Wandelreis in Hrvatsko Zagorje

Omschrijving
8-daagse wandelreis door de geschiedenis en de plaatselijke legendes van Hrvatsko Zagorje verrijkt met de dagelijkse gewoontes van de lokale bevolking. Wandelen in het Natuurparken van Medvednica en Zumberak met bezoek aan het geboortedorpje van Tito.

Vertrekdata
08- 08- 2016 t/m 15-08-2016

Deelnemers
Minimum: 10 personen.

Prijzen

Aantal deelnemers 10 min.
Prijs pp. € 795,-

Inbegrepen
Vlucht incl. luchthavenbelastingen.
– Permanent gebruik van comfortabele bus incl. buschauffeur.
– Engelssprekende begeleiding.
– Alle excursies met – indien nodig – lokale gidsen.
– 2 overnachtingen in hotel Tomislavov Dom op basis van halfpension.
– 1 overnachting in hotel Tomislavov Dom op basis van logies & ontbijt.
– 2 overnachtingen in hotel Aqua Vivae op basis van halfpension.
– 1 overnachting in hotel Aqua Vivae op basis van logies & ontbijt.
– 1 overnachting in hotel Laguna in Zagreb op basis van logies & ontbijt.
– Entreegelden voor de Natuur Parken.
– Diner in restaurant Snjezna Kraljica op dag 3.
– Specialiteiten van Kumrovec – Zagorski Strukli op dag 5
– Diner in restaurant Zelenjak met tamboerijnen orkest op dag 6.
– Sluitingsdiner in restaurant Lady Sram op dag 7.
– Administratie- en reserveringskosten.

Let op
Elke overnachting is op basis van halfpension. De overnachtingen op basis van logies & ontbijt, worden gecompenseerd door een plaatselijk lunch/diner.
Niet inbegrepen
Eventuele verzekeringen (op aanvraag) en overige entreegelden.

Toeslag eenpersoonskamer
€ 175,-

Mogelijke uitrusting
Ingelopen bergwandelschoenen.
Regenkleding.
Zonnebril, zonnebrandolie en zonnehoedje.
Handschoenen, sjaal en muts.
Dagrugzak (ca. 40 liter).
Zaklamp.
Eventueel verrekijker, planten- en dierengids.
– Veldfles (ca. 1,5 liter).
– Handdoek(en).

Wandelreis in Hrvatsko Zagorje

Reisschema


1

Dag 1.

Aankomst op het vliegveld van Zagreb en korte transfer naar het Natuurpark Medvednica, inchecken in onze accommodatiehotel Tomislavov Dom. Na een korte pauze hebben we een korte wandeling door het beboste gedeelte van het park en zodanig eerste kennismaking met de goed onderhouden Natuurpark welke zelfs met een speciale wandelroute voor blinde mensen voorzin is. Diner en overnachting in hotel Tomislavov Dom.

2

Dag 2.

Dag gereserveerd voor wandeling in het Natuurpark Medvednica, ca. 6 uur wandelen. Gedurende onze wandeldag komen we langs het aantal goedverzorgde educatieve wandelroutes, daarnaast bezoeken we de bekende grot Veternica welke in Kroatië als natuurerfgoed beschermd staat. Na deze educatieve wandeldag maken we een korte transfer naar onze hotel. Diner en overnachting in hotel Tomislavov Dom.

Legende over Zagorje – In de ban van de liefde

Ze was een knappe vrouw – Veronika Desinic, en de zoon van de plaatselijke landjonker werd waanzinnig verliefd op haar. Helaas, ze was een meisje uit volk en haar lage afkomst was een onoverkomelijk obstakel voor een eventueel huwelijk. Tot grote wanhoop van zijn ouders hield de jonge man voet bij stuk en weigerde zijn geliefde te vergeten. Maar een vrouw die een man zo het hoofd op hol kon brengen was ongetwijfeld een heks, daarom gooiden ze het meisje in de kerker van het kasteel. En om niets aan het toeval over te laten, stuurden ze op een avond een huurling naar haar cel om haar te wurgen.

3

Dag 3.

Na een rustig ontbijt vervolgen we onze wandelingen langs de educatieve -routes van het park Medvednica. Aangezien we de volgende dag Medvednica verlaten is vandaag onze dagprogramma ietsjes korter. In onze programma voor vandaag staat de middeleeuwse zilvermijn Zrinski centraal, dit is de eerste voor het publiek geopende mijn in Kroatië. s’ Avonds is een georganiseerd diner in het restaurant van hotel Snjezna Kraljica. Overnachting in hotel Tomislavov Dom.

4

Dag 4.

Vandaag verlaten we Medvednica en wandelen we steeds dieper in de regio van Zagorje. 5-uur durende wandeling tot aan het historische plaatsje Gornja Stubica. In Stubica bezoeken we het kasteel Orsic als het monument van Matija Gubec, beroemde leider van de boerenopstand uit de 16e eeuw. Het kasteel Orsic is gebouwd in de 18e eeuw terwijl nu dienst doet als musea van de boerenopstand. In het kasteel krijgen we uitgebreide uitleg van de boerenopstand. Daarna rijden we naar het hart van Hrvatsko Zagorje. We overnachten in hotel Aqua Vivae in Krapinske Toplice. Diner en overnachting.

5

Dag 5.

Waarschijnlijk zal voor meeste van jullie de dag van vandaag zeer bijzonder worden, want vandaag brengen we een bezoek aan het geboortehuis van ex- Joegoslavische president Tito. Zijn geboortedorpje Kumrovec is inmiddels een etnodorp geworden bestaande uit 18 beschermde huizen en elk vertegenwoordigd met één van de aspecten van het leven van mensen uit de streek. In het dorpje worden we warm verwelkomd met de traditionele specialiteiten – Zagorski Strukli. Na het bezoek van Tito zijn geboortehuis en de rest van het dorp wandelen we door een prachtig groen landschap vanuit Kumrovec tot aan de 15e-eeuws versterkte kasteel Veliki Tabor, geclassificeerd in de voornaamste categorie Unesco monumenten, een wandeling van ca. 4 uur. Na het bezoek aan het kasteel rijden we terug aan onze hotel in Krapinske Toplice, diner en overnachting.

6

Dag 6.

Dag gereserveerd voor wandelen in Zumberak, andere Natuurpark van Hrvatsko Zagorje gelegen op zo een 30 km ten zuidwesten van Zagreb. Samen met onze lokale gids maken we een rustige dagwandeling door deze pittoresk heuvelachtige omgeving. Vanavond kunnen we in het sfeervolle restaurant Zelenjak volop genieten van de verschillende wijnsoorten uit de streek als van de plaatselijke tamboerijnen orkest.

Zumberak is een heuvelachtige regio (ca. 300 km²) gelegen in het zuidwesten van Zagreb, genoemd naar de oude burcht Zumberak die in 1793 afgebrand is. De regio kenmerkt zich door haar Karstreliëf (grotten, ondergrondse stromingen) als door haar en beuken- en kastanjebossen. Plaatselijke bevolking houdt zich hier voornamelijk met landbouw, wijnbouw en veeteelt bezig.

7

Dag 7.

Vandaag staat de hoofdstad van Kroatië in onze programma centraal. Bezoek aan aantal bezienswaardigheden van de stad Zagreb. In deze barokstad herinneren de statige gebouwen aan het Habsburgse keizerrijk. We zien onder meer de kathedraal, het gezellige Dolacplein en de St. Marcuskerk met zijn veelkleurige dak. Ook zien we het nationale theater of de Kroatische tempel van cultuur, zoals Franz Liszt dit theater noemde. De laatste nacht verblijven we in Zagreb in hotel Laguna. Georganiseerd sluitingsdiner in restaurant Lady Sram met de traditionele specialiteiten als de plaatselijke muziek uit Zagorje. Overnachting in Zagreb.

8

Dag 8.

Ontbijt en transfer naar de luchthaven van Zagreb.

Reserveringsaanvraag

Reis

E-mailadres

Telefoon nr. achterblijver


Suggesties / Opmerkingen

Belangrijk
– Alle prijzen voor de groepsreizen zijn exact zoals vermeld.
– Alle prijzen voor de individuele programma’s zijn vanaf prijzen.
– De exacte prijzen voor de individuele reizen zijn afhankelijk van de vluchtberekening en de vertrekdatum.
– Alle bevestigingen incl. de exacte prijsberekening ontvangt u per e-mail binnen 12 uur.
– Nadat u onze bevestiging heeft ontvangen kunt u definitief bepalen of u akkoord gaat met de boeking.
– Alle namen moeten gespeld zijn zoals vermeld staat in uw paspoort.
– Alle vluchtnummer incl. het vertrek en aankomsttijden ontvangt u samen met de bevestiging.

Reisverzekeringen en betalingen
Alle reizen dienen voor het vertrek gereserveerd te zijn, hierop is een aanbetaling van 30% van de
totale reissom van toepassing. De volledige reissom dient 30 dagen voor vertrek te zijn voldaan. Betalingen t.n.v. Karatanova Tours op rekening NL08 INGB 0007 3743 98 (ING bank) of NL95 ABNA 0535 0813 08 (ABN AMRO) onder vermelding van de vertrekdata. Bij betaling en correspondentie a.u.b. ook het factuurnummer vermelden. Het is belangrijk dat alle namen juist gespeld zijn (zoals in uw paspoort). Uw bank- of giroafschrift is tevens uw bewijs van betaling. De tickets voor uw vlucht met de vermelde vertrektijden ontvangt u 3 weken voor vertrek. Het is belangrijk dat alle namen juist gespeld zijn (zoals in uw paspoort). U ontvangt tijdig een e-mailbericht, indien zich wijzigingen in de prijs van de luchthavenbelastingen voordoen.

Reisverzekeringen
U kunt een reisverzekering of annuleringsverzekering via Karatanova Tours of uw eigen verzekeringsmaatschappij afsluiten. Wij werken samen met de grootste Nederlandse reisverzekeraar, Global Assistance. www.allianz-assistance.nl/reisverzekering/ShowHome

Voorbehoud
De uitvoering van het programma is afhankelijk van plaatselijke (weers) omstandigheden. Een eventuele programmawijziging gebeurt zoveel mogelijk in overleg met u, maar is uiteindelijk ten allen tijden ter beoordeling van de reisbegeleider. Aangezien wij onze programma’s en uitgebreide reisbeschrijvingen voortdurend controleren en omdat onvoorziene omstandigheden ons soms dwingen een programma tijdens het seizoen aan te passen, kan het voorkomen dat een uitgebreide reisbeschrijving tijdens het seizoen moet worden veranderd. Wanneer deze aanpassingen ingrijpende consequenties hebben voor het verloopt van de reis, wordt u daarvan tijdig op de hoogte gebracht.

Praktische informatie Wandelreis in Hrvatsko Zagorje
Paspoort
Voor Kroatië is er geen visum nodig. Wel dient u een – MINIMAAL DRIE MAANDEN GELDIG – paspoort mee te nemen.

Extra advies
Maak een kopie van u pasport en gebruik die bij de recepties van de hotels.

Telefoneren
Als u vanuit Kroatië naar Nederland wilt bellen, dan draait u 0031. Vanuit Nederland naar Kroatië moet men eerst 00385 draaien. De exacte telefoonnummers van de accommodaties vind u in het overzicht boven. Er moet rekening gehouden worden met het feit, dat niet alle berggebieden telefonisch bereikbaar zijn, ook niet voor de mobiele telefoons.

Geld, pinnen en wisselkoers
In Kroatië kunt u bijna overal pinnen. Voor het wisselen van geld kunt u het beste cash geld meenemen in kleine coupures. Neem geen cheques mee. Verder raden wij aan om uitsluitend geld te wisselen bij de aangegeven wisselkantoortjes, dat vaak in het Engels aangegeven staat als “Change Office”. Tot slot hanteert Kroatië de Kuna als munteenheid. De Kuna kent munten van 1, 2, 5. De biljetten bestaan uit briefjes van 5, 10, 20, 50, 100, 200, 500 en 1000 Kuna, en 1 euro is circa 7.5 kuni waard.

Gezondheid
Als u medicijnen gebruikt, dan is het aan te raden om voldoende voorraad mee te nemen. Verder is het van belang om ook een (kopie) recept in het Engels mee te nemen, zodat in het geval van verlies de desbetreffende medicijnen kunt bijbestellen.

Over Kroatië
Kroatië, vaak de kleurrijke roos genoemd, is op een bijzonder manier gelegen in het zuidoosten van Centraal-Europa. Door haar ligging kenmerkt Kroatië zich door verschillende klimaten en reliëfs, maar ook door diverse cultuurhistorische elementen. Westerse toeristen herkennen Kroatië aan haar mediterrane klimaat en de lange stranden aan de Adriatische kust. Veel mensen vergeten echter dat de kust maar een derde van het totale landoppervlak beslaat. Het binnenland dat wij in het centrale en het noordelijke deel splitsen, is totaal verschillend van de zuidelijke Adriatische kust. In deze gebieden is het continentale klimaat duidelijk aanwezig, met een perfecte verdeling in de vier jaargetijden. De verscheidenheid van Kroatië is ook te zien in de culturele en traditionele elementen in het dagelijkse leven van de bevolking. Wij mogen daarbij de historische achtergronden niet vergeten; het kustgebied kent meer invloeden van de Romeinse cultuur, terwijl het binnenland juist naast de Romeinse cultuur ook beïnvloed is door de Oostenrijks-Hongaarse monarchie, Napoleontisch Frankrijk en de Balkancultuur. Net als alle andere culturen heeft de Kroatische cultuur zich ook buiten haar grenzen verspreid. In sommige delen van Bosnië en Herzegovina, maar ook in Vojvodina is de invloed van deze cultuur terug te vinden, vermengd met de cultuur van haar buurlanden.

Landschap & klimaat
Kroatië grenst met de noordoostelijke kust van de Adriatische Zee aan Slovenië in het noorden aan Hongarije, in het oosten aan Servië en aan Bosnië-Herzegovina. De republiek is ruim anderhalf keer zo groot als Nederland en strekt zich uit over vlaktes van Pannonian en Slavonia, over heuvelachtige centraal Kroatië en over de ruwe Adriatische kust. Het zuidelijkste gedeelte van de Adriatische kust, met inbegrip van de stad Dubrovnik, wordt gescheiden van de rest van het land door eengedeelte van Bosnië en Herzegovina.

De kustlijn
De toeristentrekker van Kroatië is sinds jaar en dag zijn enorme kustlijn omgeven door kliffen. Het land heeft een 1778 km kustlijn; 5790 km als u de eilanden meetelt. Op de meeste stranden echter treft u geen zand, maar hellende kliffen die hun voetstap in de Adriatische Zee achterlaten. De eilanden van het land zijn te vergelijken met de parels van Griekenland. Er zijn in totaal 1185 eilanden, waarvan 66 worden bewoond.

Grillige vorm
Kroatië is een land met een grillige vorm. Dat betekent in de regel veel afwisseling. Midden-Kroatië, ten oosten en ten zuiden van Zagreb en doorstroomd door Sava, Kupa en Drava is laag en vlak. Dit geldt ook voor het vruchtbare Slavonië in het oosten. Noordwest-Kroatië omvat het grootste deel van Istrië. Zuidwest-Kroatië omvat de gehele Dalmatische kuststreek tot bij de Baai van Kotor met de ketens van de Dinarische Alpen (tot 1831 m) en het ruige hoogland Lika, dit zijn grotendeels arme karstgebieden.
Nationale Parken Kroatië heeft acht mooie nationale parken. Brijuni, dicht bij Pula gelegen, is het meest gecultiveerd, met goed bewaarde Mediterrane eiken bossen. Het bergachtige Nationale Park Risnjak is het huis van de lynx, terwijl de dichte bossen van het Nationale Park Paklenica insecten, reptielen en vogels, met inbegrip van de bedreigde ‘griffon’ gier herbergen. Het Nationale Park van Meren (Plitvice) huisvest beren, wolven en herten.