Wandelreis Montenegro

Omschrijving
10-daagse avontuurlijke wandelprogramma door de wilde bergen van Montenegro en het meren van Biogradsko en Skadar, verrijkt met bezoek aan Lovcen en Kotor met aantal culturele belevenissen.

Hoewel Montenegro aan de Adriatische zee ligt is het vooral een bergland. Meer dan de helft van de oppervlakte van dit kleine Balkanlandje ligt immers boven de duizend meter. In het noorden van het land vind je enkele nationale parken rond indrukwekkende, grillige kalkmassieven typerend voor het Balkangebied. Deze parken werden pas vrij recent uitgebouwd en dit in samenwerking met de lokale bergbewoners die ’s zomers met hun kuddes in de bergweiden hun traditionele katuns bevolken.

Op onze tocht van de indrukwekkende Komovi bergen door het Bjelasica massief verblijven we in deze traditionele berghutten, in kleine nederzettingen waar de bergbewoners ons gastvrij ontvangen.

In het Durmitormassief vinden we bijna vijftig bergtoppen boven de 2000m terug waaronder Bobotov Kuk (2.523m), de hoogste bergtop van Montenegro. Door het massief loopt tevens de Tarakloof, de diepste canyon van Europa.
Onderweg bezoeken we ook enkele cultuurhistorische hoogtepunten zoals de Orthodoxe kloosters Piva en Ostrog. En we eindigen in het Middeleeuwse Cetinje, ooit de hoofdstad van Montenegro.

Montenegro is een fascinerend land vol cultuur en geschiedenis, een ongerept berggebied met een gastvrije bevolking en een absolute aanrader als wandelbestemming.

Vertrekdata
28 juni t/m 07 juli
30 augustus t/m 08 september

Deelnemers
Minimum: 8 personen.

Prijzen

Aantal deelnemers Min. 8
Prijs pp. € 696,-

Inbegrepen 
– Permanent gebruik van comfortabele bus incl. buschauffeur.
– Engelssprekende of Nederlandssprekende begeleiding.
– Alle excursies met – indien nodig – lokale gidsen.
– Boottocht in Peras.
– Boottocht meer van Skadar.
– Georganiseerde lunch bij het meer van Skadar te Karuca.
– 1 overnachting in villa Jelka te Kolasin op basis van halfpension.
– 2 overnachtingen in ecologische herdershuisjes te Bjelasica gebergte op basis van halfpension.
– 1 overnachting in berghuisjes te Biogradsko Jezero op basis van logies & ontbijt.
– 3 overnachtingen in hotel te Zabljak op basis van halfpension.
– 2 overnachtingen in accommodatie Pension 22 te Cetinje op basis van halfpension.
– Administratie- en reserveringskosten.

Let op
Elke overnachting is op basis van halfpension. De overnachtingen op basis van logies & ontbijt, worden gecompenseerd door een plaatselijk lunch/diner.
Niet inbegrepen
Rechtstreekse vlucht incl. luchthavenbelastingen (op aanvraag), eventuele verzekeringen (op aanvraag) en overige entreegelden.

Toeslag eenpersoonskamer
€ 145,-

Mogelijke uitrusting
Ingelopen bergwandelschoenen.
– Regenkleding.
– Zonnebril, zonnebrandolie en zonnehoedje.
– Handschoenen, sjaal en muts.
– Dagrugzak (ca. 40 liter).
– Zaklamp.
– Fototoestel, verrekijker en planten- en dierengids.
– Veldfles (ca. 1,5 liter).
– Handdoek(en).
– Zwemkleding voor de liefhebbers.

Wandelreis Montenegro

Reisschema


1

Dag 1.

Aankomst in Podgorica en georganiseerde transfer naar Kolasin. Onderweg naar Kolasin, bij voldoende tijd en afhankelijk van de vlucht maken we een bezoek aan het klooster van Moraca. Aankomst in Kolasin en inchecken in onze accommodatie Vila Jelka, diner in plaatselijk eethuisje. Overnachting in Kolasin.

Het klooster, Manastir Morača, is één van de mooiste en interessante kloosters in Montenegro. Op weg naar dit prachtige klooster doorkruisen we de Morača Canyon, die één van de prachtigste canyon’s in Europa.

2

Dag 2.

Na het ontbijt vanuit Kolasin hebben we georganiseerde ochtendtransfer naar het eenzame en verrassend groene Bjelasicagebergte, tot aan de bergpas van Tresnjevik, waar onze wandeling begint. Terwijl de bagage met de terreinwagens naar de afgelegen overnachtingsplek wordt gebracht, wandelen we langs de zomernederzetting van Prisojacni katun op 1700 m en de toppen Lisa en Kljuc tot we de grenzen van het Nationale Park Biogradska Gora bereiken. We passeren diverse fraaie uitzichtpunten en zien de indrukwekkende toppen van de Komovi massief. Groep zal in verschillende „ecologische-katune“ eco-herdershuisjes op 1750 m slapen. De wandeling voert ons hoog over de glooiende grashellingen van het massief, tussen 1600 en 1800 meter hoogte. Lengte 18 km, 600 m stijgen en 400 m dalen, wandelduur ca. 5 ½ uur.

Katuni zijn kleine aangepaste herdershuisjes, welke men makkelijk van één naar de ander berg kan verplaatsen.

3

Dag 3.

Op onze vierde dag maken we vanuit onze katuni een fraaie rondwandeling door het Nationaal Park Biogradska Gora. Wandelen we lans de top Zekova Glava en bovenlangs het meer “Pesica Jezera” (op 1838 m boven de zeespiegel). Verder wandelen naar de hoogste top van Bjelasicaberg, „Crna Glava“ (2.137m), vanuit de top zien we oude en verlaten herdershuisjes om het verschil met het verleden te maken. Lengte wandeling 18 km, tijd 6-7 uur, hoogteverschil +/- 400 m stijgen en dalen. Diner en overnachting in Bjelasicaberg “eco-katuni”.

4

Dag 4.

5 a 6-uur durende wandeling vanuit Bjelasicaberg “eco-katuni” tot aan het meer van Biograd “Biogradsko Jezero”, bagage wordt met aparte transfer gebracht. Via de bergheuvel „Ogorela Glava“ (+/- 1960 m) lopen we richting het uitzicht „Medjedak“, één van de mooiste uitzichten op het meer van Biograd, „Biogradsko Jezero“ (1093 m) en de Nationale Park. Overnachting in de berghuisjes voorzien met stroom. Mensen kunnen in 2 aparte huisjes douchen en gebruik maken van het toilet. In hun vrije tijd kunnen ze zwemen, bootje huren of nog 1 uur rondom het meer wandelen. Voor diner wordt door onze gastheer Miki een barbecue geregeld. Wandeling duurt 5 ½ uur, ongeveer 11 km, hoogteverschil 350 m stijgen en +/- 950 m dalen. Overnachting in klein berghuisjes midden in een bosrijke omgeving.

5

Dag 5.

Na het ontbijt transfer met busje vanuit “Biogradska Jezera” tot aan de Durmitorgebergte (Zabljak) langs de Tarakloof. Onderweg maken we pauze bij Djurdjević Tara, ooit de hoogste brug ter wereld (gebouwd in 1940, 154m hoog). Na aankomst in Zabljak en het inchecken in onze hotel worden we naar Momcilov grad gebracht. Vanuit daar samen met onze plaatselijke gids wandelen we naar het meertje Jablan Jezero, dat verscholen ligt in een kom onder de steile rotswand van de Crvena greda. Van daar wandelen we via het stille gletsjermeertje Barno jezero geleidelijk dalend terug naar het hotel, een rustige eerste kennismaking met het Durmitorgebergte. Diner en overnachting. Lengte wandeling 8 km, 200 m stijgen en 500 m dalen, wandelduur ca. 3,5 uur.

Extra informatie over Durmitor: In het binnenland van Montenegro ligt Durmitor, ideaal voor wandelaars. Durmitor is een gebied beschermd door Unesco en is omringd door rivieren Piva, Komarnica en Tara met haar enorme kloof (na de Grand Canyon is Tarakloof de 2-de diepste kloof van de wereld, deze is 100km lang en 1067m diep). Zablak is een dorp in het centrum van Durmitor dat als uitgangspunt voor wandelaars wordt gebruikt, voor ons dus ook. Durmitor heeft meer dan 40 toppen boven de 2100m, 16 bergmeren, 14 bergpassen, 3 canyons, zeldzame soorten dieren, 172 soorten vogels en meer dan 1500 soorten flora. Alles bij elkaar maakt dit natuurpark een mooie plek voor trektochten, je bent nooit ver weg van een koele duik. Crno jezero (1418 m) ligt aan de basis van de Meded berg en is het grootste meer.

6

Dag 6.

7-uur durende wandeling in Durmitor regio. Na het ontbijt korte transfer naar het grootste meer van de Durmitor, het Crno jezero ofwel Zwarte meer. Vanuit het meer stijgen we onder de imposante toppen van de Savin Kuk en de Medjed tot op 2145 meter gelegen pas Velika previja. Van daar hebben we een adembenemend uitzicht op de kern van het gebergte. Liefhebbers kunnen vanaf hier de top van de Terzin Bogaz (2303) beklimmen. Een flinke afdaling brengt ons via de zomerweiden van Lokvice en bovenlangs het Crno jezero terug in Zabljak. Lengte 16 ½ km, 700 meter stijgen en dalen, wandelduur ca. 7 uur (met Terzin Bogaz 150 meter stijgen en dalen en 0,5 uur extra)

In Durmitor zijn meerdere opties om te wandelen, van 4 t/m 12 a 13 uur wandelen. Het is mogelijk om ter plekke en in overleg met de locale gids en afhankelijk van de conditie van de groep juiste beslissing te nemen (langere of kortere wandeling). Diner en overnachting.

7

Dag 7.

Na het ontbijt korte transfer nar onze beginpunt, het Zwarte Meer. Daarna maken we een rondwandeling naar de ijsgrot Ledena pecina (2160 m). Na een steile afdaling kunnen we binnenin de grot ijspilaren bewonderen met namen als ‘torso’, ‘troon’ en ‘moeder en kind’. Met uitzicht op de hoogste pieken van de Durmitor wandelen we verder door de woeste karstwereld. Wandelend langs de nieuwe en aangename verassingen van Durmitor komen we in de loop van de middag terug in Zabljak. Lengte 16 km, 800 m stijgen en dalen, wandelduur ca. 7 uur.

8

Dag 8.

Lange transfer vanuit Durmitor tot aan Cetinje, ooit de hoofdstad van Montenegro. Onderweg naar Cetinje maken we bezoek aan het kerkje Gospa od Skrpelja in Perast maar ook aan de stad Kotor. Na een korte pauze voor lunch samen met onze Engelssprekende gids maken we een georganiseerde stadswandeling door het oude gedeelte van Kotor. Daarna hebben we voldoende vrije tijd om Kotor op eigen gelegenheid te beleven. Doorrijden naar Cetinje (via de Nationale Park van Cetinje), diner in traditioneel eethuisje en overnachting in Pension 22 in Cetinje.

Kotor – Het stadje Kotor bij de baai is zeer gezellig. Het is een historische stad, het oude gedeelte van de stad is verkeersvrij en omringd door wallen. Eveneens als Dubrovnik, staat Kotor geplaatst op de UNESCO-lijst van werelderfgoed. De oude stad met zijn nauwe schaduwrijke straatjes is aan drie zijden omgeven door stadsmuren van tien meter dikte en vijftien tot twintig meter hoogte. Aan de vierde zijde verrijst de kale bergwand van de Lovćenberg, waartegen op 260m hoogte de vesting Sveti Ivan ligt, die door een driedubbele muur van bijna vier kilometer lengte met de stadsmuur verbonden is.

9

Dag 9.

Dag gereserveerd voor het meer van Skadar. Transfer tot aan het plaatsje Vir Pazar. Dit is een dorp gelegen aan een uitloper van het meer van Skadar. Varen met de boot vanuit Vir Pazar tot aan het dorpje Dodosi en Karuci waar we de tijd nemen voor georganiseerde lunch maar ook voor een frisse duik in het meer. Vervolgens varen we naar de mooiste plek van het meer, het dorpje Rijeka Crnojevica. Hier vinden we de typische Montenegrijnse plattelands architectuur. Rijeka Crnojevica is een leuk tussendoortje tijdens het bezoek aan het Skadar Meer, of als tussenstop tijdens een daguitstap van Cetinje naar Podgorica. Vrije tijd om te genieten van de pracht der natuur van de streek. Diner in Cetinje in traditioneel eethuisje, overnachting in Pension 22 in Cetinje.

Het meer van Skadar (Skadarsko Jezero), een voormalige zee-inham, is vandaag het grootste meer op de Balkan. Met zijn lengte van 48km en breedte van 14km, is het één van Europa’s belangrijkste vogelreservaten. Zo bevinden er zich talrijke watervogels. Buiten de vele watervogels, is de visrijkdom van het meer ook buitengewoon groot. Beroemd is een soort sardines, die zich heeft aangepast aan het zoete water, toen de voormalige zee-inham in een ver verleden door de spelingen van de natuur geleidelijk aan werd afgesloten van de Adriatische Zee. Het meer ligt thans zes meter boven zeeniveau. Meer en oever zijn het grootste nationale park van Ex-Joegoslavië, en hierbij ook van Montenegro. Het meer van Skadar heeft IBA status en staat ook geregistreerd op de lijst van Ramsar. Het meer van Skadar kent meer dan 280 soorten vogels, waarvan meer dan 70 zich nestelt bij het meer.

10

Dag 10.

Na een rustig ontbijt nemen we afscheid van Cetinje. Rond de middag komen we op het vliegveld van Podgorica en vertrekken we naar Nederland.

Reserveringsaanvraag

Reis

E-mailadres

Telefoon nr. achterblijver


Suggesties / Opmerkingen

Belangrijk
– Alle prijzen voor de groepsreizen zijn exact zoals vermeld.
– Alle prijzen voor de individuele programma’s zijn vanaf prijzen.
– De exacte prijzen voor de individuele reizen zijn afhankelijk van de vluchtberekening en de vertrekdatum.
– Alle bevestigingen incl. de exacte prijsberekening ontvangt u per e-mail binnen 12 uur.
– Nadat u onze bevestiging heeft ontvangen kunt u definitief bepalen of u akkoord gaat met de boeking.
– Alle namen moeten gespeld zijn zoals vermeld staat in uw paspoort.
– Alle vluchtnummer incl. het vertrek en aankomsttijden ontvangt u samen met de bevestiging.

Reisverzekeringen en betalingen
Alle reizen dienen voor het vertrek gereserveerd te zijn, hierop is een aanbetaling van 30% van de
totale reissom van toepassing. De volledige reissom dient 30 dagen voor vertrek te zijn voldaan. Betalingen t.n.v. Karatanova Tours op rekening NL08 INGB 0007 3743 98 (ING bank) of NL95 ABNA 0535 0813 08 (ABN AMRO) onder vermelding van de vertrekdata. Bij betaling en correspondentie a.u.b. ook het factuurnummer vermelden. Het is belangrijk dat alle namen juist gespeld zijn (zoals in uw paspoort). Uw bank- of giroafschrift is tevens uw bewijs van betaling. De tickets voor uw vlucht met de vermelde vertrektijden ontvangt u 3 weken voor vertrek. Het is belangrijk dat alle namen juist gespeld zijn (zoals in uw paspoort). U ontvangt tijdig een e-mailbericht, indien zich wijzigingen in de prijs van de luchthavenbelastingen voordoen.

Reisverzekeringen
U kunt een reisverzekering of annuleringsverzekering via Karatanova Tours of uw eigen verzekeringsmaatschappij afsluiten. Wij werken samen met de grootste Nederlandse reisverzekeraar, Global Assistance. www.allianz-assistance.nl/reisverzekering/ShowHome

Voorbehoud
De uitvoering van het programma is afhankelijk van plaatselijke (weers) omstandigheden. Een eventuele programmawijziging gebeurt zoveel mogelijk in overleg met u, maar is uiteindelijk ten allen tijden ter beoordeling van de reisbegeleider. Aangezien wij onze programma’s en uitgebreide reisbeschrijvingen voortdurend controleren en omdat onvoorziene omstandigheden ons soms dwingen een programma tijdens het seizoen aan te passen, kan het voorkomen dat een uitgebreide reisbeschrijving tijdens het seizoen moet worden veranderd. Wanneer deze aanpassingen ingrijpende consequenties hebben voor het verloopt van de reis, wordt u daarvan tijdig op de hoogte gebracht.

Praktische informatie Wandelreis Montenegro
Paspoort
Voor Montenegro is er geen visum nodig. Wel dient u een – MINIMAAL DRIE MAANDEN GELDIG – paspoort mee te nemen.

Extra advies
Maak een kopie van u pasport en gebruik die bij de recepties van de hotels.

Telefoneren
Als u vanuit Montenegro naar Nederland wilt bellen, dan draait u 0031. Vanuit Nederland naar Montenegro moet men eerst 00382 draaien. De exacte telefoonnummers van de accommodaties vind u in het overzicht boven. Er moet rekening gehouden worden met het feit, dat niet alle berggebieden telefonisch bereikbaar zijn, ook niet voor de mobiele telefoons.

Geld, pinnen en wisselkoers
In Montenegro kunt u bijna overal pinnen. Montenegro hanteert als munteenheid euro’s, waardoor geld wisselen niet nodig is.

Gezondheid
Als u medicijnen gebruikt, dan is het aan te raden om voldoende voorraad mee te nemen. Verder is het van belang om ook een (kopie) recept in het Engels mee te nemen, zodat in het geval van verlies de desbetreffende medicijnen kunt bijbestellen.

Over Montenegro
Montenegro is een klein land, ongeveer een derde van Nederland, en heeft ruim 660.000 inwoners. Montenegro grenst aan Kroatië, Bosnië-Herzegovina, Servië, (Kosovo) en Albanië. In het Servo-Kroatisch, de landstaal, is Montenegro Crna Gora, wat ‘zwarte berg’ betekent. Het grootste deel van Montenegro’s oppervlak is onderdeel van de Dinarische Alpen, met vooral aan de westkust soms bijna loodrecht oprijzend karstgesteente. Lange tijd was Montenegro een moeilijk toegankelijk, onherbergzaam en tamelijk geïsoleerd gebied. Karst is gevormd door het geleidelijk oplossen van kalksteen door regenwater. Het bestaat uit samengeperste schelpdieren, is vlijmscherp en poreus: water zakt er onmiddellijk in weg en vormt ondergronds kloven, spelonken en tunnels. Het oppervlaktewater zakt er pijlsnel in weg en vormt ondergrondse rivieren van de bergen vaak weer bovengronds verschijnen als bronnen, of – zoals in Montenegro uitmonden in zee. Tot op heden was vooral het noorden in trek bij Montenegro, populaire wandelgebergtes zijn Durmitor en Prokletije, met toppen tussen 2000 – 2500 meter. Een extra dimensie aan wandelen in het westen is de prachtige kust waarop je vanuit de bergen uitkijkt. De baai van Kotor behoort tot de mooiste van Europa. De westkust bestaat van noord naar zuid uit het Orjen-gebergte, Nationaal Park Lovcen en het Rumija- massief. De hoogste top van het kustgebergte is de Zubacki Kabao, 1894 meter hoog en daarmee zo’n 200 meter hoger dan de andere toppen van dit gebergte. Het Orjen- gebergte is kaal, met weinig begroeiing, maar meer naar het zuiden, richting Lovcen en Rumija wordt de omgeving beboster. Behalve nationaal park Lovcen doorkruist de route ook nationaal park Skadarsko Jezero (Skadar Meer).

Interessant om te weten: Geheel Montenegro is enorm bergachtig (Montenegro vrij vertaald betekend zwarte bergen of Crna Gora in het Servisch). De bergen zijn zeer leuk als het extreem heet is, de temperatuur is er 10 a 15 graden lager dan aan de kust.

Montenegro telt ongeveer 650.00 inwoners en meeste mensen wonen langs de kust van het land, dat betekend dat je in de bergen echt zelden mensen tegen komt en dat de natuur niet door mensen verpest is.