula, kloostermuseum. Diner en overnachten in hotel Tami Residence in Nis.

Nis is na Belgrado de grootste stad van Servië en daarmee het belangrijkste centrum van het zuiden van het land. Naast de bekendheid door de geboorte van de grote Romeinse keizer Constantijn de Grote is de stad Nis ook bekend vanwege zijn Romeinse archeologische opgravingen Medijana uit de 4e eeuw n/Chr. Maar ook vanwege de beroemde / beruchte Cele Kula, kloostermuseum gebouwd door de Turken met de schedels van de omgekomen Servische opstandelingen. Dit kloostermuseum, is gebouwd in 1809 op initiatief van de lokale Turkse heerser Hursid Pascha als bewijs van de harde aanpak tegen elke vorm van opstand.

4

Dag 4.

Vertrek naar Belgrado, de hoofdstad van Servië, onderweg maken we een korte stop nabij Cuprija om een bezoek te brengen aan het klooster Ravanica gebouwd in de 14e eeuw door Knjaz Lazar. De rest van de dag is gereserveerd voor bezichtiging van Belgrado met bezoek aan enkele belangrijke cultuurhistorische bezienswaardigheden. Wandeling door Kalemegdan, een oude stadsvesting die ergens in de derde eeuw v. Chr. door Kelten als Singidunum gebouwd is en door de eeuwen heen, laag voor laag bijgebouwd of gereconstrueerd is. Bezoek aan de laatste rustplaats van Tito, president van ex-Joegoslavië. Diner en overnachting in hotel Nevski in Belgrado.

Belgrado (Београд) is de hoofdstad van Servië en vroeger van het grote Joegoslavië. In 2000 telde Belgrado inclusief buitenwijken 1.717.800 inwoners. Belgrado ligt aan de monding van de rivieren Donau en Sava en is een moderne stad, net als alle andere wereldsteden, met een zeer eigen en aparte sfeer. De Servische keuken in de stad zal u ongetwijfeld smaken en gaat vaak gepaard met een glaasje slivovic (pruimenjenever) voor, maar ook achteraf.

5

Dag 5.

Bezoek aan Fruska Gora en haar kloosters. De kloosters van Fruska Gora vormen samen een dichtbebouwde groep van 17 orthodoxe kloosters, gebouwd in de periode van de 15e t/m 18e eeuw. Ooit waren in Fruska Gora meer dan 30 kloosters en daardoor wordt dit bergje door de plaatselijke bevolking ook het Athos van Srem genoemd. Vanwege de goed bewaarde fresco’s is het klooster Krusedol uit de 16e eeuw de meest bezochte en zodanig ook de meest bekende van alle kloosters. In de loop van de middag korte bezoek aan stad Novi Sad. Diner en overnachting in hotel Centar in Novi Sad.

Fruska Gora is een gebergte, meer heuvel, in het noorden van Servië. Dit gebied door zijn prachtige landschap en natuur wordt ook wel het Juweel van Vojvodina genoemd. De naam Fruska Gora betekent vrij vertaald Franken Hoogte. De Fruska Gora staat ook bekend om zijn uiterst vruchtbare grond. Hierdoor wordt er ook veel wijn geproduceerd, o.a. Traminer en Riesling. Een groot gedeelte van het gebied is een nationaal park.

Novi Sad is gelegen aan de Donau, circa honderd kilometer ten noordwesten van Belgrado en is de hoofdstad van de regio Vojvodina. De stad is niet oud: pas in de 18e eeuw werd Novi Sad een stad. De plaats lag strategisch, tegenover het fort Petrovaradin, een belangrijk bruggenhoofd aan de overzijde van de rivier. In 1748 kreeg het van de Oostenrijkse keizerin Maria-Theresia de status van Vrije Koningsstad. Novi Sad ontwikkelde zich in de 19e eeuw tot een belangrijk Servisch cultureel centrum. De stad behoorde in die periode tot Hongarije, terwijl Servië verder grotendeels Turks was. De voornaamste bezienswaardigheid van Novi Sad is het fort Petrovaradin, waar Oostenrijk en Venetië de Turken in 1716 een nederlaag toebrachten. Aan het Vrijheidsplein staan het stadhuis, de rooms-katholieke kathedraal, en aan de westkant enkele prominente gebouwen uit het fin de siècle. Interessant is ook de grote synagoge (1909), die tegenwoordig als concertzaal in gebruik is. Aan de overzijde van de Donau ligt het heuvelland van de Fruska Gora met zijn talrijke orthodoxe kloosters.

6

Dag 6.

We verlaten Servië en vertrekken richting Bosnië en Herzegovina, naar Sarajevo. Het is nog maar zo kort geleden, maar Sarajevo is zeker sinds 1995 één van de belangrijkste steden die de geschiedenis en de toekomst van Bosnië voorgoed heeft getekend. Laat in de middag aankomst in Sarajevo en inchecken in hotel Terme, diner en overnachting.

7

Dag 7.

Uitgebreide bezichtiging van Sarajevo, plaats waar WO I begonnen is met o.a. bezoek aan de plek waar Gavrilo Princip zijn attentaat heeft gepleegd. Uitleg over de rol van Gavrilo Princip en de “Zwarte Hand”, voor sommige “Mlada Bosna” (vrij vertaald Jong Bosnië). Vandaag is het avondeten niet georganiseerd, in plaats daarvan bent u vrij om in één van de vele restaurantjes de specialiteiten van de lokale keuken te ontdekken. Overnachting in hotel Terme.

Sarajevo is de hoofdstad van Bosnië en Herzegovina. Het is tevens één van de belangrijkste steden van de Balkan. De stad ligt voor het grootste deel in de Moslim – Kroatische Federatie, Kanton Sarajevo en voor een klein deel in de Servische Republiek, Oost Sarajevo. De stad werd in 1461 gesticht door de Ottomanen. In 1914 speelde de stad een belangrijke rol in de wereldgeschiedenis, door de moord op aartshertog Frans Ferdinand die hier gepleegd werd en die de Eerste Wereldoorlog inluidde. Zeventig jaar later was de aandacht van de wereld wederom gericht op Sarajevo, maar nu vanwege een meer eervolle reden: in 1984 werden de Olympische Winterspelen hier gehouden. Tussen 1992 en 1995, tijdens de Bosnische oorlog, werd Sarajevo zwaar gebombardeerd en heeft weer de wereldaandacht gekregen.

8

Dag 8.

Vertrek naar Banja Luka de hoofdstad van Republika Srpska, onderweg bezoeken we historische stadje Jajce en haar omgeving. In Jajce bezoeken we de watervallen en het museum van AVNOJ (plek waar Tito in 1943 de Tweede Joegoslavië gesticht heeft). Doorrijden naar Banja Luka en inchecken in hotel Bosna. Diner en overnachting in hotel.

Banja Luka ligt aan de rivier de Vrbas. De stad is gebouwd in de Banja Luka-vallei, die tussen verschillende bergen van de Dinarische Alpen ligt. De stad is dankzij de groene bergachtige omgeving populair bij natuurliefhebbers. Raften op de Vrbas is een andere toeristische trekpleister. De Servisch-orthodoxe Christus de Verlosserkathedraal die midden in de stad staat is tijdens de Kroatisch-Duitse overheersing gedurende ’41 – ’45 verwoest. Pas recentelijk is deze weer opgebouwd terwijl de katholieke kathedraal van Banja Luka is van zeer bijzondere architectuur. In 1997 is zelfs Paus Johannes Paulus II op bezoek geweest.

9

Dag 9.

Vandaag verlaten we Bosnië en rijden we naar Kroatië, naar de Nationale Park van Plitvice, waarschijnlijk het meest bezochte Park van ex –Joegoslavië. De rest van de dag is gereserveerd voor uitgebreid bezoek aan het park. Laat in de middag doorrijden naar onze hotel Mirni Kutak (Otocac). Diner en overnachting.

Nationaal Park Plitvice  – Het oudste en grootste nationale park van Kroatië, al bijna dertig jaar het enige nationale park op de UNESCO-lijst, beschermd als natuur en cultuur erfgoed. Het water van de Plitvice-meren is eerste kwaliteit drinkwater. Geniet van de rijkdom van de 16 schitterende, onderling verbonden meren met een kristaal blauwgroene kleur.

10

Dag 10.

Vandaag rijden we via de snelweg naar Split, de grootste stad aan de kust van de Adriatische Zee, gelegen in centraal Dalmatië. Voor dat we stad Split bereikt hebben zullen we inchecken in hotel Rotondo in Trogir. De rest van de dag is gereserveerd voor bezichtig van de stad Split o.a. het Paleis van Diocletianus. Diner en overnachting in hotel Rotondo in Trogir.

Split is een stad waarvan de bewoners u zullen zeggen dat het ‘najlipši grad na svijetu’ (de mooiste stad van de wereld) is. Met haar duizendjarige traditie, opgewekte geest en mensen met een warm mediterraan temperament leeft ze al 1700 jaar volgens haar stedelijke ritme, met haar hart in het paleis van Diocletianus. De duizendjarige stad, onder bescherming van de UNESCO en ingeschreven als cultureel werelderfgoed, schrijft van toen tot nu geschiedenis als de unieke metropool van het zuiden van Kroatië.

11

Dag 11.

Vandaag rijden we langs de Adriatische kust, naar het uiterste zuidoosten van Kroatië. Tijdens de rit kunt u werkelijk genieten van vele natuurlijke schoonheden en de vissersdorpjes welke als sieraden aan de kust van Adriatische Zee liggen. Laat in de middag aankomst in Dubrovnik. De oude stad van Dubrovnik is de grootste toeristische magneet van de Zuid-Dalmatische kust, door haar cultuurhistorische waarde, staat de oude stad geplaatst op de Unesco-lijst van wereld cultuurerfgoed. Na een pauze voor lunch bezoeken we de meest belangrijke cultuurhistorische bezienswaardigheden van de stad. Onze reis zet zich in de loop van de middag via een slingerende bergachtige weg richting Trebinje. Trebinje is een stadje in het uiterste zuiden van Herzegovina gelegen aan de rivier Trebišnjica, de grootste onderaardse rivier van ex-Joegoslavië. In Trebinje kunnen we werkelijk de sfeer van de Nabije Oriënt opsnuiven. Diner en overnachting in hotel Leotar in Trebinje.

Dubrovnik – Volgens de beschrijving van de UNESCO ‘de parel van de Adriatische Zee en de Dalmatische kust’, is de oude kern van de stad Dubrovnik, gelegen in het uiterste zuiden van de zonnige Kroatische toeristische regio, inderdaad het fraaiste juweel van het Kroatische culturele erfgoed. Wanneer u van de kant van het vliegveld in de richting van Dubrovnik rijdt, strekt zich één van de mooiste en bekendste panorama’s uit, niet alleen van Kroatië, maar van de hele Middellandse Zeeregio. De slagader van het middeleeuwse Dubrovnik met zijn stadsmuren is de Stradun, waar zich aan de kant van de westelijke stadspoort de fontein van Onofrio bevindt en aan de oostkant het Lužplein met het beeld van Orlando – het symbool van de vrijheid van Dubrovnik. Het Lužplein is voor toeristen de populairste plek voor ontmoetingen en de belangrijkste plaats voor het houden van verschillende culturele manifestaties, in het bijzonder het Zomerfestival van Dubrovnik. De oude stadskern is rijk aan paleizen, kerken, kloosters en musea; tot de sacrale gebouwen behoort ook een synagoge uit de 15e eeuw. Jaarlijks wordt Dubrovnik bezocht door meer dan een miljoen toeristen.

12

Dag 12.

Ontbijt en vertrek naar het noorden van Montenegro. Voordat we het noorden bereikt hebben zal onze tijd gereserveerd zijn voor op de UNESCO-lijst geplaatste Baai van Kotor, de meest zuidelijke fjord van Europa. Bezoek aan de oude stad van Kotor, met haar muren in een lengte van 5 km, het kathedraal Sv. Tripuna, het plein van de wapens met het paleis, theater van Napoleon, Klokkentoren en de kleine markt. Vervolgens via Budva en Podgorica, bereiken we het klooster van Moraca, dat is één van de mooiste en interessante kloosters van Montenegro. Op weg naar dit prachtige klooster doorkruisen we de Morača Canyon. Diner en overnachting in hotel Bianca in Kolasin.

13

Dag 13.

Na een lange rit dwars door Kosovo bereiken we uiteindelijk Skopje. Onderweg bezoeken we in Kosovo, net buiten de stad Pec, het Patriarchaatklooster (Pećka Patrijaršija). Dat is een Servisch -orthodox klooster. Het complex van kerken is de zetel en het mausoleum van de Servische aartsbisschoppen en patriarchen. Het klooster werd gesticht door Heilige Sava van Servië in het begin van de 13e eeuw. Op 13 juli 2006 werd het op de Wereld -erfgoedlijst van UNESCO gezet onder de naam middeleeuwse monument in Kosovo. In de loop van de middag nemen we een korte pauze in de hoofdstad Pristina. Bij voldoende tijd bezoeken we ook Merelveld en het monument van de Slag op het Merelveld of Slag op het Lijsterveld (Slag bij Kosovo Polje). Op 28 juni 1389 leed het Servische leger, gesteund door Hongaren, Bosniërs, Bulgaren en Albanezen, onder leiding van vorst Lazar een nederlaag tegen het Ottomaanse Rijk onder leiding van sultan Moerad I. De slag werd geleverd bij Kosovo Polje (letterlijk ‘Veld van de zwarte vogels’) in Zuid-Servië. Nadat beide vorsten gesneuveld waren, leidde prins Bajezid I de Turken naar de overwinning. Met deze overwinning kregen de Turkse Ottomanen toegang tot de Balkan en Centraal Europa. Volgens de Servische epische traditie stierf Moerad niet op het slagveld, maar in zijn tent, waar hij vermoord zou zijn met een dolkstoot door de Servische edelman Milos Obilic. De Turken zouden vervolgens uit wraak de Servische tsaar Lazar op het lijk van hun vermoorde sultan hebben onthoofd. Onze dag eindigt in Skopje met diner en overnachting in hotel Continentaal.

14

Dag 14.

Vandaag nemen we afscheid van de hoofdstad en vertrekken we naar Ohrid. Onderweg bezoeken we stad Tetovo met de Kleurrijke Moskee. Tetovo is het grootste culturele centrum van de Albanese moslim -minderheid in Macedonië en ademt een islamitische sfeer uit. Bezoek aan de mooiste moskee van Macedonië, voor sommigen zelfs de mooiste van de Balkan, “de Kleurrijke Moskee”. De moskee ontleent zijn naam aan de kleurrijke beschilderingen aan zowel binnen als buitenzijde. Fascinerend is ook het feit dat tussen de schilderingen ook fragmenten te ontdekken zijn van verschillende wereldsteden. De reis zet zich voort langs de rivier “Radika” tot aan het mystieke ”St. Jovan Bigorski” klooster dat zijn naam leent aan het “Bigor-gesteente”. Bezichtiging van het klooster en aanliggende kerk met één van de meest waardevolle iconostases van Macedonië. Een houtsnijwerk van de oude meesters Marko en Makarij Frckovski. Uit de dorpen in de omgeving is een heel plejade van kunstenaars afkomstig die vooral in de 19e eeuw door geheel Macedonië actief is geweest en kerken en kloosters met iconen, fresco’s en hout – gesneden iconostasen heeft gedecoreerd. In het klooster zijn hiervan prachtige voorbeelden te zien. Via de prachtige weg langs het meer van Debar en de ongenaakbare bergen, die de grens met Albanië vormen, wordt de tocht voortgezet naar Ohrid. Aankomst en inchecken in hotel Millennium Palace. Sluitingsdiner in restaurant.

15

Dag 15.

Ontbijt en transfer naar de luchthaven van Ohrid, terug naar Nederland.

Reserveringsaanvraag

Reis

E-mailadres

Telefoon nr. achterblijver


Suggesties / Opmerkingen

Belangrijk
– Alle prijzen voor de groepsreizen zijn exact zoals vermeld.
– Alle prijzen voor de individuele programma’s zijn vanaf prijzen.
– De exacte prijzen voor de individuele reizen zijn afhankelijk van de vluchtberekening en de vertrekdatum.
– Alle bevestigingen incl. de exacte prijsberekening ontvangt u per e-mail binnen 12 uur.
– Nadat u onze bevestiging heeft ontvangen kunt u definitief bepalen of u akkoord gaat met de boeking.
– Alle namen moeten gespeld zijn zoals vermeld staat in uw paspoort.
– Alle vluchtnummer incl. het vertrek en aankomsttijden ontvangt u samen met de bevestiging.

Reisverzekeringen en betalingen
Alle reizen dienen voor het vertrek gereserveerd te zijn, hierop is een aanbetaling van 30% van de
totale reissom van toepassing. De volledige reissom dient 30 dagen voor vertrek te zijn voldaan. Betalingen t.n.v. Karatanova Tours op rekening NL08 INGB 0007 3743 98 (ING bank) of NL95 ABNA 0535 0813 08 (ABN AMRO) onder vermelding van de vertrekdata. Bij betaling en correspondentie a.u.b. ook het factuurnummer vermelden. Het is belangrijk dat alle namen juist gespeld zijn (zoals in uw paspoort). Uw bank- of giroafschrift is tevens uw bewijs van betaling. De tickets voor uw vlucht met de vermelde vertrektijden ontvangt u 3 weken voor vertrek. Het is belangrijk dat alle namen juist gespeld zijn (zoals in uw paspoort). U ontvangt tijdig een e-mailbericht, indien zich wijzigingen in de prijs van de luchthavenbelastingen voordoen.

Reisverzekeringen
U kunt een reisverzekering of annuleringsverzekering via Karatanova Tours of uw eigen verzekeringsmaatschappij afsluiten. Wij werken samen met de grootste Nederlandse reisverzekeraar, Global Assistance. www.allianz-assistance.nl/reisverzekering/ShowHome
Voorbehoud
De uitvoering van het programma is afhankelijk van plaatselijke (weers) omstandigheden. Een eventuele programmawijziging gebeurt zoveel mogelijk in overleg met u, maar is uiteindelijk ten allen tijden ter beoordeling van de reisbegeleider. Aangezien wij onze programma’s en uitgebreide reisbeschrijvingen voortdurend controleren en omdat onvoorziene omstandigheden ons soms dwingen een programma tijdens het seizoen aan te passen, kan het voorkomen dat een uitgebreide reisbeschrijving tijdens het seizoen moet worden veranderd. Wanneer deze aanpassingen ingrijpende consequenties hebben voor het verloopt van de reis, wordt u daarvan tijdig op de hoogte gebracht.

Praktische informatie autorondreis Montenegro
Paspoort
Voor Montenegro, Servië, Kroatië, Bosnië & Hercegovina en Macedonië is er geen visum nodig. Wel dient u een – MINIMAAL DRIE MAANDEN GELDIG – paspoort mee te nemen.

Extra advies
Maak een kopie van u pasport en gebruik die bij de recepties van de hotels.

Telefoneren
Als u vanuit Montenegro naar Nederland wilt bellen, dan draait u 0031. Vanuit Nederland naar Montenegro moet men eerst 00382 draaien. Vanuit Servië naar Nederland, dan draait u 0031. Vanuit Nederland naar Servië moet men eerst 00381 draaien. Als u vanuit Macedonië naar Nederland wilt bellen, dan draait u 0031. Vanuit Kroatië naar Nederland draait u 0031, andersom draait u voor naar Kroatië 00385. Als u vanuit Bosnië naar Nederland wilt bellen, dan draait u 0031. Vanuit Nederland naar Bosnië moet men eerst 00387 draaien. Tot slot vanuit Nederland naar Macedonië moet men eerst 00389 draaien. De exacte telefoonnummers van de accommodaties vind u in het overzicht boven. Er moet rekening gehouden worden met het feit, dat niet alle berggebieden telefonisch bereikbaar zijn, ook niet voor de mobiele telefoons.

Geld, pinnen en wisselkoers
In Macedonië, Montenegro, Kroatië, Servië en Bosnië & Herzegovina kunt u bijna overal pinnen. Voor het wisselen van geld kunt u het beste cash geld meenemen in kleine coupures. Neem geen cheques mee. Verder raden wij aan om uitsluitend geld te wisselen bij de aangegeven wisselkantoortjes, dat vaak in het Engels aangegeven staat als “Change Office”. Montenegro hanteert als munteenheid euro’s. Macedonië daarentegen hanteert de Denar als munteenheid. De Denar kent munten van 1, 2, 5, 10 en 50. De biljetten bestaan uit briefjes van 10, 50, 100,  500 en 1000 Denar, en 1 euro is circa 60 Denar waard. Kroatië hanteert de Kuna als munteenheid. De Kuna kent munten van 1, 2, 5. De biljetten bestaan uit briefjes van 5, 10, 20, 50, 100, 200, 500 en 1000 Kuna, en 1 euro is circa 7.5 Duni waard. Bosnië & Herzegovina hanteert de Bosnische Mark als munteenheid. Deze mark kent munten van 1, 2 en 5. De biljetten bestaan uit briefjes van 10, 20, 50, 100 en 200 mark en 1 euro is circa 2 mark waard. Tot slot hanteert Servië de Dinar als munteenheid. De Dinar kent munten van 1, 2, 5, 10 en 20. De biljetten bestaan uit briefjes van 10, 20, 50, 100, 200, 500, 1000 en 5000 Dinar, en 1 euro is circa 120 dinar waard.

Gezondheid
Als u medicijnen gebruikt, dan is het aan te raden om voldoende voorraad mee te nemen. Verder is het van belang om ook een (kopie) recept in het Engels mee te nemen, zodat in het geval van verlies de desbetreffende medicijnen kunt bijbestellen.

Servië, Montenegro, Kroatië, Bosnië & Herzegovina en Macedonië

Over Servië
De wortels van de huidige Servische staat zijn terug te voeren naar de 7e eeuw en het Huis van Vlastimirovic. Het Servische koninkrijk werd gevestigd in het gebied dat bekend stond onder de naam Duklja (Latijn:
Doclea of Dioclea) in de 11e eeuw. De Servische staat groeide in de 12e eeuw in aanzien onder de leiding van Stefan Nemanja. Zijn zoon Stefan Nemanjic zou later bekend worden als Stefan de Eerst gekroonde. In 1346
verhief zijn nakomeling Stefan Dusan Servië van prinsdom tot koninkrijk. Na de dood van Stefan Dusan volgden een aantal regeerders dat steeds meer land kwijt raakte aan het Ottomaanse rijk. In 1389 vond er de cruciale slag plaats op het Merelveld (Kosovo Polje). De slag eindigde in een gelijkspel, waarbij Servië verzwakt achterbleef. In 1459 verloor Servië zijn onafhankelijkheid bij de slag om Smederevo. Servië viel daarna onder Ottomaans bestuur van 1459 tot 1804. Na 1804 verwierf het land zijn onafhankelijkheid gedeeltelijk terug.

Landschap
Servië ligt in 2 geografische delen van Europa. Het noordelijke deel van de republiek bestaat uit Centraal-Europese laaglanden terwijl de zuidelijke delen heuvelachtig en bergachtig zijn. Er zijn meer dan 15 bergtoppen die meer dan 2.000 meter boven de zeespiegel reiken. De bevaarbare rivieren zijn de Donau, de Sava en de Tisa. Er heerst hoofdzakelijk een gematigd continentaal klimaat met een eerder Middellandse Zeeklimaat in het zuiden.

Historie
Het land was in het verleden het kruispunt van verscheidene beschavingen met verschillende spirituele, artistieke en culturele invloeden. De Servische cultuur en haar historisch erfgoed zijn uiterst verscheiden door de samensmelting van verschillende invloeden. Talloze prehistorische en klassieke monumenten zijn enkele voorbeelden van veranderende tijden (Vincacultuur, Starcevocultuur, Lepenski Vir, enz.). Servië is een land van natuurlijke, historische, culturele en etnische contrasten.

Belgrado
Belgrado is de hoofdstad en de “ziel” van het moderne Servië. De stad ligt op de samenvloeiing van de Sava en de Donau. In de loop der tijden werd de stad verschillende malen vernietigd en herbouwd. Vandaag is het een moderne stad met ongeveer 2 miljoen inwoners. Belgrado biedt een rijk programma van culturele, artistieke en sportevenementen, een reeks musea, culturele en historische monumenten.

Over Montenegro
Montenegro is een klein land, ongeveer een derde van Nederland, en heeft ruim 660.000 inwoners. Montenegro grenst aan Kroatië, Bosnië-Herzegovina, Servië, (Kosovo) en Albanië. In het Servo-Kroatisch, de landstaal, is Montenegro Crna Gora, wat ‘zwarte berg’ betekent. Het grootste deel van Montenegro’s oppervlak is onderdeel van de Dinarische Alpen, met vooral aan de westkust soms bijna loodrecht oprijzend karstgesteente. Lange tijd was Montenegro een moeilijk toegankelijk, onherbergzaam en tamelijk geïsoleerd gebied. Karst is gevormd door het geleidelijk oplossen van kalksteen door regenwater. Het bestaat uit samengeperste schelpdieren, is vlijmscherp en poreus: water zakt er onmiddellijk in weg en vormt ondergronds kloven, spelonken en tunnels. Het oppervlaktewater zakt er pijlsnel in weg en vormt ondergrondse rivieren van de bergen vaak weer bovengronds verschijnen als bronnen, of – zoals in Montenegro uitmonden in zee. Tot op heden was vooral het noorden in trek bij Montenegro, populaire wandelgebergtes zijn Durmitor en Prokletije, met toppen tussen 2000 – 2500 meter. Een extra dimensie aan wandelen in het westen is de prachtige kust waarop je vanuit de bergen uitkijkt. De baai van Kotor behoort tot de mooiste van Europa. De westkust bestaat van noord naar zuid uit het Orjen-gebergte, Nationaal Park Lovcen en het Rumija- massief. De hoogste top van het kustgebergte is de Zubacki Kabao, 1894 meter hoog en daarmee zo’n 200 meter hoger dan de andere toppen van dit gebergte. Het Orjen- gebergte is kaal, met weinig begroeiing, maar meer naar het zuiden, richting Lovcen en Rumija wordt de omgeving beboster. Behalve nationaal park Lovcen doorkruist de route ook nationaal park Skadarsko Jezero (Skadar Meer).

Over Kroatië
Kroatië, vaak de kleurrijke roos genoemd, is op een bijzonder manier gelegen in het zuidoosten van Centraal-Europa. Door haar ligging kenmerkt Kroatië zich door verschillende klimaten en reliëfs, maar ook door diverse cultuurhistorische elementen. Westerse toeristen herkennen Kroatië aan haar mediterrane klimaat en de lange stranden aan de Adriatische kust. Veel mensen vergeten echter dat de kust maar een derde van het totale landoppervlak beslaat. Het binnenland dat wij in het centrale en het noordelijke deel splitsen, is totaal verschillend van de zuidelijke Adriatische kust. In deze gebieden is het continentale klimaat duidelijk aanwezig, met een perfecte verdeling in de vier jaargetijden. De verscheidenheid van Kroatië is ook te zien in de culturele en traditionele elementen in het dagelijkse leven van de bevolking. Wij mogen daarbij de historische achtergronden niet vergeten; het kustgebied kent meer invloeden van de Romeinse cultuur, terwijl het binnenland juist naast de Romeinse cultuur ook beïnvloed is door de Oostenrijks-Hongaarse monarchie, Napoleontisch Frankrijk en de Balkancultuur. Net als alle andere culturen heeft de Kroatische cultuur zich ook buiten haar grenzen verspreid. In sommige delen van Bosnië en Herzegovina, maar ook in Vojvodina is de invloed van deze cultuur terug te vinden, vermengd met de cultuur van haar buurlanden.
Landschap & klimaat
Kroatië grenst met de noordoostelijke kust van de Adriatische Zee aan Slovenië in het noorden aan Hongarije, in het oosten aan Servië en aan Bosnië-Herzegovina. De republiek is ruim anderhalf keer zo groot als Nederland en strekt zich uit over vlaktes van Pannonian en Slavonia, over heuvelachtige centraal Kroatië en over de ruwe Adriatische kust. Het zuidelijkste gedeelte van de Adriatische kust, met inbegrip van de stad Dubrovnik, wordt gescheiden van de rest van het land door eengedeelte van Bosnië en Herzegovina.
De kustlijn
De toeristentrekker van Kroatië is sinds jaar en dag zijn enorme kustlijn omgeven door kliffen. Het land heeft een 1778 km kustlijn; 5790 km als u de eilanden meetelt. Op de meeste stranden echter treft u geen zand, maar hellende kliffen die hun voetstap in de Adriatische Zee achterlaten. De eilanden van het land zijn te vergelijken met de parels van Griekenland. Er zijn in totaal 1185 eilanden, waarvan 66 worden bewoond.
Grillige vorm
Kroatië is een land met een grillige vorm. Dat betekent in de regel veel afwisseling. Midden-Kroatië, ten oosten en ten zuiden van Zagreb en doorstroomd door Sava, Kupa en Drava is laag en vlak. Dit geldt ook voor het vruchtbare Slavonië in het oosten. Noordwest-Kroatië omvat het grootste deel van Istrië. Zuidwest-Kroatië omvat de gehele Dalmatische kuststreek tot bij de Baai van Kotor met de ketens van de Dinarische Alpen (tot 1831 m) en het ruige hoogland Lika, dit zijn grotendeels arme karstgebieden.
Nationale Parken Kroatië heeft acht mooie nationale parken. Brijuni, dicht bij Pula gelegen, is het meest gecultiveerd, met goed bewaarde Mediterrane eiken bossen. Het bergachtige Nationale Park Risnjak is het huis van de lynx, terwijl de dichte bossen van het Nationale Park Paklenica insecten, reptielen en vogels, met inbegrip van de bedreigde ‘griffon’ gier herbergen. Het Nationale Park van Meren (Plitvice) huisvest beren, wolven en herten.

Over Bosnië & Herzegovina
Bosnië en Herzegovina zijn een lappendeken van volkeren en religies. Sinds de laatste oorlog  zijn de etnische samenstellingen van sommige gebieden drastisch gewijzigd.
Ongeveer 41% is Moslim (“Bosnijak”), 32% Serviërs, 19% Kroaat en 8% overig (waaronder Albanezen en Turken).

Tussen de 3 grootste bevolkingsgroepen bestaan, op de religieuze verschillen na, in feite weinig verschillen. Het Slavische volk dat rond de 9e eeuw de Balkan optrok, kwam deels onder de invloeden van het voormalige West Romeinse Rijk (die werden onder die invloeden
Katholiek), en deels van het Byzantijnse Rijk (Christelijk, Orthodox). Na de 15e eeuw kwamen door de invloed van de Turken ook moslims erbij. Het waren Serviërs en Kroaten die zich tot de islam bekeerden. Hoewel “Bosnijak” de officiële naam is, wordt wereldwijd de term “Moslim” overwegend gebruikt. Door de eeuwenlange verschillende culturele invloeden, de religies en gebruiken is in beperkte mate ook het taaldialect uit elkaar gegroeid. De taal in Bosnië-Herzegovina heeft verschillende namen: Servisch, Bosnisch en Kroatisch. In praktijk schelen deze 3 talen zeer weinig van elkaar en is er absoluut geen taalbarrière. In het oude Joegoslavië was de officiële taal “Servo-Kroatisch”. Sinds 1991 is er sprake van een officiële Kroatische, Servische en Bosnische taal. Zeker in Bosnië-Herzegovina worden de talen door elkaar gesproken. Tussen de talen zit een gering onderscheid in woorden, en nog minder vaak voorkomend zinsbouw en grammatica. Alle talen zijn in feite dialecten van elkaar.

Over Macedonië
De oppervlakte van Macedonië is 25.333 km2 en daarmee is het ongeveer 3/4 zo groot als Nederland. Het land is bijzonder vanwege haar natuurschoon en haar culturele hoogtepunten. Macedonië wordt vaak het “Hart van de Balkan” genoemd. Door haar schoonheid, het reliëf en de klimatologische omstandigheden wordt zij wel eens vergeleken met Zwitserland. Het grootste deel van het land is bergachtig; het hoogste punt is 2784 meter en de gemiddelde hoogte bedraagt 830 meter. Er zijn ook talrijke meren; het totale wateroppervlak bedraagt 477 km2 

Republiek Macedonië is bijzonder door haar natuurschoon en haar zeldzaamheden. Zij wordt vaak de parel van de Balkan genoemd. Met haar schoonheid, het reliëf, de klimatologische en andere omstandigheden wordt zij vergeleken met Zwitserland. De reliëfeigenschappen van Macedonië plaatsen haar bij de berglanden. De gemiddelde hoogte van het land is 830 meter. Ook zijn er in heel Macedonië bronnen, veel rivieren en meer dan 50 grote en kleine meren. Daarom wordt zij ook wel een merenland genoemd. Het is een land van wonderbaarlijke oude tektonische meren, maar ook bergmeren en kunstmatige meren. De belangrijkste zijn de drie tektonische meren: Ohrid, Prespa en Dojran.

Er bestaan meerdere legendes over het ontstaan van de naam Macedonië. Volgens enkelen komt het van de naam van de eerste Macedonische koning Makedon. Geleerden geloven dat de naam uit het oud Macedonische “makos”, hetgeen groot of hoog betekend, en “don”, wat land betekend, voortkomt. Vrij vertaald betekent het dus groot, hoog en bergrijk land. Door haar indrukwekkende geschiedenis is Macedonië een openluchtmuseum van meer dan 8000 jaar oud: land van Herakle, Philip II, Alexander de Grote, St. Paulus en St. Luka, Justinijan, Tsaar Samuël en Moeder Teresa.

De hoofdstad en het administratieve centrum van Macedonië is tegenwoordige Skopje met haar 750000 inwoners. Skopje is een stad met een traditie van 2.000 jaar. Zowel de westelijke als de oostelijke culturen worden daar op een bijzondere manier gemengd, de wereldwegen, en de talen, doorkruisen elkaar. De naam van het antieke Skupi wordt voor het eerst genoemd bij de vernietiging van de Dardaanse en de komst van de Romeinse macht.

Ohrid meeris 358 km2 groot en liefst 289 meter diep. Het meer vult een tektonische depressie en heeft een geschatte ouderdom van ca 2.500.000 jaar. Hiermee is het samen met het Bajkalmeer en het Titicacameer een van de oudste meren ter wereld. Dit en het bijzondere microklimaat rond het meer verklaren waarom liefst 200 endemische vissen in het meer leven, waarvaan enkele welhaast levende fossielen genoemd kunnen worden, omdat ze als gevolg van 2,5 miljoen jaar isolement niet geëvolueerd zijn

Stad Ohrid bij het Meer van Ohrid met haar natuurschoon en een rijke historische en culturele erfenis is een ware parel van Macedonië en staat onder bescherming van UNESCO. Een grote rijkdom maar ook een bijzondere curiositeit is het feit dat door haar flora en fauna het meer Ohrid één van de grootste reservaten van Europa is. Het Meer van Ohrid wordt door onderzoekers de “Macedonische Zoetwater Zee” genoemd. Het oppervlak is 358 vierkante kilometer en op het diepste punt is zij 288,70 meter diep. Met haar kristalhelder water is het Ohrid-meer één van de meest doorzichtige meren, haar doorzichtigheid bedraagt tot 21,5 meter. De geschiedenis van Ohrid staat vol van bekende schrijvers zoals A den Doolaard, dichters, zangers, schilders en bekende wereld staatshoofden. Door de eeuwen heen is Ohrid en haar meer gemarkeerd met een perfecte schoonheid en kwaliteit. Een krachtige mystiek die doet denken dat de tijd perfect heeft stilgestaan dit door de vele historische monumenten en letterlijk honderden kerken dit gebalanceerd met een schoonheid van architectuur. Dit maakt Ohrid als een van het belangrijkste historisch erfgoed van de wereld.