Verrassend Bosnië

Omschrijving
Deze 10-daagse bijzondere wandelreis door Bosnië en Herzegovina begint in Banja Luka, de hoofdstad van Republika Srpska en eindigt in het middeleeuwse stadje Trebinje, retour is via Dubrovnik. Tijdens de rit door Bosnië en Herzegovina brengen we ook een bezoek aan Sarajevo, de hoofdstad van het land maar ook aan de recent ontdekte piramides in Visoko. We genieten van de romantische en idyllische dorpjes van de streek als van de verschillende culturen dat dit gedeelte van de Balkan doorkruisen. De natuur is overweldigend! Woeste rivieren, azuurblauwe meren, imposante hoogvlaktes, lieflijke bruggetjes, prachtige schilderachtige dorpjes en indrukwekkende bergen kenmerken het landschap. Het grootste deel van het land is heuvelachtig en op veel plekken bergachtig.

Vertrekdata
20 mei t/m 29 mei

Deelnemers
7 deelnemers

Prijzen

Aantal deelnemers  7 t/m 10  11 of meer
Prijs pp. € 1.045,-

Inbegrepen
Rechtstreekse retourvlucht incl. luchthavenbelasting.
– Permanent gebruik van comfortabele bus incl. buschauffeur.
– Engelssprekende of Nederlandssprekende begeleiding.
– Alle excursies met – indien nodig – lokale gidsen.
– 3 overnachtingen in hotel Fortuna 4 te Banja Luka op basis van halfpension.
– 1 overnachting in bungalows te Sipovo op basis van halfpension.
– 3 overnachtingen in hotel Termag te Jahorina op basis van halfpension.
– 2 overnachtingen in hotel Platani te Trebinje op basis van halfpension en logies & ontbijt.
– Entree piramides van Visoko.
– Sluitingsdiner in Stara Hercegovina op dag 9.
– Administratiekosten en reserveringskosten.

Let op
Elke overnachting is op basis van halfpension. De overnachtingen op basis van logies & ontbijt, worden gecompenseerd door een plaatselijk lunch/diner.

Niet inbegrepen
– Eventuele verzekeringen (op aanvraag) en entreegelden.

Toeslag eenpersoonskamer
165,-

Verrassend Bosnië

Reisschema


1

Dag 1.

Na aankomst in Zagreb ontvangst van de groep, korte pauze en doorrijden naar Bosnië. Aankomst in Banja Luka, de grootste stad van Republika Srpska, inchecken in hotel Fortuna 4, diner en overnachting. http://www.banjalukatravel.com/accommodations/hotel/hotel-fortuna

2

Dag 2.

Ontbijt en korte transfer naar onze vertrekpunt. Wandelen vanuit de Camping Krupa aan Vrbas, langs de watervallen van de rivier Krupa, het klooster van Krupa tot aan de ruines van de middeleeuws stad Grebengrad. Onze totale wandeletappe zal effectief niet langer zijn dan 3 à 3 ½ uur. Daarna rijden we naar het restaurant Pastir gelegen aan het water van de rivier Krupa waar we de tijd nemen voor lunch. Laat op de middag terug naar onze hotel en vrije tijd. Diner en overnachting in onze hotel Fortuna 4.

3

Dag 3.

Na het ontbijt bezoeken we katholieke klooster Marija Zvijezda, waar in 1997 zelfs Paus Johannes Paulus II op bezoek is geweest. Daarna maken we een stadsbezichtiging in Banja Luka, bekend door haar parken en brede straten met de kenmerkende oude gebouwen, maar ook door het fort Kastel gebouwd in de tijd van de Romeinen. Na een pauze voor lunch vertrekken we naar de nabijgelegen heuvel Banj waar we een kort wandeling maken tot aan de top, ca 6 km. Laat op de dag terug naar onze hotel, diner en overnachting.

Banja Luka ligt aan de rivier de Vrbas. De stad is gebouwd in de Banja Luka-vallei, die tussen verschillende bergen van de Dinarische Alpen ligt. De stad is dankzij de groene bergachtige omgeving populair bij natuurliefhebbers. Raften op de Vrbas is een andere toeristische trekpleister. De Servisch-orthodoxe Christus de Verlosserkathedraal die midden in de stad staat is tijdens de Kroatisch-Duitse overheersing gedurende ’41 – ’45 verwoest. Pas recentelijk is deze weer opgebouwd terwijl de katholieke kathedraal van Banja Luka is van zeer bijzondere architectuur. In 1997 is zelfs Paus Johannes Paulus II op bezoek geweest.

4

Dag 4.

Vertrek naar Šipovo, aankomst en inchecken in de bungalows van de toeristencomplex Pliva. Onderweg naar Šipovo bezoeken we stadje Jajce en de gebleven kleine museum waar Tito in 1943 Ex-Joegoslavië heeft gesticht. In de loop van de middag maken we een bezoek aan het klooster Glogovac waar onze wandeling begint tot aan de bronnen van de rivier Pliva. Diner en overnachting in onze bungalows. www.plivaflyfish.com
Belangrijk om te weten: Voor vandaag kunnen we geen 2-pers. bungalows garanderen, we moeten voor 1 nacht met meerde in 1 bungalow slapen, dus ook geen gebruik van 1-pers. kamers.

Lengte van de wandeling: 12 km, 4½ uur wandelen, 250 m stijgen en 350 m dalen.

5

Dag 5.

Vertrek naar de omgeving van Sarajevo (gebergte van Jahorina). Onderweg bezoek aan Travnik, stadje gelegen in centraal Bosnië, bekend door de resten van de Bogomielen. In de tiende eeuw ontstond in Oost-Europa de Kerk der bogomielen, genaamd naar hun stichter, de priester Bogomiel (hij die door God bemind wordt). In twee eeuwen tijd verspreidde zich zijn beweging over Bulgarije, Servië, Bosnië, Macedonië en Klein-Azië. In Travnik bezoeken we ook het geboortehuis van de Nobelprijswinnaar Ivo Andric, die onder meer De kroniek van Travnik schreef. Na het bezoek aan Travnik rijden we naar Visoko, een stadje gelegen in de beurt van Sarajevo. In Visoko bezoeken we de Bosnische Ondergrondse Piramides. De Bosnische piramides halen wetenschappelijke theorieën en de verhalen vanuit het christendom bikkelhard onderuit. Deze piramides in Bosnië blijken 12.000 jaar oud en gebouwd te zijn door bouwers, die beschikten over zeer geavanceerde technologieën. Men gebruikte bijvoorbeeld beter beton dan men nu kent, er is een energiebundel ontdekt bij de piramide van de zon en er is bewijs gevonden van heuse genezingskamers in het ondergrondse labyrint van maar liefst 16 km lang. http://plazilla.com/bosnische-piramides-zetten-gevestigde-wetenschap-voor-raadsels Laat op de dag aankomst in Jahorina (omgeving van Sarajevo) en inchecken in onze hotel Termag. Diner en overnachting. http://www.termaghotel.com

6

Dag 6.

Uitgebreide kennismaking met de belangrijkste bezienswaardigheden van Sarajevo. Wandelen door Sarajevo betekend eigenlijk wandelen door de geschiedenis en de verschillende culturen. Denk aan Gavrilo Princip en het attentaat van de Oostenrijkse kroonprins in Sarajevo, waarmee de Eerste Wereld Oorlog begonnen is of vele moskeeën en kerken die deze stad interessant maken. Uiteraard moeten we de oude Turkse marktstraat (Bascarsija) niet vergeten waar de oude ambachttraditie nog steeds terug te vinden is. Laat op de dag terug naar onze hotel, diner en overnachting.

Sarajevo is de hoofdstad en grootste stad van Bosnië en Herzegovina. Het is tevens een van de belangrijkste steden van de Balkan. De stad ligt voor het grootste deel in de Moslim – Kroatische Federatie, Kanton Sarajevo en voor een klein deel in de Servische Republiek, Oost Sarajevo. De stad werd in 1461 gesticht door de Ottomanen. In 1914 speelde de stad een belangrijke rol in de wereldgeschiedenis, door de moord op aartshertog Frans Ferdinand die hier gepleegd werd en die de Eerste Wereldoorlog inluidde. Zeventig jaar later was de aandacht van de wereld wederom gericht op Sarajevo, maar nu vanwege een meer eervolle reden: in 1984 werden de Olympische Winterspelen hier gehouden. Tussen 1992 en 1995, tijdens de Bosnische oorlog, werd Sarajevo zwaar gebombardeerd en weer de wereldaandacht gekregen.

7

Dag 7.

Uitgebreide wandeldag rondom het gebergte van Jahorina, samen met onze plaatselijke berggids. Deze dag is uisluitend voor wandelen bedoelt en onze dagetappe is ca. 12.5km lang. Laat op de dag terug naar onze hotel, diner en overnachting.

8

Dag 8.

Vertrek richting het zuidoosten van Bosnië. Onderweg bezoeken we stad Mostar met haar wereldberoemde Oude Brug gebouwd in 1566 en beschermd bij UNESCO. Daar zullen we kennismaken met de brug maar ook met de vele kleine stenen straatjes die in deze stad te vinden zijn. Doorrijden naar Trebinje en inchecken in onze hotel Platani. Diner en overnachting. http://hotel-platani-trebinje.com

Trebinje is een stadje in het uiterste zuidoosten van Bosnië en Herzegovina gelegen aan de rivier Trebišnjica, de grootste onderaardse rivier van Ex-Joegoslavië. Bezienswaardig zijn 2 moskeeën, het Orthodoxe klooster en het Beg-huis; een Turks patriciërshuis waarin de Pasja leefde met zijn harem. In Trebinje kunnen jullie de sfeer van de Nabije Oriënt opsnuiven en kennis maken met de tradities van de plaatselijke bevolking.

9

Dag 9.

Dag  gereserveerd voor wandelen in de omgeving van Trebinje. Het grensgebied met Kroatië en Montenegro wordt gevormd door de uit poreuze kalksteen bestaande Dinarische Alpen, die deel uitmaken van het Joegoslavische karstgebied. Dit Karstlandschap bestaat uit grillige rotsformaties, die gekenmerkt worden door vele grotten en rivieren. De rivieren zijn een voortzetting van ondergrondse waterlopen. Onze wandeling zal niet in het hoogste gedeelte verlopen maar proberen we een aangenaam wandeling te maken in de wat lagere delen van de top van Vucji Zub. Eind van de dag hebben we sluitingsdiner in buiten de stad gelegen restaurant Stara Hercegovina http://www.starahercegovina.rs Overnachting in hotel Platani.

10

Dag 10.

Transfer naar het vliegveld van Dubrovnik en vertrek naar Nederland.

Reserveringsaanvraag

Reis

E-mailadres

Telefoon nr. achterblijver


Suggesties / Opmerkingen

Belangrijk
– Alle prijzen voor de groepsreizen zijn exact zoals vermeld.
– Alle prijzen voor de individuele programma’s zijn vanaf prijzen.
– De exacte prijzen voor de individuele reizen zijn afhankelijk van de vluchtberekening en de vertrekdatum.
– Alle bevestigingen incl. de exacte prijsberekening ontvangt u per e-mail binnen 12 uur.
– Nadat u onze bevestiging heeft ontvangen kunt u definitief bepalen of u akkoord gaat met de boeking.
– Alle namen moeten gespeld zijn zoals vermeld staat in uw paspoort.
– Alle vluchtnummer incl. het vertrek en aankomsttijden ontvangt u samen met de bevestiging.

Reisverzekeringen en betalingen
Alle reizen dienen voor het vertrek gereserveerd te zijn, hierop is een aanbetaling van 30% van de
totale reissom van toepassing. De volledige reissom dient 30 dagen voor vertrek te zijn voldaan. Betalingen t.n.v. Karatanova Tours op rekening NL08 INGB 0007 3743 98 (ING bank) of NL95 ABNA 0535 0813 08 (ABN AMRO) onder vermelding van de vertrekdata. Bij betaling en correspondentie a.u.b. ook het factuurnummer vermelden. Het is belangrijk dat alle namen juist gespeld zijn (zoals in uw paspoort). Uw bank- of giroafschrift is tevens uw bewijs van betaling. De tickets voor uw vlucht met de vermelde vertrektijden ontvangt u 3 weken voor vertrek. Het is belangrijk dat alle namen juist gespeld zijn (zoals in uw paspoort). U ontvangt tijdig een e-mailbericht, indien zich wijzigingen in de prijs van de luchthavenbelastingen voordoen.

Reisverzekeringen
U kunt een reisverzekering of annuleringsverzekering via Karatanova Tours of uw eigen verzekeringsmaatschappij afsluiten. Wij werken samen met de grootste Nederlandse reisverzekeraar, Global Assistance. www.allianz-assistance.nl/reisverzekering/ShowHome

Voorbehoud
De uitvoering van het programma is afhankelijk van plaatselijke (weers) omstandigheden. Een eventuele programmawijziging gebeurt zoveel mogelijk in overleg met u, maar is uiteindelijk ten allen tijden ter beoordeling van de reisbegeleider. Aangezien wij onze programma’s en uitgebreide reisbeschrijvingen voortdurend controleren en omdat onvoorziene omstandigheden ons soms dwingen een programma tijdens het seizoen aan te passen, kan het voorkomen dat een uitgebreide reisbeschrijving tijdens het seizoen moet worden veranderd. Wanneer deze aanpassingen ingrijpende consequenties hebben voor het verloopt van de reis, wordt u daarvan tijdig op de hoogte gebracht.

Praktische informatie Verassend Bosnië
Paspoort
Voor Bosnië is er geen visum nodig. Wel dient u een – MINIMAAL DRIE MAANDEN GELDIG – paspoort mee te nemen.

Extra advies
Maak een kopie van u pasport en gebruik die bij de recepties van de hotels.

Telefoneren
Als u vanuit Bosnië naar Nederland wilt bellen, dan draait u 0031. Vanuit Nederland naar Bosnië moet men eerst 00387 draaien. De exacte telefoonnummers van de accommodaties vind u in het overzicht boven. Er moet rekening gehouden worden met het feit, dat niet alle berggebieden telefonisch bereikbaar zijn, ook niet voor de mobiele telefoons.

Geld, pinnen en wisselkoers
In Bosnië kunt u bijna overal pinnen. Voor het wisselen van geld kunt u het beste cash geld meenemen in kleine coupures. Neem geen cheques mee. Verder raden wij aan om uitsluitend geld te wisselen bij de aangegeven wisselkantoortjes, dat vaak in het Engels aangegeven staat als “Change Office”. Tot slot hanteert Bosnië de Bosnische Mark als munteenheid. Deze mark kent munten van 1, 2 en 5. De biljetten bestaan uit briefjes van 10, 20, 50, 100 en 200 mark en 1 euro is circa 2 mark waard.

Gezondheid
Als u medicijnen gebruikt, dan is het aan te raden om voldoende voorraad mee te nemen. Verder is het van belang om ook een (kopie) recept in het Engels mee te nemen, zodat in het geval van verlies de desbetreffende medicijnen kunt bijbestellen.

Over Bosnië
Bosnië en Herzegovina zijn een lappendeken van volkeren en religies. Sinds de laatste oorlog  zijn de etnische samenstellingen van sommige gebieden drastisch gewijzigd.
Ongeveer 41% is Moslim (“Bosnijak”), 32% Serviërs, 19% Kroaat en 8% overig (waaronder Albanezen en Turken).

Tussen de 3 grootste bevolkingsgroepen bestaan, op de religieuze verschillen na, in feite weinig verschillen. Het Slavische volk dat rond de 9e eeuw de Balkan optrok, kwam deels onder de invloeden van het voormalige West Romeinse Rijk (die werden onder die invloeden
Katholiek), en deels van het Byzantijnse Rijk (Christelijk, Orthodox). Na de 15e eeuw kwamen door de invloed van de Turken ook moslims erbij. Het waren Serviërs en Kroaten die zich tot de islam bekeerden. Hoewel “Bosnijak” de officiële naam is, wordt wereldwijd de term “Moslim” overwegend gebruikt. Door de eeuwenlange verschillende culturele invloeden, de religies en gebruiken is in beperkte mate ook het taaldialect uit elkaar gegroeid. De taal in Bosnië-Herzegovina heeft verschillende namen: Servisch, Bosnisch en Kroatisch. In praktijk schelen deze 3 talen zeer weinig van elkaar en is er absoluut geen taalbarrière. In het oude Joegoslavië was de officiële taal “Servo-Kroatisch”. Sinds 1991 is er sprake van een officiële Kroatische, Servische en Bosnische taal. Zeker in Bosnië-Herzegovina worden de talen door elkaar gesproken. Tussen de talen zit een gering onderscheid in woorden, en nog minder vaak voorkomend zinsbouw en grammatica. Alle talen zijn in feite dialecten van elkaar.