West Oost Macedonië

Omschrijving
15-daagse speciale rondreis voor kleine groepen door Macedonië; langs de Nationale parken van Galicica, Pelister en met de meren van Ohrid en Prespa maar ook verrijkt met bezoek aan het oosten van het land. Tijdens deze rondreis bezoeken wij authentieke stadjes, afgelegen kloosters luisteren we naar de oorspronkelijke muziek en proeven de traditionele gerechten.

Vertrekdata
12 mei t/m 22 september

Deelnemers
Minimum: 6 personen.

Prijzen

Aantal deelnemers Min. 6
Prijs pp. € 1579,-

 

Inbegrepen
Rechtstreekse retourvlucht met Tuifly incl. luchthavenbelastingen.
– Permanent gebruik van comfortabele bus incl. buschauffeur.
– Engelssprekende begeleiding.
– Alle excursies met – indien nodig – lokale gidsen.
– 2 overnachtingen in hotel Bellevue te Ohrid op basis van halfpension.
– 2 overnachtingen in hotel Sator te Bitola (Pelister) op basis van halfpension.
– 1 overnachting in wijnmakerij Popova Kula te Demir Kapija op basis van halfpension.
– 1 overnachting in hotel Gligorov te Strumica op basis van halfpension.
– 2 overnachtingen in hotel Manastir te Berovo op basis van logies & ontbijt en halfpension.
– 2 overnachtingen in hotel Holiday Inn te Skopje op basis van halfpension.
– 2 overnachtingen in hotel Alpina te Mavrovo op basis van halfpension.
– 2 overnachtingen in hotel Biser te Struga op basis van halfpension en logies & ontbijt.
– Roeiboottocht in de bronnen van de Zwarte Drim op dag 2.
– Wijnproef in Popova Kula te Demir Kapija op dag 5.
– Traditionele plaatselijke dorpslunch in Berovo op dag 7.
– Diner in een restaurant te Skopje op dag 10.
– Sluitingsdiner in het dorpje Vevcani op dag 14.
– Administratie- en reserveringskosten.

Let op
Elke overnachting is op basis van halfpension. De overnachtingen op basis van logies & ontbijt, worden gecompenseerd door een plaatselijk lunch/diner.
Niet inbegrepen
Eventuele verzekeringen (op aanvraag) en overige entreegelden.

Toeslag eenpersoonskamer
€ 245,-

Reisschema


1

Dag 1

Aankomst op het vliegveld van Ohrid, georganiseerde transfer naar hotel Bellevue gelegen net buiten de stad. Na het inchecken in het hotel korte pauze voor verfrissing. In de loop van de middag maken we samen met onze gids een georganiseerde stadsbezichtiging van de historische bezienswaardigheden en natuurlijke schoonheden van Ohrid (het Jeruzalem van de Balkan, stad met 365 kerken en kloosters). Diner en overnachting in hotel Bellevue.

De stad Ohrid, gelegen bij het meer van Ohrid met haar natuurschoon en een rijke historische en culturele erfenis is een ware parel van Macedonië en staat onder bescherming van UNESCO. Een grote rijkdom maar ook een bijzondere curiositeit is het feit dat door haar flora en fauna het meer Ohrid één van de grootste reservaten van Europa is. Het Ohridmeer wordt door onderzoekers de “Macedonische Zoetwater Zee” genoemd. Het oppervlak is 358 vierkante kilometer en op het diepste punt is zij 288,70 meter diep. Met haar kristalhelder water is het Ohridmeer één van de meest doorzichtige meren, haar doorzichtigheid bedraagt tot 21,5 meter. Ohrid is zowel een mooie culturele als een toeristische stad, waar u zich overdag en ‘s avonds goed kunt vermaken. Genieten van een drankje op één van de vele terrasjes is het goed toeven. De meeste terrassen worden ‘s avonds nog aantrekkelijker door de volop aanwezige live – muziek.

2

Dag 2

Na het ontbijt bezoek aan het klooster van St. Naum, één van de aantrekkelijkste locaties in deze regio, gevolgd door een roeiboottocht langs de bronnen van de rivier Zwarte Drim. Het klooster is vooral bekend door de activiteiten van St. Naum en St. Kliment. De laatste was een vooraanstaande leerling van de verspreiders van de (Slavische) verlichting, Cyrillus en Methodius, en bedenker van het cyrillische geschrift welke door verschillende orthodoxe landen nog steeds wordt gebruikt. Na het bezoek van de klooster korte pauze en vrije tijd voor lunch in het kleine vissersdorpje Trpejca. Laat in de middag terug na onze hotel. Diner en overnachting.

3

Dag 3

Na het ontbijt rijden we per bus via een slingerende weg omhoog naar de bergpas Livada (1568 m), de waterscheiding tussen het meer van Ohrid en het meer van Prespa. De kam van het Galicica-gebergte biedt een prachtig panorama over het meer van Ohrid. Vervolgens rijden we naar de oostzijde van het meer van Prespa, naar het kleine kerkje van St. Georgius in het schilderachtige dorpje Kurbinovo, dat met Byzantijnse fresco’s uit 1191 is gedecoreerd. Deze fresco’s worden tot de mooiste van het land gerekend en zijn vergelijkbaar met die in Nerezi. In de loop van de middag bereiken we stad Bitola waar we inchecken in hotel Millenium – Bitola. Na een korte pauze voor lunch, georganiseerde stadsbezichtiging van de belangrijkste historische bezienswaardigheden van Bitola. Overnachting in hotel Sator – Bitola, gelegen net buiten de stad.

Galicica gebergte (22.750 ha) werd in 1958 tot nationaal park uitgeroepen en ligt in het uiterste zuidwesten van Macedonië tussen het meer van Ohrid en het Prespa-meer.
In het nationale park groeien 12 hogere plantensoorten die alleen op de berg Galicica en de kusten van de twee meren voorkomen. Verder vindt men hier een enorme concentratie van vlindersoorten, meer dan 1600 soorten! Verder zeer veel reptielen en amfibieën, net zoveel als in geheel Centraal-Europa samen. Galicica telt ook nog 266 vogelsoorten (84% van het totale aantal in Macedonië) en 51 zoogdiersoorten (62% van het totale aantal in Macedonië).

Bitola is de tweede stad van Macedonië met 100.000 inwoners. Dankzij haar ligging werd zij vooral aan het einde van de 19-de eeuw een zeer belangrijk strategisch, militair, politiek, cultureel en vooral commercieel centrum in het westelijk deel van het Ottomaanse Rijk. Het was de stad van de markten, waar uiterst levendige handel gedreven werd. Tussen 1870 en 1930 was de stad bekend als de stad van de consulaten en de diplomatie. De pracht en praal van consulaire gebouwen en gebouwen van rijke handelslieden en de Macedonische gilden bepalen ook nu nog altijd het stadsbeeld van Bitola.

4

Dag 4

Vandaag genieten we volledig van de flora en fauna van de Nationale Park van Pelister. We maken een klein wandeldag langs diverse goed onderhouden wandeletappes van de Nationale Park. Onze wandeling in Pelister onderbreken we met pauze en vrije tijd. Doorwandelen en terug naar onze hotel. Hotel Sator ligt in de voet van het bergmassief van Pelister, een ideale uitvalsbasis voor wandelingen in dit gebergte. Diner en overnachting.

Het nationale park Pelister (sinds 1948) ligt in het zuidwesten van Macedonië en heeft een oppervlakte van 12.500 ha. Bijzonder zijn de twee gletsjermeren, bekend onder de naam ‘Gorski Oci’. Pelister telt tien soorten amfibieën, vijftien soorten reptielen, 91 soorten vogels en 35 zoogdiersoorten. Bijzonder zijn de Pelister rivierzalm (Salmo trutta peristericus) en de Pelagonia rivierzalm (Salmo trutta pelagonicus).

5

Dag 5

Onze reis zet zich voort via Prilep, stad van de Macedonische tabaksindustrie richting Tikves, de grootste wijnstreek van de Balkan naar Strumica, het uiterste zuidoosten van het land. Onderweg maken we korte stop in Prilep om de sfeer van de wijk Varos te proeven. Prilep is gevestigd onderaan de heuvel Markovi Kuli en met het vele graniet lijkt de omgeving zowel op Meteora in Griekenland als op Cappadocië in Turkije, deze stad is bekend door haar tabaksindustrie en de middeleeuwse koning Marko. In de loop van de middag bereiken we ook de wijnproducent Popova Kula, gelegen middenin de wijngaarden nabij het dorpje Demir Kapija www.popovakula.com.mk Korte pauze voor lunch en georganiseerde wijnproef van de wijnen van Popova Kula. Vrije tijd. Diner en overnachting in Popova Kula.

 

6

Dag 6

Vertrek naar Strumica, aankomst en inchecken in hotel Gligorov. De rest van de dag is gereserveerd voor Strumica en haar omgeving met bezoek aan het klooster van Vadioca en het vrouwenklooster Veljusa. Naast een kerkelijke betekenis heeft het klooster van Vadioca ook een historische waarde voor het land. Op deze plek zijn in de 11 eeuw, 14.000 soldaten van het Macedonische leger door de Byzantijnen blind gemaakt en naar hun koning teruggestuurd. Diner en overnachting in Strumica.

7

Dag 7

Na het ontbijt leidt de weg ons via de berg Ograzden naar nieuwe schoonheden en een aantal aangename belevenissen in de regio “Malesevski Planini” (bij de lokalle mensen bekend als “Klein Zwitserland”). Aankomst in Berovo en inchecken bij onze accommodatie. In de natuur zal een traditionele lunch georganiseerd worden. Middagbezoek aan het lokale kerkje (met een zeer interessant verhaal). Vandaag is jullie diner niet inbegrepen, overnachting in hotel Manastir.


8

Dag 8

Vrije dag in Berovo. Diner en overnachting in Manastir.

Het oosten van Macedonië is een gebied waar de tijd stil heeft gestaan en waar de groep daadwerkelijk weg is van de postmoderne drukte. In deze tijd waar we dagelijks geconfronteerd worden met de onrust en de mentale stress is het niet gemakkelijk om de harmonie in je leven te vinden. De drukte waar we in leven maakt het nog lastig om trouw aan jezelf te blijven en bezig te zijn met je leven waar je werkelijk in gelukkig bent.

9

Dag 9

Ontbijt en vertrek naar Skopje, de hoofdstad van Macedonië. Aankomst en inchecken in hotel Holiday Inn, gelegen in het centrum van de stad. De rest van de dag is gereserveerd voor bezichtiging van het centrum met bezoek aan enkele belangrijke culturele en historische bezienswaardigheden. In Skopje is er o.a. een prachtig gelegen museum voor hedendaagse kunst bij de Burcht, de oude stad met de bazaar en vele moskeeën en kerken, het oude treinstation dat getroffen is in 1963 door een aardbeving, het huis en monument van moeder Theresa (die hier geboren is) en veel meer. Vandaag is jullie avondeten niet georganiseerd, in plaats daarvan bent u vrij om in één van de vele restaurantjes de specialiteiten van de lokale keuken zelf te ontdekken. Overnachting in hotel Holiday Inn.

De hoofdstad en het administratieve centrum van Macedonië is tegenwoordige Skopje met haar 750000 inwoners. Skopje is een stad met een traditie van 2.000 jaar. Zowel de westelijke als de oostelijke culturen worden daar op een bijzondere manier gemengd, de wereldwegen, en de talen, doorkruisen elkaar. De naam van het antieke Skupi wordt voor het eerst genoemd bij de vernietiging van de Dardaanse en de komst van de Romeinse macht.

10

Dag 10

Dag gereserveerd voor bezoek aan het 12e eeuwse Panteleimonklooster te Nerezi en het 14e eeuwse klooster van St. Andreas te Matka, zuivere hoogtepunten van Byzantijnse architectuur en sacrale schilderkunst. De rest van de dag vrij. Georganiseerd diner in traditioneel restaurant. Overnachting in hotel Holiday Inn.

Niet ver van Skopje ligt het dorpje Gorno Nerezi, dat met de in het jaar 1164 gebouwde kloosterkerk een bijzonder monument herbergt. De ontdekking in de vorige eeuw van de muurschilderingen uit de stichtingsperiode van de kerk veroorzaakten grote beroering in de kunstwereld. Duidelijk werd dat de basis van de westerse Renaissance via Giotto en Duccio in Ohrid en haar invloedsfeer ligt. De grote kunstenaars van de vroege Renaissance moeten op de hoogte zijn geweest van wat in Macedonië in de 12e en 13e eeuw is vervaardigd.

11

Dag 11

Na het ontbijt transfer naar het nationale park van Mavrovo. Onderweg bezoeken we stad Tetovo en de mooiste moskee van Macedonië, voor sommigen zelfs de mooiste van de Balkan, “de Kleurrijke Moskee”. De moskee ontleent zijn naam aan de kleurrijke beschilderingen aan zowel binnen als buitenzijde. Fascinerend is ook het feit dat tussen de schilderingen ook fragmenten te ontdekken zijn van verschillende wereldsteden. Aankomst en inchecken in het hotel Alpina en vrije middag. Diner en overnachting.

Tetovo is het grootste culturele centrum van de Albanese moslim minderheid in Macedonië en ademt een islamitische sfeer uit. Bezoek aan de mooiste moskee van Macedonië, voor sommigen zelfs de mooiste van de Balkan, “de Kleurrijke Moskee”. De moskee ontleent zijn naam aan de kleurrijke beschilderingen aan zowel binnen als buitenzijde. Fascinerend is ook het feit dat tussen de schilderingen ook fragmenten te ontdekken zijn van verschillende wereldsteden.

12

Dag 12

Vandaag genieten we van de schoonheden van de berg Bistra en bezoeken we de verblijfplaats van de traditionele herders, mensen die hun hele leven op de berg doorbrengen met hun kudde schapen. Sinds mensenheugenis trekken de herders met hun schaapskuddes deze bergen in om de zomerse hitte van de valleien te ontvluchten. Bezoek aan Galicnik een dorpje dat in de Balkan vooral bekend is door de traditionele bruiloftsfeesten. Diner en overnachting in hotel Alpina.

13

Dag 13

De reis zet zich voort langs de rivier “Radika” tot aan het mystieke ”St. Jovan Bigorski” klooster dat zijn naam leent van het “Bigor-gesteente”. Bezichtiging van het klooster en aanliggende kerk met één van de meest waardevolle iconostase van Macedonië. Een houtsnijwerk van de oude meesters Marko en Makarij Frckovski. Uit de dorpen in de omgeving is een hele plejade van kunstenaars afkomstig die vooral in de 19e eeuw door geheel Macedonië actief is geweest en kerken en kloosters met iconen, fresco’s en hout – gesneden iconostasen heeft gedecoreerd. In het klooster zijn hiervan prachtige voorbeelden te zien. Bezoek aan het vrouwenklooster St. Georgius, dit is het klooster waar alle hoeden van de Macedonische priesters worden gedecoreerd. De reis gaat verder naar de stad Debar aan de Albanese grens, de stad van de beroemde leider Skenderbeg. Korte pauze in het centrum van de stad. Via de prachtige weg langs het meer van Debar en de ongenaakbare bergen, die de grens met Albanië vormen, wordt de tocht voortgezet naar Struga. Aankomst en inchecken in het buiten de stad gelegen hotel Biser dat uitkijkt over het meer van Ohrid. Diner en overnachting.

Legende over Skenderbag; hij is als klein kind ontvoerd en opgevoed door de Turken als Turkse soldaat en zodanig moest hij vechten voor de sultan. Bij zijn terugkomst in Macedonië ontdekt hij zijn ware identiteit.

14

Dag 14

Dag gereserveerd voor bezoek aan de grotkerkjes van Kalista en Radozda, twee grotkerkjes waar ooit lang geleden de monniken teruggetrokken en afgesloten leefden om zich volledig over te kunnen geven aan hun geloof. In de loop van de rest van de dag bezoeken we Struga en maken we kennis met het werk van de meest bekende Macedonische schrijvers, de gebroeders Miladinovi en de wereldbekende “Avonden van de poëzie van Struga”. Tijdens deze wereldmanifestatie wordt Struga bezocht door dichters uit hele wereld. De dichters kunnen op één van de vele bruggen van de stad hun gedicht in eigen taal voorlezen. Vrije tijd in Struga. s’ Avonds om 19.00 bezoeken we het nabij gelegen dorpje Vevcani waar we een georganiseerd sluitingsdiner hebben. Overnachting in hotel Biser.

15

Dag 15

Ontbijt, transfer naar het vliegveld en vertrek naar Nederland.

Reserveringsaanvraag

Reis

E-mailadres

Telefoon nr. achterblijver


Suggesties / Opmerkingen

Belangrijk
– Alle prijzen voor de groepsreizen zijn exact zoals vermeld.
– Alle prijzen voor de individuele programma’s zijn vanaf prijzen.
– De exacte prijzen voor de individuele reizen zijn afhankelijk van de vluchtberekening en de vertrekdatum.
– Alle bevestigingen incl. de exacte prijsberekening ontvangt u per e-mail binnen 12 uur.
– Nadat u onze bevestiging heeft ontvangen kunt u definitief bepalen of u akkoord gaat met de boeking.
– Alle namen moeten gespeld zijn zoals vermeld staat in uw paspoort.
– Alle vluchtnummer incl. het vertrek en aankomsttijden ontvangt u samen met de bevestiging.

Reisverzekeringen en betalingen
Alle reizen dienen voor het vertrek gereserveerd te zijn, hierop is een aanbetaling van 30% van de
totale reissom van toepassing. De volledige reissom dient 30 dagen voor vertrek te zijn voldaan. Betalingen t.n.v. Karatanova Tours op rekening NL08 INGB 0007 3743 98 (ING bank) of NL95 ABNA 0535 0813 08 (ABN AMRO) onder vermelding van de vertrekdata. Bij betaling en correspondentie a.u.b. ook het factuurnummer vermelden. Het is belangrijk dat alle namen juist gespeld zijn (zoals in uw paspoort). Uw bank- of giroafschrift is tevens uw bewijs van betaling. De tickets voor uw vlucht met de vermelde vertrektijden ontvangt u 3 weken voor vertrek. Het is belangrijk dat alle namen juist gespeld zijn (zoals in uw paspoort). U ontvangt tijdig een e-mailbericht, indien zich wijzigingen in de prijs van de luchthavenbelastingen voordoen.

Reisverzekeringen
U kunt een reisverzekering of annuleringsverzekering via Karatanova Tours of uw eigen verzekeringsmaatschappij afsluiten. Wij werken samen met de grootste Nederlandse reisverzekeraar, Global Assistance. www.allianz-assistance.nl/reisverzekering/ShowHome

Voorbehoud
De uitvoering van het programma is afhankelijk van plaatselijke (weers) omstandigheden. Een eventuele programmawijziging gebeurt zoveel mogelijk in overleg met u, maar is uiteindelijk ten allen tijden ter beoordeling van de reisbegeleider. Aangezien wij onze programma’s en uitgebreide reisbeschrijvingen voortdurend controleren en omdat onvoorziene omstandigheden ons soms dwingen een programma tijdens het seizoen aan te passen, kan het voorkomen dat een uitgebreide reisbeschrijving tijdens het seizoen moet worden veranderd. Wanneer deze aanpassingen ingrijpende consequenties hebben voor het verloopt van de reis, wordt u daarvan tijdig op de hoogte gebracht.

Praktische informatie West Oost Macedonië
Paspoort
Voor Macedonië is er geen visum nodig. Wel dient u een – MINIMAAL DRIE MAANDEN GELDIG – paspoort mee te nemen.

Extra advies
Maak een kopie van u pasport en gebruik die bij de recepties van de hotels.

Telefoneren
Als u vanuit Macedonië naar Nederland wilt bellen, dan draait u 0031. Vanuit Nederland naar Macedonië moet men eerst 00389 draaien. De exacte telefoonnummers van de accommodaties vind u in het overzicht boven. Er moet rekening gehouden worden met het feit, dat niet alle berggebieden telefonisch bereikbaar zijn, ook niet voor de mobiele telefoons.

Geld, pinnen en wisselkoers
In Macedonië kunt u bijna overal pinnen. Voor het wisselen van geld kunt u het beste cash geld meenemen in kleine coupures. Neem geen cheques mee. Verder raden wij aan om uitsluitend geld te wisselen bij de aangegeven wisselkantoortjes, dat vaak in het Engels aangegeven staat als “Change Office”. Tot slot hanteert Macedonië de denar als munteenheid. De denar kent munten van 1, 2, 5, 10 en 50. De biljetten bestaan uit briefjes van 10, 50, 100,  500 en 1000 denar, en 1 euro is circa 60 denar waard.

Gezondheid
Als u medicijnen gebruikt, dan is het aan te raden om voldoende voorraad mee te nemen. Verder is het van belang om ook een (kopie) recept in het Engels mee te nemen, zodat in het geval van verlies de desbetreffende medicijnen kunt bijbestellen.

Over Macedonië

De oppervlakte van Macedonië is 25.333 km2 en daarmee is het ongeveer 3/4 zo groot als Nederland. Het land is bijzonder vanwege haar natuurschoon en haar culturele hoogtepunten. Macedonië wordt vaak het “Hart van de Balkan” genoemd. Door haar schoonheid, het reliëf en de klimatologische omstandigheden wordt zij wel eens vergeleken met Zwitserland. Het grootste deel van het land is bergachtig; het hoogste punt is 2784 meter en de gemiddelde hoogte bedraagt 830 meter. Er zijn ook talrijke meren; het totale wateroppervlak bedraagt 477 km2 

Republiek Macedonië is bijzonder door haar natuurschoon en haar zeldzaamheden. Zij wordt vaak de parel van de Balkan genoemd. Met haar schoonheid, het reliëf, de klimatologische en andere omstandigheden wordt zij vergeleken met Zwitserland. De reliëfeigenschappen van Macedonië plaatsen haar bij de berglanden. De gemiddelde hoogte van het land is 830 meter. Ook zijn er in heel Macedonië bronnen, veel rivieren en meer dan 50 grote en kleine meren. Daarom wordt zij ook wel een merenland genoemd. Het is een land van wonderbaarlijke oude tektonische meren, maar ook bergmeren en kunstmatige meren. De belangrijkste zijn de drie tektonische meren: Ohrid, Prespa en Dojran.

Er bestaan meerdere legendes over het ontstaan van de naam Macedonië. Volgens enkelen komt het van de naam van de eerste Macedonische koning Makedon. Geleerden geloven dat de naam uit het oud Macedonische “makos”, hetgeen groot of hoog betekend, en “don”, wat land betekend, voortkomt. Vrij vertaald betekent het dus groot, hoog en bergrijk land. Door haar indrukwekkende geschiedenis is Macedonië een openluchtmuseum van meer dan 8000 jaar oud: land van Herakle, Philip II, Alexander de Grote, St. Paulus en St. Luka, Justinijan, Tsaar Samuël en Moeder Teresa.

De hoofdstad en het administratieve centrum van Macedonië is tegenwoordige Skopje met haar 750000 inwoners. Skopje is een stad met een traditie van 2.000 jaar. Zowel de westelijke als de oostelijke culturen worden daar op een bijzondere manier gemengd, de wereldwegen, en de talen, doorkruisen elkaar. De naam van het antieke Skupi wordt voor het eerst genoemd bij de vernietiging van de Dardaanse en de komst van de Romeinse macht.

Ohrid meeris 358 km2 groot en liefst 289 meter diep. Het meer vult een tektonische depressie en heeft een geschatte ouderdom van ca 2.500.000 jaar. Hiermee is het samen met het Bajkalmeer en het Titicacameer een van de oudste meren ter wereld. Dit en het bijzondere microklimaat rond het meer verklaren waarom liefst 200 endemische vissen in het meer leven, waarvaan enkele welhaast levende fossielen genoemd kunnen worden, omdat ze als gevolg van 2,5 miljoen jaar isolement niet geëvolueerd zijn

Stad Ohrid bij het Meer van Ohrid met haar natuurschoon en een rijke historische en culturele erfenis is een ware parel van Macedonië en staat onder bescherming van UNESCO. Een grote rijkdom maar ook een bijzondere curiositeit is het feit dat door haar flora en fauna het meer Ohrid één van de grootste reservaten van Europa is. Het Meer van Ohrid wordt door onderzoekers de “Macedonische Zoetwater Zee” genoemd. Het oppervlak is 358 vierkante kilometer en op het diepste punt is zij 288,70 meter diep. Met haar kristalhelder water is het Ohrid-meer één van de meest doorzichtige meren, haar doorzichtigheid bedraagt tot 21,5 meter. De geschiedenis van Ohrid staat vol van bekende schrijvers zoals A den Doolaard, dichters, zangers, schilders en bekende wereld staatshoofden. Door de eeuwen heen is Ohrid en haar meer gemarkeerd met een perfecte schoonheid en kwaliteit. Een krachtige mystiek die doet denken dat de tijd perfect heeft stilgestaan dit door de vele historische monumenten en letterlijk honderden kerken dit gebalanceerd met een schoonheid van architectuur. Dit maakt Ohrid als een van het belangrijkste historisch erfgoed van de wereld.