Wandelreis Albanië

Omschrijving
Van alle landen van Europa behoort Albanië ongetwijfeld tot de meest bijzondere. Albanië is lange tijd sterk geïsoleerd geweest en heeft zich na 1990 aan dit isolement weten te ontworstelen. Steden als Tirana en Shkodër doen inmiddels modern aan. Het onherbergzame Noorden, ook wel de Albanese Alpen genoemd is schitterend bergland dat veel van zijn bijzondere tradities bewaard heeft. Het gebied raakt heel voorzichtig ontsloten en wordt nog nauwelijks door toeristen bezocht. Een ervaring op zich.

Vertrekdata
08 september t/m 15 september

Deelnemers
10 deelnemers.

Prijzen

Aantal deelnemers  10 min.
Prijs pp. € 994,-

Inbegrepen
Rechtstreekse retourvlucht incl. luchthavenbelasting.
– Permanent gebruik van comfortabele bus incl. buschauffeur.
– Engelssprekende en Duitssprekende begeleiding.
– Alle excursies met – indien nodig – lokale gidsen.
– 1 overnachting in hotel Bicaj te Shkoder op basis van logies & ontbijt.
– 2 overnachtingen in privé accommodatie Ded Nika in Nderlysa op basis van halfpension.
– 1 overnachting in privé accommodatie Pavlin Pola te Theth op basis van halfpension.
– 2 overnachtingen in privé accommodatie te Gjoni op basis van halfpension.
– 1 overnachting in hotel Kruja te Tirana op basis van logies & ontbijt.
– Boottocht op dag 7.
– Vervoer te paard.
– Diner in Shkoder op dag 1.
– Sluitingsdiner in Tirana op dag 7.
– Administratiekosten en reserveringskosten.

Let op
Elke overnachting is op basis van halfpension. De overnachtingen op basis van logies & ontbijt, worden gecompenseerd door een plaatselijk lunch/diner.

Niet inbegrepen
– Eventuele verzekeringen (op aanvraag) en entreegelden.

Toeslag eenpersoonskamer
40,-

Mogelijke uitrusting
– Ingelopen bergwandelschoenen.
– Regenkleding.
– Zonnebril, zonnebrandolie en zonnehoedje.
– Handschoenen, sjaal en muts.
– Dagrugzak (ca. 40 liter).
– Zaklamp.
– Fototoestel, verrekijker en planten- en dierengids.
– Veldfles (ca. 1,5 liter).
– Handdoek(en).

Wandelreis Albanië

Reisschema


1

Dag 1.

Transfer naar Shkoder, een van de oudste steden van Albanië. Onder leiding van een stadsgids bezoek aan het centrum met o.a. het Rozafa kasteel en het Nationaal Museum. Shkoder ligt aan het Meer van Skadar, op de grens van Albanië en Montenegro.

2

Dag 2.

Transfer vanaf Shkoder via Boga naar Nderlysa. Indrukwekkende route naar Buni I Thores richting Zorzit. Prachtig uitzicht over het massief van Jezerca en Radohimes. Vervolgens een transfer naar het dal van de vallei van Shala.

3

Dag 3.

Wandeling naar het bijna verlaten dorpje Kapre, met een bezoek aan de “Blue Eye” waterval die gevoed wordt door de smeltende sneeuw uit het karstgebergte. Terug naar de Nderlysa kloof.

4

Dag 4.

Wandeling langs de Theti rivier door de smalle Grunas kloof. Via de watervallen (898 m) van Grunasch en de Blood Feud toren. In Kula bezoekt u het Etnografisch Museum en de oude bazaar.

5

Dag 5.

Stijging naar Gjelaj, verder door een dennenbos naar de boomgrens (1650 m). Lunch boven op de Valbonapas (1815 m). Afdaling naar Rragam met een prachtig uitzicht over de Valbona vallei. Korte transfer naar Gjoni.

6

Dag 6.

Wandeling naar het afgelegen gehucht Kukaj (1115 m) en verder over bergweiden met bezoek aan de schaapsherders van Stanet e Plan. Picknick met een prachtig panorama over de omgeving. Optionele wandeling mogelijk naar de Qafa e Roshit, een bergpas op 2060 m hoogte.

7

Dag 7.

Via Bajram Curri naar het vertrekpunt van de boot. Tocht (ca. 2,5 uur) over het bergmeer van Koman met prachtige zonsopgang. Transfer naar Tirana, de hoofdstad van Albanië met zijn Nationaal Historisch Museum. Stadswandeling door het historische centrum. Afscheidsdiner in het Blloku, het stadsdistrict waar vroeger het Politburo gevestigd was en nu de meest trendy wijk van deze stad is.

8

Dag 8.

Transfer naar de luchthaven en terugvlucht naar huis.

Reserveringsaanvraag

Reis

E-mailadres

Telefoon nr. achterblijver


Suggesties / Opmerkingen

Belangrijk
– Alle prijzen voor de groepsreizen zijn exact zoals vermeld.
– Alle prijzen voor de individuele programma’s zijn vanaf prijzen.
– De exacte prijzen voor de individuele reizen zijn afhankelijk van de vluchtberekening en de vertrekdatum.
– Alle bevestigingen incl. de exacte prijsberekening ontvangt u per e-mail binnen 12 uur.
– Nadat u onze bevestiging heeft ontvangen kunt u definitief bepalen of u akkoord gaat met de boeking.
– Alle namen moeten gespeld zijn zoals vermeld staat in uw paspoort.
– Alle vluchtnummer incl. het vertrek en aankomsttijden ontvangt u samen met de bevestiging.

Reisverzekeringen en betalingen
Alle reizen dienen voor het vertrek gereserveerd te zijn, hierop is een aanbetaling van 30% van de
totale reissom van toepassing. De volledige reissom dient 30 dagen voor vertrek te zijn voldaan. Betalingen t.n.v. Karatanova Tours op rekening NL08 INGB 0007 3743 98 (ING bank) of NL95 ABNA 0535 0813 08 (ABN AMRO) onder vermelding van de vertrekdata. Bij betaling en correspondentie a.u.b. ook het factuurnummer vermelden. Het is belangrijk dat alle namen juist gespeld zijn (zoals in uw paspoort). Uw bank- of giroafschrift is tevens uw bewijs van betaling. De tickets voor uw vlucht met de vermelde vertrektijden ontvangt u 3 weken voor vertrek. Het is belangrijk dat alle namen juist gespeld zijn (zoals in uw paspoort). U ontvangt tijdig een e-mailbericht, indien zich wijzigingen in de prijs van de luchthavenbelastingen voordoen.

Reisverzekeringen
U kunt een reisverzekering of annuleringsverzekering via Karatanova Tours of uw eigen verzekeringsmaatschappij afsluiten. Wij werken samen met de grootste Nederlandse reisverzekeraar, Global Assistance. www.allianz-assistance.nl/reisverzekering/ShowHome

Voorbehoud
De uitvoering van het programma is afhankelijk van plaatselijke (weers) omstandigheden. Een eventuele programmawijziging gebeurt zoveel mogelijk in overleg met u, maar is uiteindelijk ten allen tijden ter beoordeling van de reisbegeleider. Aangezien wij onze programma’s en uitgebreide reisbeschrijvingen voortdurend controleren en omdat onvoorziene omstandigheden ons soms dwingen een programma tijdens het seizoen aan te passen, kan het voorkomen dat een uitgebreide reisbeschrijving tijdens het seizoen moet worden veranderd. Wanneer deze aanpassingen ingrijpende consequenties hebben voor het verloopt van de reis, wordt u daarvan tijdig op de hoogte gebracht.

Praktische informatie Wandelreis Albanië
Paspoort
Voor Albanië is er geen visum nodig. Wel dient u een – MINIMAAL DRIE MAANDEN GELDIG – paspoort mee te nemen.

Extra advies
Maak een kopie van u pasport en gebruik die bij de recepties van de hotels.

Telefoneren
Als u vanuit Albanië naar Nederland wilt bellen, dan draait u 0031. Vanuit Nederland naar Albanië moet men eerst 00355 draaien. De exacte telefoonnummers van de accommodaties vind u in het overzicht boven. Er moet rekening gehouden worden met het feit, dat niet alle berggebieden telefonisch bereikbaar zijn, ook niet voor de mobiele telefoons.

Geld, pinnen en wisselkoers
In Albanië kunt u bijna overal pinnen. Voor het wisselen van geld kunt u het beste cash geld meenemen in kleine coupures. Neem geen cheques mee. Verder raden wij aan om uitsluitend geld te wisselen bij de aangegeven wisselkantoortjes, dat vaak in het Engels aangegeven staat als “Change Office”. Tot slot hanteert Albanië de Lek als munteenheid. De Lek kent munten van 1, 5, 10, 20, 50 en 100. De biljetten bestaan uit briefjes van 200, 500, 1000 en 5000 Lek, en 1 euro is circa 140 lek waard.

Gezondheid
Als u medicijnen gebruikt, dan is het aan te raden om voldoende voorraad mee te nemen. Verder is het van belang om ook een (kopie) recept in het Engels mee te nemen, zodat in het geval van verlies de desbetreffende medicijnen kunt bijbestellen.

Over Albanië
Albanië is een land in het westen van het Balkenschiereiland, grenzend aan de Adriatische en aan Ionische Zee. Behalve uit de vruchtbare Adriatische kust bestaat Albanië uit ruw en bergachtig gebied met als hoogste punt de Korab (2763 m) op de grens met Macedonië. Enkele eeuwen voor het begin van onze jaartelling bewoonden de Illyriërs Albanië. In de 2e eeuw v. Chr. veroverden de Romeinen het gebied en zij romaniseerden het land gedeeltelijk. Na 1204 ontstond in Zuid-Albanië en Noordwest-Griekenland het despotaat Epirus, dat vanuit Byzantium geregeerd werd. Dit gebied kwam aan het begin van de 14e eeuw onder het bewind te staan van de Italiaanse prinsen Orsini, terwijl Midden-Albanië als het Koninkrijk Albanië onder de koningen van Napels viel. In de eerste helft van de 15e eeuw vielen de Turken Albanië binnen. Ondanks het verzet van de Albanezen werd het vanaf 1478 officieel Turks gebied. Opmerkelijk was dat veel Albanezen overgingen tot de islam, maar toch gedurende de overheersing tegen de Turken in opstand kwamen, vooral sinds de 18e eeuw. In 1912 werd het land onafhankelijk van het Ottomaanse Rijk en na de Tweede Wereldoorlog kreeg het onder Enver Hoxha een dogmatisch communistisch regime dat zich steeds verder van de rest van de wereld isoleerde.

Karakteristieken van Albanië
Albanië is zonder twijfel één van de minst ontdekte landen van Europa. Voorheen, tijdens de communistische tijd, was het volledig afgesloten van de buitenwereld en daarna toneel van veel conflicten. De laatste jaren is daar een positieve verandering in gekomen en zetten de inwoners gezamenlijk de schouders onder de ontwikkeling van het land.

Eigenlijk heeft Albanië alles wat een vakantieland nodig heeft: een rijke historie, een prachtige natuur, een bijzonder prettig klimaat, mooie stranden en innemende bewoners. Daarbij heeft het land door zijn verleden een mysterieuze kant. Nadat het land in 1944 van het Duitse bezetters werden bevrijd, kwam het onder leiding te staan van de communistische dictator Enver Hoxha, die tot 1991 met harde hand regeerde. Sinds 1992 is het een parlementaire democratie, met een gekozen leider. Begin jaren negentig heeft het tevens de grenzen voor buitenlandse toeristen opengesteld, en dat geldt vooral voor het zuiden van het land.

Albanië is een vrij onherbergzaam land, bedekt met gebergten. De hoogste pieken liggen rond de 2800 meter. Langs de kusten van de Adriatische en Ionische Zee liggen nog maagdelijke stranden met een blauwe zee, nog onaangetast door het massatoerisme. 

Tirana is de hoofdstad van het land. Wat meteen opvalt, is het Skënderberg plein, een grote open ruimte in het hart van de stad. Wat je zeker moet bezoeken is het Nationale Museum van Historie, de Moskee van Ethem Mey en het Paleis van Cultuur.

Schkodra en Durrës
Shkodra en Durrës zijn oude, historische stadjes, waar je veel overblijfselen vindt uit vorige eeuwen. Shkodra is zelfs een van de oudste steden van Europa, waar al 500 voor Christus een fort werd gebouwd. In de buurt van Korfu ligt ook Butrint, omgeven door een landschap met olijf en sinaasappelbomen. Hier vind je vooral veel archeologische ruïnes, die dateren uit de Griekse en Romeinse tijd. Met onder meer het oude amfitheater, de tempel van Aesculapius, een abdij en de vestingmuren uit de klassieke oudheid. Door het bergachtig gebied is de gemiddelde temperatuur zeer verschillend, afhankelijk van de hoogte. De zomers zijn droog en kort. In het binnenland ligt een middeleeuws stadje, ‘Gjirokastra’. Je treft hier nog forten en kastelen aan, met onder meer het ‘Nationale Museum van de Wapens’