Wandelreis Bulgarije

Omschrijving
8-daagse wandelrondreis door het westen van Bulgarije verrijkt met bezoek aan het klooster van Rila en de kleine plaatsen Bansko en Melnik. Tijdens deze rondreis wandelen we door de meest unieke wandelroutes en maken we contact met de plaatselijke bevolking van de streek.

Vertrekdata
10-06-2016 t/m 17-06-2016

Deelnemers
Minimum: 10 personen.

Prijzen

Aantal deelnemers 10 min.
Prijs pp. € 895,-

Inbegrepen
Rechtstreekse retourvlucht incl. luchthavenbelasting.
– Permanent gebruik van comfortabele bus incl. buschauffeur.
– Engelssprekende of Nederlandssprekende begeleiding.
– Alle excursies met – indien nodig – lokale gidsen.
– 2 overnachtingen in privé accommodatie Mavrikova Kasta in Bansko op basis van halfpension en logies & ontbijt.
– 2 overnachtingen in familiehotel Boljarka in Melnik op basis van halfpension.
– 1 overnachting in hotel Gorski Kat in Rila op basis van halfpension.
– 1 overnachting in privé accommodatie Ilievata Kasta in Sapareva Banja op basis van halfpension.
– 1 overnachting in hotel Sveta Sofia in Sofia op basis van logies & ontbijt.
– Lunch in Rozen dorpje, dag 2.
– Sluitingsdiner in restaurant in Sofia, dag 7.
– Administratiekosten en reserveringskosten.

Let op
Elke overnachting is op basis van halfpension. De overnachtingen op basis van logies & ontbijt, worden gecompenseerd door een plaatselijk lunch/diner.

Niet inbegrepen
Eventuele verzekeringen (op aanvraag) en entreegelden.

Toeslag eenpersoonskamer
€ 145,-

Wandelreis Bulgarije

Reisschema


1

Dag 1.

Na aankomst in Bulgarije rijden we naar Bansko. Onderweg maken we een korte koffiepauze. Laat in de middag aankomst en inchecken in Bansko. Stadje Bansko ligt aan de voet van Piringebergte. We bezoeken één van de plaatselijke musea waar we ook de ambachtelijke handwerken van de streek kunnen bewonderen. Diner en overnachting in privé accommodatie Hotel Mavrikova Kasta in Bansko.

2

Dag 2.

Onze eerste wandeldag is in Pirin gebergte met haar noordelijke deel welke op de lijst van UNESCO als waardevolle natuurgebieden geplaatst is.

Vandaag zeer vroeg met de knapzak overbruggen we de eerste 1000 meter hoogteverschil met een korte busrit. De bus brengt ons hoog in het Pirin-gebergte, helemaal tot de Vichrin-hut (1950 m). Vanuit daar wandelen we ca. 6 uur tegen de stroom van de rivier ‘Banderitsa’ naar de ‘Banderisjki ezera’, een aantal hoog in het gebergte gelegen meren. Deze tocht is vergezeld van prachtige bergweiden en sprankelende beekjes. 400/400 m stijgen/dalen. Diner en overnachten in Bansko.

3

Dag 3.

We worden weer naar de Vichrin-hut gebracht waar we onze wandelprogramma voortzetten. Zo klimmen we weer naar de kam van de gebergteketen en zetten onze spectaculaire wandeltocht voort in de richting van de 2450 meter hoge Valiavitska Porta. Dan volgt de lange afdaling die ons geleidelijk in de warmere en weelderig begroeide vallei van Popina Laka (1300 m) brengt. Hier wacht de bus-je op ons om via het kuuroord Sandanski naar Melnik te brengen, waar we in een klein familie hotel overnachten. Melnik is het kleinste museumstadje (meer dorp dan een stad) van het land – verscholen tussen de zandpiramides. Tot 1912 telde het meer dan 12.000 inwoners en 70 kerken, nu telt Melnik ca. 270 inwoners. Door zijn bijzondere landschap van zandsteen formaties, door sterk geërodeerde kloven van zuidwest Pirin en de rode wijnen is Melnik goed bekend in Europa. We bezoeken het koopmanshuis van Kordopulov en haar catacomben. Uiteraard voor de liefhebbers staat een wijnproeverij (facultatief) op het programma mogelijk. Diner en overnachten in familiehotel Boljarka in Melnik. Wandelduur 6 ½ uur, 550 m stijgen en 1250 m dalen

4

Dag 4.

Vandaag maken we eerst een wandeling in de omgeving van Melnik. Wandelen naar de ruïnes van de despoot Aleksi Slav (1196-1207) en daarna (met de wandeluitrusting) rijden we per bus (20 min) naar het Rozhen-klooster uit de 13e eeuw. Het klooster is gewijd aan de geboorte van Maria, evenals de naam van de kerk in het klooster waar vaak doopplechtigheden plaatsvinden die voor een buitenstander een inzicht geven in de wijze waarop de plaatselijke mensen hun geloof beleven. Na de georganiseerde lunch in het dorp Rozhen wandelen we in ca. 2:30 uur terug naar Melnik. Een onvergetelijke tocht. Het pad loopt langs de unieke kalk- en zandsteenformaties, sommige met scherpe torens in de lucht. Terug in Melni, diner en overnachting. Totale wandeling is ca. 4 uur, 150 m stijgen/dalen.

5

Dag 5.

Na het ontbijt nemen we afscheid met Melnik en vertrekken we naar het klooster van Rila. Het klooster is een symbool voor de Slavische cultuur na een lange periode van bezetting en onderdrukking door de Turken en hierdoor een nationale bedevaartsoort. Het klooster werd in de 10e eeuw gesticht door Ivan Rilski en kende op zijn hoogtepunt 500 monniken cellen en 1000 slaapkamers voor de pelgrims. Hoogtepunt is echter de centraal gelegen Maria Hemelvaartkerk (Oespenië Boggoroditsjno), opgebouwd in Byzantijnse stijl tussen 1834 en 1837. ’s Middags maken we een wandeling naar de grot van de stichter van het klooster Ivan Rilski, waar hij in de 10e eeuw gewoond heeft. Duur wandeling ca. 2 uur, stijgen/dalen 150/150 m. Diner en overnachten in hotel Gorski Kat, gelegen nabij het klooster.

6

Dag 6.

Vandaag maken we de mooiste wandelingen van deze reis naar de zeven Meren van Rila. Van de Pionerska-hut wandelen we naar de Zeven schitterende Rila-meren. De wandeling voert langs alle meren en daarna daal je weer af naar het dal. Dit is een volle dag wandelen met een hoogteverschil van bijna 700 meter. Diner en overnachting in het dorpje Sapareva Banja in onze accommodatie Ilievata Kasta.

7

Dag 7.

Na het ontbijt rijden we naar de hoofdstad Sofia. In Sofia maken we een bustour door de stad met 1,2 miln. inwoners en meer dan 7000 jaar geschiedenis. Na de bustour en het inchecken hebben we tijd om zelf rond te neuzen in de stad. We overnachten vlakbij het centrum van Sofia en met een uitgebreid afscheidsdiner in één van de sfeervolle restaurants van Sofia maken we een eind aan onze rondreis door Bulgarije. Overnachting in hotel Sveta Sofia gelegen in het oude centrum van de stad.

8

Dag 8.

Transfer naar het vliegveld van Sofia en vertrek naar Nederland.

Reserveringsaanvraag

Reis

E-mailadres

Telefoon nr. achterblijver


Suggesties / Opmerkingen

Belangrijk
– Alle prijzen voor de groepsreizen zijn exact zoals vermeld.
– Alle prijzen voor de individuele programma’s zijn vanaf prijzen.
– De exacte prijzen voor de individuele reizen zijn afhankelijk van de vluchtberekening en de vertrekdatum.
– Alle bevestigingen incl. de exacte prijsberekening ontvangt u per e-mail binnen 12 uur.
– Nadat u onze bevestiging heeft ontvangen kunt u definitief bepalen of u akkoord gaat met de boeking.
– Alle namen moeten gespeld zijn zoals vermeld staat in uw paspoort.
– Alle vluchtnummer incl. het vertrek en aankomsttijden ontvangt u samen met de bevestiging.

Reisverzekeringen en betalingen
Alle reizen dienen voor het vertrek gereserveerd te zijn, hierop is een aanbetaling van 30% van de
totale reissom van toepassing. De volledige reissom dient 30 dagen voor vertrek te zijn voldaan. Betalingen t.n.v. Karatanova Tours op rekening NL08 INGB 0007 3743 98 (ING bank) of NL95 ABNA 0535 0813 08 (ABN AMRO) onder vermelding van de vertrekdata. Bij betaling en correspondentie a.u.b. ook het factuurnummer vermelden. Het is belangrijk dat alle namen juist gespeld zijn (zoals in uw paspoort). Uw bank- of giroafschrift is tevens uw bewijs van betaling. De tickets voor uw vlucht met de vermelde vertrektijden ontvangt u 3 weken voor vertrek. Het is belangrijk dat alle namen juist gespeld zijn (zoals in uw paspoort). U ontvangt tijdig een e-mailbericht, indien zich wijzigingen in de prijs van de luchthavenbelastingen voordoen.

Reisverzekeringen
U kunt een reisverzekering of annuleringsverzekering via Karatanova Tours of uw eigen verzekeringsmaatschappij afsluiten. Wij werken samen met de grootste Nederlandse reisverzekeraar, Global Assistance. www.allianz-assistance.nl/reisverzekering/ShowHome
Voorbehoud
De uitvoering van het programma is afhankelijk van plaatselijke (weers) omstandigheden. Een eventuele programmawijziging gebeurt zoveel mogelijk in overleg met u, maar is uiteindelijk ten allen tijden ter beoordeling van de reisbegeleider. Aangezien wij onze programma’s en uitgebreide reisbeschrijvingen voortdurend controleren en omdat onvoorziene omstandigheden ons soms dwingen een programma tijdens het seizoen aan te passen, kan het voorkomen dat een uitgebreide reisbeschrijving tijdens het seizoen moet worden veranderd. Wanneer deze aanpassingen ingrijpende consequenties hebben voor het verloopt van de reis, wordt u daarvan tijdig op de hoogte gebracht.

Praktische informatie Wandelreis Bulgarije
Paspoort
Voor Bulgarije is er geen visum nodig. Wel dient u een – MINIMAAL DRIE MAANDEN GELDIG – paspoort mee te nemen.

Extra advies
Maak een kopie van u pasport en gebruik die bij de recepties van de hotels.

Telefoneren
Als u vanuit Bulgarije naar Nederland wilt bellen, dan draait u 0031. Vanuit Nederland naar Bulgarije moet men eerst 00359 draaien. De exacte telefoonnummers van de accommodaties vind u in het overzicht boven. Er moet rekening gehouden worden met het feit, dat niet alle berggebieden telefonisch bereikbaar zijn, ook niet voor de mobiele telefoons.

Geld, pinnen en wisselkoers
In Bulgarije kunt u bijna overal pinnen. Voor het wisselen van geld kunt u het beste cash geld meenemen in kleine coupures. Neem geen cheques mee. Verder raden wij aan om uitsluitend geld te wisselen bij de aangegeven wisselkantoortjes, dat vaak in het Engels aangegeven staat als “Change Office”. Tot slot hanteert Bulgarije de Lev als munteenheid. De Lev kent munten van 1, 2, 5, 10, 20, 50 zogenoemde stotinki en van 1 lev. De biljetten bestaan uit briefjes van 1, 2, 5, 10, 20, 50, en 100 Lev, en 1 euro is circa 2 lev waard.

Gezondheid
Als u medicijnen gebruikt, dan is het aan te raden om voldoende voorraad mee te nemen. Verder is het van belang om ook een (kopie) recept in het Engels mee te nemen, zodat in het geval van verlies de desbetreffende medicijnen kunt bijbestellen.

Over Bulgarije
Bulgarije is een land gelegen in zuidoost Europa op het Balkanschiereiland. In het noorden grenst Bulgarije aan Roemenië en de grens wordt daar over een afstand van ca. 425 kilometer gevormd door de Donau rivier. In het westen grenst Bulgarije aan Servië en Macedonië, terwijl de grens met Griekenland in het zuiden wordt gevormd door de dalen van het Rodopi-gebergte. In het uiterste zuidoosten grenst Bulgarije aan Turkije en in het oosten aan de Zwarte Zee (Cerno More). Het Balkan-gebergte (Stara Planina) deelt het land van het westen naar het oosten. Het typische Midden-Europese landklimaat met warme zomers en koude winters wordt in Bulgarije sterk beïnvloed door de Zwarte Zee en het Balkan-gebergte. Noord-Bulgarije heeft een uitgesproken landklimaat, met hete zomers en strenge winters. Ten zuiden van het Balkan-gebergte, dat een klimaatscheiding vormt, heerst een zachter klimaat en vertoond dichter bij Griekenland steeds meer mediterrane trekjes.